Ulkomaat

Ensi syksyn pre­si­den­tin­vaa­leis­ta on tulossa his­to­rial­li­sen dramaattiset Yh­dys­val­lois­sa – Trumpin vapautuminen syytteistä ei lopeta julkista oi­keu­den­käyn­tiä

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi, että Donald Trumpista paljastuu uusia skandaaleja seuraavien kuukausien aikana.
Ulkomaat 1.2.2020 12:33
Rebekka Härkönen

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi, että Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uudelleenvalinta presidentiksi on kiinni nyt tulossa olevien skandaalien laadusta. Vaaleja ajatellen negatiivinenkin näkyvyys on hyvää, Trumpista puhutaan nyt jatkuvasti.

Tulevien kuukausien tapahtumat tulevat ratkaisemaan, voittaako vahvasti mielipiteitä jakava Donald Trump seuraavat presidentinvaalit Yhdysvalloissa.

– Vaaleihin mennään kiihtyneissä mielentiloissa. Trumpin virkarikosoikeudenkäynnin lopputuloksetta riippumatta oikeudenkäynti tulee jatkumaan julkisessa keskustelussa, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola Lännen Medialle.

– Syksyn presidentinvaaleista on tulossa historiallisen dramaattiset Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltain senaatti päätyi perjantaina äänin 49–51 siihen lopputulokseen, ettei presidentin virkarikosoikeudenkäynnissä kuulla demokraattien vaatimia uusia todistajia tai todisteita.

Demokraatit olisivat halunneet, että jutussa kuullaan erityisesti Trumpin entistä kansallisen turvallisuuden neuvonantajaa John Boltonia. Bolton kritisoi Trumpin toimintaa ja esittää todisteita tätä vastaan tulevassa kirjassaan.

Yhdysvaltain senaatti äänestää Trumpin virkarikossyytteiden lopputuloksesta keskiviikkona.

Trumpin viraltapano vaatisi kahden kolmasosan enemmistön äänen senaatissa. Onkin hyvin epätodennäköistä, että Trump joutuisi lähtemään kesken kautensa juuri ennen uusia presidentinvaaleja.

"Uusia skandaaleja tulossa"

Trumpia syytetään vallan väärinkäyttämisestä Ukraina-jutussa ja kongressin työn estämisestä. Yhdysvaltojen perustuslain mukaan liittovaltion tuomareiden ja presidenttien syytteistä päättää senaatti, jos epäilyt koskevat maapetosta, lahjontaa tai vallan väärinkäyttämistä.

Rebublikaanien tavoitteena on ollut saada Trumpin virkarikosoikeudenkäynti mahdollisimman nopeasti pois päiväjärjestyksestä. Trumpin virkarikosoikeudenkäynnin taustalla onkin demokraattien ja rebublikaanien vaalipeli.

– Mitä enemmän asian käsittely pitkittyy, sitä enemmän siitä on haittaa lähestyvissä presidentinvaaleissa, Aaltola selvittää.

– Virkarikosoikeudenkäynti vahvistaa kuvaa, että Trump on jonkin sortin konna. Trumpin kiivaimpia kannattajia tämä ei kuitenkaan hetkauta.

Aaltola arvioi, että uusia skandaaleja on joka tapauksessa tulossa. Trumpin menestys syksyn vaaleissa on täysin kiinni niiden laadusta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump säästyi täpärästi virkarikosoikeudenkäyntinsä pitkittymiseltä perjantaina, kun senaatti äänesti 49-51, ettei uusia todistajia kuulla jutussa. KUVA: Allen Eyestone

Viime aikoina Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat olleet hyvin tiukkoja, voitto on lohjennut vain muutaman prosentin äänienemmistöllä.

– Yleensä toiselle kaudelle pyrkivä on voittanut vaalit. Moni sanoisi, että Trumpilla on etumatka. Mutta tilanne on hyvin poikkeuksellinen, kaikki on nyt kiinni siitä, mitä muuta draamaa on edessä, Aaltola sanoo.

Julkkispresidentti hyötyy huomiosta

Yhdysvaltain presidentinvaaleihin kuuluu voimakas loanheitto. Lokaa todennäköisesti kaivetaan esille lisää myös Trumpista.

Trump on kuitenkin julkkispresidentti, joka suuraviivaisuudestaan ja omalaatuisuudestaan huolimatta tarjoaa samaistumispintaa äänestäjille.

– Hänen kaltaiset hahmot ovat hyvin inhimillisiä virheineen. Äänestäjät eivät samaistu samalla tavalla robottimaisesti asialinjalla pysytteleviin poliitikkoihin, Aaltola pohtii.

