Ulkomaat

En­nä­tyk­sel­li­sen korkea tulvavesi valtasi Venetsian – Pormestari julisti kaupunkiin hätätilan: "Tämä on seurausta il­mas­ton­muu­tok­ses­ta"

Nainen katseli tulvaveden alle jäänytttä katua Venetsiassa, jossa vesi nousi 1,87 metriin.
Ulkomaat 13.11.2019 12:25
Katja Ihatsu

Tulvavesi nousi korkeimmillaan 1,87 metriin, mikä on korkein mittaustulos 53 vuoteen.

Italian Venetsiassa pormestari Luigi Brugnaro julisti kaupunkiin hätätilan tulvaveden takia. Vesi nousi toiseksi korkeimmalle lähes satavuotisen mittaushistorian aikana, kertoi AFP.

Vesi nousi Pyhän Markuksen aukiolle ja tulvi keskiajalla rakennettuun Pyhän Markuksen tuomiokirkkoon, joka on kaupungin päänähtävyyksiä. Useat kaupungin kadut ja aukiot jäivät veden alle.

Kaksi ranskalaisturistia kertoi AFP:lle joutuneensa uimaan tulvavedessä. Turisteja hotelleille kuljettaneet vesitaksit auttoivat asiakkaitaan kömpimään hotelleihin ikkunoista, kun sisääntuloportaat olivat jääneet veden alle.

Venetsian pormestari Luigi Brugnaro seurasi tulvaveden nousua tiistai-iltana Pyhän Markuksen aukiolla. KUVA: ANDREA MEROLA

Venetsiassa vesi nousi korkeammalla viimeksi vuonna 1966, 1,94 metriin.

"Acqua alta" eli vuorovesien nostattama tulva on kanaalikaupungissa lähes jokasyksyinen ilmiö. Tällä hetkellä vesi on kuitenkin ennätyksellisen korkealla, ja pormestari varoitti sen aiheuttavan korjaamattomia tuhoja historiallisessa kaupungissa.

– 1,87 metri tarkoittaa parantumatonta haavaa kaupungille. Tilanne on dramaattinen, ja pyydämme hallitukselta apua. Kustannukset nousevat korkealla, Brugnaro sanoi.

Tulvaveden nousua kaupungilla seurannut Brugnaro nimesi epäröimättä syyn tilanteelle.

– Tämä on seurausta ilmastonmuutoksesta.

Vesi täytti historiallisen kirkon

Tulvavesi nousi korkeimpaan huippuunsa myöhään tiistai-iltana. Kaupungin matalimpiin alueisiin kuuluvalla Pyhän Markuksen aukiolla oli yli metri vettä.

Vesi tulvi myös aukiolla sijaitsevaan Pyhän Markuksen tuomiokirkkoon. Kirkon johtokunnan jäsen Pierpalo Campostrini kertoi uutistoimisto AFP:lle, että koko kirkon historian aikana vesi on tulvinut rakennukseen viisi kertaa. Kirkkoa alettiin rakentamaan vuonna 828 ja se avattiin yleisölle vuonna 1094.

Ihmiset väistivät vettä kävelemällä penkkien päällä Venetsiassa.

Kolme näistä tulvimiskerroista on Campostirinin mukaan tapahtunut viimeisen 20 vuoden aikana, viimeksi lokakuussa 2018. Kirkon kärsimistä vahingoista ei ollut tietoa, mutta kaupungin mukaan kirkko vanheni päivässä 20 vuotta.

Vuodesta 2003 lähtien Venetsiaan on ollut rakenteilla 78 tulvaporttia, jotka suojaisivat vedennousulta. Projekti on viivästynyt hinnanylitysten ja skandaalien takia.

Italiassa on satanut rankasti alkuviikosta ja etenkin maan eteläosissa on ollut tulvia. Taranto, Brindisi ja Euroopan tämän vuoden kulttuuripääkaupunki Matera sulkivat kouluja sään takia. Materassa hirmumyrsky kaatoi puita ja vahingoitti useita rakennuksia.

MAINOS

Kommentoi

Gondoleilla eli Venetsialaisilla venekulkuneuvoilla ovat paikalliset ja turistit aina kaupungissa liikkuneet. Jalat Venetsiassa kastuvat kaikkien vuodenaikojen keleissä, sataa tai paistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venetsia vajoaa hitaasti mereen. Vajoamista on yritetty estää erilaisilla keinoilla vaihtelevalla menestyksellä. Viimeisten tutkimusten mukaan vajoaminen on ehkä saatu pysäytettyä, mutta asiasta ei ole täyttä varmuutta. Vajaat parikymmentä miljoonaa matkailijaa vuosittain eivät ainakaan paranna tilannetta. Syynä tulvimiseen ovat em. lisäksi pinille ja matalille saarille rakentamisen tyhmyys ja ahneus turistien houkuttelemisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjanmaalla on maan nousema sadassa vuodessa ollut 1-2 metriä. Ventsueelassa taitaa olla maan vajoama menossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vesi on Venetsian elementti, olennainen osa kaupungin imagoa. Kumma, että vedennousu koetaan niin yllätyksellisenä kun se on ollut joka vuosi toistuva ilmiö kaupungin rakentamisesta lähtien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun rakennetaan kaupunki paalujen varaan vetten päälle, tuskin mikään voi mennä pieleen? Toki kun huutaa ongelmien syyksi ilmastoa saa enemmän huomiota ja apurahoja ja perusongelma unohtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei haloo. Täällä Oulun alueellakin oli hätätila aikoinaan kun alkoi ilmasto lämmetä ja kilometrien paksuinen jää patja sulaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulisi olevan talot homeessa vaan ei mitään ongelmia. Hometta on vain suomessa ja sekin korvien välissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mietin kelkkoessani lunta pihalla 15 asteen pakkasessa lokakuun loppupuolella. Koitakaaa pärjätä. Suomi tekee osansa verottamalla autoiliat kuoliaaksi ilmaston tähren. Jospa se auttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image