Ulkomaat

Demokraatit kieltäytyivät muurin ra­hoit­ta­mi­ses­ta, Trump lopetti lyhyeen neuvottelut hallinnon sulkemisen lo­pet­ta­mi­ses­ta – "Minä sanoin bye-bye, mikään muu ei toimi"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lopetti lyhyeen neuvottelut demokraattien kanssa hallinnon sulkemisen lopettamisesta ja käveli ulos neuvotteluista. Trump ja varapresidentti Mike Pence puhuivat lyhyesti medialle keskiviikkona 9. tammikuuta. KUVA: JIM LO SCALZO / EPA
Ulkomaat 10.1.2019 8:35
Ilkka Timonen

Presidentti kimpaantui siitä, kun edustajainhuoneen puhemies kieltäytyi rahoittamasta hänen muuriaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lopetti lyhyeen neuvottelut demokraattien kanssa hallinnon sulkemisen lopettamisesta ja käveli ulos neuvotteluista, kertoo BBC.

Trump kutsui neuvotteluja "täydelliseksi ajan tuhlaamiseksi" sen jälkeen kun demokraattijohtajat Nancy Pelosi ja Chuck Schumer olivat kieltäytyneet rahoittamaansa hänen tahtomaansa muuria Meksikon rajalle.

Noin 800 000 liittovaltion työntekijää on ollut ilman palkkaa jo 19 päivää.

Presidentti tviittasi myöhemmin, että hän oli sanonut "bye-bye" johtaville demokraateille.

"Kysyin aiotteko te hyväksyä rajaturvallisuuden, joka sisältää muurin tai teräsmuurin? Nancy sanoi, EI. Minä sanoin bye-bye, mikään muu ei toimi."

Valkoisen talon ulkopuolella sinkoilivat syytökset keskiviikon epäonnistuneen tapaamisen jälkeen.

"Demokratia ei toimi näin"

Nancy Pelosi, joka on edustajainhuoneen puheenjohtaja, sanoi lukuisten liittovaltion työntekijöiden olevan Trumpin "rinnakkaisuhreja".

– Presidentti näyttää olevan herkkä sille, hän sanoi BBC:n mukaan.

– Hän ajattelee, että ehkä he voisivat vain pyytää isältään lisää rahaa. Mutta he eivät voi.

Pelosi sanoi, että demokratia ei toimi niin, että presidentti voi pitää hallinnon suljettuna viikkoja, kuukausia ja vuosia, ellei hän saa tahtoaan läpi.

Schumer kertoi presidentin kysyneen Pelosilta, hyväksyykö tämä hänen muurinsa. Pelosi sanoi ei.

– Sitten hän vain nousi ylös ja sanoi: 'Sitten meillä ei ole mitään keskusteltavaa', ja käveli ulos huoneesta.

Demokraatit kutsuivat Trumpin käytöstä "kiukunpuuskaksi". Trumpin halu rakentaa muuri Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle oli yksi hänen keskeisiä vaalilupauksiaan vuoden 2016 presidentinvaalikampanjan aikana.

Kansallisen hätätilan julistaminen lähempänä

Neuvottelujen katkeaminen heti alkuunsa voi merkitä sitä, että presidentti saattaa julistaa kansallisen hätätilan muurin rakentamiseksi mikäli kongressin kanssa ei päästä sopuun 5,7 miljardin dollarin antamisesta hänelle projektia varten.

Aiemmin keskiviikkona presidentti sanoi, että hänellä on valtuudet julistaa kansallinen hätätila, jonka ansiosta hän voisi käyttää muurin rakentamiseen puolustusvoimien varoja.

Pian Valkoisen talon neuvottelujen kariuduttua demokraattien hallinnassa oleva edustajainhuone hyväksyi lakiehdotuksen, joka lopettaisi valtiovarainministeriön ja joidenkin muiden toimijoiden osittaisen sulkemisen. Ei kuitenkaan vaikuttanut siltä, että senaatti, jota kontrolloivat Trumpia tukevat republikaanit, hyväksyisi lakiehdotuksen.

Pelosi aikoo järjestää tällä viikolle muitakin äänestyksiä, joilla yritetään järjestää rahaa esimerkiksi kotimaan turvallisuuden virastolle sekä oikeus-, ulko- maatalous-, kauppa- ja työvoimaministeriölle.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Rajallehan rakennettiin jo Clintonin ja Bushin aikoina lähes 1000 km korkeaa ja järeää aitaa. Tämä ei vielä riittänyt, sillä se on kovin helppo kiertää. Trump aikoo jatkaa tätä "muuria" vielä koko rajan mitalle. Mikähän siinä nyt on niin kamalaa? Kyllä se suurimman osan laittomista rajan yrittäjistä ja huumekuriireista pysäyttää. Apuna on vielä yötä päivää partioivat rajavartijat.

