Ulkomaat

Brit­ti­pää­mi­nis­te­ri Mayn päivitetty EU-erosopimus sai tyrmäyksen – keskiviikkona parlamentti äänestää kovasta brexitistä

Pääministeri Theresa May yritti uudestaan erosopimuksen kanssa, mutta epäonnistui. Keskiviikkona parlamentti saa eteensä äänestyksen kovasta brexitistä. KUVA: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT / HANDOUT
Ulkomaat 12.3.2019 21:44
Joonas Kuikka, Reuters

Tällä kertaa Britannian pääministeri Theresa Mayn neuvottelema brexit-sopimus hävisi äänin 391–242. Tammikuun äänestyksen jälkeen Mayn sopimuksen taakse siirtyi 40 edustajaa. Se oli liian vähän, ja kova brexit on askeleen lähempänä.

Pääministeri Theresa May hävisi tiistai-iltana äänestyksen tuoreimmasta brexit-sopimuksesta, jonka hän neuvotteli viime hetkillä Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa.

Erosopimuksen puolesta äänesti 242 parlamentin jäsentä. Sopimusta vastusti 391 jäsentä.

Sopimusta vastaan äänestivät niin kovan brexitin kannattajat kuin EU:ssa pysymistä kannattavat.

Äänestystappio tarkoittaa, että keskiviikkona parlamentti saa eteensä äänestyksen, hyväksyykö se kovan eli sopimuksettoman brexitin.

Jos kovan brexitin äänestystulos on "ei", torstaina on parlamentin vuoro äänestää, hakeeko maa EU-erolle lykkäystä. Lykkäys vaatisi kaikkien EU-maiden hyväksynnän. Kova brexit odottaa reilun kahden viikon takana.

Tammikuussa parlamentti äänesti edellisestä Mayn neuvottelemasta brexit-sopimuksesta. Silloin tulos oli äänin 432–202 sopimusta vastaan.

Viime hetken parannus ei riittänyt

May sai viime hetken neuvotteluissa EU-erosopimukseen tuoreen liitteen siitä, että Irlannin ja Pohjois-Irlannin välinen backstop-rajajärjestely ei olisi lopullinen, vaan sen voisi myöhemmin purkaa.

Backstop pitäisi Irlannien ja Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin välille muodostuvan uuden EU:n ulkorajan auki ilman rajamuodollisuuksia. Tätä on Britanniassa vastustettu ankarasti.

– Neuvottelut kietoutuvat aina jonkin sisäpoliittisen kysymyksen ympärille. Britanniassa se on backstop. Kyse on siitä, sitooko se liikaa Britannia käsiä, syntyykö riittävä vapaus irtautua EU:sta, kertoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen Lännen Medialle.

– On sattumaa, että siitä tuli iso kysymys.

Merkel: EU:n viimeinen tarjous

Mayn vakuuttelut backstopin uudesta sopimuksesta eivät herättäneet Britanniassa luottamusta tiistaina.

Britannian oikeuskansleri Geoffrey Cox sanoi tiistaina, että EU:n erosopimuksen lisäliitteet Maylle eivät riitä. Britannia voisi silti jäädä juridisesti kiinni backstopiin ja tulliliittoon niin, ettei se pystyisi niistä eroamaan.

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mukaan EU teki pitkälle meneviä myönnytyksiä Britannialle. Hänen mukaansa kyseessä oli viimeinen tarjous.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jossain vaiheessa tulee Briteilläkin järki voittamaan ja lopettavat puuhastelut EU-erosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt vain ulos EU sta ilman sopimusta .
Kansa on äänestänyt EU sta eroamisen ja en olisi uskonut että näin tyhmästi hoidetaan asia. Onko Britanniassa vaaleja tiedossa että saavat fiksut ihmiset hoitamaan jatkon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ero perutaan, niin tämä Britannian ilkeä ongelma on silloin hoidettu hienosti!

Kansa ei ole aina viisas...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brexitin kannattajien kommenteista voi aistia omaksutun maailmankuvan romahduksen.

Tämän päivän Euroopassa näkyy selvästi toisen maailmansodan jälkeisen geopoliittisen järjestyksen mureneminen. Sodan jälkeen Eurooppaa hallitsivat voittajavaltiot, Neuvostoliitto ja Britannia. Näiden välissä oli tuhottu Eurooppa. Nyt Eurooppa on EU:n myötä vahvistunut ja entiset suurvallat menettäneet asemansa. Tästä kipuillaan sekä Venäjällä että Britanniassa.

Geopoliittiset mannerlaatat ovat liikkumassa jälleen uuteen asentoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU on nykyisin vain globaalien suuryritysten kumileimasin. EU-alueena on rahanpesun ja veronkierron väline suuryrityksille ja rikollisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU on Hyväksikäyttäjä ilman sotia .EU säännöillä ja asetuksilla otettiin haltuun maiden toiminta ja myös rahastetaan sillä.
Mutta saamme syyttää siitä pelkästään oman maamme hallituksia ja henkilöitä.Meiltä vietiin yksi EU äänestys ja se on Perustuslain vastaista.
Paavo on moneen kertaan maininnut tämän asian.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ee-uu on raskaasti sekaantunut britannian sisäiseen asiaan. Unioni haluaa estää brexitin lähinnä sen takia, ettei muitakin jäsenmaita innostuisi eroamaan ee-uusta. Onhan se ihmeellinen liittoutuma jos siitä ei voi erota. Muistuttaa kovasti mafian sääntöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Juu, kyllähän tuota ns. vapautta on kokeiltu tässä parikin kertaa tuhansien vuosien aikana. Ei mennyt ihan nappiin ne projektit.

Eliitti ei pelkää, heillä kyllä on varaa ja mahdollisuuksia pysyä pinnalla. Kansa se on joka pelkää, meihin heikoimpiinhan tämä vaikuttaa suoraan - epävakaus voi viedä elinkeinon. Vain brexit-kultin kultapojut uskovat satuihin ja epävakaiden aikojen autuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttää siltä, että parlamentti käyttää sille kuuluvaa kansanvaltaa ja pääministeri pelataan ulos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Kevyenliikenteen väylällä jalankulkija voi kulkea kumpaa reunaa tahansa. Autotien reunassa vasenta reunaa. Lue lisää...
Mosse65

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image