Ulkomaat

Demokraattien kärkiehdokas Joe Biden puhui äänestäjiä ympäri Iowassa, joka äänestää ensimmäisenä Trumpin haastajasta

Demokraattiehdokas Joe Biden (kesk.) tapasi kannattajiaa Des Moinesissa. KUVA: Jonny Kahleyn Dieb
Ulkomaat 2.2.2020 20:43
Tomi Hinkkanen

Keskilännen Iowassa pidetään maanantaina demokraattien ensimmäiset esivaalit. Presidenttiehdokkaat kamppailivat äänestäjistä raivokkaasti viime metreille saakka.

Des Moines

Väki jonottaa kirpeässä pakkasessa köyhien avustusjärjestö Urban Dreamsin tiloihin Joe Bidenin vaalitilaisuuteen Des Moinesissa Iowassa. Muiden demokraattiehdokkaiden tapaan ex-varapresidentillä on päivittäin useita tilaisuuksia ympäri osavaltiota.

Nyt ihmiset pääsevät tutustumaan ehdokkaaseen silmästä silmään. Jan Bannister käyttää tilaisuutta hyväkseen.

– Joe on henkilö, joka pystyy johtamaan maatamme ensimmäisestä päivästä lähtien. Hän on reilu mies, joka tuntee maailman johtajat. Hänellä on empatiaa ja kunnioitusta ihmisiä kohtaan, Bannister sanoi.

Naiselle tärkeitä aiheita ovat ilmastonmuutos, aborttioikeus sekä talous ja työpaikat.

Jan Bannister ja Dudley Mohamed tulivat kuuntelemaan Joe Bidenia Des Moinesissa. Mohamed kiersi mahdollisimman monen demokraattiehdokkaan tilaisuudessa.

Dudley Mohamed on puolestaan käynyt jo Amy Globucharin ja Bernie Sandersin tilaisuuksissa ja suunnittelee menevänsä katsomaan Elizabeth Warrenia.

– Pidän heistä kaikista, enkä vielä ole tehnyt lopullista äänestyspäätöstä.

Biden parjaa Trumpia

Biden yrittää vakuuttaa väkeä kuvailemalla vaatimatonta taustaansa.

– Isälläni oli tapana sanoa: älä koskaan valita tai selitä.

– Pian sen jälkeen kun tulin valituksi senaattiin, vaimoni ja tyttäreni kuolivat auto-onnettomuudessa. Kukaan ei ole immuuni tragedialle, mutta voimme tehdä osuutemme tuleville sukupolville, hän painottaa.

Poliitikko muistuttaa nykyisen Valkoisen talon isännän Donald Trumpin toimista.

– Hän riistää siirtolaislapset vanhemmiltaan ja pistää nämä häkkiin. Parjaa vähemmistöjä ja kaikkea sitä, mikä on meille rakasta.

Afroamerikkalaisten suosiossa

Biden on suosittu afroamerikkalaisten keskuudessa. Ehdokkaalla on vahva yhteys mustien kirkkoon ja kansalaisoikeustaisteluun. Idoleikseen hän mainitsee Martin Luther King Jr:n ja Robert Kennedyn.

Yhdysvaltojen henkinen ilmapiiri on synkeä ja kahtiajakautunut, mutta Biden muistuttaa, että aiemmistakin vastoinkäymisistä on selvitty.

Biden lupaa maanlaajuista 15 dollarin minimipalkkaa, ilmaista opistotason opetusta ja opintolainojen huojennuksia. Vankilatuomionsa suorittaneille pitää palauttaa täydet kansalaisoikeudet. Hän lupaa lisää rahaa koulutukseen ja sairaanhoitoon.

Tilaisuuden päätteeksi Biden poseeraa jokaisen halukkaan kanssa selfie-kuvissa.

Maaseudulla leviää epäluulo

Des Moinesin kaupunki on demokraattien aluetta, mutta maaseudulla kansa kannattaa Trumpia.

Jäähallissa on menossa maatalousmessut. Terryksi esittäytyvä kuusikymppinen farmari myy messuilla lannoitteita. Mies sanoo kasvaneensa lantaa saappaidensa alla.

– Valtavirtamedia kontrolloi ihmisiä. Sen omistaa vain kourallinen elittiiä, Terry sanoo.

Hän uskoo, että tämä pieni porukka määrää, mitä media kertoo. Hän itse seuraa oikeiston äänitorvi Rush Limbaugh’n showta, uskonnollisia radioasemia ja Fox News –kaapelikanavaa.

Mikä miehelle on tärkein vaaliteema?

– Abortti, Terry vastaa välittömästi.

