Ulkomaat

BuzzFeed: Salainen nauhoite paljastaa, että Venäjä yritti ohjata miljoonia dollareita "Euroopan Trumpin" Lega-puolueelle

Italian sisäministerin Matteo Salvinin Lega-puolue neuvotteli Venäjän kanssa rahoituksesta, jonka tarkoituksena oli tukea kansallismielistä puoluetta. KUVA: Orietta Scardino
Ulkomaat 10.7.2019 18:30
Ida Kannisto

Italian sisäministerin Matteo Salvinin läheinen neuvonantaja järjesti salaiset neuvottelut, joiden tarkoituksena oli pumpata Venäjän öljyrahoja Salvinin äärioikeistolaiselle puolueelle.

Salainen tallenne paljastaa Venäjän käyneen neuvotteluja Italian kansallismielisen Lega-puolueen kanssa. Neuvottelujen tarkoituksena oli heikentää liberaalia demokratiaa ja muodostaa uusi, kansallismielinen Eurooppa, joka on Moskovan kanssa samalla kannalla.

Kuusi miestä istui saman pöydän ääreen moskovalaisessa Metropol-hotellissa liiketapaamisen merkeissä lokakuun puolivälissä viime vuonna. Tarkoituksena oli neuvotella suunnitelmista, jotka koskivat "merkittävää yhteistyötä".

Kuudesta miehestä kolme oli venäläisiä ja kolme italialaisia. Tapaamisen tarkoitukseksi nimettiin öljysopimus, mutta todellinen tavoite oli jotain aivan muuta.

Tapauksen paljasti keskiviikkona yhdysvaltalainen mediasivusto BuzzFeed, joka on saanut käsiinsä äärimmäisen salaisen äänitallenteen Moskovan tapaamisesta. Tallenteella kuuluu, kuinka Euroopan vaikutusvaltaisimman äärioikeistojohtajan, Italian sisäministerin Matteo Salvinin läheinen neuvonantaja keskustelee yhdessä viiden muun tapaamiseen osallistuneen miehen kanssa.

Miehet neuvottelevat sopimusehtoja siirtääkseen salaisesti Venäjän öljyrahoja kymmenien miljoonien dollareiden arvosta Salvinin Lega-puolueelle.

Venäjä tietoinen tapaamisesta

Nauhalla venäläiset kutsuvat Salvinia "eurooppalaiseksi Trumpiksi".

Salvini itse ei ollut paikalla tapaamisessa, mutta myös hän oli tapaamisen aikana Moskovassa. Tapaamista edeltäneenä päivänä Salvini piti puheen, jossa hän tuomitsi Venäjän vastaiset pakotteet ja kutsui niitä "taloudelliseksi, yhteiskunnalliseksi ja kulttuuriseksi hulluudeksi".

Salvini tapasi Moskovassa Venäjän sisäministerin Dmitry Kozakin sekä Venäjän presidentin Vladimir Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolueen vaikutusvaltaisen jäsenen Vladimir Pliginin.

Se, keitä tapaamiseen osallistuneet venäläiset ovat, ei ole tiedossa. Nauhalla on kuitenkin selkeitä viitteitä siitä, että Venäjän hallituksen korkea-arvoiset henkilöt ovat olleet tapaamisesta tietoisia – myös ne, joita Salvini tapasi neuvotteluita edeltäneenä iltana.

Nauhalla puhujat viittaavat "eiliseen tapaamiseen" ja toteavat, että heidän täytyy kertoa "yksityiskohdista sisäministerille". He myös sanovat toivovansa, että Plingin antaa neuvotelluille asioille "vihreää valoa".

Rikkoiko Lega Italian lakeja?

Salainen tallenne paljastaa, että molemmat osapuolet olivat halukkaita peittelemään, että sopimuksen todellinen hyötyjä on Salvinin puolue. Peittelylle on syynsä, sillä toteutuessaan kyseiset aikeet rikkoisivat Italian vaalilakia, joka kieltää poliittisia puolueita hyväksymästä suuria ulkomaisia lahjoituksia.

