Ulkomaat

Brit­ti­ko­mis­saa­rin kohtalo yhä avoinna, mikä siirtää uuden EU-komission työn aloittamista

Puhemies David Sassoli esitteli tiedotustilaisuudessa Euroopan parlamentin tekemää yhteenvetoa EU-komission jäsenten kuulemistilaisuuksista. KUVA: STEPHANIE LECOCQ
Ulkomaat 21.11.2019 18:04
Pekka Mauno

EU-parlamentti äänestää lokakuun lopussa komissiosta. Sen on tarkoitus aloittaa työnsä joulukuun alussa.

EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin 27-jäseninen komissio on nyt koossa, mutta ei vieläkään muodollisesti lainmukaisessa kunnossa. Syynä on Britannian rimpuilu jättää oma komissaariehdokkaansa nimeämättä.

Euroopan parlamentti aikoo kuitenkin äänestää 27. marraskuuta Leyenin komission jäsenistä. Sillä on muodollisesti valta hyväksyä tai hylätä komissio kokonaisuudessaan.

Komission puheenjohtajan parlamentti hyväksyi heinäkuussa.

Äänestyspäivästä torstaina ilmoittanut parlamentin puheenjohtaja David Sassoli ei ottanut kantaa brittikomissaarin puuttumiseen.

Hän toisti, että EU-komissio on antanut Britannialle aikaa perjantaihin 22.11. saakka nimetä komissaariehdokkaansa.

Britannia ei nimitä komissaariehdokasta ennen joulukuun alkua

EU:sta eroon pyristelevän Britannian komissaarisotku on viivästyttämässä EU-komission työn alkamista. Alun perin sen piti aloittaa jo marraskuun alussa. Nyt tähtäin on joulukuun 1. päivässä.

Puheenjohtaja von der Leyen on pyytänyt Britanniaa nimeämään komissaariehdokkaan tai EU joutuu käynnistämään oikeudelliset toimet Britanniaa vastaan.

Britannia on puolestaan ilmoittanut komissiolle lähettämällään kirjeellä, ettei se voi nimetä komissaariehdokasta ennen 1.12. alkavaa uuden komission toimikautta.

Pääministeri Boris Johnson on useaan kertaan todennut, ettei hän missään olosuhteissa tule nimeämään komissaariehdokasta.

Jos Britannia ei määräaikaan mennessä nimeä ehdokasta, se komission mielestä rikkoo EU:n perussopimusta. Jokaisen jäsenmaan on nimettävä oma ehdokkaansa komissioon.

Brittien monivaiheinen eroamisprosessi näyttää nyt siltä, että eroaminen tapahtuu aikaisintaan ensi tammikuun lopussa. Tosin joulukuun 12. päivänä pidettävien vaalien tulos voi sen päivämäärän jälleen kerran muuttaa.

Parlamentin puheenjohtaja muuten tyytyväinen

Muilta osin parlamentin puheenjohtaja Sassoli on tyytyväinen tapaan, jolla komissaarit valittiin. Hän kehui demokraattisuutta ja läpinäkyvyyttä.

– Parlamentti on tässä valintaprosessissa otettu vakavasti ja se pääsi EU:n päätöksenteon keskiöön, sanoi Sassoli torstaina tiedotustilaisuudessa Brysselissä.

Parlamentti sai puumerkkinsä valintaprosessiin, kun se hylkäsi kolme komissaariehdokasta.

Viikko sitten se pääsi hiillostamaan kolmea uutta komissaariehdokasta: Olivér Várhelyia (Unkari), Adina Văleania (Romania) ja Thierry Bretonia (Ranska).

Unkari, Romania ja Ranska joutuivat nimeämään heidät uusiksi komissaariehdokkaiksi kun maiden aiemmat ehdokkaat olivat reputtaneet parlamentin kuulemisissa.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

10:34
Eduskuntaryhmät vastaavat Rinteen kysymyksiin tänään – pääministeriehdokkaasta päätös sunnuntaina
9:36
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
9:00
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin
9:00
Hiljaiseloa tragedian jälkeen – Melina-tyttären tapaturmainen kuolema järkytti oululaisen mestaripainijan Mikael Lindgrenin, 50, elämän perusrakenteita: "Suru on arjessa edelleen läsnä" Tilaajille
8:00
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
8:00
”Kävin kahdesti käsiksi lapseeni” – Työssään muita auttava äiti olisi kaivannut nopeampaa apua, kun suhde murrosikäisen tyttären kanssa meni solmuun Tilaajille
8:00
Harri Virtanen menestyi urallaan, mutta oli kuin romahtamaisillaan: Traumatisoitunut ihminen sabotoi tahtomattaan elämäänsä – siitäkin voi selvitä Tilaajille
11
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
8
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
7
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
5
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
4
Oululaiset koululaiset suunnittelivat ja tekivät kirjailija Katariina Vuoren korut Linnan juhliin – "Olisi ollut ihanaa ottaa heidät mukaan"
4
Puolustuskyvytön pieksettiin Raahessa – Hovioikeus ei pitänyt pahoinpitelyä törkeänä
3
Onko sinulla sanottavaa Kalevalasta? Lukupiiri puhuu muinaiseepoksesta kaksi tuntia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image