Hän vastustaa jyrkästi raskauden keskeytystä. Mies kertoo, kuinka naistenklinikka Planned Parenthood aivopesee lapsia esikoulusta saakka. Myös rokotukset ovat miehen mukaan vaarallisia.

Salaliittoteoriat ja uskomukset leviävät samanmielisten piireissä.

"Ei ainakaan Trumpia"

Osavaltion kongressitalon edustalla, lumesta auratulla jalkakäytävällä vastaan tulee bosnialaistaustainen pankkivirkailija Edida Omic. Hän kannattaa presidentiksi Joe Bidenia hyvin henkilökohtaisesta syystä.

– 25-vuotias poikani sairastaa samaa parantumatonta aivosyöpää, johon hänen poikansa Beau kuoli. Kannatan Bidenia, koska hän voisi auttaa sairaanhoidossa. Jos jäät työttömäksi, jäät vaille sairausvakuutusta, nainen sanoo kyyneleet silmissään.

Omakotitalon etupihalle on pystytetty iso kyltti, jossa on Amerikan tähtilippu. Pihan perällä avonaisessa autotallissa avolava-autoaan korjaa kolmekymppinen latinomies Rodrigo Gonzales.

– Kyltin pystytti vaimoni. Hän on valkoinen tyttö, Rodrigo selittää murteisella englannilla.

Hän ei tunne presidenttiehdokkaita, mutta kun mainitsen Trumpin nimen, mies kavahtaa.

– Ei ainakaan häntä!

Pete Buttigieg on ollut demokraattiehdokkaiden musta hevonen. Esivaaleissa mitataan hänen todellinen suosionsa.

Kuka yhdistäisi Amerikan?

Johnsonit ovat tulleet koko perheen voimin kuuntelemaan Pete Buttigiegin eli Pormestari Peten tilaisuutta. Perheenäidille tärkeimpiä asioita ovat ilmastonmuutos ja kyky yhdistää kansakunta.

– Haluan Valkoiseen taloon henkilön, josta on esikuvaksi lapsilleni. Nyt siellä on iso kiusanhenki. Trump kylvää vihaa ja eripuraa. Minulla ei ole mitään kunnioitusta häntä kohtaan. Haluan virkaan hyvän ihmisen, Emily Johnson linjaa.

Iowan lumipeitteen alla kuohuva poliittinen taistelu huipentuu maanantain esivaaleihin. Sen jälkeen kandidaatit siirtyvät muualle maahan vakuuttamaan väkeä puolelleen.

Iowan esivaalit

  • USA:n presidentinvaalien demokraattipuolueen esivaaleissa valitaan edustajat puoluekokoukseen, jossa nimetään demokraattien presidenttiehdokas.
  • Osavaltioissa esivaalit pidetään eri aikoihin. Ensimmäisenä on Iowa, jossa esivaali on maanantaina.
  • Vaalikokouksessa äänestäjät kokoontuvat vaalipiirinsä äänestyspaikalle. Henkilö menee omalle ehdokkaalle varattuun paikkaan.
  • Ihmiset saavat taivutella muita kandidaattinsa taakse.
  • Ehdokkaan on saatava vähintään 15 prosentin kannatus, muuten pitää valita toinen ehdokas. Näin tehdään niin monta kertaa, kunnes tarpeeksi ääniä saanut ehdokas löytyy.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Bidenissa on samaa kuin meidän punavihreissä. Lupaa paljon asioita, mutta yksi pikku asia unohtuu aina; millä kaikki maksetaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanders näyttää ainakin nyt olleen kärjessä rahoituksen puolesta. Molemmat silti lienee todella helppoja vastustajia Trumpille. Ehkä parhaat kaksi Trumpin uudelleenvalinnan näkökulmasta. Pahimpia olisi vat Buttigieg ja Klobuchar, luulen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minunsta tuntuu, että se on Biden itse joka joutuu aikanaan (ehkä vuosi 2021) senaatin eteen vastaamaan virkarikossyytteistä. Ja kyllä, Yhdysvalloissa voidaan laittaa virkarikossyytteeseen entinen presidentti ja varapresidentti jos törkeitä rikoksia paljastuu.

Tässä demokraattien Trumpia vastaan nostamassa virkarikosoikeudenkäynnissä on tapahtunut massiivinen käänne josta valrtamedia ei halua puhua. Senaatin eteen on tuotu raskauttavia todisteita Bidenin pojan Hunter Biden korruptiosta Ukrainassa ja Kiinassa. Isa-Biden sattui muuten vastaamaan Obaman hallinnon aikana nimenomaan Ukrainan ja Kiinan suhteista. No mitenhän se niin sattui.

