Ulkomaat

Ensimmäinen ko­ro­na­vi­ruk­sen aiheuttama kuolema Euroopassa – Yhdysvallat aikoo noutaa kansalaisiaan karanteenissa olevalta risteilijältä

Mies ohjasi autoilijaa Kiinan Wuhanissa koronaviruksen saaneiden potilaiden hoitamiseen tarkoitetun sairaalan edustalla. KUVA: YUAN ZHENG
Ulkomaat 15.2.2020 16:31
Minna Akimo

Koronaviruksen on saanut maailmanlaajuisesti yli 66 000 ihmistä. Kiina määräsi maahan palaavat ihmiset karanteeniin, ja Hongkongissa on vaadittu mielenosoituksessa Kiinan vastaisen rajan täydellistä sulkemista.

80-vuotias kiinalaismies on kuollut Pariisissa uuden koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, kertoo Ranskan terveysministeri Agnes Buzyn. Kyseessä on ensimmäinen Aasian ulkopuolella koronavirukseen kuollut henkilö.

Ranskassa on todettu 11 koronavirustartunnan saanutta, joista kuusi on sairaalahoidossa. Yksi sairaalahoidossa olevista on kuolleen kiinalaismiehen 50-vuotias tytär.

Hän on toipumassa, kertoo Buzyn BBC:n mukaan.

Koronavirukseen on tähän mennessä kuollut maailmanlaajuisesti noin 1 500 ihmistä ja yli 66 000 on saanut tartunnan, joista suurin osa on todettu Kiinan keskiosassa Hubein maakunnassa. Kiinan ulkopuolella tartunnan saaneita on noin 500, joista neljä on kuollut.

Kiinan jälkeen tartunnan saaneita on eniten Japanissa. Jokohaman satamassa kahden viikon karanteenissa olevalla risteilijäaluksella on todettu 285 koronavirustartuntaa.

Diamond Princess -aluksella on noin 3 700 matkustajaa, ja se on ollut karanteenissa helmikuun alusta lähtien. Tartunnan saaneita ja yli 80-vuotiaita matkustajia on siirretty laivasta hoitoon tai muualle karanteeniin, mutta muut matkustajat ovat edelleen eristyksessä hyteissään.

Yhdysvallat ilmoitti lauantaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että se noutaa maansa kansalaiset risteilijältä. Yhdysvalloissa risteilijällä olleet joutuvat kahden viikon eristykseen.

BBC:n tietojen mukaan myös Australia harkitsee kansalaistensa noutamista laivalta.

Hongkongissa vaadittu rajan sulkemista

Hongkongissa on ollut lauantaina mielenosoitus, jossa on vaadittu Kiinan vastaisen rajan täydellistä sulkemista koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Sadat mieltään osoittaneet ovat vastustaneet Reutersin mukaan myös suunnitelmia perustaa kaupunkiin karanteenikeskuksia tartunnan saaneille.

– Tällaisten keskusten perustaminen on ennemminkin haavojen lisäämistä kuin vuodon tyrehdyttämistä, sanoi mielenosoitukseen osallistunut Chan Mei-lin.

Poliisi pidätti Hongkongissa joitain mielenosoittajia ja käytti heitä vastaan pippurisumutetta.

Kiinan pääkaupunkiin Pekingiin palaavat ihmiset on määrätty neljäntoista päivän karanteeniin koronaviruksen vuoksi. Karanteenista kieltäytyminen johtaa jonkinlaiseen rangaistukseen.

Lentomatkustaminen on yksi nopeimmista tavoista, joilla koronavirus pääsee leviämään. Lentoyhtiöt eri puolilla maailmaa ovat peruneet Kiinan-lentojaan.

BBC:n mukaan määräys annettiin sen jälkeen, kun Egypti ilmoitti Afrikan ensimmäisestä koronaviruksesta.

Egyptin terveysministeriön kertoman tiedon mukaan tartunta oli todettu ulkomaalaisella henkilöllä, joka ei toistaiseksi ole kärsinyt vakavista oireista. Terveysministerin mukaan tartunnan saanut on erityksissä sairaalahoidossa.

Maailmanlaajuinen hätätila - huolena, miten köyhät maat selviävät

Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut koronaviruksen maailmanlaajuiseksi hätätilaksi. Taustalla on erityisesti pelko siitä, etteivät köyhimmät maat selviä koronaviruksen aiheuttamista ongelmista.

Tämä näkyy erityisesti Afrikassa, jonka terveysjärjestelmät ovat heikkoja ja kuormittuneita.

WHO on BBC:n mukaan lähettänyt laboratorioihin apua, jotta mahdolliset koronavirustapaukset voidaan tunnistaa niissä paremmin.

– Julistuksen pääasiallinen syy ei ole se, mitä tapahtuu Kiinassa, vaan se, mitä tapahtuu muissa maissa. Suurin huolemme on viruksen mahdollisuus levitä mihin, joissa terveysjärjestelmät ovat heikoimpia, Etiopiasta kotoisin oleva WHO:n päällikkö Tedros Adhanom Ghebreyesus totesi.

