Ulkomaat

"En pelkää teitä, luotan Allahiin" - Pariisin ter­ro­rie­päil­lyn oi­keu­den­käyn­ti alkoi Brysselissä

Oikeuskäsittelyn turvatoimet ovat poikkeuksellisen tiukat ja koko Brysselin suuri oikeustalo eristetään oikeudenkäynnin ajaksi. KUVA: OLIVIER HOSLET / EPA
Ulkomaat 5.2.2018 0:28 | Päivitetty 5.2.2018 12:48
STT

Oikeudenkäynti Pariisin terrori-iskusta epäiltyä Salah Abdeslamia vastaan on alkanut Brysselissä. Brysselin oikeudenkäynti koskee ampumista, joka tapahtui muutamaa päivää ennen kuin Abdeslam otettiin kiinni vuonna 2016.

Istunnossa Adbeslam luki muslimien uskontunnustuksen ja ilmoitti, ettei aio vastata kysymyksiin oikeudenkäynnissä.

- Vaikenemiseni ei tee minusta rikollista tai syyllistä.

- En pelkää teitä, en pelkää liittolaisianne. Luotan Allahiin, minulla ei ole mitään lisättävää, Adbeslam sanoi.

Abdeslam on ainoa elossa oleva pääepäilty Pariisin terrori-iskusta, jossa kuoli 130 ihmistä vuonna 2015.

Belgiassa häntä syytetään ampumisesta, joka tapahtui muutama päivä ennen kuin hänet saatiin kiinni vuonna 2016. Tulitaistelussa kuoli yksi islamisti, ja kolme poliisia haavoittui. Adbeslamia syytetään terroristisista murhayrityksistä.

Yhdessä Abdeslamin kanssa otettiin kiinni myös tunisialaistaustainen Sofien Ayari, joka saapui Eurooppaan Kreikan kautta syksyn 2015 pakolaiskriisin aikana. He voivat saada jopa 40 vuoden vankeustuomiot.

Oikeuskäsittelyn turvatoimet ovat poikkeuksellisen tiukat. Brysselin suuri oikeustalo aiotaan eristää oikeudenkäynnin ajaksi, mikä ei ole helppo tehtävä. 1800-luvulla valmistunut kolossi on kolme kertaa maan kuninkaanlinnan suuruinen.

Oikeudenkäynti on herättänyt suurta kiinnostusta mediassa ja sitä seuraamaan on ilmoittautunut satoja median edustajia. Oikeudenkäynnin on määrä jatkua tällä viikolla tiistaina, torstaina ja perjantaina, mutta myös keskiviikko saatetaan ottaa käyttöön. Abdeslam on määrä kuljettaa joka päivä Pariisin Fleury-Merogis-vankilasta Brysseliin. Oikeuden päätöstä odotetaan kuukauden sisällä.

Jopa 40 vuotta vankeutta

Brysselissä kasvanut Abdeslam otettiin kiinni poikkeuksellisen laajan etsinnän jälkeen. Hänen onnistui piilotella neljä kuukautta ennen kuin hänet otettiin kiinni Brysselin maahanmuuttajalähiössä Molenbeekissa, johon monilla terrori-iskujen tekijöistä on ollut yhteyksiä.

Kiinnioton jälkeen terroristit iskivät Brysselin lentokentällä ja metrossa. Abdeslamilla epäillään olleen yhteyksiä myös Brysselin iskujen tekijöihin. Brysselin pommi-iskuissa kuoli yhteensä 32 ihmistä.

Abdeslamin tiedetään toimineen ainakin kuljettajana Pariisin iskujen sarjassa. Mukana oli myös hänen veljensä Brahim, joka räjäytti itsensä.

Myös Abdeslam kantoi räjähdevyötä, joka ei syystä tai toisesta räjähtänyt. Hän on pysynyt vaiti kuulusteluissa siitä lähtien kun hänet otettiin kiinni.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

15.9.
Pahin painajainen Stozice Arenan korkean katon alla – Suomen varmalta näyttänyt voitto karkasi käsistä viiden ottelupallon jälkeen
15.9.
Tekninen vika viivästyttänyt Finnairin lentoa Kemistä Helsinkiin tuntikausia, mekaanikot lennätettiin paikalle – "Todella ikävää tällainen"
15.9.
Öljymarkkinat uskovat Saudi-Arabian jalostamoiskujen johtavan jyrkkään hinnannousuun
15.9.
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
15.9.
Reissusa: Roomasta leirintäaluemökin vuokrannut Päivi Kinnunen pääsi seuraamaan lempisarjansa Isä Matteon kuvauksia
15.9.
Kuka kätki hopea-aarteen Inarijärven rannalle? Kysymys piinasi Seppo Saraspäätä 16 vuotta, kunnes hän ratkaisi sen Tilaajille
15.9.
Talouden käänne heikompaan panee vipinää kinttuihin – Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

89 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image