Ulkomaat

Brittejä varoitetaan hen­gen­vaa­ras­ta – pakkanen uhkaa kiristyä -10 asteeseen

Jonathan Warkame hytisi maanantaina Lontoon Hyde Parkissa.
Ulkomaat 26.2.2018 16:44
Rami Nieminen

Lontoon liikenne ruuhkautui, kun junia peruttiin varmuuden vuoksi jo ennen lumisateita.

Britannian ilmatieteen laitos on antanut vakavan säävaroituksen, koska saarivaltioon on luvattu tälle viikolle jopa kymmenen asteen pakkaslukemia ja lumisateita. Säät aiheuttivat kaaoksen Lontoon työmatkaliikenteeseen heti maanantaiaamuna.

Viikonloppuna julistettu oranssi varoitus on kolmiportaisen asteikon toiseksi vakavin. Sen mukaan ihmisten on syytä varautua poikkeusoloihin.

Ilmatieteen laitoksen mukaan pakkaset saapuvat idästä alkuviikolla. Se on samaa Siperian kylmää rintamaa, joka kiristää pakkasia Suomessakin. Brittilehdistössä ilmiölle on annettu lempinimeksi "Beast from the East", eli Peto idästä. Ennusteiden mukaan sää koettelee pahimmin maan itäosia. Ilmatieteen laitos varoittaa, että lunta voi tulla jopa kymmenen senttiä. Lisäksi kova tuuli lisää pakkasen purevuutta.

Lontoossa lumisade alkoi maanantaiaamulla. Se sotki suuren osan julkisesta liikenteestä. Useita junavuoroja peruttiin jo etukäteen. Se ei kuitenkaan auttanut, vaan myös liikenteessä olevat vuorot kärsivät myöhästymisistä.

Suomen Lontoon-suurlähetystön kulttuuriasioiden neuvonantaja Pirjo Pellinen jäi jumiin paikallisjunaan aamulla. Hän kertoo, että normaalisti puoli tuntia kestävään matkaan kului kaksi ja puoli tuntia.

– Muistan, että 1980-luvun lopussa täällä oli kerran viikon verran lunta polviin asti, mutta muuten Lontoossa ei juuri lunta näy, Pellinen muistelee.

Lontoossa satoi aamulla lunta, mutta kaduilta se suli samantien. Hyde Parkissa nurmikko oli valkoisena hetken aamupäivällä.

Viranomaiset ovat kehottaneet brittejä varaamaan kotiin esimerkiksi lääkkeitä siltä varalta, että ulkona ei pysty liikkumaan. Myös puhelinlinjojen katkeamisesta varoitetaan. Britannian kuntaliitto pyysi viikonloppuna kansalaisia olemaan erityisen valppaana ja huolehtimaan naapureista ja tuttavista pakkasen iskiessä.

– Terassille jääneet maitopullot, postiluukku täynnä postia tai alas vedetyt ikkunaverhot päivällä voivat olla merkkejä siitä, että naapurissa ei ole kaikki hyvin ja joku voi tarvita apua, sanoi kuntaliiton liikennevastaava Martin Tett The Telegraph-lehdelle.

Ilmatieteen laitos myös varoitti, että lumi saattaa olla "poikkeuksellisen kuivaa", mikä voi johtaa lumen pöllyämiseen ja kinostumiseen. Britanniassa sataa vuodessa lunta keskimäärin 24 päivänä. Suurin osa sateista osuu pohjoisille ylänköalueille.

Ainakaan maanantaina lunta ei riittänyt kinoksiksi saakka. Aamulla ja aamupäivällä satanut lumi suli miltei saman tien. Lontoon Hyde Parkissa lounastaukoa viettänyt Jonathan Warkame arveli silti varoitusten olevan ihan aiheellisia.

– Me olemme tottuneet siihen, että sää on melko tasainen ympäri vuoden. Ainoastaan kesällä on hieman lämpimämpää. Siksi ihmiset eivät osaa välttämättä varautua poikkeuksellisiin lämpötiloihin.

