Ulkomaat

Brysselin iskuista epäiltyä vastaan nostettiin syytteitä

Ulkomaat 27.3.2016 0:30
STT-AFP-TT

Belgian valtionsyyttäjä on nostanut syytteitä terrorismirikoksista torstaina pidätettyä miestä vastaan. Syyttäjä käytti epäillystä nimeä Faisal C, joka lehtitietojen mukaan olisi Brysselin lentokentältä tiistaina pakoon päässyt mies.

Syyttäjänvirasto ei ole vahvistanut lehtitietoja.

Faisal C:tä syytetään osallistumisesta terroristiryhmään, terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja murhan yrityksestä.

Lentokentän turvakameraan tallentui tiistaina kuva mustaan hattuun ja valkoiseen takkiin pukeutuneesta miehestä, joka työnsi matkatavarakärryä. Samassa kuvassa olivat itsensä lentokentällä räjäyttäneet Ibrahim el-Bakraoui ja Najim Laachraoui.

Iskuissa lentoasemalla ja myöhemmin metrossa kuoli yhteensä 31 ihmistä ja 340 haavoittui.

Lentokentällä olleen kolmannen miehen räjähde ei lauennut, vaan hän pääsi pakenemaan paikalta. Häntä etsittiin kiihkeästi iskun jälkeen.

Tiiviit yhteydet Belgian ja Ranskan välillä

Lauantaina luettiin syytteet myös kahdelle muulle miehelle. Aboubakar A:n epäillään osallistuneen terroristiseen toimintaan. Syyttäjät eivät antaneet hänestä tarkempia tietoja.

Myös Rabah N:ää syytetään osallistumisesta terroristiseen toimintaan. Hänellä on syyttäjien mukaan yhteyksiä myös Ranskassa paljastuneeseen terrori-iskun suunnitteluun. Ranskan presidentti Francois Hollande onkin sanonut, että kyse on terrorisolusta, joka ulottuu sekä Ranskaan ja Belgiaan.

Ranskan poliisi pidätti torstaina 34-vuotiaan Reda Kriketin terrori-iskun suunnittelusta. Tämän asunnosta Pariisin lähellä löytyi aseita ja räjähteitä

Kriket tuomittiin belgialaisessa tuomioistuimessa helmikuussa poissa olevana yhteyksistään terroristiverkostoon. Samaan verkostoon kuuluivat myös Abdelhamid Abbaoud, Pariisin hyökkäysten epäilty avainjohtaja sekä Najim Laachraoui, toinen Brysselin lentoasemalla itsensä tiistaina räjäyttänyt itsemurhapommittaja.

Lauantaina brysseliläisessä tuomioistuimessa myös jatkettiin perjantaina Schaerbeekin alueella jalkaan ammutun epäillyn miehen pidätystä vuorokaudella.

Marssi pelkoa vastaan siirrettiin

Sunnuntaina Brysselissä piti järjestää marssi pelkoa vastaan, mutta järjestäjät peruivat sen. Päätös perumisesta tehtiin sen jälkeen, kun viranomaiset olivat pyytäneet sitä turvallisuussyihin vedoten.

Järjestäjien mukaan marssin tarkoituksena oli puolustaa belgialaisten arvoja sekä korostaa, että pelon täytyy antaa tietä toivolle.

Brysselin pormestarin mukaan poliiseille on nyt tärkeää taata mahdollisuus keskittyä täydellisesti tiistaisten terrori-iskujen tutkintaan.

Viranomaisten mukaan 31:stä iskuissa kuolleesta 24 on virallisesti tunnistettu. Kuolleiden joukossa on belgialaisten lisäksi 11 muun maan kansalaisia. Ruotsin ulkoministeriö ilmoitti lauantaina, että ruotsalainen nainen kuoli Brysselin lentokentälle tehdyssä iskussa. Lisäksi yhden ruotsalaisen kerrotaan olevan edelleen kateissa.

Sairaalahoidossa on yhä 101 iskuissa haavoittunutta, joista 61 on tehohoidossa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Aikuset miehet ampuu sorsia niin kuin suuremmatkin sankarit

Joo, se on huvittavaa kun aikunen ukko tulee polleana jonkun sorsan rääpäleen kanssa. Aivan kuin olisi ollut jokin suuri... Lue lisää...
Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image