Ulkomaat

Edus­ta­jain­huo­ne laatii virkasyytteen Trumpia vastaan – Virkasyytteen nostamisesta saatetaan äänestää vielä ennen vuo­den­vaih­det­ta

Yhdysvaltojen edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi ilmoitti torstaina pyytäneensä oikeusvaliokuntaa aloittamaan virkasyytteen laatimisen. KUVA: SHAWN THEW
Ulkomaat 5.12.2019 21:00
Ida Kannisto

Yhdysvaltalaismedioiden mukaan syytekohtia voi olla neljä.

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin virkarikostutkinnassa tapahtui torstaina merkittävä edistysaskel. Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi ilmoitti, että edustajainhuoneen oikeusvaliokunta alkaa laatia virkasyytteen kohtia.

Torstain ilmoitus tarkoittaa sitä, että virkasyytteen nostaminen näyttää entistä todennäköisemmältä. Päätös on historiallinen, sillä Yhdysvalloissa vain kaksi presidenttiä on asetettu virkasyytteeseen.

Pelosin mukaan virkasyytteet liittyvät presidentti Trumpin pyrkimyksiin painostaa Ukrainaa tutkimaan Trumpin poliittista vastustajaa, demokraattien Joe Bidenia.

Virkarikostukinnassa edustajainhuone selvittää, käyttikö väärinkäyttikö Trump valtaansa ja painosti Ukrainaa tutkimaan Bidenia, josta gallupit povaavat demokraattien presidenttiehdokasta ensi vuoden vaaleissa. Trumpin epäillään painostaneen Ukrainaa antamaan julkisen ilmoituksen Bideniin kohdistuvan tutkinnan aloittamisesta sotilasavustuksen turvin.

Tiedusteluvaliokunnan julkisissa kuulemisissa marraskuussa Yhdysvaltojen entinen EU-lähettiläs Gordon Sondland sanoi, että painostuskeinona olisi käytetty vierailua Valkoiseen taloon.

– Presidentti väärinkäytti valtaansa oman henkilökohtaisen hyödyn tavoittelemiseksi ja kansallisen turvallisuutemme kustannuksella jäädyttämällä sotilasavun ja tärkeän tapaamisen Valkoisessa talossa vaihtokauppana ilmoitukselle siitä, että Ukraina aloittaa hänen (Trumpin) poliittisen vastustajansa tutkinnan, Pelosi sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Äänestys vielä tänä vuonna?

Ilmoitus tuli vain päivä sen jälkeen, kun virkarikostutkintaan liittyvät kuulemiset järjestettiin ensimmäistä kertaa edustajainhuoneen oikeusvaliokunnassa. Sitä ennen julkisia kuulemisia käytiin tiedusteluvaliokunnassa.

Neljästä todistuksen antaneesta perustuslakiprofessorista kolme sanoi keskiviikkona, että Trumpin toimet Ukrainan suhteen täyttävät virkarikoksen määritelmän. Neljäs ja ainoa republikaanien kutsuma professori oli eri mieltä. Hän kutsui virkarikostutkintaa kiireessä tehdyksi ja puutteelliseksi.

Kun oikeusvaliokunta on laatinut syytekohdat, koko edustajainhuone äänestää syytteen nostamisesta. Yhdysvaltalaismedioiden mukaan syytekohtia voi olla neljä.

Äänestyksen odotetaan menevän läpi demokraattienemmistöisessä edustajainhuoneessa, mikä johtaisi senaatin oikeudenkäyntiin. Mediassa on ollut esillä, että äänestys saatetaan käydä vielä tämän vuoden aikana.