Tiedossa on, että Salvini ja muut eurooppalaiset äärioikeistolaiset johtajat tuovat mielellään julkisesti esille suopean suhtautumisensa Venäjään ja Kremlin politiikkaan.

Viime viikolla Salvinin pitkäaikainen neuvonantaja Gianluca Savoini söi illallista yhdessä Putinin kanssa Italian hallituksen järjestämässä tilaisuudessa, jonka tarkoituksena oli juhlistaa Putinin Rooman-vierailua. Tilaisuudessa Savoini sanoi, että Lega-puolue "haluaa muuttaa Eurooppaa".

– Uuden Euroopan on oltava lähempänä Venäjää kuin aikaisemmin, koska me haluamme itsenäisyytemme, Savoini kertoi tilaisuudessa.

Perussuomalaiset samassa ryhmässä Salvinin puolueen kanssa

Perussuomalaiset kuuluvat Euroopan parlamentissa samaan Identiteetti ja demokratia -rymään muiden eurooppalaisten oikeistopopulistien kanssa. Samaan ryhmään kuuluu myös Salvinin Lega-puolue.

Poliitikkojen Venäjä-kytkökset eripuolilla Eurooppaa ovat puhuttaneet useasti alkukesän aikana.

Nauhoite on ensimmäinen kova todiste Venäjän pyrkimyksistä rahoittaa Euroopan kansallismielisiä liikkeitä.

On epäselvää, toteutuiko neuvoteltu sopimus koskaan ja vastaanottiko Salvinin Lega-puolue lahjoituksia. Tapaus herättää kuitenkin vakavia kysymyksiä esimerkiksi siitä, millaiset ovat Venäjän ja Salvinin Lega-puolueen yhteydet tai siitä, säilyivätkö EU-vaalit koskemattomina. Salvinin Lega-puolue oli Italian vaalivoittaja kevään EU-vaaleissa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (64)

Varma ja totuudenmukainen uutinen on ainakin se, että pääministerin toimista on Italiassa aloitettu tutkimus. Tyydytäänkö siihen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpäs Pietarin trollitehtaan työntekijät ja desantin suomalaiset käskyläiset ryntäsivät joukolla mitätöimään uutista. Taisi osua arkaan paikkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näköjään osui, koska poppasit ylös vaikka kassit oli jumissa lauteiden välissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brittien mielestä Venäjän pitäisi ilmoittaa olevansa pahoillaan rikoksista, joita ovat brittien mielestä hyvin todennaköisesti tehneet. Tämä buzzfeed-juttu kuuluu samaan kategoriaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai britit ole noin pitkälle päässeet? Tällä hetkellä britit vaatii Venäjää olemaan pahoillaan niistä rikoksista, jotka Venäjän valtio on varmasti tehnyt Britti-maaperällä. Hyvin todennäköisten rikosten vuoro tulee vasta seuraavana.

Tämä nauha kuuluu kategoriaan varmat jutut. Italialaiset paikalla olleet ovat jo myöntäneet tapahtuman. Mitenpä ne voisivat satavarman todisteen kiistää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olette nyt sotkeneet asiat kun kerrotte äärioikeistolaisesta puolueesta.

Äärioikeistolaista puoluetta ei voi olla olemassa. Todellinen äärioikeisto ei äänestä vaaleissa, se hallitsee 90% maailman varallisuudesta ja johtaa lähes kaikkea liiketoimintaa ja monikansallisia mediayhtiöitä.

Puolueet ovat vasemmalta oikealle aina vasemmistolaisia ja ovat täysin edellämainitun miljardöörisakin hyppysissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Buzzfeedin väittäminen valemediaksi ei nyt vaan onnistu. Valemedioita toki on ja ne ovat pääosin venäläisiä, kuten RT ja Sputnik. Niiden "uutisia" tuntuvat jotkin Suomessakin kaiuttavan, mitä ei voi isänmaallisena toimintana pitää. Salvinin puolueen likainen yhteistyö Putinin Venäjän edustajien kanssa ei ole ensimmäinen lajiaan, kuten hyvin Itävallan vapauspuolueesta muistamme. Uusoikeiston hämärät yhteydet Putinin Venäjään näyttävät olevan sääntö, ei poikkeus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin osa nauhoituksessa kuultavista paikalla olleista italialaisista on vahvistanut olleensa paikalla. Eli ei nyt onnistu Putinin tukijoiden irtiotto Venäjästä vain lähteestä valittamalla. Myös osa Suomen persuista pelaa tietoisesti venäjän joukkueessa, mikä ei todellakaan ole hyvä asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

