Ulkomaat

Britit äänestävät uusin­ta­vaa­leis­ta myöhään yöllä – parlamentti aloittaa viiden viikon istuntotauon äänestyksen jälkeen

Lontoossa protestoijat vaativat lauantaina pääministeri Boris Johnsonin eroa ja loppua hänen brexit-agendalleen. Parlamentti aloittaa Johnsonin määräämän istuntotauon tällä viikolla. Johnsonia kutsuttiin mielenosoittajan kyltissä valehtelijaksi. KUVA: ANDY RAIN
Ulkomaat 9.9.2019 22:10 | Päivitetty 9.9.2019 23:58
Katja Ihatsu, Ida Kannisto

Britanniassa parlamentti jatkoi brexit-keskustelua myöhään yöhön. Parlamentin oli tarkoitus äänestää toisen kerran hallituksen esittämistä uusintavaaleista maanantain istunnossa. Äänestys kuitenkin venyi tiistain puolelle Suomen aikaa.

Jos esitys menee läpi, vaalit pidetään todennäköisesti 15. lokakuuta.

Pääministeri Boris Johnson esitti uusintavaaleja ensimmäisen kerran viime keskiviikkona, mutta hävisi tuolloin äänestyksen. Hallituksen odotetaan häviävän myös tällä kertaa, koska oppositiopuolueet ovat ilmaisseet vastustavansa uusia vaaleja. Oppositiopuolueet haluavat, että sopimuksettoman brexitin estävä laki astuu voimaan ensin.

Maanantain äänestystä seuraa viiden viikon pituinen istuntotauko, jonka Johnson määräsi tarkoituksenaan runnoa brexit läpi takarajaan 31. lokakuuta mennessä ilman parlamentin puuttumista.

Brexit-laki sai kuningattaren hyväksynnän

Aikaisemmin maanantaina Kuningatar Elisabet II antoi viimeisen hyväksynnän laille, joka pyrkii estämään Britannian EU-eron ilman sopimusta. Lain mukaan hallituksen on pyydettävä brexitille kolmen kuukauden lisäaikaa EU:lta, mikäli parlamentin alahuone ei hyväksy pääministerin esittämää brexitiä 19. lokakuuta mennessä.

Johnsonin ministerit ovat arvostelleet lakia siitä, että se heikentää Britannian neuvotteluasemia EU:n kanssa. EU ei kuitenkaan ole myöntänyt, että koko Johnsonin mainostamaa neuvotteluasetelmaa brexitistä olisi enää olemassa. Sen kanta on, että neuvottelut Britannian kanssa on käyty Johnsonin edeltäjän, pääministeri Theresa Mayn, kanssa ja neuvoteltu erosopimus on ja pysyy.

Istunnon aikana työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn esitti lausunnon, jonka mukaan parlamentti joutui tekemään lain, jotta pääministeri noudattaisi parlamentin tahtoa.

– Se osoittaa, miten poikkeuksellisia aikoja elämme, Corbyn sanoi.

Corbyn lisäsi, ettei "toivo pääministerille pahaa, vaan että hän vahvistaisi noudattavansa lakia". Johnson sanoi viime viikolla, että "makaisi mieluummin kuolleena katuojassa" kuin astelisi Brysseliin pyytämään lisäaikaa brexitiin.

– En toivo, että kukaan olisi kuolleena katuojassa edes omasta tahdostaan.

Johnson ei halua lykätä EU-eroa

Pääministeri Johnsonin ehdoton kanta on, että hän ei hae lisäaikaa brexitille. Daily Telegraph kertoi, että Johnson saattaa pyrkiä yhä sabotoimaan opposition tavoitteleman brexitin lykkäämisen.

Britannian ulkoministeri Dominic Raab pysyi maanantain istunnossa tiukasti sen kannalla, että Johnson menee neuvottelemaan erosta joko sopimuksen kanssa tai ilman, ei jatkoajasta.

– Olemme vaarallisilla vesillä. Miljoonat äänestäjät olettavat, että parlamentti yrittää peruuttaa Brexitin. Pahempaa kuin sopimukseton ero olisi tuhota luottamus siihen, että parlamentti noudattaa kansan tahtoa, Raab sanoi.

BBC:n ja The Daily Telegraphin mukaan Johnsonin suunnitelmissa on lähestyä EU:ta laissa määriteltyyn lykkäysanomukseen liitetyllä saatekirjeellä, jossa sanottaisiin, että hallitus ei halua pidentää takarajaa 31. lokakuuta jälkeen. Lisäksi Johnson voisi vielä yrittää estää brexitin viivästymisen esimerkiksi jättämällä lain huomiotta.

