Ulkomaat

Entinen liittolainen perustaa kilpailevan puolueen ja haastaa Turkin Erdoganin

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan saa seuraaviin vaaleihin haastajan entisestä liittolaisestaan. KUVA: PRESIDENTIAL PRESS OFFICE / HANDOUT
Ulkomaat 10.9.2019 10:50
Daniel Wallenius

Turkin entinen varapääministeri Ali Babacan perustaa uuden puolueen ennen vuoden loppua. Puolueen tarkoitus on haastaa presidentti Recep Tayyip Erdoganin AK-puolue, Babacan kertoi tiistaina haastattelussa.

Babacan erosi AKP:sta heinäkuussa vedoten syviin erimielisyyksiin. Hän on aikanaan ollut perustamassa AKP:ta ja toiminut talous- ja ulkoministerinä sekä varapääministerinä.

Babacanin ja entisen AKP:n puheenjohtajan Abdullah Gulin on pitkään huhuttu suunnittelevan uutta puoluetta. Babacan sanoi haastattelussa, että Gul tukee puoluehanketta, mutta ei ole siinä virallisesti mukana.

Uusi puolue perustetaan ennen vuotta 2020, mutta sen muodostamiseen menee Babacanin mukaan jonkin verran aikaa.

– Laatu on tässä hyvin tärkeää, hän sanoo.

Tiistaina Karar-lehdessä julkaistu haastattelu on Babacanin ensimmäinen sen jälkeen, kun hän erosi AKP:sta. Puolueen kirvelevä tappio Istanbulin pormestarinvaalissa kesäkuussa vauhditti suunnitelmia uudesta puolueesta.

Babacan sanoo, että Turkin oikeusjärjestelmän ja joidenkin ulkopoliittisten linjausten heikkeneminen ovat osasyy maan taloudellisiin ongelmiin.

– Ihmisoikeuksien, vapauden, demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen ovat arvoja, joita puolustamme aina ja joihin uskomme. Ne eivät ole kausittainen poliittinen valinta, Babacan sanoo.

Hän lisää, että AKP sitoutui aiemmin näihin arvoihin.

Erdogan kiistää tiedot puolueesta

Presidenti Erdogan on kiistänyt huhut uuden puolueen perustamisesta ja varoittanut omia joukkojaan, että loikkareille ei ole paluuta.

AKP:sta sen sijaan on lähdössä entinen pääministeri Ahmet Davutoglu, joka riitaantui Erdoganin kanssa vuonna 2016 ja haukkui puolueen talouspolitiikan sekä Erdoganin retoriikan edellisen vaalin jälkeen. AKP on aloittanut toimet Davutoglun erottamiseksi puolueesta viime viikolla.

Davutoglu ei kuitenkaan ole kritiikkinsä kanssa yksin, sillä arvostelu AKP:ta kohtaan on voimistunut epäonnisen pormestarinvaalin jälkeen.

Turkissa pidetään seuraavat vaalit vuonna 2023.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image