Ulkomaat

De­mok­raa­teil­la viimeinen päivä vakuuttaa senaatti Trumpin syyl­li­syy­des­tä

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kiistää virkarikoksen. Perjantaina hän osallistuu abortin vastustajien tapahtumaan. KUVA: Yuri Gripas / POOL
Ulkomaat 24.1.2020 15:21
Katja Ihatsu

Joka kolmas republikaaniäänestäjä uskoo presidentti Donald Trumpin syyllistyneen laittomuuksiin.

Yhdysvalloissa demokraatit siirtyvät perjantaina käsittelemään virkarikossyytteen toista kohtaa eli sitä, miten presidentti Donald Trump vaikeutti kongressin virkarikostutkintaa, kertoi Reuters.

Demokraatit yrittävät vakuuttaa senaatin siitä, että Trump vaikeutti avaintodistajien kuulemista ja salaili dokumentteja.

Perjantai on viimeinen päivä, jolloin kuullaan demokraattisyyttäjien avausargumentteja. Lauantaina senaatissa vuoron saa Trumpin puolustus. He saavat esittää puolustuksen puheenvuoroja kolmena päivänä korkeintaan 24 tunnin ajan.Sunnuntaina oikeudenkäynnissä on välipäivä.

Presidenttinsä oikeudenkäyntiä seuraavat äänestäjät päättävät marraskuussa siitä, hallitseeko Trump maata vielä toisenkin kauden.

Joka kolmannen republikaaniäänestäjän mielestä Trump on "ehdottomasti" tai "todennäköisesi syyllistynyt johonkin laittomaan tekoon joko kampanjansa tai virkakautensa aikana, tutkimuslaitos Pew'n tuore mielipidemittaus selvitti, kertoi CNN.

Kaksi kolmasosaa tarvitaan

Torstaina demokraatit alleviivasivat, että Trump kiinnostui korruptiosta Ukrainassa, kun kävi ilmi, että entinen varapresidentti Joe Biden on hänelle poliittinen uhka.

– Jos annamme törkeän vallan väärinkäytön jatkua, nykyinen presidentti ja tulevat presidentit ovat vapaita käyttämään Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaa omien mieltymystensä välineenä. Se asettaisi presidentin lain yläpuolelle, sanoi demokraattisyyttäjä Sylvia Garcia torstaina.

Presidentin virkarikosoikeudenkäynti on Yhdysvaltojen historian kolmas. Perustuslain mukaan presidentti voidaan panna viralta, jos hänen todetaan syyllistyneen vakavaan rikokseen tai väärinkäyttöön.

Trump on kiistänyt syytteet. Republikaanipuolueen kanta on, että Trump ei ole tehnyt mitään niin vakavaa, että se voisi johtaa virkarikossyytteeseen.

Presidentin viraltapanoon tarvittaisiin tuki kahdelta kolmasosalta senaattoreista. Oikeudenkäynnin ensimmäisen viikon lähestyessä loppuaan demokraattisyyttäjät eivät olleet onnistuneet vakuuttamaan republikaanisenaattoreita Trumpin syyllisyydestä.

Trump aborttimarssille

Trump ei ole läsnä oikeudenkäynnissä. Sveitsin Davosista Maailman talousfoorumista palannut presidentti ilmoitti osallistuvansa perjantaina aborttia vastustavaan marssiin. Asiasta kertoivat CNN ja TIme.

Trump on ensimmäinen presidentti, joka osallistuu abortin vastustajien vuosittaiseen March for life -tapahtumaan Washingtonissa.

Aikaisemmin hän on osoittanut tukeaan tapahtumalle lähettämällä sinne puhujia hallinnostaan tai puhumalla itse videoyhteyden kautta.

– Nähdään perjantaina... Iso väkijoukko!, Trump tviittasi.

Yhdysvaltojen korkein oikeus käsittelee lähiviikkoina aborttijuttua, joka on ensimmäinen sen jälkeen kun Trump nimitti istuimeen kaksi tuomaria. Oikeudenkäynnin arvioidaan osoittavan, aikooko korkein oikeus heikentää naisten yleistä aborttioikeutta.

Oikeudenkäynti

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpia vastaan nostettiin joulukuussa virkasyyte vallan väärinkäytöstä ja kongressin tutkinnan vaikeuttamisesta.

Oikeudenkäynti alkoi senaatissa tällä viikolla ja sen arvioidaan kestävän joitakin viikkoja.

Virkarikostutkinta aloitettiin syyskuussa. Siinä selvitettiin, käyttikö Trump asemaansa väärin pyytäessään Ukrainaa tutkimaan poliittisen kilpailijansa Joe Bidenin ja tämän pojan toimia.

Demokraattien ajama syyte tuskin johtaa Trumpin viraltapanoon, koska se senaatissa on republikaanien enemmistö.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

10:03
Jari Sillanpää paikalla oikeudessa, syytetään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä – laulajatähti kiistää syytteet
10:02
Butterfly Ventures pyrkii hiilineutraaliksi pääomasijoittajaksi
9:19
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
7:00
TV-arvio: Erityisherkkyys ei ole sairaus eikä se näy ulospäin – Katariina Männikkö kertoo Akuutissa, kuinka hän oireilee
22
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
18
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
9
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen
6
Koirille uusi puistoalue Toppilan Rantapuistoon
3
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
3
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella
3
Maailman onnellisin maa – helpolla hyvinvointivaltiossa ei pääse, jos on vanha tai sairas, usein yhtälöön kuuluu myös köyhyys Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image