Trump jakaa kansan mielipiteen. Aaltola arvioi, että enemmistö yhdysvaltalaisista pitää Trumpia tällä hetkellä epäilyttävänä hahmona ja nippanappa vähemmistöön jäävä osuus suurenmoisena persoonana.

Yhdysvaltojen seuraavan presidentin valinnassa toimivat julkisuuden lait: kaikki näkyvyys on hyvää.

– Trumpin kannalta asiat ovat hyvin, hänestä puhutaan jatkuvasti. Hän kerää ääniä pelkällä nimellään. Tiukille tulee menemään syksyn vaalit, Aaltola arvioi.

Ensi viikolla demokraatit aloittavat omat esivaalinsa, jotka kestävät muutaman viikon.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Aaltolahan povasi edellisten USA:n pressanvaalien voittajan niin, että hänen ehdokkaansa jäi toiselle sijalle. Nyt taitaa olla kyseessä revanssi ja aika monella muullakin vieläpä.
Kuinkahan omintakeisia tämän instituutin julkaisut ylipäätään ovat? Vai toimiiko copy paste?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Amerikkalaiset toivovat muutosta ja oikeuden toteutumista. Yhdysvalloissa on muutamissa osavaltioissa tapahtunut muutoksia väestömäärissä ja ne voivat tuoda yllätyksen presidentinvaaleihin. Nämä todetut muutokset edistävät muutoksen toteutumista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demarit ovat yrittäneet koko Trumpin presidenttiajan kammeta häntä pois syytteillä jotka kerta toisensa jälkeen osoittautuvat paikkaansapitämättömiksi. Joe Bidenin toiminta puolestaan on ollut ilmiselvää korruptiota ja vehkeilyä ukrainalaisten kanssa. Ei amerikkalaisetkaan äänestäjät enää usko kaikkea mitä vasemmistolainen media, CNN etunenässä, heille koettavat syöttää meidän valtamedioittemme säestäessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet trumpilainen. Trump'in taustassa on epäselvyyksiä ja hänen yhteytensä Venäjään ovat kyseenalaisia. Tämä tiedetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyyppi häviää vaalit 3miljoonalla äänellä mutta pääsi silti presidentiksi.

Ja kun esille nousee selkeät näytöt vilpistä...
"Yhdysvaltain senaatti päätyi perjantaina äänin 49–51 siihen lopputulokseen, ettei presidentin virkarikosoikeudenkäynnissä kuulla demokraattien vaatimia uusia todistajia tai todisteita."

Toivottavasti puheet USA:n demokraattisuudesta lopetetaan. Lähempänä diktatuuria tuo homma on.
Pieni porukka kätyreineen pyörittää maata, melkein kuin venäjällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demokratia juuri pelaa sillä nykyisellä äänestys muodolla (joka on ollut voimassa iät ja ajat) USA:ssa kaikkien äänet tulee kuuluville, ei ainoastaan suurkaupungeissa asuvien. Mutta niitä vilppejä kun ei ole löytynyt vaikka monet onkimiset käyty läpi. Demokraatit voivat itse käynnistää uudet tutkimukset ja kuulla Boltonia ja muita jos haluavat vielä mennä ongelle mutta tuskin tekevät niin kun kalat on vähissä ja seinä on vastassa. Hautaavat vielä syvempää kuoppaa itselleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eräs tunnettu, nyt edesmennyt poliittisen elämän vaikuttaja on kerran julkisuudessa todennut, että "politiikassa mitään ei tapahdu sattumalta". Tämä toteamus pitää varmastikin paikkansa myös nykyisin. USA:n senaatissa istuvat senaattorit takaavat omat tulonsa ja hyvät eläketulot sitten kun eläkepäivät joskus mahdollisesti alkavat. Lakisääteistä eläkeikää heillä ei ole ja moni heistä siirtyy suoraan senaatista viimeiseen lepoon. Perilliset saavat perintönä senaattori-läheisensä eläketulot ja se dollarisumma ei ole pieni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivon ja uskon, että seuraava USA:n presidentti on demokraatti. Näin toinen puoli USA:ta - ja maailmaa - pääsee taivastelemaan, kritisoimaan ja tuomitsemaan demokraattipresidentin toimia. Se on nimittäin niinkuin Stalin aikoinaan totesi: "Jokaisesta löytyy jotain, kun vain tutkitaan - ja jos ei löydy, ei ole tutkittu tarpeeksi".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samat puhuvat päät niin Usassa kuin meilläkin, jotka edustajainhuoneen tutkintavaiheessa tuomitsivat koko prosessin puolueelliseksi sillä perusteella, että eivät saaneet kutsuttua tarpeellisina pitämiään todistajia, ovatkin nyt sitä mieltä, että itse oikeuskäsittelyssä ei todistajia tarvita lainkaan. Ja valamiehistö suostuu toimimaan näin sillä perusteella, että prosessissa syytettynä oleva ei halua todistajia paikalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Upin arviot: enemmistön mielestä epäilyttävä hahmo ja nippanappa vähemmistöön jääneistä pitää suuremmoisena persoonana.

