Ulkomaat

Charlie Hebdon kannessa Muhammad pitää Je suis Charlie -kylttiä

Ulkomaat 13.1.2015 0:04 | Päivitetty 13.1.2015 8:47
STT,

Ranskalaisen satiirilehti Charlie Hebdon tuoreen numeron kannessa on piirros profeetta Muhammadista pitelemässä Je suis Charlie -kylttiä. Kyltin yläpuolelle on kirjoitettu "Kaikki on annettu anteeksi". Muhammadille on myös piirretty kyynel silmään.

Kyseessä on lehden ensimmäinen numero sen toimitukseen viime viikolla tehdyn terrori-iskun jälkeen. Sen on määrä tulla myyntiin huomenna.

Je suis Charlie (minä olen Charlie) -slogan on noussut iskun vastustajien symboliksi mielenosoituksissa ja sosiaalisessa mediassa.

Charlie Hebdon tuoreesta numerosta on valmistauduttu ottamaan jopa kolmen miljoonan kappaleen painos ja se käännetään 16 kielelle. Tavallisesti lehden painos on 60 000.

Numeron myynnistä saadut tuotot menevät terrori-iskussa kuolleiden 12 ihmisen perheille. Iskussa kuoli muun muassa Charlie Hebdon päätoimittaja ja lehden pilapiirtäjiä.

Charlie Hebdoa tehdään väliaikaisesti Liberation-lehden tiloissa. Sen omat tilat ovat verilöylyn jäljiltä yhä suljettuna.

44-vuotias satiirilehti oli ennen iskua luisumassa kohti konkurssia.

Israelissa haudataan tänään neljä juutalaista, jotka kuolivat ruokakauppaan tehdyssä terrori-iskussa Pariisissa viime viikolla. Ääri-islamilaisen Isisin jäseneksi ilmoittautunut asemies hyökkäsi perjantaina kosher-kauppaan Pariisin itälaidalla.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (64)

Muslimit virittelee jo uusia kosto iskuja ei niillä kuki huumori, mutta kukkii taas hautakummut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Satiiria raapustaa uusia piirroksia, ja millä tarkoituksella , onko tarkoitus rakentaa rauhaa vai tehdä iskuja islamin uskoa vastaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sananvapaus on mahtava asia, eikä sitä ole olemassa läheskään kaikissa maissa. Se on oikeus, mutta sen seurana on vastuullisuus. Suomessa on laaja sananvapaus, mutta sitäkin rajoittavat jotkin säännökset, kuten esimerkiksi kunnianloukkaukset ja uskonrauha. Käytännössä jotkut spontaanit reaktiot voivat rajoittaa sitä, kuten esimerkiksi kapakasta poistuvien keskinäinen "hattuilu" voi johtaa moksimiseen, jolloin sananvapauden rajat käytännössä testataan.

Nuo Pariisin terroriteot tuomitsen jyrkästi, mutta kuitenkin hieman ihmettelen sitä, että miksi satiiri-nimikkeen alla tehtävillä pilakuvilla pitää loukata jonkin uskonnollisen yhteisön syvimpiä arvoja. Islamilaisessa maailmassa Allah ja profeetta Mohammed ovat korkeimmat arvot. Jos profeetta Jeesuksesta tehtäisiin vastaavia pilakuvia satiirin nimissä, kristilliset yhteisöt tulisivat reagoimaan voimakkaasti, mutta ei väkivaltaisesti. Mitä sananvapautta tällainen syvimpien arvojen loukkaaminen on?
Poliitikoista ja muista maallisista asioista sopii kyllä vääntää vaikka mitä. Yleensäkin julkisuuteen pyrkinyt ja sinne päässyt on "vapaata riistaa", sillä se on julkisuuden "luontaisetu".

