Ulkomaat

Cameron joutuu kovaan paineeseen EU-huip­pu­ko­kouk­ses­sa

Britannian eroava pääministeri David Cameron saa selittää tilannetta EU-johtajille EU-huippukokouksessa tiistaina. KUVA: Tolga Akmen / ZUMA Wire
Ulkomaat 25.6.2016 7:30 | Päivitetty 25.6.2016 12:53
STT,

Britannian pääministeri David Cameron joutuu kovan painostuksen kohteeksi ensi viikon huippukokouksessa. Häntä vaaditaan kiirehtimään EU-eroprosessin aloittamista, kertoo Ranskan ulkoministeri Jean-Marc Ayrault.

Euroopan unionin perustajamaiden ulkoministerit ovat kokoontuneet Berliiniin puhumaan Britannian EU-kansanäänestyksen seurauksista. Saksan, Ranskan, Italian, Belgian, Hollannin ja Luxemburgin ulkoministerien on määrä pitää tiedotustilaisuus iltapäivällä.

Ayrault sanoi, että Ranska ja Saksa tekevät kokouksessa konkreettisia esityksiä EU:n tehostamiseksi. Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier arvioi, että EU:ssa on nyt halua puolustaa ja vahvistaa unionia.

- On täysin selvää, että olemme tilanteessa, jossa ei ole sijaa hysterialle tai lamaannukselle.

Saksan liittokansleri Angela Merkel keskustelee maanantaina Berliinissä Ranskan presidentin Francois Hollanden, Italian pääministerin Matteo Renzin ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin kanssa. Kokouksessa on tarkoitus hahmotella uudistussuunnitelmaa.

Tiistaina Cameron saa selittää tilannetta EU-johtajille EU-huippukokouksessa, mutta jo seuraavana päivänä Britannian tuoli jää kokouksessa tyhjäksi.

Keskiviikkona muiden jäsenmaiden johtajat keskustelevat epävirallisesti eroprosessista ja EU:n tulevaisuudesta.

Juncker vertaa brexitiä avioeroon

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker vetoaa Britanniaan, jotta maan eroprosessi unionista aloitettaisiin mahdollisimman pian. Hän sanoo, ettei ymmärrä, miksi Britannian hallitus aikoo odotuttaa muita jäsenmaita lokakuulle.

- Haluaisin sen välittömästi, Juncker sanoi saksalaisen ARD-kanavan haastattelussa.

Juncker vertaa Britannian EU-eroa avioeroon. Hän toteaa, ettei erosta tule sopuisaa mutta kyse ei ollut myöskään varsinaisesta rakkaustarinasta.

Cameron sanoi eilen eroavansa tehtävästään ja jättävänsä EU-neuvottelut seuraajalleen. Hän haluaisi uuden pääministerin virkaan ennen konservatiivipuolueen kokousta lokakuussa.

EU-parlamentin puhemies Martin Schulz pitää Cameronin aikeita pitkittää prosessin käynnistämistä mahdollisesti lokakuulle "pöyristyttävinä". Hän sanoo ARD:lle, että Britannia on ottamassa koko Euroopan panttivangikseen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (79)

Kukaan brittipoliitikko ei uskalla ottaa vastuuta Britannian erosta EU:sta.

Eroaminen olisi taloudellinen katastrofi ja johtaisi Skotlannin irtoamiseen Britanniasta. Lontoo menettäisi myös asemansa rahamaailman keskuksena. Maailman suurimman yhteismarkkinan tulliraja siirtyisi Englannin kanaaliin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hahhaaa...mahtaa ranskaa ja sakemanneja tympiä, kun korttitalo alkaa hajoamaan. Voisivat alkaa mkettimään, että onko tullut käskytettyä jäsenmaita liikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumma juttu että pistetään koville vain siitä että toimii kuten demokratian säännöt sanoo?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huom!