Hän kertoi itsekin joutuneensa ruuhkan vangiksi aamulla työmatkallaan. Aamun metrojunat olivat paikoitellen niin täynnä, että ne eivät pystyneet ottamaan asemilla kaikkia halukkaita kyytiin.

Warkamen mukaan Suomessa samanlaista varautumista pidettäisiin varmasti naurettavana. Mutta Lontoossa kova pakkanen voi yllättää.

– Näin aamulla nuoren naisen, joka oli liikkeellä lyhyessä hameessa ilman sukkahousuja. Jos minulla olisi niin vähän päällä, itkisin nyt, Warkame hytisi tuulenpuuskan lennättäessä lumihiutaleita Hyde Parkin lammella.

MAINOS

Kommentoi

Putin on mennyt Speriaan hönkäilemään pakkasia Eurooppaan. Ei kannattai suututtaa, hommaa vielä ikiroudankin lännen riesaksi. Kova poika tuo Putin, ei ole leikkimistä hänen kanssaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei sitä lunta sentään polviin saakka ollut silloin 1980-luvun lopulla. Mutta viikon verran oli mielenkiintoiset ajokelit kesärenkailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lontoon matkalla yhtenä yönä ulkona oli kuusi astetta lämmintä. Aamulla myös sisällä oli kuusi astetta lämmintä. Talossa oli toki vesikiertoinen keskuslämmitys, olihan talo neljän tähden hotelli. Lämmitys ei ollut päällä koska oli brittien mielestä kesä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai olisiko ollut normaaliin Brittiläiseen tapaan lämmitys päällä vain päiväsaikaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama meno täällä. Kauhee myteri=3cm lunta ja tuulta 7m/s tällähetkellä pakkasvaroitus ja pakkasta -8,5°C revi siitä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kait Skotlantilaiset ovat oppineet varautumaan kylmään. Siellä on toki kunnon pakkasia talvella. Mainitussa takapajula Englannissa ja päävastustaja Walesissa tekee jo tiukempaa niiden lämminvesipullojen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ihme. Maa jossa viemärit on talon seinän ulkopuolella ja taloissa on yksinkertaiset ikkunat, niin kyllä pakkanen panee. 1 cm (alle tuuma) lunta on kauhistus ja erittäin vaarallinen keli. Vielä jokunen vuosi sitten vuokramaksut hoidettiin shekeillä ja autot taottiiin kivien päällä 70-luvulla..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin ole viimeksi vieraillut Iso-Britanniassa? Kaikilla on ollut kaksinkertaiset ikkunat jo 10-15 vuotta. Viemäriputket voi olla talon ulkopuolella koska pakkaselle menee vain muutaman asteen ehkä pariksi tunniksi yöllä. Tätä ei tapahdu läheskään joka yö talvella. Shekit on edelleen käytössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No enpa kylla sanoisi noinkaan etta kaikilla on kaksinkertaiset ikkunat. Meilla ensimmaisessa asunnossa 2012 ei todellakaan ollut eika etes ollut eristeita valikatolla. No eipa tullut oltu siina kuin vajaa vuosi koska 2013 helmikuu oli hirvittava paikallisen mittapuun mukaan eli noin 3 cm lunta ja pakkasta viikon. Meilla jaaty boilerin poistoputki kolme kertaa helmikuussa ja boileri ei kaynnistynyt. No sen jalkeen onkin ollut kohtuu leutoja talvia mita nyt tammi-helmikuussa kavaissyt yolla pakkasella.
Nyt on ollut joulukuusta kylmaa ja nyt sitten on nama arktiset kelit. Yleisesti talot on rakennettu todella huonosti tai no miten sen ottaa jos ajatus on etta ilma vaihtuu sisalla. Yleisesti ottaen lattioissa ei ole eristeita edes uusissa taloissa. Ikkunoiden reunoja ei eristeta kuten Suomessa eli laiteta uretaania tms. No rakennusmaaraykset tais tulla voimaan taalla joskus 2000 luvun alkupuolella.
Jaata ja lunta nama eivat voi kasittaa ja autolla ajellaan kuin kesa kelilla. Sit ku auto ei pysahdy ollaan ihmeissaan. Talvirenkaita ei kayteta koska jos ny yhtena paivana vuodessa tulee lunta noin niinkuin keskimaaraisesti ei juuri kannata. Itsekkaan en ole etes ajatellut talvirenkaita ostaa autooni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Komppaan yllaolevaa. (Asun Skotlannissa) Toissa varoitukset jo tanaan ja ohjeistetaan etta tarvittaessa lahitoimistolle toihin ja jos sinne ei paase, niin kotoa toissa. Olin kylla aimankakena kun puhuttelin yhta tutuntuttua viimeksi kun tuli lunta ja han sanoi etta talvirenkaat on ollut autossa jo elokuusta asti - joillakin on jarkea varautua, kun lunta kuitenkin nailla korkeuksilla tulee joka vuosi. Yleensa ei muutaman paivan takia kuitenkaan jakseta valmistautua - helpompi syyttaa kelia ja olla pois toista/koulusta jne.

