Ulkomaat

Demokraatit kieltäytyivät muurin ra­hoit­ta­mi­ses­ta, Trump lopetti lyhyeen neuvottelut hallinnon sulkemisen lo­pet­ta­mi­ses­ta – "Minä sanoin bye-bye, mikään muu ei toimi"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lopetti lyhyeen neuvottelut demokraattien kanssa hallinnon sulkemisen lopettamisesta ja käveli ulos neuvotteluista. Trump ja varapresidentti Mike Pence puhuivat lyhyesti medialle keskiviikkona 9. tammikuuta. KUVA: JIM LO SCALZO / EPA
Ulkomaat 10.1.2019 8:35
Ilkka Timonen

Presidentti kimpaantui siitä, kun edustajainhuoneen puhemies kieltäytyi rahoittamasta hänen muuriaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lopetti lyhyeen neuvottelut demokraattien kanssa hallinnon sulkemisen lopettamisesta ja käveli ulos neuvotteluista, kertoo BBC.

Trump kutsui neuvotteluja "täydelliseksi ajan tuhlaamiseksi" sen jälkeen kun demokraattijohtajat Nancy Pelosi ja Chuck Schumer olivat kieltäytyneet rahoittamaansa hänen tahtomaansa muuria Meksikon rajalle.

Noin 800 000 liittovaltion työntekijää on ollut ilman palkkaa jo 19 päivää.

Presidentti tviittasi myöhemmin, että hän oli sanonut "bye-bye" johtaville demokraateille.

"Kysyin aiotteko te hyväksyä rajaturvallisuuden, joka sisältää muurin tai teräsmuurin? Nancy sanoi, EI. Minä sanoin bye-bye, mikään muu ei toimi."

Valkoisen talon ulkopuolella sinkoilivat syytökset keskiviikon epäonnistuneen tapaamisen jälkeen.

"Demokratia ei toimi näin"

Nancy Pelosi, joka on edustajainhuoneen puheenjohtaja, sanoi lukuisten liittovaltion työntekijöiden olevan Trumpin "rinnakkaisuhreja".

– Presidentti näyttää olevan herkkä sille, hän sanoi BBC:n mukaan.

– Hän ajattelee, että ehkä he voisivat vain pyytää isältään lisää rahaa. Mutta he eivät voi.

Pelosi sanoi, että demokratia ei toimi niin, että presidentti voi pitää hallinnon suljettuna viikkoja, kuukausia ja vuosia, ellei hän saa tahtoaan läpi.

Schumer kertoi presidentin kysyneen Pelosilta, hyväksyykö tämä hänen muurinsa. Pelosi sanoi ei.

– Sitten hän vain nousi ylös ja sanoi: 'Sitten meillä ei ole mitään keskusteltavaa', ja käveli ulos huoneesta.

Demokraatit kutsuivat Trumpin käytöstä "kiukunpuuskaksi". Trumpin halu rakentaa muuri Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle oli yksi hänen keskeisiä vaalilupauksiaan vuoden 2016 presidentinvaalikampanjan aikana.

Kansallisen hätätilan julistaminen lähempänä

Neuvottelujen katkeaminen heti alkuunsa voi merkitä sitä, että presidentti saattaa julistaa kansallisen hätätilan muurin rakentamiseksi mikäli kongressin kanssa ei päästä sopuun 5,7 miljardin dollarin antamisesta hänelle projektia varten.

Aiemmin keskiviikkona presidentti sanoi, että hänellä on valtuudet julistaa kansallinen hätätila, jonka ansiosta hän voisi käyttää muurin rakentamiseen puolustusvoimien varoja.

Pian Valkoisen talon neuvottelujen kariuduttua demokraattien hallinnassa oleva edustajainhuone hyväksyi lakiehdotuksen, joka lopettaisi valtiovarainministeriön ja joidenkin muiden toimijoiden osittaisen sulkemisen. Ei kuitenkaan vaikuttanut siltä, että senaatti, jota kontrolloivat Trumpia tukevat republikaanit, hyväksyisi lakiehdotuksen.