Yhdysvallat rajoittaa lentämistä

Yhdysvallat pyrkii rajoittamaan lentämistä viruksen leviämisen estämiseksi. Maassa aiotaan aloittaa myös flunssaoireista kärsivien ihmisten testaamiset koronanviruksen takia.

Yhdysvalloissa on todettu yhteensä 15 koronavirustapausta ja karanteenissa on noin 600 ihmistä.

Yhdysvallat on asettanut tilapäisen maahantulokiellon hiljattain Kiinassa käyneille ulkomaalaisille.

Koronavirus on levinnyt noin 24 maahan ja alueelle Manner-Kiinan ulkopuolelle.

Pahimmin virus on vaikuttanut Japaniin, joka vahvisti maan ensimmäisen kuolemantapauksen torstaina. Virukseen menehtyi noin 80-vuotias nainen, joka asui lähellä pääkaupunki Tokiota.

Perjantaina Japani vahvisti neljä uutta koronavirustapausta, joita on nyt Japanissa kaikkiaan 254, kertoo televisioyhtiö CNN.

Finnair perui lentoja

Suomessa Finnair kertoi peruneensa kaikki lennot Pekingin Capital-lentoasemalle ja Shanghaihin talvikauden loppuun asti eli 28. maaliskuuta saakka.

Syynä päätökselle on yhtiön mukaan se, että koronavirustilanne vaikuttaa lentomatkustuksen kysyntään Kiinan ja Euroopan välillä.

Finnair myös peruu Hongkongin reitiltään yhden päivittäisen vuoron kyseiseltä ajalta. Yhtiö lentää Hongkongiin päivittäin yhden vuoron normaalin kahden vuoron sijaan.

Finnair on jo aiemmin kertonut Nanjingin, Peking Daxing-lentoaseman ja Guangzhoun lentojensa perumisesta maaliskuulta vähentyneen kiinalaisten ryhmämatkakysynnän vuoksi.

Peruttujen lentojen asiakkaat voivat siirtää matkustuspäiväänsä tai saada lipun hinnan takaisin ottamalla yhteyttä Finnairin asiakaspalveluun.

Finnairin lisäksi lentonsa Kiinaan ovat peruuttaneet useat lentoyhtiöt ympäri maailmaa, sillä lentomatkailu on yksi nopeimmista tavoista, joilla virus voi päästä leviämään.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

"Kaikkiaan influenssaan kuolee maailmassa vuosittain hieman alle 400 000 ihmistä. Noin kaksi kolmasosaa heistä on yli 65-vuotiaita."
Että se tästä hysteriasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koronaviruksen kuolleisuus on 2% joten virukseen kuolisi maailmanlaajuisesti 150 miljoonaa ihmistä. Kiina huijaa luvuilla joten kuolleisuus voi olla korkeampi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

THL.n asiantuntija sanoi että kaikista Euroopassa sairastuneista tiedetään missä he ovat tartunnan saaneet ja ketä he ovat altistaneet. Tulee mieleen ajat kun eräs poliitikko sanoi että kaikkien maahantulijoiden taustat tiedetään...Taitaa olla yhtä luotettavaa tietoa molemmat möläytykset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinalaiset saavat matkustaan Eurooppaan aivan vapaasti ja levittää tautia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Junat ja linja-auto liikenne on yleisesti korona viruksen leviämis paikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli viruksen leviämistä haluttaisiin estää niin pitäisi julistaa poikkeustila jonka perusteella rajoitetaan ihmisten oikeuksia. Lentomatkustamiseen pitäisi asettaa rajoitteita ja parantaa matkojen peruutusturvaa jotta kukaan ei matkustaisi sairaana. HK lennot pitäisi lopettaa ja vähentää muita aasian lentoja. Lentokentillä pitäisi olla lämpökameroita mittaamassa matkustajia ja virustesti pitäisi tehdä kaikille aasiasta tulleille.

Tässä vaiheessa poikkeustila olisi hyvin halpaa verrattuna siihen että koko maa määrätään karanteeniin. Pahoin pelkään että Marin hallitus ei uskalla tehdä päätöksiä koska siitä voisi tulla sanomista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis onko nyt näin että kaikki kuolleet on Kiinalaisia? ja onko tartuntaa saaneet minkään muun maan kansalaisia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huolena miten köyhät maat selviävät??? Huolena ollut tähän saakka miten väestönräjähdys saadaan kuriin. Nyt kun siihen kerrankin on ratkaisu niin ollaan huolissaan siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se on ja vielä sekin että lentomatkustajet jotka eniten saastuttavat, ovat eturintamassa vastaamassa tekemisistään. Mikäli pahin, ilmaston kannalta paras, skenario toteutuu, laskennallisesti Suomen osuus tulee olemaan 60-70 000 kuollutta. Noilla lukemilla hallituksen työllisyystavoitekin toteutuu ihan itsestään, olettaen että puoletkin menehtyneistä on työllisiä jotka korvataan työttömillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image