Ulkomaat

Cameron joutuu kovaan paineeseen EU-huip­pu­ko­kouk­ses­sa

Britannian eroava pääministeri David Cameron saa selittää tilannetta EU-johtajille EU-huippukokouksessa tiistaina. KUVA: Tolga Akmen / ZUMA Wire
Ulkomaat 25.6.2016 7:30 | Päivitetty 25.6.2016 12:53
STT,

Britannian pääministeri David Cameron joutuu kovan painostuksen kohteeksi ensi viikon huippukokouksessa. Häntä vaaditaan kiirehtimään EU-eroprosessin aloittamista, kertoo Ranskan ulkoministeri Jean-Marc Ayrault.

Euroopan unionin perustajamaiden ulkoministerit ovat kokoontuneet Berliiniin puhumaan Britannian EU-kansanäänestyksen seurauksista. Saksan, Ranskan, Italian, Belgian, Hollannin ja Luxemburgin ulkoministerien on määrä pitää tiedotustilaisuus iltapäivällä.

Ayrault sanoi, että Ranska ja Saksa tekevät kokouksessa konkreettisia esityksiä EU:n tehostamiseksi. Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier arvioi, että EU:ssa on nyt halua puolustaa ja vahvistaa unionia.

- On täysin selvää, että olemme tilanteessa, jossa ei ole sijaa hysterialle tai lamaannukselle.

Saksan liittokansleri Angela Merkel keskustelee maanantaina Berliinissä Ranskan presidentin Francois Hollanden, Italian pääministerin Matteo Renzin ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin kanssa. Kokouksessa on tarkoitus hahmotella uudistussuunnitelmaa.

Tiistaina Cameron saa selittää tilannetta EU-johtajille EU-huippukokouksessa, mutta jo seuraavana päivänä Britannian tuoli jää kokouksessa tyhjäksi.

Keskiviikkona muiden jäsenmaiden johtajat keskustelevat epävirallisesti eroprosessista ja EU:n tulevaisuudesta.

Juncker vertaa brexitiä avioeroon

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker vetoaa Britanniaan, jotta maan eroprosessi unionista aloitettaisiin mahdollisimman pian. Hän sanoo, ettei ymmärrä, miksi Britannian hallitus aikoo odotuttaa muita jäsenmaita lokakuulle.

- Haluaisin sen välittömästi, Juncker sanoi saksalaisen ARD-kanavan haastattelussa.

Juncker vertaa Britannian EU-eroa avioeroon. Hän toteaa, ettei erosta tule sopuisaa mutta kyse ei ollut myöskään varsinaisesta rakkaustarinasta.

Cameron sanoi eilen eroavansa tehtävästään ja jättävänsä EU-neuvottelut seuraajalleen. Hän haluaisi uuden pääministerin virkaan ennen konservatiivipuolueen kokousta lokakuussa.

EU-parlamentin puhemies Martin Schulz pitää Cameronin aikeita pitkittää prosessin käynnistämistä mahdollisesti lokakuulle "pöyristyttävinä". Hän sanoo ARD:lle, että Britannia on ottamassa koko Euroopan panttivangikseen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (79)

Kukaan brittipoliitikko ei uskalla ottaa vastuuta Britannian erosta EU:sta.

Eroaminen olisi taloudellinen katastrofi ja johtaisi Skotlannin irtoamiseen Britanniasta. Lontoo menettäisi myös asemansa rahamaailman keskuksena. Maailman suurimman yhteismarkkinan tulliraja siirtyisi Englannin kanaaliin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hahhaaa...mahtaa ranskaa ja sakemanneja tympiä, kun korttitalo alkaa hajoamaan. Voisivat alkaa mkettimään, että onko tullut käskytettyä jäsenmaita liikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumma juttu että pistetään koville vain siitä että toimii kuten demokratian säännöt sanoo?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huom!

Kansanäänestys on Briteissäkin vain neuvoa-antava. Mikään demokratian sääntö ei sano että tulosta on noudatettava.

Jos kansan neuvo todetaan parlamentissa huonoksi neuvoksi, niin sitä ei tietenkään noudateta. Näin tässä nyt vain käy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Epäilenpä että tästä alkaa eu, hajoaminen lopullisesti omaan mahdottomuuteensa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yllättävän kauan ihmisillä kestää silti tajuta systeemifilosofinen totuus romahtavista systeemeistä ja niihin johtaneista tekijöistä.

Vuorovaikutteinen ja dynaaminen ihmisten luoma (todennäköisesti romahduksen vaiheessa jo huomattavia korruptoituneita ja tehottomia vallankäytön vaikutuksia sisältävä) systeemi - laajentuessaan "hallitsemattomaksi" - kohtaa ylitsepääsemätöntä kompleksisuutta ja suoraviivaistamisten vaatimuksista vähitellen romahtaa.

Historiallinen kehitys tulee todennäköisesti kulkemaan aina vaan pienempiä yksikköjä kohti.

Pienen yksikön vallan alla olevat, laajamittaiset systeemit eivät tule kestämään laajentuessaan hallitsemattoman kompleksiseksi.