Miten tätä "noitavainoa" pitäisi arvioida, kun "oikeudenkäynnit" kerta toisensa jälkeen kaatuu näytön puutteeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäisenä on maan talous. Kun äänestäjille paukutetaan päähän että maa on nyt huippuiskussa niin Trump valitaan uudelleen. Todellisuudessa bkt on kasvanut kahden prosentin vauhtia joka on ihan normaalikasvua ja tuota oli Obamankin kauden lopussa. Faktat ei olekaan olennaista vaan republikaanien propaganda. Tämä on Trumpin ansiota.

Vaaleissa ratkaisee taas liikkuvat äänet. Osa republikaaneista voi äänestää demariehdokasta, pari prosenttia riittää. Kriittistä on se kuka on demarien ehdokas. Republikaanit yrittävät koko ajan liata Bidenia, halusivat senaatin kuulusteluunkin Bidenin poikansa kanssa. Biden ei ole tehnyt mitään laitonta mutta se ei ole olennaista. Propagandalla publikaanit luovat mielikuvaa että jos Trump toimikin lainvastaisesti Ukraina-jutussa niin Biden olisi toiminut myös.

Demarien rahankeruu ontuu mutta ihan luonnollisesti, rahoittaja ei tiedä meneekö raha Bidenille vai kenelle. Trump matkustelee pressana kampanjoimassa koko ajan ja rahaa on satoja miljoonia käytettävissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maan talous on sitä mitä me kansalaiset koemme jokapäiväisessä elämässämme ja nyt huipussaan sitten vuosikymmeniin. Tilastot kertovat kaiken, tutustu faktoihin tarkemmin.
Sosialisti Sanders on käsikädessä Bidenin kanssa ja kerron salaisuuden demokraateilla ei ole mitään intoa äänestää heitä. Monet ”vanhoolliset” demokraatit mieluummin äänestävät
Trumppia kuin kumpaakaan näistä.
Bideneitä ei ole tutkittu väärinkäytöksistä Ukrainassa sillä mahdotonta tehdä kun Joe Biden on presidenttiehdokkaana. Vakuuttavat todisteet väärinkäytöksistä on nauhalla ja e-maileissä joten aika koittaa jolloin nämäkin aukeaa. Jos lukisit muutakin kuin Suomen lehtiä tämäkin asia olisi täysin selvää jo. Tiestitkö että demokraateilla on presidentti ehdokkaana yksi maailman rikkaimmista henkilöistä, Mike Bloomberg joka on satsannut Trumpin vastaiseen kampanjaan tähän mennessä jo yli 250,000 miljoonaa dollaria. Samoin hän on demokraattien päärahoittaja joten demokraattien häviäminen ei ole kiinni rahasta vaan sanomasta ja kansan tahdosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"satsannut Trumpin vastaiseen kampanjaan tähän mennessä jo yli 250,000 miljoonaa dollaria"

250 miljardia on iso raha.
Mistä moiset rahat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Business mies Bloombergilta ei rahat lopu kun on yksi maailman rikkaimmista miehistä. Monet demokraatit eivät kannata häntä juuri sen takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertoo kyllä amerikkalaisista äänestäjistä huolestuttavia tietoja, jos nykyinen presidentti neljän vuoden toilalujensa jälkeen valitaan vielä uudelleen. Olisi omituista, jos enemmistö Usassa haluaisi maansa muuttuvan kokonaan eristäytyneeksi, kaikista yhteisistä sopimuksista irtautuvaksi maailmanpoliisiksi, jonka toimintaa joutuisivat muut maat varomaan ja huolestuneena seuraamaan mitä milloinkin maan päämies saa päähänsä. Olisi suorastaan amerikkalaisten onni, jos maahan saataisiin seuraavissa vaaleissa presidentti, johon voisivat luottaa oman maan ja muunkin maailman kansalaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrotko nyt tarkalleen niistä toilailuista niin nauretaan yhdessä? Työllisyys noussut kolmen vuoden aikana koko ajan, rauha P-Koreaan, isoja pedofiili/ihmiskaupparinkejä otettu kiinni ymym. Kerro samalla mitä hyvää teki vaikkapa Obama oman kautensa aikana?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutos on tulossa. USA:n tutkimuslaitosten ja uutistoimistojen tekemien tutkimusten ja haastattelujen perusteella voidaan odottaa uutta miestä/naista ohjaimiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toki amerikkalaiset valitsevat "heidän etujaan ajavan presidentin" ... Olisi mielenkiintoista olla kärpäsenä katossa kun Trumpin lähipiiri katsoo pankkitiliään joka ilta. Siellä on aikalailla nouseva käyrä, ja siinä aina mukava pomppu, kun Trump twiittailee sitä sun tätä. Pikkaisen ennen twiittiä shorttaamalla tai osakkeita ostamalla tienaa joka kerta kymmenistä satoihin miljooniin. Harvinaisen korruptoitunut hallinto on vallassa, jopa USA:n mittapuulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikella kunnioituksella, mutta en usko, että tässä kannattaa ottaa analyyseja tai ennusteita vastaan sellaiselta taholta joka ei ole osunut oikeaan sitten vuoden 2016. Nämä samat "upit aaltolassa" kertoivat meille, että britit eivät koskaan äänestä itseään ulos EU:sta. No katsoiko kukaan eilen uutisia? Britannia on nyt oikeasti ulkona EU:sta.

