Ulkomaat

CNN: Clinton sai lähes 2,9 miljoonaa ääntä enemmän kuin Trump

Presidentiksi valittu Trump voitti Clintonin selkeästi valitsijamiesten määrässä. KUVA: ANDREW GOMBERT / JIM LO SCALZO / EPA
Ulkomaat 22.12.2016 2:34 | Päivitetty 22.12.2016 9:00
STT

Yhdysvalloissa marraskuussa käydyn presidentinvaalin äänet on saatu virallisesti laskettua. CNN:n mukaan demokraattien Hillary Clinton sai lopulta lähes 2,9 miljoonaa ääntä enemmän kuin presidentiksi valittu Donald Trump.

Clinton keräsi 65 844 954 ääntä ja Trump 62 979 879 ääntä. Clintonin äänten osuus oli 48,2 ja Trumpin 46,1 prosenttia.

CNN:n mukaan Clintonia äänestettiin enemmän kuin ketään muuta vaalit hävinnyttä presidenttiehdokasta Yhdysvaltain historiassa.

Presidentiksi valittu Trump voitti Clintonin selkeästi valitsijamiesten määrässä. Valitsijamiehet äänestivät Trumpin presidentiksi aiemmin tällä viikolla. Trump on CNN:n mukaan ilmaissut useaan kertaan vaalien jälkeen, että hän olisi kerännyt myös enemmän ääniä kuin kilpakumppaninsa, jos se olisi ollut hänen päämääränsä.

Trump nimitti 80-vuotiaan miljardöörin neuvonantajakseen

Tuleva presidentti Trump on nimittänyt 80-vuotiaan miljardöörin Carl Icahnin neuvonantajakseen. Icahnin tehtävänä on tarkistaa "kuristavaa sääntelyä", joita tämä on jo aiemmin äänekkäästi kritisoinut.

Icahn on sanonut, että presidentti Barack Obama on rampauttanut amerikkalaiset yrittäjät liiallisella sääntelyllä, josta on nyt aika päästä irti.

Trump on lisäksi nimittänyt Kiina-kriitikkona tunnetun Peter Navarron uuden kauppa- ja teollisuuspolitiikkaa valvovan neuvoston johtajaksi.

Navarro työskentelee professorina Kalifornian yliopistossa. Death by China -kirjassaan hän syyttää Kiinaa siitä, että se käy taloudellista sotaa antamalla tukiaisia maan teollisuudelle ja estämällä amerikkalaisen tuonnin.

Linkki juttuun

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (53)

Suomessakin on mahdollista että vähemmän ääniä saanut ehdokas pääsee eduskuntaan. Johtuu suhteellisesta vaalitavasta jossa puolueen äänimäärä ratkaisee aika paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA:n vaalijärjestelmän tarkoitus on estää tilanne, jossa muutama suuri osavaltio ratkaisisi vaalin. Jos laskettaisiin vain ääniä, niin kampanjat keskittyisivät suuriin osavaltioihin ja pienemmät unohdettaisiin.

Clinton sai paljon ääniä suurista osavaltioista. Kaikki yli 50%:n tason menneet äänet olivat turhia ääniä, joiden perään demokraatit nyt itkevät. Republikaanien kannatus on perinteisesti jakautunut siten, että suuria äänestäjien keskittymiä ei ole ollut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"CNN:n mukaan Clintonia äänestettiin enemmän kuin ketään muuta vaalit hävinnyttä presidenttiehdokasta Yhdysvaltain historiassa."
Väestönkasvu on näemmä tuntematon käsite.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putlerin sormet oli pelissä kun hän valehteli hakkeroimalla Clintonin salaisista meileistä jotka osittautuivat normaaleiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos on niin tyhmä ettei tiedä miten tuo USAn, osavaltio / valitsijamies systeemi toimii niin ei kannattaisi tänne kirjoitella höpöjä äänimääristä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Amerikkalaista "demokratiaa". Irveilyä. Tässä demokratiassa äänet eivät ole tasa-arvoisia, toisen ääni painavampi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sai Trump paljon tai vähän ääniä, sillä ei ole nyt merkitystä, kun Harry Callahan alias Clint Eastwood on jo todennut pelin reiluksi ja julkisesti onnitellut vaalin voittajaa. Vai väittääkö pahikset vielä vastaan? Kannattais jo suosiolla luovuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos olette seuranneet Yhdysvalloissa vuosikausia käytyä keskustelua presidentin vaalitavasta, ymmärtäisitte varmasti paremmin, miksi nykyjärjestelmä on jäänyt ajastaan jälkeen ja on itse asiassa mielipuolinen. Miten niin jokin toinen osavaltio voi olla demokratiassa painoarvoltaan toista merkittävämpi? Jos näin ajatellaan, puhutaan mielivallasta, joka lähentelee mielipuolisuutta. Kun puhutaan Yhdysvalloista, kannattaa pitää mielessä, että se ei ole demokratia eurooppalaisten mittapuiden mukaan. Perinteisesti Yhdysvallat on ollut aggressivinen suurvalta, joka toteuttaa sitkeästi omaa "manifest destinyä" verisin keinoin, kuten on nähty, tai seuraa vieressä, kun ihmiset tappavat toisiaan verikentillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