Senaatissa republikaaneilla on enemmistö, minkä odotetaan hankaloittavan presidentin viraltapanoa. Tähän saakka republikaanit ovat seisseet tiukasti Trumpin tukena.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kumma kun jotkut ovat oikeasti sitä mieltä, että tämä pitäisi katsoa läpi sormien. Eivät ole ilmeisesti syvällisemmin pohtineet mistä on kyse. Tärkeintä, ettei idolia kiusata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvitse pohtia kun TV:stä voi seurata päivittäin molempien puolien sanomisia ja tekoja. Kaikki myöntää ettei riittäviä todisteita yksinkertaisesti ole. Toisaalta demokraatit ovat koittaneet panna Trumpin viralta jo eka päivänä kun astui virkaan. Mutta Trumpilla ei ole mitään hätää, eilen tuli uudet alhaiset työttömyysluvut plus USA:n talous ei ole ollut niin hyvässä asemassa 50 vuoteen kuin se on nyt.
Osakkeet myös kovassa nousussa.
Mutta eipä siitäkään uutisoida Suomessa. Euroopalla ja Kiinalla menee kai huonommin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nyt on vain selvitettävä, kuinka paljo putiinhallinto ja venäläiset bisnesmiehet ovaytukeneet udsa:ndemokraattista puiluetta ja ncy pelosia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei hätää tietoa alkaa pukkaamaan ensi viikolla joten korvat hörölle mutta saattaapi olla ettei niistä uutisoida siellä Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulen, että jos tuollaisia tietoja luulet jossain olevan, joudut kyllä odottelemaan lopun ikääsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajan haaskausta, mutta pitihän tämä kuitenkin tehdä. Onpahan nyt Trumpille ilmaistu, että ihan mikä tahansa ei ole suotavaa...edes USA:n presidentille.
Senaatin käsittelyn jälkeen Trump voikin sitten keskittyä vaalikampanjointiin. Äänestäjät unohtavat tämmöiset episodit nanosekunnissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puheet edes USA:ssa tee mitään ?? vaan teot ratkaisee miten demokratia ja oikeudenmukaisuus toimii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tavallaan kuvaat tilannetta, jossa media antaa jatkuvasti ymmärtää [huolimattomille lukijoille], että tällä hetkellä pitkälti Trumpin opposition organisoima poliittinen näytelmä kongressissa edustaisi jotenkin maan oikeudellista prosessia.

Mutta tuomiovalta ja lainsäädäntövalta on USA:ssakin jo kauan sitten erotettu toisistaan. Mediajulkisuuden kautta kuva vääristyy päivä päivältä. - Siinä heitetään vesilinnulla huoneentauluja ja journaistin ohjeita suurella riemulla.

Toinen asia on sitten se, miten paljon suomalaismedia satsaa tähän ja jättää samalla keskittymättä kotimaan ongelmiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet täysin oikeassa. Näyttää kun Trump-juttuja lykätään niin ei tarvitse uutisoida oman maan ongelmia. Ja edelleen demokraateilla täällä USA:ssa ei ole mitään uutta tietoa syytöksissään ja varmasti ei mene läpi senaatissa. Ja samalla Trumpin kannatus vain kasvaa kansan keskuudessa sillä demokraattien syytökset ovat perusteettomia ja ilman ensikäden todistajia. Nämä kolme professoria oli demokraatteja ja Hillaryn kannattajia ja joista ainakin yksi tuki Hillarya myös rahallisesti. Demokraatit valitsivat itse ja ainoastaan nämä professorit kertomaan juttujaan. Mutta tämä tietää murskavoittoa Trumpille seuraavissa vaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän Trump-sirkuksen seuraaminen vaihe vaiheelta on todella noloa, se tuntuu olevan Ylenkin tärkein "uutinen".

Kunpa olisimme yhtä hyvin selvillä esim. siitä, mitä Brysselissä, jossa meidänkin asioista enimmäkseen päätetään, tapahtuu.

Kun kaupallisten kanavien medioiden tärkein tehtävä on viihdyttää ja jakaa mainoksia, niin luulisi veronmaksajien Ylen, jolla kai vielä on jonkinmoinen yleinen palvelutehtävä, huolehtivan siitä, että kansalaiset olisivat hyvin informoituja heihin eniten vaikuttavista asioista ja tapahtumista.

Sitten ihmetellään alhaisia äänestysprosentteja ja demokratian tilaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpin on todettu pyytäneen ulkomaista apua vaalikampanjaansa,
jäädyttäneen kongressin Ukrainalle hyväksymän avustuksen,
uhkailleen todistajia ja muutoinkin estäneen ja vaikeuttaneen
virkarikoksia selvittävien virkamiesten toimintaa. Tässä on
jo monta kohtaa, jotka on määritelty rikoksiksi Yhdysvalloissa.
Presidentti olisi siis pantava viralta, mutta Yhdysvaltain
ollessa kyseessä oikeus ei varmaankaan pääse tapahtumaan.
Republikaanit huolehtivat siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Amerikassa pelleily samalla tasolla kuin suomen hallituksessa. Trumppi olis pitänyt potkia pellolle ajat sitte kun kerran ei itse älyä erota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image