
Tulvavesi nousi korkeimmillaan 1,87 metriin, mikä on korkein mittaustulos 53 vuoteen.
Italian Venetsiassa pormestari Luigi Brugnaro julisti kaupunkiin hätätilan tulvaveden takia. Vesi nousi toiseksi korkeimmalle lähes satavuotisen mittaushistorian aikana, kertoi AFP.
Vesi nousi Pyhän Markuksen aukiolle ja tulvi keskiajalla rakennettuun Pyhän Markuksen tuomiokirkkoon, joka on kaupungin päänähtävyyksiä. Useat kaupungin kadut ja aukiot jäivät veden alle.
Kaksi ranskalaisturistia kertoi AFP:lle joutuneensa uimaan tulvavedessä. Turisteja hotelleille kuljettaneet vesitaksit auttoivat asiakkaitaan kömpimään hotelleihin ikkunoista, kun sisääntuloportaat olivat jääneet veden alle.

Venetsiassa vesi nousi korkeammalla viimeksi vuonna 1966, 1,94 metriin.
"Acqua alta" eli vuorovesien nostattama tulva on kanaalikaupungissa lähes jokasyksyinen ilmiö. Tällä hetkellä vesi on kuitenkin ennätyksellisen korkealla, ja pormestari varoitti sen aiheuttavan korjaamattomia tuhoja historiallisessa kaupungissa.
– 1,87 metri tarkoittaa parantumatonta haavaa kaupungille. Tilanne on dramaattinen, ja pyydämme hallitukselta apua. Kustannukset nousevat korkealla, Brugnaro sanoi.
Tulvaveden nousua kaupungilla seurannut Brugnaro nimesi epäröimättä syyn tilanteelle.
– Tämä on seurausta ilmastonmuutoksesta.
Vesi täytti historiallisen kirkon
Tulvavesi nousi korkeimpaan huippuunsa myöhään tiistai-iltana. Kaupungin matalimpiin alueisiin kuuluvalla Pyhän Markuksen aukiolla oli yli metri vettä.
Vesi tulvi myös aukiolla sijaitsevaan Pyhän Markuksen tuomiokirkkoon. Kirkon johtokunnan jäsen Pierpalo Campostrini kertoi uutistoimisto AFP:lle, että koko kirkon historian aikana vesi on tulvinut rakennukseen viisi kertaa. Kirkkoa alettiin rakentamaan vuonna 828 ja se avattiin yleisölle vuonna 1094.

Kolme näistä tulvimiskerroista on Campostirinin mukaan tapahtunut viimeisen 20 vuoden aikana, viimeksi lokakuussa 2018. Kirkon kärsimistä vahingoista ei ollut tietoa, mutta kaupungin mukaan kirkko vanheni päivässä 20 vuotta.
Vuodesta 2003 lähtien Venetsiaan on ollut rakenteilla 78 tulvaporttia, jotka suojaisivat vedennousulta. Projekti on viivästynyt hinnanylitysten ja skandaalien takia.
Italiassa on satanut rankasti alkuviikosta ja etenkin maan eteläosissa on ollut tulvia. Taranto, Brindisi ja Euroopan tämän vuoden kulttuuripääkaupunki Matera sulkivat kouluja sään takia. Materassa hirmumyrsky kaatoi puita ja vahingoitti useita rakennuksia.
Kommentoi ()
Gondoleilla eli Venetsialaisilla venekulkuneuvoilla ovat paikalliset ja turistit aina kaupungissa liikkuneet. Jalat Venetsiassa kastuvat kaikkien vuodenaikojen keleissä, sataa tai paistaa.
Vuosikymmeniä kupanneet vain rahaa tulvien ehkäisyyn.
Venetsia vajoaa hitaasti mereen. Vajoamista on yritetty estää erilaisilla keinoilla vaihtelevalla menestyksellä. Viimeisten tutkimusten mukaan vajoaminen on ehkä saatu pysäytettyä, mutta asiasta ei ole täyttä varmuutta. Vajaat parikymmentä miljoonaa matkailijaa vuosittain eivät ainakaan paranna tilannetta. Syynä tulvimiseen ovat em. lisäksi pinille ja matalille saarille rakentamisen tyhmyys ja ahneus turistien houkuttelemisessa.
Äh, rakennuspaikan valitsijoiden vika...
Pohjanmaalla on maan nousema sadassa vuodessa ollut 1-2 metriä. Ventsueelassa taitaa olla maan vajoama menossa.
Vesi on Venetsian elementti, olennainen osa kaupungin imagoa. Kumma, että vedennousu koetaan niin yllätyksellisenä kun se on ollut joka vuosi toistuva ilmiö kaupungin rakentamisesta lähtien.
Kun rakennetaan kaupunki paalujen varaan vetten päälle, tuskin mikään voi mennä pieleen? Toki kun huutaa ongelmien syyksi ilmastoa saa enemmän huomiota ja apurahoja ja perusongelma unohtuu.
Hei haloo. Täällä Oulun alueellakin oli hätätila aikoinaan kun alkoi ilmasto lämmetä ja kilometrien paksuinen jää patja sulaa.
Luulisi olevan talot homeessa vaan ei mitään ongelmia. Hometta on vain suomessa ja sekin korvien välissä.
Samaa mietin kelkkoessani lunta pihalla 15 asteen pakkasessa lokakuun loppupuolella. Koitakaaa pärjätä. Suomi tekee osansa verottamalla autoiliat kuoliaaksi ilmaston tähren. Jospa se auttaa.