Ulkomaat

Demokraatit vaativat koko Mueller-raporttia julki – "Olen tuominnut oikeuden estämisestä murto-osalla näistä todisteista"

Yhdysvaltojen oikeusministeri William Barr (keskellä) lehdistötilaisuudessa torstaina juuri ennen Muellerin raportin julkistamista. KUVA: ERIK S. LESSER
Ulkomaat 19.4.2019 22:27
Ilkka Hemmilä

Yhdysvaltojen mediassa raportin tekstiä on yritetty tulkita rivien välistä.

Yhdysvalloissa demokraatit vaativat erikoissyyttäjä Robert Muellerin laatiman Venäjä-raportin julkaisemista kokonaan salaamattomana, kertoo BBC.

Oikeusministeri William Barr julkaisi raportin torstaina. Hän oli aiemmin julkaissut siitä vain itse laatimansa tiivistelmän.

Raportista kymmenisen prosenttia on salattu. Salatut kohdat liittyvät muun muassa käynnissä oleviin tutkintoihin.

Demokraatit ovat kiinnostuneita kohdista, joissa Mueller tutki, pyrkikö presidentti Donald Trump estämään hänen tutkintaansa Venäjän vaalivaikuttamisesta.

Raportin mukaan Trumpia tutkittiin 10 tapauksesta. Trump muun muassa vaati Muellerin erottamista, mihin hänen alaisensa eivät suostuneet.

Mueller päätti lopulta, ettei hän lopulta tee aineiston pohjalta esitystä suuntaan tai toiseen. Trumpin alkuvuonna virkaan nimittämä Barr, jolle raportti luovutettiin, tulkitsi asiaa niin, että syytettä tarvitse nostaa.

Spekulointi jatkuu mediassa

Raportti on herättänyt paljon keskustelua Yhdysvalloissa, ja sen sisältöä on tulkittu ahkerasti yhdysvaltalaisissa medioissa.

CNN:n lakiasioiden asiantuntijan Elie Honigin mukaan raportin todisteiden perusteella tapaus olisi ollut hyvin selvä, jos kyseessä olisi ollut "kuka tahansa muu henkilö kuin Yhdysvaltojen presidentti".

– Olen syyttänyt ja todennut syylliseksi oikeuden estämisestä murto-osalla näistä todisteista, entinen liittovaltion syyttäjä Elie Honig sanoi CNN:lle.

Politicon näkökulmakirjoituksessa toinen entinen liittovaltion syyttäjä Renato Mariotti tulkitsee, että Mueller olisi voinut nostaa syytteen ja todelta Trumpin syylliseksi, jos hänellä olisi ollut lupa siihen. Tähän tulokseen Mariotti tulee, koska raportti on hänen mukaansa niin yksityiskohtaisen tarkka.

Syy luvan puuttumiseen on ilmeinen.

– Oikeusministeriön käytännöt kieltävät istuvan presidentin syyttämisen, Mariotti kirjoittaa.

MAINOS

Kommentoi

Aivan naurettavaa rahan, ajan ja muiden resurssien käyttöä. Miksi demokraatit ei keskity parantamaan omaa puoluettaan ennemmin kuin syyttelemään kilpailijaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vaan entäpäs jos müllerin raportti paljastaaclintoninyhteydet venäjän vakoojiintai muuta astaavaa, onhantiedissa bill vclintoninpuhematkat venäjälle ja muhkeatkorvauksetniistä, sekä clintoneidensäätiön uraanijutut venäjänkanssa demokraattien kannattaisi pitää mölyt mahassaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herra Trump valitaan myös seuraavalle kaudelle. On hoitanut asiat niin hyvin. Amerikassa esim. työllisyys huipussaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös se työllisyyden parantuminen ole puhtaasti maailmantalouden kasvusta johtuvaa ? Näinhän meillä Suomessakin on kotimainen talouskasvu ja työllisyyden parantuminen selitetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkea ei varmaan voi tuoda julki vielä, koska uudet hirttosilmukat on rasvailtu. Saa nähä mitä tuosta vielä tulee :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

86
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
44
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
30
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image