Ulkomaat

Brit­ti­tut­ki­jat antaisivat kuolleille miehille oikeuden luovuttaa spermaa – suomalainen professori: Makaaberi juttu

Suomessa hedelmöityshoitolaki edellyttää, että lapsi saa halutessaan luovuttajan henkilötiedot 18 vuotta täytettyään. KUVA: Riitta Salmi
Ulkomaat 21.1.2020 17:00
Lea Peuhkuri

Brittiselvitys vertaa sukusoluja elinluovutukseen kuoleman jälkeen.

Tuore brittiselvitys suosittaa, että kuollut mies voisi luovuttaa spermaa. Sen mukaan juuri menehtyneiltä kerätty sperma voisi ratkaista osaltaan luovuttajien määrän vähäisyyden.

Selvityksessä todetaan, että sperman talteenotto kuolleelta vertautuu elinluovutukseen, vaikka hedelmättömyys ei uhkaakaan henkeä.

– Jos on moraalisesti hyväksyttävää, että ihmiset lahjoittavat kudoksiaan toisten kärsimyksen helpottamiseksi "elämää parantavissa" siirrännäisissä, emme näe mitään syytä, miksi tätä ei voisi toteuttaa muissa kärsimyksen muodoissa, kuten hedelmättömyys, tutkijat Nathan Hodson Leicesterin yliopistosta ja Joshua Parker Wythenshawen sairaalasta kirjoittavat.

Journal of Medical Ethics -julkaisussa ilmestyneestä selvityksestä uutisoivat muiden muassa BBC ja uutistoimisto Reuters.

Myös Suomessa sperman luovuttajista on pulaa. Yle uutisoi, että esimerkiksi vuonna 2016 vajaa puolet hedelmöityshoidoissa käytetyistä siittiöistä oli suomalaista alkuperää ja loput tulivat tanskalaisista spermapankeista.

Hedelmöityshoitolaki vuodelta 2007 edellyttää, että lahjoitetuilla sukusoluilla alkunsa saanut lapsi saa halutessaan luovuttajan henkilötiedot 18 vuotta täytettyään.

Sukusoluja ei voi käyttää kuoleman jälkeen

Tutkijat muistuttavat, että sperman talteenotto kuolleelta mieheltä on ollut mahdollista jo useita vuosia.

Heidän mukaansa vielä kaksi vuorokautta kuoleman jälkeen kerätty sperma voi johtaa raskauksien alkamiseen ja terveiden lapsien syntymiseen.

Kuolleelta sperma saadaan kerättyä sähköisellä stimulaatiolla tai kirurgisesti.

Esimerkiksi Suomessa sukusoluja tai alkioita ei voi käyttää hedelmöityshoitoihin, jos tiedetään, että luovuttaja on kuollut.

Hodson ja Parker sanovat, että spermanluovutus kuoleman jälkeen voisi ratkaista monet ongelmat, jotka saattavat estää eläviä miehiä luovuttamasta. Sellaisiin lukeutuvat muiden muassa henkilötietojen antaminen ja terveystarkastukset.

– Sukusolujen luovuttaminen kuoleman jälkeen vertautuu munuaisen luovuttamiseen: samat luovuttamisen edut kuin eläessä mutta vähemmillä haitoilla, tutkijat kirjoittavat.

Selvityksessä nostetaan esiin myös, kärsisikö syntyvä lapsi, jos hän olisi saanut sukusoluja kuolleelta luovuttajalta.

Tutkijoiden mukaan tätä olisi vaikeaa osoittaa, koska " tämä on hänen ainoa tapansa olla olemassa".

Professori: Sensaatiohakuinen räiskäisy

Professori Matti Häyry Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta pitää kirjoitusta sensaatiohakuisena poleemisena "räiskäisynä", jolla sen julkaisseet tutkijat hakevat nostatusta omalle uralleen.

– Nämä kaksi sankaria ovat luettuaan luovuttajapulasta brittiläisillä hedelmällisyysklinikoilla keksineet, kuinka siitä saadaan vetävä juttu, Häyry suomii.

Hänen mukaansa lapsen etuun perustuva harkinta ei poistuisi tässäkään tapauksessa.

– Mitä sitten, kun hän kuulee, että isä olikin joku vieras mies, jolta sosiaaliset vanhemmat saivat hänen kuoltuaan vähän spermaa? Makaaberi juttu.

Häyryn mukaan ehdotettua käytäntöä varten ei myöskään ole niin laajaa tarvetta, että sitä pitäisi edes vakavasti miettiä.

– Ei ole olemassa subjektiivista oikeutta saada spermaa, kun sitä haluaa.

MAINOS

Kommentoi

Viesti poistettu

Rahallinen korvaus on elatusmaksujen laukeaminen. Kuolleen spermanluovuttajan perikunta joutuis maksumieheksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:36
Oululaisen lähiöpubin omistajat harjoittivat alkoholin ohimyyntiä eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
6:00
Kysyimme Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien paikallisyhdistysten uusilta puheenjohtajilta, miten he aikovat toimia luottamustoimessaan Kaupallinen yhteistyö
6:00
Karjasillan asemakaavamuutosta vauhditettava – tilanne on kohtuuton alueella asuville ja sinne kodin haluaville Lukijalta
6:00
Talvilomaksi lumen keskelle? Useassa hiihtokeskuksessa on vielä tilaa, mutta kannattaa olla nopea Tilaajille
24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

211 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image