Ulkomaat

Egyptin ahdistelukohu kasvaa – syytteitä häirinnästä nostetaan painostuksen ja uhkailun vuoksi harvoin

Ulkomaat 12.1.2020 18:00
Päivi Arvonen

Useat Egyptin paikallismediat raportoivat sunnuntaina, että uudenvuodenyönä joukkoahdistelun kohteeksi Mansouran kaupungissa joutunut nuori egyptiläisnainen, ”May” on luopunut ahdistelusyytteistä.

Tiedot tapauksen yksityiskohdista ovat mediassa ristiriitaisia. Häirinnän uhri, ”May” vieraili suositussa mediapersoona Amer Adeebin Tv-ohjelmassa kertomassa tapahtuneesta. Nainen kertoi hämmästyneensä nähdessään poliisin ahdistelusta pidättämät epäillyt.

”Häiritsijät olivat rikollisia gangstereita, aikuisia miehiä, eivät lapsia, toisin kuin he, jotka poliisi oli pidättänyt”, siteerasivat tiedotusvälineet naisen TV-esiintymistä.

Uutinen syytteestä luopumisesta herätti voimakasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi pitkän linjan naisasia-aktivisti Iman Bibars kommentoi uutisen olevan valetta. Bibars ja monet muut keskustelijat olivat sitä mieltä, ettei nainen sanonut luopuvansa syytteestä.

Ahdistelun kohteeksi joutunut nainen on saanut osakseen paitsi paljon myötätuntoa ja kannustusta myös rajua kritiikkiä. Kritisoijat ovat puuttuneet muun muassa naisen sopimattomaan vaatetukseen; hänellä oli ahdistelun tapahtuessa päällään lyhyt hame ja turkisjakku. Kritiikkiä on esitetty myös siitä, että nainen oli kadulla keskellä yötä. Kritiikki kuvastaa Egyptin yhteiskunnan vahvoja perinteisiä käsityksiä naisen asemasta, roolista ja kunniasta.

Syytteitä seksuaalisesta häirinnästä on Egyptissä nostettu hämmästyttävän vähän suhteessa ilmiön yleisyyteen. Moni häirinnän julkisuuteen tuonut nainen on painostuksen ja uhkailun takia luopunut syytteistä.

Tapaus nostaa esiin myös valitettavan epäkohdan Egyptin poliisin toiminnassa. On julkinen salaisuus, että poliisi tekee sattumanvaraisia pidätyksiä. Ahdistelusta pidätetyillä oli hyvä onni. Ainakin Egyptian Streets -uutissivusto kertoi poliisin vapauttaneen pidätetyt.

Positiivista on myös se, että seksuaalisesta häirinnästä käydään julkista keskustelua.

Kirjoittaja on Lännen Median avustaja Kairossa.

MAINOS

Kommentoi

Juttahan vastaa näistä afriikan asijoist. Jospa jutta kävisi opettamassa miten käyttäydytään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ettei siitä huolimatta että asuu paikan päällä viitsi mainita sitä minkä egyptiläiset ovat ehkä ensimmäisinä maailmassa tehneet - eli netissä näkyvän ajantasaisen kartan josta voi nähdä määrät ja paikat (no, selostuksenkin) joissa ahdisteluja tapahtuu. hakuun vain "harassmap.org"...

Vuosikausia sitten tästä oli (No ei meillä! Miksi? Siksikö että some jossain toimii hyödyksi ja media ei? Siksikö että some ei meillä ole toiminut?) uutisia ja näyttää olevan edelleen toiminnassa. Luulis että toimittajaa kiinnostaisi jos kerran on paikan päälläkin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pukeutumisella Suomessakin tapahtuneita ahdisteluja on perusteltu jotta uhrista saadaan tehtyä syyllinen. On monokulttuurista luopumisen tulema.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uhrista tehdään usein myös valehtelija ja joskus jopa tuomari asettuu näkyvästi tekijän puolelle. Naisten asema ei ole suomessakaan niin hyvä, kuin annetaan uskoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
28.1.
Karibianmerellä voimakas maanjäristys, useille maille annettiin tsunamivaroitus – Vedenalainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,7 richteriä
28.1.
Lin­ja-au­to suistui ojaan Enon­te­kiöl­lä
28.1.
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
28.1.
Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "jakamattomasti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin
28.1.
Hiihtosuunnistuksen kuusinkertainen nuorten maailmanmestari Liisa Nenonen muutti Ouluun opiskelemaan: "Lunta on pitänyt etsiä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image