Minulla on myös syyni uskoa, että valtakunnan oikeuteen joutuu myös ex-presidentti Obama, mutta siihen palaamme sitten vuonna 2021.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä. Tällaisia uutisia on kantautunut ulkomailla korviin jo pitkään.
Toki mediapooli suolessa on kieltänyt uutisoimasta, muista kuin Trumpin vastaisista uutisista.
Obaman kiiltokuva tullee kyllä rapisemaan, kunhan Bidenin oikeudenkäynnit alkavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tulihan se jo aikoja sitten selväksi, että

firma, jonka halltiuksen jäsen bidenin poika oli

on korruptioepäikyistä tutkimuksissa kiltiksi todettu!

mutta kun tuhma rumppi ja tuhmat hännystelijänsä muuta vöittää, väittää.

tajuatteko muuten itsekään kuka mm. teidän kahden rumpetin palvonnan takana on?
onko hinta muka mielestännd hyvä - eli sielunne oikeaan hintaan myyty?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demariehdokkaan pitää saada myös republikaaneilta ääniä. Ja nuo mietiskelijät odottavat ensin kuka on demarien ehdokas.
Biden on sotkussa Ukrainan takia, tätä republikaanit tulevat jatkuvasti muistuttamaan.
Sanders liian vanhanoloinen suurvallan johtajaksi.
Pete on homoseksuaali, ei kelpaa reoublikaaneille.
Warren lupailee ilmaisia palveluita ja se on jenkeille liian kommunistista touhua ja maksaa valtiolle aivan tolkuttomia kuten Obamacarekin joka oli tuohon suuntaan.

Toivoisin Globucharia. Ei ole varsinainen järjen jättiläinen kun ei muistanut edes vaalipiirissään kuvernöörin nimeä. Mutta on nainen. Sopivan ikäinen alle kuuskymppinen. Ja senaatissa on pidetty jopa republikaanien riveissä, hänen lakiehdotukset on saaneet eniten hyväksymisiä publikaakaanien senaattoreiltakin. Ei ole miljardööri kuten Trump ja Biden, mikä on kyllä haittakin sillä Trumpilla on satojen miljoonien vaalikassa ja on kampanjoinut jo heti tultuaan valituksi 2016. Hankala kuroa umpeen muutamassa kuukaudessa. Muttei mahdoton homma.

Amy Globuchar olisi sopiva yhdistämään maan äänestäjäkunnan ja kansan. Huonoista ehdokkaista paras.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Amyllä ei sitten mitään mahiksia, ei mitenkään miellyttävä ja karismaattinen kuten Trump.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eii Biden ole kärkiehdokas. Bernie Sanders johtaa demokraattien galluppia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:24
Ylen kannatusmittaus: SDP:n kannatus nousi, pääministeripuolueen suosio kasvanut poikkeustilaviikkojen aikana
7:08
Kalevan koiranpentulive – katso videolta, mitä pallerot touhuavat torstaiaamuna
7:00
Päivän leffapoiminnat: Vuodet kuluttavat kaveruksia – miehet eivät ymmärrä naisia Mike Nicholsin tummahkossa komediassa
7:00
Kaikki pelissä pikakahvin takia – dokumentti seuraa suomalaisen kahvilayrittäjän ensimmäistä maailmanvalloitusta Piilaaksossa Yhdysvalloissa
7:00
Järkevää hoitotyön riskienhallintaa hoivakoteihin – hoitajien ei pidä nyt esimerkiksi siivota tai laittaa ruokaa Lukijalta
7:00
Näin lomautus ja etätyö vaikuttavat verotukseesi – Mitä sinun kannattaa tehdä nyt, ja missä asiassa voit odotella rauhassa? Tilaajille
6:33
Varastorakennus palaa omakotitalon pihassa Kemijärvellä
16
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta
7
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
4
Hallitukselta historiallisen suuri lisätalousarvio: Apua yrityksille ja kunnille, vanhemmille uusi tuki – suojavarusteisiin 600 miljoonaa euroa
4
OYSissa koronaviruksen vuoksi hoidettavien määrä väheni yhdellä – sairaalassa 10 koronapotilasta, joista seitsemän tehohoidossa
2
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
2
Valtioneuvostolta tuore omistajapoliittinen päätös: Palkitsemisen tulee olla kohtuullista – Tasoa harkittava tarvittaessa alaspäin
2
Ravintolaelinkeino pettyi hallituksen tukipakettiin - "Eduskunnan lausumaa ei toteutettu", sanoo MaRan toimitusjohtaja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

228 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

9.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image