Ehkä tulevaisuudessa onnistutaan hajauttamaan valtaa pienempiin yksiköihin tehokkaammin. Opitaan romahdusten myötä ymmärtämään vallankäytön instituutioiden vaikutukset jokaisen meidän elämään. Näihin laitoksiin sisältyvä korruptioalttius - hierarkioineen ja symboleineen - saa aina kasvualustansa uusista itsereflektioon kyvyttömistä opportunisteista, jotka haluavat humaltua vallasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demokratia on vitsi, valtakirjan saatuaan päättäjät tekevät mitä oudoimpia ratkaisuja, ja kun kansa ei saa tahtoaan kuuluville, on kansan tehtävä isoja ratkaisuja, liiankin isoja. Demokratiassa on paha valuvika. Sama vika kuin diktatuureissa ! Onnittelut briteille. Demokratia voitti siellä, olkoonkin että ylimielinen eliitti haluaisi huseerata ikuisesti ilman "tyhmien" äänestäjien ohjausta. EU-eliitti koki ensimmäisen vallankumouksensa. Ottakoon opikseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tänne Brittien on turha tulla. Tulee kylmää kyytiä jatkosa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahdollisimman nopeasti Britannia pois EU:sta. Samalla avautuu väylä myös meille muille. EU:sta pääsee irti ja vieläpäs nopeasti. Tulen ylistämään brittejä lopun ikäni, sillä tämän urhean kansan päätös vapauttaa lopulta meidät kaikki. Kuka haluaa enää elää virkamiesten ja poliitikkojen maailmassa? Ei kukaan. EU alas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä voi tulla yllätyksenä, mutta anarkia ei ole vapautta eikä autuutta. Anarkian toinen nimi on vahvimman oikeus. Ellet ole käyttänyt kaikkea aikaasi punttisalilla, itsepuolustusharjoituksissa ja ampumaradalla sekä varannut asekaappiisi tarpeeksi torrakoita panoksineen ja tietysti kasannut ympärillesi tarpeeksi runsaslukuista ja luotettavaa samanhenkistä porukkaa, niin sinun ei kannata haaveilla anarkiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brittien valuutta on punta
Suomen valuutta on euro
Ero EUusta on helppo verrattuna eurosta eroamiseen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saa siinä Britit ihemetellä jos lomareissut ei satu mieleisekseen täst lähin. Pysykööt ne ny vain siellä omassa ihanassa saaressa. Että vielä tiiä minkä valinnan teitte. Eu: n kannattaisi rakentaa nyt hylkimisreaktio Brittejä kohden. Mitä ja miten me tämmöselle Luuserille tehhään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän brittituristeille ole jatkossa viisumeita tarjolla aika helposti. Onhan heillä rahaa. Turismi Britanniaan sen sijaan kokenee kolauksen, mutta toisaalta hehän halusivatkin rajat kiinni, joten tuskin he turisteja jäävät kaipaamaankaan. Toisaalta Britannia hajoaa kohta Skotlannin ja Pohjois-Irlannin jättäessä sen. Lähtevät osat saattavat jopa hakeutua takaisin EU:n yhteyteen. Ainakin ne saavat helpommin neuvoteltua sopimuksia Norjan tapaan ilman menneisyyden painolastia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minua taas pöyristyttää sinun ylimielisyytesi. Mutta sittenhän meillä on pöyristyksessämme jotakin yhteistä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarviiko tuota miettiä enempää. Mono persuuksille ja kauppatullit perään. Pärjätköön yksin. Otetaan Skotlanti Britannian tilalle. Eikö se ole siinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muuta kuin leima peppuun heti Britannialle! Liittoutukoon vaikka Intian ja muiden entisten siirtomaidensa kanssa joita britit ryöväsivät ja alistivat vuosisatoja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (79)

Uutisvirta

81
Lähes 200 metriä pitkä risteilyalus Amadea saapui Ouluun – aluksen lähdön voi nähdä Nallikarista
64
Hallikainen haluaa Oulun kaupungilta lievempiä ukaaseja torihotellin rakentamiselle – esittää vakuuden pienentämistä puoleen miljoonaan ja rakennusajan ehdollista pidentämistä
57
Nelostielle saadaan kauan kaivatut liikennevalot Iihin – sivutieltä liittyminen helpottuu kahdessa risteyksessä
53
Kolumni: Huono omatunto kalvaa lihansyöjää, mutta kasvisravintoon siirtyminen ei onnistu sormia napsauttamalla
32
Maria Ohisalo: "Jos pelkäisin, en olisi lähtenyt politiikkaan"
31
Ukko-Pekka sytytti kolme maastopaloa reitillään Ylä-Savossa  –  samanlaisia tilanteita on ollut aiemminkin
22
Suomen HX-hävittäjähankinnasta kilpailevat korottavat panoksia – Boeing löi pöytään Growlerin ja kolme miljardia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Juttutupaan kirjoittajat ovat ikävää porukkaa

Jos kirjoittajat ovat ikävää porukkaa niin on se källi homma että näitä kuiten luetaan. Mielipiteitä on niin monta kuin ... Lue lisää...
Ratiriti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image