Ulkomaat

Ecuadorin presidentti ja mie­le­no­soit­ta­jat pääsivät sopimukseen

Ulkomaat 14.10.2019 11:59
Ilkka Timonen, Reuters

Poistetut polttoainetuet korvataan uusilla tuilla, jotka auttavat kaikkein suurimmassa hädässä olevia.

Ecuadorin presidentti Lenin Moreno sanoi myöhään sunnuntaina solmineensa sopimuksen alkuperäiskansojen johtajien kanssa sen jälkeen kun nämä olivat lähettäneet tuhansia mielenosoittajia pääkaupungin Quiton kaduille useana päivänä.

Protestien syynä tässä pienessä Etelä-Amerikan maassa oli polttoainetukien poistaminen. Moreno lupasi korvata poistetut tuet uusilla, jotka auttavat kaikkein suurimmassa hädässä olevia.

Vastavuoroisesti alkuperäiskansojen johtajat lupaisivat heti lopettaa protestit, jotka olivat lamaannuttaneet pahoin Quiton ja joiden takia Moreno oli julistanut pääkaupunkiin ulkonaliikkumiskiellon. Asiasta kertoi Arnaud Peral, YK:n edustaja Ecuadorissa.

Ilotulitteita ammuttiin Quitossa ja autot soittivat äänitorviaan sen jälkeen kun Peral oli ilmoittanut sopimuksen syntymisestä kolme tuntia kestäneiden televisioitujen neuvottelujen jälkeen.

"Sopimus rauhasta maalle: hallitus korvaa asetus 883:n uudella, joka suuntaa resurssit kaikista eniten niitä tarvitseville", Morena sanoi myöhemmin Twitterissä.

Epäselväksi jäi, kuinka pian uusi laki astuisi voimaan.

"Me kaikki teemme myönnytyksiä"

Morenon sihteeri Juan Sebastian Roldan sanoi, että molemmat osapuolet aikovat jatkaa neuvotteluja uuden lain laatimiseksi.

– Myönnytyksen tekeminen ei ole häviämistä, Roldan sanoi televisiossa.

– Tässä me kaikki teemme myönnytyksiä, hän jatkoi.

Aiemmin sunnuntaina poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen jo 12:tta päivää peräkkäin protestoijien uhmatessa ulkonaliikkumiskieltoa.

Etelä-Amerikan kauppajärjestö Mercosur oli alueen maiden tapaan tukenut Morenoa ja tuominnut väkivallan.

Kyseessä olivat pahimmat levottomuudet maassa yli vuosikymmeneen. Tapahtumat kuvaavat hyvin myös Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) määräämien toimien vastustusta Latinalaisessa Amerikassa.

Vuonna 2017 valtaan noussut Moreno kielsi, että polttoaineiden tukien katkaiseminen olisi IMF:n määräys. Hän oli toistuvasti kieltäytynyt kumoamasta tukien katkaisua sanoen toimenpiteen olevan keskeinen maan talouden tilan parantamiseksi. Aiemmin tänä vuonna Moreno teki IMF:n kanssa sopimuksen 4,2 miljardin dollarin tukipaketista.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin
13.11.
Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani – Turkin asekaupat Venäjän kanssa yhä "ratkaistavana"
13.11.
Poikkeuksellinen tulva peittänyt lähes puolet Venetsiasta
13.11.
Ministeri Paatero ripitti Postia "rikkurityövoiman" käytöstä
13.11.
Vuorineuvos uskoo aurinkoenergiaan ja penää vastuuta päättäjiltä: "Tämä on nurinkurista, sillä poliittisten päättäjien pitäisi näyttää esimerkkiä muille"
13.11.
Suomalaisasiantuntijat tekivät maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen selvityksen – suomenpystykorvien sukutaulut saatiin selville 1800-luvulle saakka
13.11.
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image