Ulkomaat

Elin­tar­vi­ke­vi­ras­to ottaa en­sias­ke­lei­taan

Ulkomaat 19.10.2004 0:00
Gianfranco Nitti
Pitkään odotettu EU:n elintarvikevirasto ottaa Parmassa ensiaskeliaan. Ensimmäinen muutaman hengen suuruinen virkamiesryhmä on jo muuttanut tänne, toisen on määrä saapua marraskuussa, ja tammikuun aikana kaupunkiin pitäisi tulla vielä noin 50 viraston virkamiestä.

Myös kaupungin ja maakunnan hallintoelimet tekevät parhaansa tarjotakseen virastolle, mitä se tarvitsee: 1500-luvulta peräisin oleva maineikas herttuan palatsi - josta Carabinieri-poliisivoimien päämajan on määrä pian muuttaa pois - on annettu viraston edustustiloiksi.

Viraston varsinaiset toimitilat sijoitetaan puolestaan jo lähes valmiina olevaan uudisrakennukseen, minkä lisäksi sillä tulee olemaan tiloja myös joissakin pienemmissä kiinteistöissä. Viraston johtokunta on jo pitänyt palatsissa kaksi kokoustaan.

Kaupungin viranomaiset pyrkivät kaikin keinoin helpottamaan viraston muuttoa Parmaan: viraston toimihenkilöitä ja heidän perheitään avustamaan ja opastamaan on perustettu neuvontakeskus, jossa on kolme useaa kieltä taitavaa työntekijää. Lisäksi he saavat käyttöönsä etukortin, jolla saa alennusta kaupungin kaupoissa ja palvelupisteissä.

Myös nettisivu on valmiina osoitteessa www.authority.comune.parma.it.Muutto on
kangerrellut


Ensi vuoden lokakuuhun saakka virasto työskentelee kahdessa paikassa, Brysselissä ja Parmassa, koska muutto on kangerrellut, mutta viraston pääjohtajan Geoffrey Podgerin mukaan sen pitäisi olla valmiina ensi vuoden loppuun mennessä.

Viraston henkilöstömäärä on nyt noin sata, mutta lopullisen määrän pitäisi olla 300. Vuoden 2005 budjetissa virastolle on varattu noin 28 miljoonaa euroa. Lopullisen budjetin loppusummaksi arvioidaan noin 40 miljoonaa euroa vuodessa.

Muutaman vuoden kuluttua henkilöstön ja heidän perheenjäsentensä yhteismäärä saattaa nousta jo 5 000:n tienoille. Kokouksien ja kongressien määrä voi kohota vuodessa jopa 300:een ja niissä voi kerralla olla jopa yli tuhat osanottajaa. On ymmärrettävää, että asukkaat odottelevat sekavin tuntein, millainen vaikutus tällä on 170 000:n asukkaan kaupunkiin, ja jotkut ovat huolissaan mahdollisesta elinkustannusten kohoamisesta. Monet kuitenkin uskovat, että edut ovat suurempia kuin haitat.

Parman maine alkoi kärsiä viime vuonna, kun tieto Parmalat-skandaalista levisi ympäri maailmaa, eikä se vieläkään ole toipunut siitä. Skandaalin oikeuskäsittely on täällä juuri alkanut.

Niinpä kovalla työllä kaupunkiin saadun elintarvikeviraston menestyksekäs toiminta on parmalaisille suorastaan kunniakysymys. Muuan taksikuski iloitsee hyväpalkkaisten "eurokraattien" tulosta ja arvelee, että "on aika ostaa uusi auto".

Parman kaupunki sijaitsee vauraalla ja hedelmällisellä seudulla, joka maailmankuulujen herkkujens ansiosta on saanut lisänimen "ruokalaakso".

Neljä vuotta sitten kaupunki aloitti obbauksen, jonka tavoitteena oli EU:n elintarvikeviraston päämajan saaminen Parmaan. EU perusti elintarvikeviraston hullun lehmän taudin jälkimainingeissa tarkoituksenaan tehdä siitä elintarvikkeisiin liittyvien riskien arviointiverkoston eurooppalainen kulmakivi.

Viraston tehtävänä on palvella eurooppalaisia tarjoamalla riippumatonta ja objektiivista tietoa olemassa olevista ja ennakoiduista elintarvikkeisiin liittyvistä vaaratekijöistä.

Paolo Bertoletti on tärkeimmän paikallisen ammattiliiton, 70 000:n jäsenen suuruisen CGIL:n puheenjohtaja. Hänen mielestään elintarvikeviraston tulo "merkitsee kaikille tilaisuutta, ajattelimmepa sitten tulevaisuudennäkymiä, työmarkkinaympäristöä tai alueen erityispiirteitä. Mutta tämä tilaisuus pitää käyttää hyväksi, vaikka tällä hetkellä tosin vasta odottelemme ja tarkkailemme tilanteen kehittymistä."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
7:00
TV-arvio: Erityisherkkyys ei ole sairaus eikä se näy ulospäin – Katariina Männikkö kertoo Akuutissa, kuinka hän oireilee
7:00
Esteettömien autopaikkojen väärinkäyttö harmittaa – Kynnys ry:n puheenjohtaja: "Asiasta huomauttaessa vastaus on monesti välinpitämätön tai tyly – ei kuulu sinulle" Tilaajille
6:40
Turverekan pyörän laakeri syttyi tuleen Kuivaniemellä Iissä
6:26
Kolmikymppinen nainen kaahasi karkuun varastetulla autolla Haukiputaalla – poliisipartio kiilasi pakoauton
6:00
Maailman onnellisin maa – helpolla hyvinvointivaltiossa ei pääse, jos on vanha tai sairas, usein yhtälöön kuuluu myös köyhyys Lukijalta
6:00
Ihmiskontakteja kaivataan raha-asioissa edelleen, ja Oulun OP:ssa päädyttiin laajentamaan kassapalveluita – Oululainen Ritva Juntunen, 81, hoitelee pankkiasiansa ilman mitään älylaitteita Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image