BuzzFeed on "uutislähde" joka jakaa lähinnä hömppätestejä, kissavideoita ja myy paistinpannuja omalla nimellään, toki ensin kirjoitettuaan niistä "uutisen".

Jos puhutaan valemediasta ja clickbaitmediasta, BuzzFeed on juurikin sellainen. Miksi yksikään julkaisu joka haluaa olla vakavasti otettava lainaisi sivustolta mitään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin samaa mieltä :D
Jopa suomalainen Seiska on luotettavampi lähde, vaikka kirjoittavatkin asioista superlatiiveilla. Ovat kuitenkin tarkkoja sanamuodoistaan että eivät väitä fiktiota faktaksi vaan kirjoittavat useinkin selkeästi pohtivalla tyylillä asioista joista eivät aivan kaikkea tiedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No on tämä juttu uutisoitu lähes kaikissa länsimaisissa medioissa joista vilkaisin. Mm. BBC, CNN, Le Monde jne.

Tästä asiasta (pääministeripuolueen yhteydet Venäjään) on nyt aloitettu Italiassa virallinen tutkinta, ja se on myös itsessään uutinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tässä siteeksikään asiaa jota voi pitää ns, varmana tietona ?

Lainaus uutisesta :

"Se, keitä tapaamiseen osallistuneet venäläiset ovat, ei ole tiedossa. Nauhalla on kuitenkin selkeitä viitteitä siitä, että Venäjän hallituksen korkea-arvoiset henkilöt ovat olleet tapaamisesta tietoisia"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, mitä yllätystä tässä on ja suurin syyllinen tähän toimintaan on täysin EU, joka ei ole pystynyt toimimaan kansalaisten parhaaksi. Totta kai Venäjä käyttää tätä tilaa hyväksi ja on käyttänyt aina historiassa. Silloin kun olin pieni poika puhuttiin, että Suomeen tuli kylmän sodan aikana CIA rahaa erinäisille puolueille eli kummastakin suunnasta näitä tulee ja menee. Se, että kuinka pitkälle näissä mennään siihen, että myydään oma maa toiselle maalle, niin katsokaa nyt vaikka Suomen ja Eu:n suhdetta. Ollaanko me rähmällään, vaiko ei?

Mitä tulee Venäjä pakotteisiin, voitaisiin ne purkaa. Niistä eniten kärsivät maat kuten Suomi, jolla on merkittävää kauppaa Venäjän kanssa. Saksalla ei ole mikään hätä ja muut Eu maat eivät ymmärrä Suomen erityistä asemaa. Putin on onnistunut erityisen hyvin omassa strategiassaan ja EU epäonnistunut täysin. Olisiko Eu:lla tässä mietinnän paikka, että mihin suuntaan se haluaa kehittyä. Merkit ovat edelleen todella huonot, koska Eu on hajoamassa. Brexit tulee ja muutenkin kansallismieliset haluavat äänensä kuuluville. Kysymys on vallasta ja sen muodosta. Silti katson, että on parempi olla länteen kallellaan kuin itään, mutta ei hinnalla millä hyvänsä. Länsi on valinnut tällä hetkellä todella liberaalin suunnan, josta vastapainona juuri ovat nämä Salvinin kaltaiset toimet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Niistä eniten kärsivät maat kuten Suomi, jolla on merkittävää kauppaa Venäjän kanssa. "

Muutamia lukuja vuodelta 2018 ( Lähde: Elinkeinoelämän keskusliitto, Ulkomaan kauppa ):

Suomen tavarenvienti, 63,8 miljardia euroa, josta:

Euro-alue 38,2 %
Muut EU-maat 21,4 %
Venäjä 5,2 %
Muu Eurooppa 6,3 %
USA 6,7 %
Aasia 14,9 %
Muut maat 7,3 %