Ihmisen vakaumuksen ja tunteiden tahallinen loukkaaminen ei ole vastuullista sananvapautta. Tahallinen mielipahan aiheuttaminen toiselle on henkistä väkivaltaa, jota ei kuitenkaan ole kriminalisoitu. Sitä vastoin korvausvastuupuolella "henkinen kärsimys" tunnetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jeesustakin pilkattiin, mutta mitä hän teki siinä tilanteessa? Rukoili Jumalaa antamaan anteeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ostaisin lehden mielelläni englannin kielelle käännettynä mikäli Suomen kirjakaupat sitä myisivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luen aina CH:n alkuperäisen ranskalaisen version, niin vältyn käännösvirheiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei nuo idiootit uskonnosta piittaa vaan murhaamisesta. Käyttävät tota uskon soopaa teko syynä murhata ihmisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei ne tunnu pilapiirtäjätkään piittaavan uskonnosta sen enempää, kunhan saa loukata vaan toisia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä selvästi on kehittymässä tilanne, jossa supo saa lisää töitä, tarkistellessaan eri syistä aktivoituvien hörhöjen kommentoijien taustoja. Se maksaa valtiolle rahaa ja haittaa supon varsinaista työntekoa. Kiitos siitäkin mediamyllyttäjille, Kalevalle ja tietysti jihadisteille. Maailma on taas vähän huonompi paikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä joku taas niin mielensä pahoittaa Muhammadin puolesta, että joku pitää lohtumurhata tai vähintään muutama talo ja auto polttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä antaa esimerkkiä islamistien ajattelun tasosta,jopa piirrokset ja lumiukot ovat heidän mukaansa islamin vastaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selvä esimerkki tämä on satiirien ajattelusta, jos minulla olisi aito halu parantaa suhdettani vihamieheeni, niin tuskinpa kokeilisin ensimmäisenä pilkkaamista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En näe tuossakaan piirroksessa mitään pilkkaavaa. Tässä on mennyt keskustelu vähän väärille jäljille, sillä kyse ei ole pilakuvista vaan satiirista. Kuvat eivät ole sinällään olleet useinkaan mitenkään loukkaavia. Tosi asiassa itse piirrosten aihe sinällään ei varsinaisesti ole ongelma vaan se ettei Muhammadia saa esittää lainkaan kuvina. Ei edes asiallisena muotokuvana. Kiista kyllä räjähti käsiin epäasiallisista pilakuvista, jotka kolkuttivat jo hyvän maun rajoja. Ruotsalaisen Lars Vilksin piirrokset nyt niin surkeita muutenkin että niistä olisi elävän mallinkin ollut syytä loukkaantua...

Islam kieltää kuvat Allahista. Tämä on selvä ja sitä sääntöä ei edes länsimaiset pilapiirtäjätkään ole juuri koskaan rikkoneet. Täytyy muistaa että myös Raamattu käytännössä kieltää Jumalan kuvat ja jopa nimen lausumisen turhaan (toinen käsky). Tämä kuvaamiskielto perustuu tietysti siihen että ihmiset eivät palvoisi kuvia vaan itse Jumalaa. Islam siis otti oppia tässäkin kristityiltä. Kristitythän on tämän säännön hylänneet jo kauan sitten.

Koraani ei kiellä Muhammadin kuvia. Se on myöhempien 1500-1600 luvun islaminoppineiden tulkinta Koraanin opetuksista. Tulkinnat yltävät pelkästä Muhammadin kuvien kieltämisestä hänen perheeseen ja islamin profeettoihin (Jeesus) ja laajimmillaan sunneilla kaikkiin kuviin ihmisistä ja eläimistä. Erilaiset tulkinnat islamista ovat se mistä islamin kitka kristinuskon kanssa johtuu. Tulkinnat eivät kuitenkaan ole kaikkien muslimien noudattamia. Esim. Iranissa muslimitkin ovat maalanneet jopa muotokuvia Muhammadista. Osa tulkinnoista on tehty hyvin väärin perustein, kuten oikeuttaakseen hyökkäämisen vääräuskoisten kimppuun. Viimeisin omia tulkintoja tehnyt on ISISn johtaja, joka on vienyt ne äärimmilleen. Ihan samoin Raamattua on aikoinaan muokattu vallanpitäjien ja kirkon tarpeisiin melko härskistikin. Kristinuskolla ja erityisesti katollisella kirkolla homma meni samalla tavalla överiksi aikoinaan kuin tämän päivän ääri-islamisteilla ja tällöin syntyi mm. inkvisitio.

Parasta olisi kun ihmiset oikeasti tajuaisivat ettei uskontoja tarvita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, että asioita ei vaieta kuoliaaksi. Radikalismia pitää aina vastustaa sen kaikissa ilmenemismuodoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näille kiihkoilijoille on punainen vaate jos herjaa heidän jumalaansa. Kannattas viisaampana ihmisenä jättää asiat sikseen, ettei enää tule verilöylyjä, ainakaan noiden pilakuvien takia. Eikö tuo nyt ole tyhmää lähteä jatkamaan samaa rataa josta ei sitten loppua tule kun rengas alkaa pyörimään, se vaan kiihtyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (64)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image