Ulkomaat

Donald Trump: Huawei voi olla osa Kiinan ja Yhdysvaltain välistä kaup­pa­so­pi­mus­ta

Donald Trump puhui toimittajille torstaina Valkoisessa talossa. KUVA: KEVIN DIETSCH / POOL
Ulkomaat 24.5.2019 8:34
Hannu Toivonen

Sovittelevista sanoista huolimatta Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pitää Huaweita "todella vaarallisena".

Huawei voi olla osa Kiinan ja Yhdysvaltain välistä kauppasopimusta, sanoi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

– Jos me teemme sopimuksen, voisin kuvitella, että Huawei on jossain muodossa tai joltain osin osa sopimusta, Trump sanoi BBC:n mukaan toimittajille torstaina Valkoisessa talossa.

Trump ei ole kuitenkaan luopunut käsityksestä, että Huawei muodostaisi uhan Yhdysvaltojen turvallisuudelle.

– Huawei on jotain todella vaarallista.

Kiinan ja Yhdysvaltain välinen kauppasota on kiristynyt viime viikkojen aikana, ja Huawei on ollut kiistan keskiössä.

Viime viikolla Yhdysvallat lisäsi Huawein "mustalle listalle", mikä tarkoittaa sitä, että yhdysvaltalaiset yritykset eivät saa tehdä kauppaa Huawein kanssa ilman hallituksen erillislupaa. Muun muassa Google ilmoitti, että se lopettaa Android-käyttöjärjestelmän päivitysten toimittamisen Huaweille.

Myös monet muut suuret teknologiayritykset ovat kertoneet lopettavansa kaupan Huawein kanssa.

Kiinan on sanonut, että Yhdysvallat "kiusaa" Huaweita.

Vastaiskuna kauppasaarrolle Huawei on kertonut, että se on kehittänyt omaa teknologiaa jo usean vuoden ajan siltä varalta, että yritykselta estetään Android-käyttöjärjestelmän käyttö.

– Paras vastatoimi Yhdysvaltain kiusaamiseen on se, että kiinalaiset yritykset jatkavat vahvistumistaan, sanoi Kiinan kauppaministeriön tiedottaja Gao Feng.

Yhdysvaltain toimilla voi olla vakavat seuraukset Huawein liiketoimintaan. Jotkin teleoperaattorit ovat ilmoittaneet, etteivät ne aio ottaa Huawein uusia matkapuhelinmalleja myyntiin.

Neuvottelut jäissä

Useat länsimaat Yhdysvaltain johdolla ovat olleet huolissaan, että Huawein teknologian käyttämiseen tulevissa 5g-verkoissa sisältyy turvallisuusriski. Länsimaat ovat myös epäilleet, että Kiinan hallitus käyttää Huaweita apunaan vakoilussa.

Huawei on toistuvasti kiistänyt syytökset.

Yhdysvaltain ja Kiinan välisen kauppasodan neuvottelut ovat toistaiseksi pysähdyksissä. Suurvaltojen viimeiset neuvottelut kauppasodan ratkaisemiseksi päättyivät tuloksettomina 10. toukokuuta, eikä uutta neuvottelupäivämäärä ole vahvistettu.

Torstaina Kiinan kauppaministeriön tiedottaja Gao Feng ilmoitti, että jos Yhdysvallat haluaa jatkaa kauppaneuvotteluja, "heidän pitäisi osoittaa vilpittömyyttä ja korjata väärät toimensa".

MAINOS

Kommentoi

Trumpin lausunnoissa ei ole logiikkaa. Joko Huawei on turvallisuusriski tai sitten se ei ole. Mutta jos Huawei on aito turvallisuusriski niin se ei voi olla osa kauppasopimusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinalaiset tuotteet ovat eilistä päivää, luotto on mennyt tältä maailman valloittaja yökkäriltä nimeltä Kiina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietysti olisi asiallista ymmärtää miten heikoilla on euroopalainen tietotekniikka, kun ollaan täysin 2-3 toimijan varassa ja jotka ovat samasta maasta. Ei ole korvaavv vaihtoehtoa nykyisille kuluttajille. Tämähän koskee kansallisia operaattoreita jotka menettävät miljardeja euroja näille toimijoille. Mahdollisen kriisinkin aikana olisi vain se saatavilla mitä katsotaan sopivaksi antaa näiden tahoilta.
Tämän tulisi olla hälytys kuinka haavoittuvia ollaan kuitenkin ,kun mennään pelkästää markkinavoimien ehdoilla. Ei lienee saisi olla liian sinisilmäinen näiden toimivuudesta.Tehdään vain markkina-alustoja.
Ilmeisesti meillä tuetaan vain "poliittisten "kavereiden kehitelmiä ja ne oikeasti innovatiiviset kehitelmät haudataan.Miksi linuxin kehitys lähti vain rapakon takaa lentoon??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Häkellyttävää, että usean maan 5G:n edistyminen riippuu USA:n ja Kiinan kauppaneuvotteluista. jos Trump on tyytyväinen, niin Huawei todetaan turvalliseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
11
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
11
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
7
Yhdellä äänellä hävinnyt Markku Wilenius jatkaa Sitran hallituksessa – Hänestä tulee yksi kilpakumppaninsa Jyrki Kataisen esimiehistä
7
Avaimettomia lukkoja valmistava Rollock avasi toimipisteen Ouluun – yhtiöllä takanaan yli 4 miljoonan euron tuotekehitysprosessi
4
Puheenaihe: Tarvitaanko Ouluun lisää korkeita rakennuksia? Asiantuntijat perääväät malttia, harkintaa ja hyvää arkkitehtuuria

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

117 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image