Varsinainen syy ongelmaan taitaa olla, että etelävaltioiden yrittäjät ja kotitaloudet haluavat puoli-ilmaista, laitonta työvoimaa käyttöönsä. Tulijathan eivät ole mitään oikeita pakolaisia. Sitä paitsi maahan pääsee täysin laillisesti turistina, vierailuille tai jopa töihin, mikäli paperit ovat kunnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen pitänyt USA:ta demokratiana, mutta Trumpin aika on näyttänyt Usasta tulevan diktatuurian. Onneksi Suomessa presidentillä ei ole sellaista valtaa kuin USA;ssa vaan presidentti ja hallitus johtavat yhdessä maamme ulkopolitiikkaa ja sisäpolitiikassa presidentin valta on viety minimiin .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos vaalit olisi käyty Suomen vaalilain mukaan rouva Clinton olisi voittanut 1,5milj äänellä, sen verran hän sai kokonaisääniä enemmän kuin Trump. Heillä on tämä vaalilaki vuodelta 1750 lähimain, sen mukaan siellä toimitaan. Suomessa meillä on ollut jo pitkään tämä suora kansan vaali joka kyllä antaisi presidentille paljon suuremman vallan koska se on suoraan kansalta. Suomessa valtaoikeuksien poistaminen ja vaikeus sisäpolitiikkaan sekaantumisesta varmistavat sen että johtoon ei nouse koskaan Trumpin kaltaista joka edes yrittäisi pitää lupauksiaan. Meillä taas voitaisiin lakkautta koko presidentin virka täysin tarpeettoma, mikä lienee ollut Koiviston tarkoituskin. Kyllä yksi Kekkonen heille riitti hän kun myös oli kansan ja koko Suomen puolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi Trumpilla on päättäväisyyttä ja lujuutta pitää lupauksensa kansalle sillä tämän vuoksi me hänet sinne äänestimme ja vielä demokratian mukaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Miksiköhän iso osa usalaisista ei hyväksy muuria? Etelävaltion työnantajat ovat olleet tyytyväsiä, kun ovat saaneet työvoimaa hommiin, joita laiskanpulskat punaniskat eivät viitsi tehdä. Toki siellä saa rakentaa muurin, jos niin haluaa, mutta peruste muurille on Trumpin valeuutinen tai ainakin yksinkertaistettu totuus todellisuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakko nyt on jo uskoa, että USA ei ole demokratia vaan diktatuuri, jossa presidentti saa yksinvaltaisesti sulkea liittovaltion hallinnon, kiristämisestä ja pakottamisesta puhumattakaan. Mitähän laki ja kansa sanoisi Suomessa tuollaisesta toiminnasta? Lisäksi hänen muuriaatteessaan on kommunistisen rautaesiripun ainekset (vrt. DDR) mukaan luettuna humanitaarisuuden ja inhimillisyyden totaalinen puute.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtava show on Usassa menossa. Tuo kannattaisi tuotteistaa ja myydä Foxille yms. kanaville. Toisaalta tästä saa moni koomikko ihan ilmaiseksi materiaalia ja kansalla on hauskaa. Sitä saa mitä tilaa-toivottavasti ei kuitenkaan Suomessa tule samanlaista pressaa. Huhtasaarella voisi olla edellytyksiä, kun on Trumpin rukousillalliskaveri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän on selvää että Trump yrittää pitää vaalilupauksensa joka sinällään on sensaatio, se toisi myös murskavoiton seuraavissa vaaleissa. On selvää että vastapuoli yrittää kampittaa, kysymys on valtataistelusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyylisi vaalikampanjassa, hoitaa asioita ja käyttäytyä, järkytyksesi kun sittenkin tulit valituksi...Koko maan äänipotin voitto meni Hillarylle...Toivottavasti ulkopuolisen valtion käyttösi johtaa eroosi ja maasi oppisi jotakin, me täällä myös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Huono asenne demokraateilla kun sanovat heti neuvottelujen kärkeen jyrkästi EI. Mistä voi sen jälkeen enää neuvotella?"

Huonompi asenne Trumpilla, kun ei halua neuvotella yhden kysymyksen jälkeen, vaan marssii uhmaikäisen tapaan pois neuvotteluista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaksi huonoa neuvottelijaa Pelosi ja Trump , kumpikin änkyräsiiven edustajia. Tämä ei tiedä hyvää jatkossa , Trumpin alamäki alkoi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitään hätää Pelosilla
Nancy sanoo, ei!
Hätää on taas Donaldilla
hermotkin jo vei!
Jo hermo menee Mikellä
kun diili synny ei!
Eikös sopimus ees likellä
kukas sanoi, hei!
Ei mitään hätää Pelosilla
muuri, jäädä saa!
Hätää on taas Donaldilla
ja pinna katkeaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet aina pihalla näissä kommenteissa mut pitääpä se haittaa ja karavaani kulkee 🤩

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huono asenne demokraateilla kun sanovat heti neuvottelujen kärkeen jyrkästi EI. Mistä voi sen jälkeen enää neuvotella?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huono asenne presidentillä kun heti neuvottelujen kärkeen sanoo, että ottakaa tai jättäkää, muita vaihtoehtoja ei ole. Mistä voi sen jälkeen enää neuvotella?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallintohan on säästänyt jo kymmeniä miljardeja palkkakustannuksista. Kait niillä rahoilla saa jo muurin aikaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsittääkseni pidätetyt palkat maksetaan jälkikäteen...eli ei säästöä siltä osin.
Ennemminkin tulee isommasti tappiota sivusta seuraajille, kun ihmiset ei käy töissä, ei syödä aamu brunsseja/lunaita/jne.
Samoin vuokrat, lainanlyhennykset + muu tavallinen eläminen vaatii rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
10
Lisää kylmää vettä niskaan – valmentajaa vaihtanut AC Oulu maalasi kotikentällä kahdesti, mutta menetti hyppysissä olleen voiton lisäajalla
7
Raksilan uimahallissa on otettu käyttöön lyhennetyt kesäaukioloajat ­– kysyimme, missä asiasta on tiedotettu
5
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa
4
Tehtaanmyymälät ovat aarreaittoja automatkan varrella – listasimme Pohjois-Suomessa toimivia myymälöitä
4
Hallitus päätti perustaa eläinasiamiehen viran, mutta koska ja millä nimellä? – Eläinten hyvinvointilaki on myös uuden hallituksen työlistalla
4
Nuorella karhulla on ollut etujalassaan kiinni näätärauta jo yli vuoden – nyt viranomaiset pähkäilevät, mitä eläimelle tulisi tehdä Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image