Pelosi aikoo järjestää tällä viikolle muitakin äänestyksiä, joilla yritetään järjestää rahaa esimerkiksi kotimaan turvallisuuden virastolle sekä oikeus-, ulko- maatalous-, kauppa- ja työvoimaministeriölle.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Rajallehan rakennettiin jo Clintonin ja Bushin aikoina lähes 1000 km korkeaa ja järeää aitaa. Tämä ei vielä riittänyt, sillä se on kovin helppo kiertää. Trump aikoo jatkaa tätä "muuria" vielä koko rajan mitalle. Mikähän siinä nyt on niin kamalaa? Kyllä se suurimman osan laittomista rajan yrittäjistä ja huumekuriireista pysäyttää. Apuna on vielä yötä päivää partioivat rajavartijat.

Varsinainen syy ongelmaan taitaa olla, että etelävaltioiden yrittäjät ja kotitaloudet haluavat puoli-ilmaista, laitonta työvoimaa käyttöönsä. Tulijathan eivät ole mitään oikeita pakolaisia. Sitä paitsi maahan pääsee täysin laillisesti turistina, vierailuille tai jopa töihin, mikäli paperit ovat kunnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen pitänyt USA:ta demokratiana, mutta Trumpin aika on näyttänyt Usasta tulevan diktatuurian. Onneksi Suomessa presidentillä ei ole sellaista valtaa kuin USA;ssa vaan presidentti ja hallitus johtavat yhdessä maamme ulkopolitiikkaa ja sisäpolitiikassa presidentin valta on viety minimiin .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos vaalit olisi käyty Suomen vaalilain mukaan rouva Clinton olisi voittanut 1,5milj äänellä, sen verran hän sai kokonaisääniä enemmän kuin Trump. Heillä on tämä vaalilaki vuodelta 1750 lähimain, sen mukaan siellä toimitaan. Suomessa meillä on ollut jo pitkään tämä suora kansan vaali joka kyllä antaisi presidentille paljon suuremman vallan koska se on suoraan kansalta. Suomessa valtaoikeuksien poistaminen ja vaikeus sisäpolitiikkaan sekaantumisesta varmistavat sen että johtoon ei nouse koskaan Trumpin kaltaista joka edes yrittäisi pitää lupauksiaan. Meillä taas voitaisiin lakkautta koko presidentin virka täysin tarpeettoma, mikä lienee ollut Koiviston tarkoituskin. Kyllä yksi Kekkonen heille riitti hän kun myös oli kansan ja koko Suomen puolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi Trumpilla on päättäväisyyttä ja lujuutta pitää lupauksensa kansalle sillä tämän vuoksi me hänet sinne äänestimme ja vielä demokratian mukaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Miksiköhän iso osa usalaisista ei hyväksy muuria? Etelävaltion työnantajat ovat olleet tyytyväsiä, kun ovat saaneet työvoimaa hommiin, joita laiskanpulskat punaniskat eivät viitsi tehdä. Toki siellä saa rakentaa muurin, jos niin haluaa, mutta peruste muurille on Trumpin valeuutinen tai ainakin yksinkertaistettu totuus todellisuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakko nyt on jo uskoa, että USA ei ole demokratia vaan diktatuuri, jossa presidentti saa yksinvaltaisesti sulkea liittovaltion hallinnon, kiristämisestä ja pakottamisesta puhumattakaan. Mitähän laki ja kansa sanoisi Suomessa tuollaisesta toiminnasta? Lisäksi hänen muuriaatteessaan on kommunistisen rautaesiripun ainekset (vrt. DDR) mukaan luettuna humanitaarisuuden ja inhimillisyyden totaalinen puute.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtava show on Usassa menossa. Tuo kannattaisi tuotteistaa ja myydä Foxille yms. kanaville. Toisaalta tästä saa moni koomikko ihan ilmaiseksi materiaalia ja kansalla on hauskaa. Sitä saa mitä tilaa-toivottavasti ei kuitenkaan Suomessa tule samanlaista pressaa. Huhtasaarella voisi olla edellytyksiä, kun on Trumpin rukousillalliskaveri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän on selvää että Trump yrittää pitää vaalilupauksensa joka sinällään on sensaatio, se toisi myös murskavoiton seuraavissa vaaleissa. On selvää että vastapuoli yrittää kampittaa, kysymys on valtataistelusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyylisi vaalikampanjassa, hoitaa asioita ja käyttäytyä, järkytyksesi kun sittenkin tulit valituksi...Koko maan äänipotin voitto meni Hillarylle...Toivottavasti ulkopuolisen valtion käyttösi johtaa eroosi ja maasi oppisi jotakin, me täällä myös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Huono asenne demokraateilla kun sanovat heti neuvottelujen kärkeen jyrkästi EI. Mistä voi sen jälkeen enää neuvotella?"

