Ulkomaat

Entinen liittolainen perustaa kilpailevan puolueen ja haastaa Turkin Erdoganin

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan saa seuraaviin vaaleihin haastajan entisestä liittolaisestaan. KUVA: PRESIDENTIAL PRESS OFFICE / HANDOUT
Ulkomaat 10.9.2019 10:50
Daniel Wallenius

Turkin entinen varapääministeri Ali Babacan perustaa uuden puolueen ennen vuoden loppua. Puolueen tarkoitus on haastaa presidentti Recep Tayyip Erdoganin AK-puolue, Babacan kertoi tiistaina haastattelussa.

Babacan erosi AKP:sta heinäkuussa vedoten syviin erimielisyyksiin. Hän on aikanaan ollut perustamassa AKP:ta ja toiminut talous- ja ulkoministerinä sekä varapääministerinä.

Babacanin ja entisen AKP:n puheenjohtajan Abdullah Gulin on pitkään huhuttu suunnittelevan uutta puoluetta. Babacan sanoi haastattelussa, että Gul tukee puoluehanketta, mutta ei ole siinä virallisesti mukana.

Uusi puolue perustetaan ennen vuotta 2020, mutta sen muodostamiseen menee Babacanin mukaan jonkin verran aikaa.

– Laatu on tässä hyvin tärkeää, hän sanoo.

Tiistaina Karar-lehdessä julkaistu haastattelu on Babacanin ensimmäinen sen jälkeen, kun hän erosi AKP:sta. Puolueen kirvelevä tappio Istanbulin pormestarinvaalissa kesäkuussa vauhditti suunnitelmia uudesta puolueesta.

Babacan sanoo, että Turkin oikeusjärjestelmän ja joidenkin ulkopoliittisten linjausten heikkeneminen ovat osasyy maan taloudellisiin ongelmiin.

– Ihmisoikeuksien, vapauden, demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen ovat arvoja, joita puolustamme aina ja joihin uskomme. Ne eivät ole kausittainen poliittinen valinta, Babacan sanoo.

Hän lisää, että AKP sitoutui aiemmin näihin arvoihin.

Erdogan kiistää tiedot puolueesta

Presidenti Erdogan on kiistänyt huhut uuden puolueen perustamisesta ja varoittanut omia joukkojaan, että loikkareille ei ole paluuta.

AKP:sta sen sijaan on lähdössä entinen pääministeri Ahmet Davutoglu, joka riitaantui Erdoganin kanssa vuonna 2016 ja haukkui puolueen talouspolitiikan sekä Erdoganin retoriikan edellisen vaalin jälkeen. AKP on aloittanut toimet Davutoglun erottamiseksi puolueesta viime viikolla.

Davutoglu ei kuitenkaan ole kritiikkinsä kanssa yksin, sillä arvostelu AKP:ta kohtaan on voimistunut epäonnisen pormestarinvaalin jälkeen.

Turkissa pidetään seuraavat vaalit vuonna 2023.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Voimakas tuuli on kaatanut puita ja katkonut sähköjä – vesi on noussut teille useissa paikoissa
189
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
70
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
57
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
30
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
30
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

252 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Olenhan minä salkunomistaja ja osingoilla on mukava elellä. Lue lisää...
wiisas neitsyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image