Ulkomaat

Dosentti: Paavi vetäytynee lap­suus­mai­se­miin­sa Saksaan

Paavi Benedictus XVI ilmoitti eroavansa tehtävästään. KUVA: CLAUDIO PERI / EPA
Ulkomaat 11.2.2013 16:02
STT

Paavi Benedictus XVI vetäytynee eronsa jälkeen lapsuutensa maisemiin Saksan Baijeriin. Siellä hän luultavasti keskittyy lukemiseen ja kirjoittamiseen eikä enää ota kantaa katolisen kirkon asioihin. Näin arvelee teologian tohtori, dosentti Jyri Komulainen.

Katolinen kirkko ei ole vuosisatoihin ollut tilanteessa, jossa kaksi paavia on elossa samaan aikaan. Perinteen mukaan tehtävässä jatketaan kuolemaan asti, ja edellisen kerran paavi onkin eronnut virastaan keskiajalla.

Katolista teologiaa tutkinut Komulainen pitää täysin uskottavana paavin ilmoitusta siitä, etteivät tämän voimat enää riitä tehtävänsä hoitamiseen. Dosentin arvion mukaan paavin ikääntyminen ja haurastuminen on näkynyt myös televisiokuvista.

– Benedictus on jo aiemmin vihjannut, että hänen mielestään paavin pitää voida erota, jollei tämä kykene hoitamaan tehtäviään.

Komulainen muistuttaa, että nykyaika vaatii paavilta paljon läsnäoloa ja näkyvyyttä. Paavia seurataan mediassa läheltä. Paavin veli on sanonut brittimedialle, että paavilta on jo kielletty transatlanttiset lennot.

Benedictus ei myöskään olisi vuonna 2005 halunnut tulla valituksi paaviksi, minkä hän ilmaisi kiertäen, Komulainen kertoo.

Komulaisen mukaan mielenkiintoista on nyt nähdä, tuleeko seuraava paavi muualta kuin Euroopasta.

– Kaksi kolmesta maailman katolisesta asuu Latinalaisessa Amerikassa, Afrikassa tai Aasiassa.

Benedictuksen seuraaja on Vatikaanin mukaan tarkoitus valita pääsiäiseen mennessä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Miten minulla on semmoinen muistikuva, että se tämä aikaisempi paavi Johannes Paavali II oli viimeisinä vuosinaan jo siinä kunnossa, että sitä kuljetettiin erikoisautolla ja rullatuolilla. Lisäksi kun tehtävän anto on se, että ollaan kuolemaan asti, niin perinteiden mukaan on vallan tavallista, että paavin viimeiset vuodet ovat huterat kuten kenellä tahansa vanhalla ihmisellä. Tekosyy on myös se, että nykyaika tuo mukanaan liikaa rasitteita. Päinvastoin nykyaika tuo helpotuksia sillä paavi tavoittaa kannattajansa sosiaalisessa mediassa kuten Twitterissä ja voi hoitaa näin virkaansa ennennäkemättömällä tavalla ja ilman matkustamista.

Kuten muissakin isoissa asioissa, niin me saamme tästäkin tietää totuuden muutaman vuosikymmenen päästä, mutta selvää lienee kuitenkin yksi asia jo tässä vaiheessa ja se on se, että perinteinen vallan pyramidi on alkanut väistyä uuden maailman edestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, että isoveli Georg (s. 1924) pitää pikkuveljestään Josephista (s. 1927) huolta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni harvinaisen arvostettavaa, että henkilö haluaa astua syrjään mainitsemistaan syistä. Ehkä katolisen kirkon tulisikin päivittää protokollansa tälle vuosituhannelle. Kekkoslovakia, DDR, Neuvostoliitto yms. ovat pursunneet näitä jo vetäymisen tarpeessa olevia johtajia, jotka eivät ole ymmärtäneet jättäytyä taka-alalle. Tässä hieno esimerkki hoitaa virka kunnialla loppuun ja ymmärtää kuitenkin väistyä. Nostan hattua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mutta nyt aukesi paikka Väyrysen Paavolle. meidän Paavi Vatikaanissa hmmmmm. ei paha juttu ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

olisiko nyt tilausta mustalle paaville? jos demokraattisesti valittaisiin niin kyllä vain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole tästä paavista erityisesti pitänyt, mutta äijähän osoittaa ihan kunnioitettavaa suoraselkäisyyttä eroamalla. Oli aika surkeaa seurata edellisen paavin loppuaikoja kun kunto petti. Virka mikä virka, sellaisesta pitää voida erota tarvittaessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

106
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
65
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
42
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
41
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
28
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
27
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista
24
Britannian hallituksesta lähti jälleen ministeri Boris Johnsonin lähestyvän pääministerinimityksen takia – "maan yllä on synkkä pilvi"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.
Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Hakkaraisesta on sivistys kaukana. Tai sitten ymmärrämme eri lailla sanan sivistys. Sivistystä ei ole myöskään se, että ... Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image