Kansanäänestys on Briteissäkin vain neuvoa-antava. Mikään demokratian sääntö ei sano että tulosta on noudatettava.

Jos kansan neuvo todetaan parlamentissa huonoksi neuvoksi, niin sitä ei tietenkään noudateta. Näin tässä nyt vain käy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Epäilenpä että tästä alkaa eu, hajoaminen lopullisesti omaan mahdottomuuteensa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yllättävän kauan ihmisillä kestää silti tajuta systeemifilosofinen totuus romahtavista systeemeistä ja niihin johtaneista tekijöistä.

Vuorovaikutteinen ja dynaaminen ihmisten luoma (todennäköisesti romahduksen vaiheessa jo huomattavia korruptoituneita ja tehottomia vallankäytön vaikutuksia sisältävä) systeemi - laajentuessaan "hallitsemattomaksi" - kohtaa ylitsepääsemätöntä kompleksisuutta ja suoraviivaistamisten vaatimuksista vähitellen romahtaa.

Historiallinen kehitys tulee todennäköisesti kulkemaan aina vaan pienempiä yksikköjä kohti.

Pienen yksikön vallan alla olevat, laajamittaiset systeemit eivät tule kestämään laajentuessaan hallitsemattoman kompleksiseksi.

Ehkä tulevaisuudessa onnistutaan hajauttamaan valtaa pienempiin yksiköihin tehokkaammin. Opitaan romahdusten myötä ymmärtämään vallankäytön instituutioiden vaikutukset jokaisen meidän elämään. Näihin laitoksiin sisältyvä korruptioalttius - hierarkioineen ja symboleineen - saa aina kasvualustansa uusista itsereflektioon kyvyttömistä opportunisteista, jotka haluavat humaltua vallasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demokratia on vitsi, valtakirjan saatuaan päättäjät tekevät mitä oudoimpia ratkaisuja, ja kun kansa ei saa tahtoaan kuuluville, on kansan tehtävä isoja ratkaisuja, liiankin isoja. Demokratiassa on paha valuvika. Sama vika kuin diktatuureissa ! Onnittelut briteille. Demokratia voitti siellä, olkoonkin että ylimielinen eliitti haluaisi huseerata ikuisesti ilman "tyhmien" äänestäjien ohjausta. EU-eliitti koki ensimmäisen vallankumouksensa. Ottakoon opikseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tänne Brittien on turha tulla. Tulee kylmää kyytiä jatkosa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahdollisimman nopeasti Britannia pois EU:sta. Samalla avautuu väylä myös meille muille. EU:sta pääsee irti ja vieläpäs nopeasti. Tulen ylistämään brittejä lopun ikäni, sillä tämän urhean kansan päätös vapauttaa lopulta meidät kaikki. Kuka haluaa enää elää virkamiesten ja poliitikkojen maailmassa? Ei kukaan. EU alas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä voi tulla yllätyksenä, mutta anarkia ei ole vapautta eikä autuutta. Anarkian toinen nimi on vahvimman oikeus. Ellet ole käyttänyt kaikkea aikaasi punttisalilla, itsepuolustusharjoituksissa ja ampumaradalla sekä varannut asekaappiisi tarpeeksi torrakoita panoksineen ja tietysti kasannut ympärillesi tarpeeksi runsaslukuista ja luotettavaa samanhenkistä porukkaa, niin sinun ei kannata haaveilla anarkiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brittien valuutta on punta
Suomen valuutta on euro
Ero EUusta on helppo verrattuna eurosta eroamiseen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saa siinä Britit ihemetellä jos lomareissut ei satu mieleisekseen täst lähin. Pysykööt ne ny vain siellä omassa ihanassa saaressa. Että vielä tiiä minkä valinnan teitte. Eu: n kannattaisi rakentaa nyt hylkimisreaktio Brittejä kohden. Mitä ja miten me tämmöselle Luuserille tehhään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän brittituristeille ole jatkossa viisumeita tarjolla aika helposti. Onhan heillä rahaa. Turismi Britanniaan sen sijaan kokenee kolauksen, mutta toisaalta hehän halusivatkin rajat kiinni, joten tuskin he turisteja jäävät kaipaamaankaan. Toisaalta Britannia hajoaa kohta Skotlannin ja Pohjois-Irlannin jättäessä sen. Lähtevät osat saattavat jopa hakeutua takaisin EU:n yhteyteen. Ainakin ne saavat helpommin neuvoteltua sopimuksia Norjan tapaan ilman menneisyyden painolastia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minua taas pöyristyttää sinun ylimielisyytesi. Mutta sittenhän meillä on pöyristyksessämme jotakin yhteistä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarviiko tuota miettiä enempää. Mono persuuksille ja kauppatullit perään. Pärjätköön yksin. Otetaan Skotlanti Britannian tilalle. Eikö se ole siinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muuta kuin leima peppuun heti Britannialle! Liittoutukoon vaikka Intian ja muiden entisten siirtomaidensa kanssa joita britit ryöväsivät ja alistivat vuosisatoja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (79)

