Ulkomaat

Ehdotusta EU:n val­tio­va­rain­mi­nis­te­ris­tä pusketaan eteenpäin

Ulkomaat 6.12.2017 15:53 | Päivitetty 6.12.2017 16:04
STT

Euroopan komissio kannustaa EU-maita perustamaan yhteisen valtiovarainministerin tehtävän. Valtiovarainministeri voisi olla komission varapuheenjohtaja ja ehkä myös euroryhmän puheenjohtaja.

Pitkin vuotta palloteltu ehdotus on osa komission keskiviikkona antamia ehdotuksia talous- ja rahaliiton tiivistämiseksi. Ehdotuksia on odotettu, sillä ne vievät eteenpäin vilkkaana käytyä keskustelua EU:n kehittämisestä. EU-johtajat ottavat kantaa uudistusehdotuksiin heti ensi viikolla eurohuippukokouksessa.

Suomi on linjannut, että euroalueen valtiovarainministerille ei ole tarvetta. Euroryhmän puheenjohtajan asemaa voitaisiin hallituksen mukaan kyllä vahvistaa, mutta euroryhmän puheenjohtajan ja komissaarin tehtäviä ei kannata yhdistää.

Komission mukaan valtiovarainministeristä voitaisiin päättää ilman perussopimusten muuttamista. Ripeällä tahdilla valtiovarainministeri voisi istua jo seuraavassa komissiossa, joka aloittaa työnsä marraskuussa 2019.

Talouden saaminen yhden ihmisen harteille ulkoministerin tapaan selkeyttäisi komission mukaan poliittista päätöksentekoa.

Pahan päivän investointiturva

EU-maiden välisiä suhdannevaihteluita saatetaan ryhtyä tasaamaan investointituella. Komissio on antamassa keväällä esityksen järjestelmästä, jolla tuettaisiin investointeja yllättäviin vaikeuksiin joutuneessa maassa.

Investointien tukemisella maan toivotaan toipuvan matalasuhdanteesta nopeammin. Euromaiden ohella järjestelmään voisivat liittyä kaikki halukkaat EU-maat.

Sen sijaan kiistanalaiset ehdotukset pahanpäivänrahastosta ja Euroopan työttömyysvakuutusrahastosta oli jätetty sivuun komission ehdotuksesta.

Suomi muiden muassa on ollut huolissaan siitä, että pahanpäivänrahaston kaltaiset suhdannetasaajat voisivat tarkoittaa tulonsiirtoja maiden välillä. Eurosta vastaava komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis alleviivasi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa, ettei tämä ole tarkoituksena.

Komissio esitti odotetusti myös, että kriisimaita auttava Euroopan vakausmekanismi (EVM) päivitetään Euroopan valuuttarahastoksi.

MAINOS

Kommentoi

Nyt kun Suomen itsenäisyys on kaikkien huulilla olisi hyvä miettiä mitä se itsenäisyys on?
EU vaikuttaa suomen tulevaisuuteen jo siinämäärin että Suomea ei voi enään pitää itsenäisenä.

Suomen ollessa Venäjän vallan alaisena (108 vuotta) oli Suomella enemmän oikeuksia kuin nyt kun olemme EU vallan alaisena (22 vuotta).

Jos Suomen itsenäiselle valtiolle halutaan antaa ikä on se noin 78 vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän suomalaisten on jätettävä tuo EU-hulluus. Meitä edeltävien sukupolvien muiston kunniaksi ja 100-vuoden itsenäisyyden innoittamana, meidän on erottava EU:sta. Tuosta on kehittynyt jokin kummajainen jota voi kuvailla 2000-luvun Neuvostoliitoksi joka tarjoillaan meille euro-lippuihin verhottuna Troijan-hevosena. Ei kiitoksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kreikassa ja Italiassa olisi välittömästi paha päivä ja nimenomaan rahan siirtymiseen tuo rahasto on tarkoitettu. Mitä sillä muuten olisi virkaakaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image