Ulkomaat

"En pelkää teitä, luotan Allahiin" - Pariisin ter­ro­rie­päil­lyn oi­keu­den­käyn­ti alkoi Brysselissä

Oikeuskäsittelyn turvatoimet ovat poikkeuksellisen tiukat ja koko Brysselin suuri oikeustalo eristetään oikeudenkäynnin ajaksi. KUVA: OLIVIER HOSLET / EPA
Ulkomaat 5.2.2018 0:28 | Päivitetty 5.2.2018 12:48
STT

Oikeudenkäynti Pariisin terrori-iskusta epäiltyä Salah Abdeslamia vastaan on alkanut Brysselissä. Brysselin oikeudenkäynti koskee ampumista, joka tapahtui muutamaa päivää ennen kuin Abdeslam otettiin kiinni vuonna 2016.

Istunnossa Adbeslam luki muslimien uskontunnustuksen ja ilmoitti, ettei aio vastata kysymyksiin oikeudenkäynnissä.

- Vaikenemiseni ei tee minusta rikollista tai syyllistä.

- En pelkää teitä, en pelkää liittolaisianne. Luotan Allahiin, minulla ei ole mitään lisättävää, Adbeslam sanoi.

Abdeslam on ainoa elossa oleva pääepäilty Pariisin terrori-iskusta, jossa kuoli 130 ihmistä vuonna 2015.

Belgiassa häntä syytetään ampumisesta, joka tapahtui muutama päivä ennen kuin hänet saatiin kiinni vuonna 2016. Tulitaistelussa kuoli yksi islamisti, ja kolme poliisia haavoittui. Adbeslamia syytetään terroristisista murhayrityksistä.

Yhdessä Abdeslamin kanssa otettiin kiinni myös tunisialaistaustainen Sofien Ayari, joka saapui Eurooppaan Kreikan kautta syksyn 2015 pakolaiskriisin aikana. He voivat saada jopa 40 vuoden vankeustuomiot.

Oikeuskäsittelyn turvatoimet ovat poikkeuksellisen tiukat. Brysselin suuri oikeustalo aiotaan eristää oikeudenkäynnin ajaksi, mikä ei ole helppo tehtävä. 1800-luvulla valmistunut kolossi on kolme kertaa maan kuninkaanlinnan suuruinen.

Oikeudenkäynti on herättänyt suurta kiinnostusta mediassa ja sitä seuraamaan on ilmoittautunut satoja median edustajia. Oikeudenkäynnin on määrä jatkua tällä viikolla tiistaina, torstaina ja perjantaina, mutta myös keskiviikko saatetaan ottaa käyttöön. Abdeslam on määrä kuljettaa joka päivä Pariisin Fleury-Merogis-vankilasta Brysseliin. Oikeuden päätöstä odotetaan kuukauden sisällä.

Jopa 40 vuotta vankeutta

Brysselissä kasvanut Abdeslam otettiin kiinni poikkeuksellisen laajan etsinnän jälkeen. Hänen onnistui piilotella neljä kuukautta ennen kuin hänet otettiin kiinni Brysselin maahanmuuttajalähiössä Molenbeekissa, johon monilla terrori-iskujen tekijöistä on ollut yhteyksiä.

Kiinnioton jälkeen terroristit iskivät Brysselin lentokentällä ja metrossa. Abdeslamilla epäillään olleen yhteyksiä myös Brysselin iskujen tekijöihin. Brysselin pommi-iskuissa kuoli yhteensä 32 ihmistä.

Abdeslamin tiedetään toimineen ainakin kuljettajana Pariisin iskujen sarjassa. Mukana oli myös hänen veljensä Brahim, joka räjäytti itsensä.

Myös Abdeslam kantoi räjähdevyötä, joka ei syystä tai toisesta räjähtänyt. Hän on pysynyt vaiti kuulusteluissa siitä lähtien kun hänet otettiin kiinni.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

13:28
Oikeusasiamies: Poliisin virkamerkit loukkaavat kielten yhdenvertaisuutta – polis lukee pienemmällä kuin poliisi
12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
56
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
55
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
45
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
41
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
24
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
20
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

YLIMIELINEN P ORPO

Päinvastoin koko keskustelussa Orpo vakuutti paremmalla asiantuntemuksellaan. Lue lisää...
Järjen käyttö ennenk...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image