Uudemmissa taloissa on tuplalasit, mutta vanhemmissa usein jopa suojelymaaraykset estaa tuplalasien asentamisen tai sitten ne pitaa tilata erikoistyona etta ei vain riko vanhan talon yhtenaisyysnakoisyytta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinäpä se onkin kun suurimmassa osassa Englantia on talvellakin päivälämpötilat +5 tai yli. Joskus yöllä käväsee pakkasen puolella. Skotlannissa tilanne onkin toinen, siksi siellä on varustauduttu eri tavoin. Englannissa tarvitsee talvirenkaita ehkä joka kolmas tai neljäs vuosi ja silloinkin viikoksi. Kannattaako vaivautua ostamaan ja vaihtamaan kitkoja. Opettaja ei kuitenkaan ole päässy kouluun, joten lapsia ei voi viedä kouluun. Töissä suurin osa kolleegoista on pois, joten kannattaako edes yrittää henkensä kaupalla töihin? Suurimmassa osassa taloista alkaa olla jo kaksinkertaiset lasit vaikka teillä ei eika asunnossa ollutkaan.
Yleisesti talot on rakennettu huonosti, mutta Iso-Britanniassa ei ole lapset evakossa koulurakennusten sisäilmaongelmien takia. Talot falskaa sieltä täältä, mutta kuten sanoit, ne hengittää eikä homehdu rakenteissa. Pintahometta saattaa tulla jos ei pidä lämmitystä päällä mutta Suomen kaltaista järkyttävää homeallergiasta kärsivien määrä ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämäkin on brexitin syytä. Kostonhimoiset eu-kansalaiset tahallaan puhaltavat kylmyyden Kanaalin yli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmasto lämpenee. Tämä on sitä ilmaston muutosta. Harmi sinänsä ettei kukaan viisaskaan toedä mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Se on yksin luojan käsissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin se tekee. Ei sinun tarvi ku tilastoja katsoa tai kuinka jäätiköt on sulanut. Onneksi tiedemiehet ei satukirjoihin teorioitansa perusta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

5
Jo yli 400 turvapaikanhakijaa on työllistynyt ja saanut oleskeluluvan Suomeen, vaikka turvapaikkahakemus on hylätty
1
Puolukoiden löytämiseksi joutuu uurastamaan tänä syksynä, sato erikoisen huono – "En muista aikaisemmin olleen näin huonoa puolukkavuotta"
1
Poliisi löysi oululaismetsästä poteron – Sisällä piileskeli mies, joka kertoi asuneensa siellä jo vuosia Tilaajille
1
Vain 100 000 euron pelaajabudjetilla sinnittelevä perinneseura taistelee tosissaan noususta Veikkausliigaan
1
Lukiosta startti lentäjän ammattiin – yhä useampi suomalaislukio tarjoaa opiskelijoilleen myös ilmailualan kursseja
1
Suurimmat puolueet eivät täysin torppaa hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa – "Emme ole samalla arvokartalla tällä hetkellä"
1
Vantaalla linja-auton kuljettaja menetti auton hallinnan - bussi luisui 300 metriä ja törmäsi puuhun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image