Huonompi asenne Trumpilla, kun ei halua neuvotella yhden kysymyksen jälkeen, vaan marssii uhmaikäisen tapaan pois neuvotteluista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaksi huonoa neuvottelijaa Pelosi ja Trump , kumpikin änkyräsiiven edustajia. Tämä ei tiedä hyvää jatkossa , Trumpin alamäki alkoi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitään hätää Pelosilla
Nancy sanoo, ei!
Hätää on taas Donaldilla
hermotkin jo vei!
Jo hermo menee Mikellä
kun diili synny ei!
Eikös sopimus ees likellä
kukas sanoi, hei!
Ei mitään hätää Pelosilla
muuri, jäädä saa!
Hätää on taas Donaldilla
ja pinna katkeaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet aina pihalla näissä kommenteissa mut pitääpä se haittaa ja karavaani kulkee 🤩

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huono asenne demokraateilla kun sanovat heti neuvottelujen kärkeen jyrkästi EI. Mistä voi sen jälkeen enää neuvotella?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huono asenne presidentillä kun heti neuvottelujen kärkeen sanoo, että ottakaa tai jättäkää, muita vaihtoehtoja ei ole. Mistä voi sen jälkeen enää neuvotella?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallintohan on säästänyt jo kymmeniä miljardeja palkkakustannuksista. Kait niillä rahoilla saa jo muurin aikaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsittääkseni pidätetyt palkat maksetaan jälkikäteen...eli ei säästöä siltä osin.
Ennemminkin tulee isommasti tappiota sivusta seuraajille, kun ihmiset ei käy töissä, ei syödä aamu brunsseja/lunaita/jne.
Samoin vuokrat, lainanlyhennykset + muu tavallinen eläminen vaatii rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:26
Vanhat kuvat: Saariselän monotansseissa riitti tunnelmaa – tunturialuetta ehostettiin EU-huippukokousta varten
8:19
Jo kertaalleen palaneen omakotitalon rauniot syttyivät uudelleen Posiolla
8:15
Omakotitalon seinärakenteet syttyivät palamaan Raahen Lampinsaaressa
8:11
Yön uutiskooste: Merihätään joutunut risteilijä suuntaamassa maihin Norjassa, raskausdiabeteksen määrä on kaksinkertaistunut
8:00
Puheenaihe: Ovatko Stora Enson yt:t suurempi isku kuin Nokian vähennykset?
8:00
Tältä näyttää poliisin takavarikkovarastossa – Hyllyt pursuilevat rikospaikoilta takavarikoituja verisiä kenkiä, huumeruiskuja, aseita ja käteistä rahaa Tilaajille
8:00
Eduskuntavaalit käydään yhä enemmän sosiaalisen median kautta – Tutkija: "Vuonna 2011 oli Facebook-vaalit, sitten Twitter-vaalit ja tänä keväänä Instagram-vaalit" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon kuntaa länsituuli on päivällä voimakasta, tuulen nopeus puuskissa paikoin 20 m/s.

Ajokeli on paikoin huono Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä- ja Keske-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi. Ajokeli muuttuu paikoin huonoksi yöllä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

PEKKA HAAVISTO

298 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tulonsiirrot rikkailta köyhille....

Viimeisin kina oli 12:sta eurosta, joka johtui työeläkemaksusta? Kuten tunnettua alle 15 000€ vuodessa tienatusta ei mak... Lue lisää...
Sopotti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image