Uutisvirta

18:15
Linnanmaalaisen päiväkodin pihalla tulipalo – jo toinen kahden päivän sisällä
18:11
Kansanedustaja Mikko Kärnä harkitsee keskustan puheenjohtajakisaan osallistumista, mikäli muita ehdokkaita ei ilmaannu
18:00
Oululainen nuori telinevoimistelija aloitti harjoittelun jälkijunassa ja nousi ahkeruudellaan arvokisatason urheilijaksi – "Innolla odotan ensimmäisiä MM-kisoja" Tilaajille
17:54
Alle 15-vuotiaita lapsia epäillään Mikkelin koulupalon sytyttämisestä – tutkinnanjohtaja kertoo, miten lasten leikki johti koulun palamiseen
17:31
Kaksi tuomiota Sunny Car Center -vyyhdistä – Markku Ritaluomalle lähes miljoona euroa maksettavaa
17:30
EU:n nimitysruletti pyörähtää käyntiin tänään – huippukokous yrittää löytää nimet huippuvirkoihin
17:29
Kilometrejä pitkä öljypäästö Itämerellä – aiheuttajaa selvitetään
78
Tuppuraisella liki 400 000 euroa asuntolainaa, Kulmunilla lainaa 100 000 euroa – Harakalla muhkea osakesalkku ja sijoitusasuntoja
54
Hagelberg uskoo: Stockmannin entisiin tiloihin syntyy monipuolinen kauppakeskus – ”Pekurin korttelin kehitys tärkeää koko keskustalle”
30
Päivi Räsänen arkkipiispa Luoman sateenkaarisuvaitsevaiseen vastaukseen: "Pride-liikkeen ideologiaa ja kirkon arvopohjaa mahdotonta sovittaa yhteen
25
IL: Riitta-Liisa ja Toni Roponen muuttavat Ida-tyttärensä kanssa Haukiputaalta Yhdysvaltoihin – Toni Roponen Denverin yliopiston hiihtovalmentajaksi
24
Alman mittaus: Perussuomalaiset selvästi suosituin puolue
19
Pääministeri Rinne HS:lle: Suomalaislääkärin mukaan olisin kuollut, jos minut olisi herätetty Espanjassa
16
Suuri seurateltta kohosi ylös Muhoksen Matokorvessa – ensi viikolla alkaviin Suviseuroihin odotetaan yli 80 000 kävijää

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa kehittyy iltapäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy erittäin voimakkaita ukkospuuskia, yli 25 m/s.
Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa kehittyy iltapäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 20 m/s.
UV-säteily on voimakasta Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. UV-indeksin arvo on 6.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

On kukkia
Lukija

Uusin lukijakuva

Piippopaksupää
/honen

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Menettekö suviseuroihin muhokselle

101 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Kerro yksikin parempi maa? Lue lisää...
Mc

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image