George Bush sai vuonna 2000 puoli miljoonaa ääntä vähemmän kuin Al Gore, ja silti voitti. Joten eipä tuo uutta ole.
Paremmin se tällä kertaa meni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä minä ymmärrän amerikan vaalijärjestelmän. Se sopii heille, niin se sopii myös minulle. Venäläistenkin järjestetyt vaalit ovat ihan ymmärrettäviä, heillä on sellainen systeemi ja sillä siisti. siellä voimakkain voittaa.
Demokratian heikkous piilee siinä että se joka lupaa kuun taivaalta voittaa. Tavallisen ihmisen on oikeasti vaikea käsittää mihin kaikkeen heidän haluamansa asiat voivat johtaa. Vaikkapa Muuri meksikon rajalle, Kauppasota kiinan kanssa... Brittien brexit, mikä tässä pian selvinnee mitä kaikkea pientä muutosta se tuoktaan tullessaan jahka toteutuu ja niin edelleen.
Päättäjän vastuu realisoituu vain seuraavissa vaaleissa kun suosio tippuu kuin lehmän häntä. Siitä eteenpäin uusilla ajatuksilla.
Venäjällä vahvimman vallan vaihto seuraavaksi vahvimmalle on oikeastaan aika räjähdysherkkä toimitus. Kukapa ei tahtoisi olla se paras?
Tietysti sitten on tämä suomen malli. Perinteikkäästi olemme jahkailijoiden kansa, mitä tulee isompiin päätöksiin, meilläkin on ihan omanlaisemme demokratia-malli omine mausteineen. Se onkin se ainut systeemi mistä meidän pitäisi olla kiinnostuneita enemmän kuin venäläisistä tai amerikkalaisista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo USA:n vaalijärjestelmä on ihan sairas, ei ole kaikki asiat kohdallaan jos melkein 3-miljoonaa ääntä vähemmän saanut voidaan valita presidentiksi. Koko homma on demokratian irvikuva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USAssa käytössä pitkään, eikä sitä ole haluttu muuttaa. Eihän se silloin mikään demokratian irvikuva ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi suomi on huolissaan USA vaalitavan mukaisesti valitusta laillisesta presidentistä. Ennemmin pitäisi olla kirjoituksia Turkin presidentistä, onko diktaattori varmasti valittu demokraattisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka kävi siinä vihreiden Jill Steinin vaatimassa Wisconsinin äänten uudelleenlaskennassa? Suomenkin media piti melkoista ääntä, kuun uudelleenlaskentaa vaadittiin. Nyt hiljaisuus vallitsee - eikö uudelleenlaskennan tulos miellyttänyt lehdistöä, vai miksi ollaan niin vaitonaisia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osavaltion oikeus keskeytti uudelleenlaskennan turhana. Sen valmistuminenkin ajoissa olisi ollut epävarmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti olet väärässä. Kyllä äänet Wisconsinissa laskettiin uudelleen, Trump sai 131 ääntä enemmän, mitä alkuperäislaskennassa. Näin siis esim. Euronewsin mukaan, samoin keskieurooppalaiset lehdet tästä kyllä heti uutisoivat.
Suomalaisille toimittajille ei totuus tämäntyyppisissä tapauksissa luonnollisestikaan kelpaa. Silloin ollaan hiljaa ja luullaan etteivät kansalaiset lue uutisia muun maailman lehdistä. Tai ehkä heidän oma luku- ja ymmärrytaitonsa on selektiivinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (53)

Uutisvirta

27.2.
Ilmastonmuutos vaikuttaa lintujen elämään monin tavoin
27.2.
Mitalipeleihin edennyt Kärpät ei rallatellut jatkoon ilmaiseksi HIFK:ta vastaan
27.2.
Thyssenkruppin hissiliiketoiminta päätymässä pääomasijoittajille – hinnaksi tuli 17,2 miljardia
27.2.
Leijona auttaa ja kehittyy – Lionsien hyväntekeväisyystoiminta on Suomessa erityisen suosittua
27.2.
Britannian toiveet ristiriidassa EU:n kanssa – uhkasi neuvottelun lopettamisella jo ennen neuvotteluiden alkamista
27.2.
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
27.2.
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Juuri siksihän tässä hommassa ei pärjääkään kuin robotit, TRJ, Pannari ja Milady. Muiden on ihan turha yrittää koska täm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image