Suomen tavarantuonti, 66,5 miljardia euroa, josta:

Euro-alue 37,8 %
Muut EU-maat 21,7 %
Venäjä 14,8 % ( joka on kasvanut koska öljyn hinta on noussut, mitäs muut Venäjältä tuodaan, tietokoneita ja elektroniikkaa ? )
Muu Eurooppa 4,9 %
USA 3,3 %
Aasia 13,2 %
Muut maat 5,1 %

Eipä noiden lukujen perusteella voi enää puhua merkittävästä kaupasta Venäjän kanssa. Emme elä enää YYA:n ja Neuvostoliiton aikaista bilateraalisen kaupan aikakautta. Nyt Suomen vienti- ja tuontimarkkinat ovat muualla. Ja Venäjähän on Putinin sekä Halla-ahon mukaan siirtynyt valmistamaan itse kaikkia niitä tuotteita joita ei lännestä enää viedä Venäjälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, puhun myös siitä, että mitä se voisi olla ja voisiko se olla enemmän - "merkittävää". Pakotteilla on myös poliittinen merkitys ja ovatko ne Suomen etu. Suomi on historiansa aikana vienyt Pietarin alueelle tuotteitaan. Miksi ei myös nykyäänkin? Nyt ovat pakotteet voimassa, joista hyvin monet haluaisivat luopua. Mitä niillä todellisuudessa saadaan aikaan? Venäjä ei liikahdakkaan omista poteroista, se on aivan varma eli tilanne pysyy vuodesta toiseen samanlaisena. Nyt Venäjä on kutsuttu takaisin Euroopan neuvostoon, joten Krimin tilanne alkaa normalisoitua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"joten Krimin tilanne alkaa normalisoitua"

Termi "normalisoituminen" tuo mieleen v. 1968 tapahtumat, kun Tsekkoslovakia reivattiin miehityksen jälkeen takaisin NL:n tiukkaan komentoon. Muistamme vieläkin legendaarisen kirjeenvaihtaja Liekon raportit Prahasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuonna 1953 Neuvotoliitto "normalisoi" Itä-Saksassa, vuonna 1956 Neuvostoliitto "normalisoi" Unkarissa, vuonna 1991 tammikuussa Vilnassa ja Riiassa "normalisoitiin". Tallinnassa "normalisoinnissa" ei onneksi tullut kuolonuhreja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistan nämä tapahtumat juuri ja juuri. Mauno Koivisto kertoi kirjassaan, että hän itki niin, että ei meinannut nähdä ajaa autolla valtioneuvostoon, jossa käsiteltiin tätä tilannetta 1968. Pelkäsikö entinen Törnin komppanian sotilas, että mitä tästä eskaloituu Suomelle, vai oliko tässä tunnetta niin paljon pelissä uudella pääministerillä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (64)

Uutisvirta

13:50
Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Lyseon peruskorjauksen äänestyksen jälkeen – lopullinen tieto rahoituksesta joulukuussa
13:33
Lasten päivähoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä
13:32
Traktori ja henkilöauto kolaroivat Oulun Vasankankaalla
12:45
Postin työntekijät järjestävät mielenosoituksen Helsingissä – "Olemme jo kauan joustaneet, sietäneet ja kestäneet postitoiminnan alasajoa"
12:15
Rahaministeri Lintilä: Lentoveron sijaan Helsinki Vantaasta green hub – päästöt kuriin uusiutuvalla lentopolttoaineella
12:13
Maakotkan pesintä onnistui hienosti viime kesänä – Pohjoisen merikotkilla suurta vaihtelua eri alueilla
11:36
Pohojonen pöllyytys alkaa Pessimismimusikaalilla – esitys tuo esiin puolankalaisten laajan tunnekirjon harmituksesta tympääntymiseen
77
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
74
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
38
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
32
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
25
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
19
Tilataksi törmäsi edellä ajavan auton perään ja pakeni paikalta Oulunsalossa – Otaxi: Asia hoidettu poliisin kanssa kuntoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image