Sitten tuli ne marraskuun 2016 presidentinvaalit ja taas "upien" mukaan Trumpilla ei ollut mitään mahdollisuuksia. Ja kun vaalitulos selvisi, niin Trump oli voittanut yhdellä maan historian kovimmilla tuloksilla 304 - 227. Eli mihin ihmeeseen ne analyysit ennen vaaleja oikein perustuivat?

No nyt sitten alkaa taas mustien pilvien maalailu Trumpin ylle aivan kuin tämän vuoden marraskuun vaalit olisivat tiukka taistelu. Trumpin suosio on juuri nyt lähes eeppinen ja paranee vain viikko viikolta. Trumpin kaudella kaikilla on nyt töitä, verot alhaalla ja yhtään uutta sotaa ei ole syttynyt. Trump on vähentänyt joukkoja Lähi-idässä ja viime viikolla esiteltiin realistinen rauhansuunnitelma Israelin ja Palestiinan välille. Valtamedia ei sitä halua sanoa ääneen, mutta rauhansuunnitelmaa ovat rientäneet ylistämään useat Lähi-idän maat kuten Israelin arkkivihollinen Saudi-arabia. Mutta kun valtamedia ei halua puhua muusta kuin demokraattien yksin Trumpia vastaan nostamasta virkarikossyytteestä joka ei ole menossa yhtään mihinkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

17:11
Ravintoloiden suljettava näillä näkymin ovensa viimeistään ensi lauantaina koko maassa
17:08
Koronakuolemia tuli neljä lisää, menehtyneiden kokonaismäärä on Suomessa nyt 17 – Oulussa kaksi potilasta pääsi sairaalasta
17:00
Vartijoita, käsidesiä ja pleksejä: Oulunkin pankeissa jännitetään nyt kuun vaihdetta, kun eläkkeet maksetaan ja tiedossa on ikäihmisten asiointipiikki
16:46
Sakon muuntorangaistusten ja ehdottomien vankeusrangaistusten täytäntöönpanosta aiotaan luopua väliaikaisesti koronaviruksen takia
16:44
Poliisi alkaa etälukea Uudenmaan rajalle pyrkivien autojen rekisterikilvet – "Sen jälkeen liikenne enää pikkuisen hidastelee"
16:29
Kempeleen puukotus syyteharkintaan – epäilty nainen on tunnustanut aiheuttaneensa uhrin kuoleman, taustalla keskustelu ihmissuhteista
16:10
Kysyimme, leviääkö korona Oysin yhteispäivystyksessä – "Hyvin meille uskaltaa tulla"
42
Korona pelastaa Oulun yliopiston – jälkihoito tulee yhteiskunnalle niin kalliiksi, että tällä vuosikymmenellä rakennetaan vain ihan välttämättömiä Lukijalta
28
Koronahelvetti – olen taistellut ”punaista paholaista” vastaan laskujeni mukaan noin kolme viikkoa Lukijalta
15
Hallituksen tuoreet linjaukset: Länsirajan liikennettä kiristetään, koulujen etäopetus jatkuu toukokuun puoliväliin saakka
14
Kauppakamarien kysely paljastaa: Korona iski jo erityisesti palvelusektorin yrityksiin – 26 prosenttia vastaajista arveli konkurssiriskin kasvaneen
13
Pohjois-Pohjanmaalla ensimmäinen koronatartunta, jonka alkuperää ei ole pystytty selvittämään – tautitapausten ennakoidaan kasvavan
13
Oulun ja Kiimingin välimaastoon tulee erilainen, maaseutumainen Vesalanmäen asuinalue – Kunnallistekniset työt aloitetaan loppuvuodesta
12
Senaatti ei ole vielä neuvotellut Oulun yliopistokampuksen siirtymisestä asema-alueelle – Toimitusjohtaja: "Oulun asema-alue on kaupungin parhaita sijainteja" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on ohut lumipeite.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

31.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image