– Velvoite hakea lisäaikaa on lain veroinen vaatimus. Jos Johnson on pääministeri 19. lokakuuta jälkeen, hän on velvoitettu hakemaan tätä. Lain noudattamatta jättäminen avaisi vakavan perustuslaillisen kriisin, jossa edessä saattaisi olla esimerkiksi jonkinlainen virkasyytemenettely, kertoo tutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistosta.

Miettinen pitää todennäköisenä, että tällaisessa tilanteessa parlamentti äänestäisi nopealla aikataululla hallituksen epäluottamuksesta. Epäluottamuslause ei kuitenkaan johda suoraan uusiin vaaleihin, vaan avaa kahden viikon ajanjakson, jolloin joku muu voi yrittää muodostaa hallitusta.

Miettisen mukaan tällöin Britanniaan saattaisi tulla esimerkiksi hätätilahallitus, jonka ainoa tavoite olisi hakea lisäaikaa EU:lta.

Miltä Johnsonin jatko näyttää?

Johnsonin tulevaisuuteen liittyy monta kysymystä. Johnsonin politiikka on ollut repivää ja vaikuttanut konservatiivipuolueen sisäiseen yhtenäisyyteen.

– Päätöstä erottaa reilut 20 edustajaa, jotka eivät äänestäneet hallituksen linjan mukaisesti, on paheksuttu paljon. Itsekin Johnson oli Theresa Mayn hallituksen aikaan vastaavantyyppinen kapinallinen, Miettinen sanoo.

Toisaalta mielipidemittauksissa konservatiivit johtavat yhä, ja vaikka Johnsonin kannatuslukemat eivät päätä huimaa, hän on suositumpi vaihtoehto pääministeriksi kuin oppositiopuolueiden ehdokkaat.

Miettisen mukaan keskeinen kysymys on se, miten Johnson onnistuu pitämään rivinsä kasassa. Hän saattaa joutua pettämään lupauksensa siitä, että brexit toteutuu lokakuun lopussa – mutta voisi silti yhä selvitä vaalivoittajaksi.

– Kyllä hän pystyy varmaan tarinan rakentamaan, että se on opposition ja parlamentin kyvyttömyyttä olla hyväksymättä hänen linjaansa. Hän saattaa pystyä vierittämään syyllisyyden tästäkin kysymyksestä opposition ja parlamentin niskoille tavalla, joka ei heikennä hänen asemaansa tulevissa vaaleissa.

Parlamentin puhemies ilmoitti eroavansa

Brittiparlamentissa koettiin maanantaina yllätys, kun parlamentin puhemies John Bercow ilmoitti puheenvuoronsa aikana yllättäen, että hän eroaa tehtävästään. Bercow aikoo astua syrjään joko 31.10., jolloin brexitin on tarkoitus astua voimaan, tai jos parlamentti päättää järjestää ennenaikaiset vaalit, Bercow sanoi lopettavansa tehtävässä samaan aikaan parlamentin kanssa.

Bercow sanoi luvanneensa perheelleen, että vuoden 2017 vaali on hänen viimeisensä.

Parlamentin alahuone hyväksyi maanantai-iltana istunnossaan aloitteen, jonka mukaan hallituksen on julkistettava valmistelut ja yksityinen viestinvaihto, jotka liittyvät parlamentin istuntotaukoon ja sopimuksettoman EU-eron valmisteluun. Guardianin mukaan päätös koskee esimerkiksi sosiaalisessa mediassa jaettuja viestejä.

 

Juttua päivitetty kello 23.57. Lisätty uusia tietoja ja tutkijan kommentit.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Lisäaikaa ei enää Eu anna ja brexit astuu voimaan näistä venkuloijista huolimatta. Pitäis uskoa että kansa on äänensä antanut ja pulinat pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Tuuli voimistumassa osassa maata vaarallisen voimakkaaksi, puita kaatunut ja sähköjä katkennut
20:25
Oululaisen vaatebrändi Paine Clothingin ydin on ekologisissa ja eettisesti kestävissä arvoissa – "Se tuo itsellekin hyvän mielen, että voi vastata suoraan kysymyksiin tuotteen alkuperästä" Tilaajille
20:13
Ottelukooste: KooKoo–Kärpät
179
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
67
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
57
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
27
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Ei pukkaa. Levollisin mielin nautin Varman maksamaa eläkettä vielä 46 vuotta, jos sata vuotiaaksi elän. Tunnustan kyllä... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image