Ulkomaat

EK:n Petri Vuorio Yhdysvaltain ja Kiinan kaup­pa­so­pi­muk­ses­ta: "Ensimmäinen positiivinen askel, mutta eri­mie­li­syy­det ovat yhä merkittäviä"

Presidentti Donald Trump tapasi kauppaneuvotteluissa perjantaina Kiinan varapääministeri Liu Hen. KUVA: MICHAEL REYNOLDS
Ulkomaat 12.10.2019 18:21
Anna Kilponen

Yhdysvaltain ja Kiinan yli vuoden jatkuneessa kauppasodassa alkoi liennytyksen aika, kun maat solmivat perjantai-iltana osittaisen sopimuksen. Sopuun on kuitenkin matkaa, ja lisääntynyt epävarmuus voi pian näkyä myös suomalaisyritysten tilauskirjoissa.

Yhdysvaltain ja Kiinan yli vuoden jatkuneesta kauppasodasta saatiin pitkästä aikaa toiveikkaita uutisia. Maat solmivat perjantaina Yhdysvalloissa osittaisen sopimuksen, jonka mukaan Kiina ostaa yhdysvaltalaisia maataloustuotteita 40–50 miljardilla dollarilla ja Yhdysvallat lykkää viiden prosentin tuontitullien korotusta 250 miljardin dollarin arvoiselle tuonnille Kiinasta.

Tuontitullia oli määrä korottaa ensi viikon tiistaina 25 prosentista 30 prosenttiin. Korotus olisi koskenut muun muassa teollisuustuotteita ja elintarvikkeita.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) kauppapolitiikan vastaava johtaja Petri Vuorio pitää sopimusta positiivisena liennytyksen merkkinä.

– Tämä on ensimmäinen positiivinen askel Kiinan ja Yhdysvaltain välisessä kauppasodassa, mutta se on vielä aika vaatimaton askel kohti lopullista ratkaisua. Jännitteet (maiden välillä) jatkuvat ja erimielisyydet ovat yhä merkittäviä. Lopulliseen kauppasopuun pääseminen on vielä kaukana.

Sopimuksen sisältö vaikuttaa Vuorion mielestä varsin rajalliselta eikä se suinkaan ole Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin haaveilema "suuri kauppasopimus"

Vuorio puhuisi pikemmin liennyttämisestä kuin sovusta. Sopimuksesta huolimatta voimaan jäisivät kaikki jo olemassa olevat korotetut tullit ja lisäksi tulisi vielä 15. joulukuuta voimaan astuva 110 miljardin kulutustavaratuontia koskeva tullin korotus.

Yhdysvalloilla oli painetta sopimukseen, sillä maataloustuottajien pankkiluottolimiitit ovat olleet katkolla alkuvuodesta. Vaarana oli vararikkokierre.

Ulkomaiset yritysasiakkaat lykkäävät investointejaan

Markkinat ovat reagoineet positiivisesti sopimuksen syntymiseen, sillä esimerkiksi teknologiaosakkeet nousivat perjantaina Wall Streetillä.

Miten tilanne sitten heijastuu EU:n ja Suomen markkinoihin? Vuorion mukaan tällä hetkellä on ainakin kolme asiaa, jotka heijastuvat epäsuorasti eurooppalaisiin ja suomalaisiin yrityksiin.

Ensimmäisenä hän mainitsee lisääntyneen epävarmuuden: ulkomaiset yritysasiakkaat lykkäävät investointejaan.

– Se ei vielä merkittävästi näy suomalaisyritysten tilauskirjoissa, mutta uhkaa kohta näkyä.

Kiinassa on "kroonista ylituotantoa" monella sektorilla. Kiina etsii viennilleen uutta osoitetta, ja se voi näkyä tarjonnan lisääntymisenä EU:n markkinoilla.

Kolmantena asiana Vuorio mainitsee globaalit toimitusketjut, jotka muuttuvat aina markkinoiden sulkeutuessa jossakin päin maailmaa.

– Vaikka (Suomessa suunniteltu) tuote olisi valmistettu Yhdysvalloissa tai Kiinassa emmekä itse olisi riippuvaisia globaaleista toimitusketjuista, asiakkaamme ovat.

Jos Yhdysvaltain Euroopalle asettama autotulli astuu voimaan 13. marraskuuta, sillä olisi suoria talousvaikutuksia.

Sopu edellyttäisi talouskasvun hidastumista entisestään

Jotta laajempaan kauppasopuun päästäisiin, se edellyttäisi Vuorion mukaan esimerkiksi sitä, että Kiinan ja Yhdysvaltain talouskasvu edelleen hidastuisi.

– Presidentinvaalit lähestyvät Yhdysvalloissa eikä Trump voi tehdä kovin heikkoa kokonaisdiiliä, sillä muuten demokraatit arvostelisivat häntä heikkoudesta.

Kiina ei Vuorion mukaan ole valmis tekemään suuria myönnytyksiä, sillä lähes kaikki, mitä Yhdysvallat haluaa, liittyy Kiinan valtionjohtoisen talousjärjestelmän perusrakenteisiin.

Pakotteita ja kauppasotaa yli vuoden ajan

Kauppasota Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä on kestänyt reilun vuoden.

Yhdysvallat vastustaa muun muassa ulkomaisten yritysten Kiinan markkinoille pääsyn esteitä, Kiinan valtiontukia ja teknologiasiirtoja, jotka pakottavat yritykset jakamaan teknologiaansa, jotta ne voisivat harjoittaa liiketoimintaa Kiinassa.

Kiina hyväksyi maaliskuussa pakotetut teknologiansiirrot kiellettävän lain, mutta siihen sisältyy pykälä, joka antaa Kiinalle mahdollisuuden ryhtyä tarvittaessa yksipuolisiin toimiin kauppa- ja investointikumppaneitaan kohtaan.

Neuvottelujen alla Kiina tuomitsi Yhdysvaltojen määräämät pakotteet verkkolaitevalmistaja Huaweita vastaan. Valtionjohdon ohjauksen vuoksi kiinalaisen Huawein laitteita pidetään turvallisuusriskinä.

Yhdysvallat määräsi tällä viikolla pakotteita Kiinaa vastaan Xinjiangin uiguurien sorron takia.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

22:09
Laskeminen vaarantaisi muut Isokurussa liikkuvat Pyhätunturilla – Metsähallitus perustelee turvallisuudella rajoituksia, jotka kieltävät liikkumisen Isokurun rinteillä Tilaajille
21:04
Seurasimme lumensyöjäjunan ensimmäistä testiä Suomessa – Monsteri saapui Venäjältä Kainuun korpeen ja pani raiteet kuntoon, katso video
21:00
Suomi kokeili kaikkea, mutta hävisi koripalloilun EM-karsinta-avauksen Serbialle
20:54
Suomi hakee EU:lta tukea viidelle ratahankkeelle – päätökset luvassa ensi kesänä
20:47
Mirja Vehkaperä hyppää innoissaan liikkuvaan junaan Oulun kaupungihallituksen puheenjohtajaksi – "Oulun päätöksentekoon pitää saada entinen Oulu-henki takaisin" Tilaajille
20:46
Keskustan kunnallisjärjestö esittää yksimielisesti Mirja Vehkaperää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
20:19
Tällainen on venäläinen lumensyöjä – katso video monsteriveturista
45
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
41
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
33
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
30
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
28
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

perussuomalaiset vastasivat ”hoitajakeskustelun komeimmasta voltista”

Marinin hallitus toimii aivan toisella tasolla verrattaessa sitä Sipilän oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaan ja tod... Lue lisää...
persuilla huono muis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image