
Vaalivoitto takaa Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille ja hänen puolueelleen täyden poliittisen vallan. Asiantuntijat ennustavat, että presidentin suosio kääntyy pian laskuun.
Viikonlopun vaalit asettivat Ukrainan aivan uudenlaiseen poliittiseen tilanteeseen, kun presidentti Volodymyr Zelenskyin Kansan palvelija -puolue varmisti maanantaina enemmistön maan parlamenttivaaleissa.
Puolue saa yli puolet parlamentin paikoista, mikä takaa Zelenskyin puolueelle mahdollisuuden hallita parlamenttia. Tulos on historiallinen, sillä ensimmäistä kertaa Ukrainan itsenäistymisen jälkeen presidentin puolue voittaa enemmistön paikoista.
Mainokset, vaaliteltat ja televisiosta välitetyt keskustelut loivat vaalitunnelmaa Ukrainaan. Nuorisotutkimusseuran tutkija Arseniy Svynarenko on parhaillaan paikalla Ukrainan Odessassa. Hänen mukaansa mitään poikkeuksellista, kuten suurta määrää poliiseja, ei näy.
Svynarenkon mukaan vaalitulos oli vanhojen puolueiden vastainen protesti. Zelenskyi sai kansan puolelleen muun muassa populistisilla lausunnoillaan.
Nyt ukrainalaisten odotukset ovat korkealla. Länsimielinen presidentti on luvannut kitkeä rehottavaa korruptiota ja kohentaa talotta maassa, joka on eräs Euroopan köyhimmistä.
– On hyvin vähän tietoa siitä, mitä puolue oikeasti suunnittelee tekevänsä, Svynarenko sanoo.
– Presidentin puolueen sisällä on monta ääntä, linjaa ja mielipidettä.
Kokemattomat poliitikot valtaan
Vaalivoitto takaa Zelenskyille ja hänen puolueelleen täyden poliittisen vallan ja vahvat valtuudet panna täytäntöön luvattuja uudistuksia.
Alle vuosi sitten perustetulla puolueella ei ole aikaisemmin ollut parlamentissa yhtään paikkaa. Se on kasvanut maan suosituimmaksi vain muutamassa kuukaudessa.
Zelenskyi on kokematon poliitikko. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Ryhor Nizhnikau sanoo, että osa Zelenskyin ensimmäisistä päätöksistään on laittomia ja perustuslainvastaisia.
Presidentin tapaan myös puolueessa on paljon politiikasta kokemattomia, uusia kasvoja, mitä puolue korosti myös kampanjassaan.
– Häntä ympäröivät kokemattomat ihmiset, ystävät, liikekumppanit ja jotkut arveluttavat neuvonantajat, joilla on kytköksiä oligarkkeihin ja maanpaossa oleviin poliitikkoihin.
Tutkija: ihmeitä ei ole luvassa
Presidentti Zelenskyi ehti vakuuttaa vaalituloksen tultua julki, etteivät hän ja hänen puolueensa tuota ukrainalaisille pettymystä. Hän sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan uskovansa, että puolueen tärkeimmät tavoitteet ovat samanlaisia kuin kaikilla ukrainalaisilla: esimerkiksi sodan lopettaminen ja maassa rehottavan korruption kitkeminen.
Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-tutkimusohjelman johtaja Arkady Moshes suhtautuu lupauksiin varoen. Hänen mukaansa tämänhetkinen tilanne on kiinnostava, mutta hankala. Ihmeisiin hän ei usko.
– En odottaisi tältä poliittiselta ryhmältä uudistusten läpivientiä ja Venäjä-suhteiden normalisointia kovin nopeasti.
Mikäli uudistuksia ei panna täytäntöön pian, Moshes uskoo presidentin suosion lähtevän nopeasti laskuun, kuten Ukrainassa usein vaalien jälkeen käy. Aikaisemmat presidentit ovat voineet vedota siihen, että heillä on halua tehdä uudistuksia, mutta ei parlamentin tukea. Tällä kertaa presidentillä ei ole mahdollisuutta tehdä parlamentista syntipukkia.
Sen sijaan Svynarenko näkee puolueella myös mahdollisuuksia.
– Opposition puolueilla on vain pieni mahdollisuus vaikuttaa päätöksiin, koska yksi puolue hallitsee koko parlamenttia.
Venäjä-mielinen puolue kakkossijalle
Vaaleissa toiseksi ylsi Venäjä-myönteinen Oppositiorintama, joka saanee äänistä vajaat 13 prosenttia. Niiden turvin puolue nousee parlamenttiin.
Svynarenkon mukaan puolue koostuu Putinin kannattajista, jotka parlamenttiin päästessään välittävät Venäjän viestejä.
– Nyt he saivat paikan, josta kommunikoida suurelle yleisölle Putinin viestejä, Svynarenko sanoo.
Jos presidentti epäonnistuu, se voi ulkopoliittisen instituutin Moshesin mukaan olla ponnahduslauta puolueelle.
Hänen mukaansa ihmiset väsyivät edelliseen hallitukseen, joka ei saanut aikaan edistystä uudistusten suhteen. Moni ukrainalainen ajattelee, että vastaus tyytymättömyyteen on se, että jotain pitää muuttua.
Mikäli jälleen nähdään epäonnistuminen, vaihtoehto pettymykseen ei Moshesin mukaan välttämättä ole Eurooppa-myönteinen.
Ukrainan parlamenttivaalit
Yli 70 prosenttia äänistä laskettu
Parlamentin 450:stä paikasta 423 täytetään.
Kansan palvelija -puolue saa 42,7 prosenttia äänistä ja 251 paikkaa 450:stä.
Oppositiorintama saa 13 prosenttia ja 44 paikkaa.
Euroopan solidaarisuus saa 8,4 prosenttia ja 26 paikkaa.
Julia Timoshenkon ryhmittymä saa 8 prosenttia ja 26 paikkaa.
Holos saa 6,2 prosenttia ja 20 paikkaa.
Kommentoi ()
Kovin usein ei politiikan oppipoikaa ole valittu valtion presidentiksi. Pitää olla pätevät avustajat tälle uudelle valtiomiehelle, muuten Ukraina on pahassa kriisissä.
Viimeksi Jenkeissä vajaa kolme vuotta sitten kävi näin. Avustajia tämä oppipoika ei ole kuunnellut.
Ukraina muuten on ollut pahassa kriisissä ainakin sata vuotta. Siksi siellä kansa vaihtoi johdon ja nyt valitsi uuden parlamentin. Toivotaan parasta.
Ukraina ja Venäjä ovat muutostilassa. Ihmiset ovat väsyneitä kansaa karsinoihin erimielisyyksiin. Vallan väärinkäyttö ja oman eduntavoittelu pitää lopettaa ja kansan etu panna tärkeimmäksi.
Vaikuttaa siltä, että viime aikoina propagandistiset väitteet Ukrainan hallinnon fasistisesta luonteesta ovat vähentyneet. Eihän tällaisten syytösten uskottavuus ole koskaan ollutkaan kovin korkealla, mutta olisiko Tiltulla levy vaihtumassa. Pidemmän päälle Ukrainasta saattaa kehittyä myönteinen malli naapurimaidensa asukkaille.
No ,ensin on tietenkin tärkeää täyttää omat taskut...Sitten pitkän listan jälkeen miettiä kansaa.........!!?
Porukka varastaan loputkin mitä on jälellä. Mikään ei muutu. Nukke presidenttinä
Eipä ole kahta sanaa sillä, että haluaako Ukraina globalismia kuten eliitti on kovasti antanut ymmärtää. Ukrainalaiset eivät halua globalismia, vaan nimenomaan populismia eli valta takaisin kansalle ja rauha. Nyt ukrainalaiset saavat viimein sitä mitä ovat pitkään kaivanneet eli sotakirveet lasketaan Venäjää vastaan ja neuvottelemalla saadaan aikaan kaikkia tyydyttävä lopputulos. Siis kansa sai nyt päättää oman maansa linjasta ja tiedossa oli etukäteen, että Zelenskyi nimenomaan solmii rauhan ja sanoo ei globalisteille. Kansa on puhunut ja eliitti on hävinnyt jälleen kerran.
Saathan nä yrittää johtaa porukoita harhaan tarinoilla globalisteista ja populisteista ja ukrainalaisista ja vaikka mistä, mutta rauha sinne tulee, kun Venäjä lakkaa hyökkäilemästä.
Venäjän pitää lopettaa suurvaltahakuisen politiikan harjoittaminen ja miehityshakuinen toiminta. Rauha saadaan aikaan sitten.
Putinisteilla on kovin vaikea sulattaa tätä vaalitulosta, joten jututkin ovat sen mukaisia... :)
Eihän se ole kovinkaan harvinaista että koomikot nousevat politiikassa jopa puoluejohtoon, meilläkin siitä on esimerkkejä vaikka kuinka paljon, ainakin 200.
Tärkein askel demokratiaan voisi olla luopua kaikesta valtion kontrollista tiedotusvälineisiin. Vaikka maa on informaatiosodassa venäjän kanssa, on vapaa tiedonvälitys sekä uuden hallinnon puolustuslinja, että sen uhka: kaikki korruptio ja tupelointi syö uuden hallinnon uskottavuutta. Kaikki torjuntavoitot väritettyä/väärää informaatiota vastaan tekevät uudesta hallinnosta uskottavan.