Ulkomaat

British Airwaysin lentojen peruutukset Kairoon herättivät terroripelon Egyptissä

Lentojen peruutukset viikonloppuna saivat egyptiläiset pelkäämään mahdollista terrorismin suunnanmuutosta kohti isompia iskuja ja ulkomaalaisia. KUVA: BEN WENZ
Ulkomaat 22.7.2019 8:00
Päivi Arvonen

Egyptiläiset pelästyivät pahoin British Airwaysin ilmoitettua lauantaina yhtiön peruuttavan kaikki lentonsa Egyptiin viikoksi. Lufthansa -lentoyhtiö peruutti lentonsa sunnuntaina, mutta esimerkiksi Air France jatkoi liikennöintiä Pariisin ja Kairon välillä normaalisti.

Syyksi peruutuksiin ilmoitettiin epämääräisesti ”turvallisuussyyt”. Perjantaina Britannian ulkoministeriön matkustustiedotteessa kerrottiin ”kohonneesta terroririskistä lentoliikenteessä”.

Egypti on yrittänyt parhaansa parantaakseen Kairon kansainvälisen lentokentän turvallisuuskontrollia viime vuosina. Kairosta lähteville matkustajille turvallisuuskontrollin tiukentaminen on näkynyt ensisijaisesti siinä, että välillä Kairon kentältä lähtevät matkustajat ovat joutuneet kulkemaan ennen lennolle pääsyä kolmen eri turvatarkastuspisteen läpi.

Ulkomaalaiset eivät ole olleet iskujen kohteena

Egyptin viime vuosien terrori-iskut ovat kohdistuneet lähinnä turvallisuusviranomaisiin. Iskuissa on käytetty pieniä räjähteitä, jotka ovat olleet esimerkiksi tienvarsipommeja.

Terrori-iskut eivät ole olleet selkeästi turisteihin tai ulkomaalaisiin suunnattuja, vaikka tienvarsipommien räjähtäessä kohdalle on osunut kahdenkymmenen miljoonan asukkaan Kairossa myös turisteja kuljettavia ajoneuvoja.

Uutinen lentojen peruutuksesta herätti egyptiläiset miettimään ja pelkäämään mahdollista terrorismin suunnanmuutosta kohti isompia iskuja ja ulkomaalaisia.

Lokakuussa 2015 Egyptin Sharm el Sheikin lomakaupungista lähtenyt venäläinen matkustajakone putosi pommiräjähdyksen seurauksena. Kaikki koneen 224 matkustajaa ja miehistön jäsentä kuolivat. Tapaus on ollut toistaiseksi ainoa laatuaan.

Maa elää matkailusta

Matkailu on yksi Egyptin tärkeimmistä tulonlähteistä. Pian alkamassa olevan talvikauden huippusesongilta odotetaan Egyptissä paljon. Merkkejä turismin vilkastumisesta on nähty niin Kairossa kuin Punaisenmeren rantalomakohteissakin.

Viime vuonna Egyptissä vieraili yhdeksän miljoonaa turistia. Tänä vuonna odotetaan noin 12 miljoonaa turistia. Jo pelkkä uutinen lentojen peruutuksesta on jälleen paha isku Egyptin maineelle ja matkailuelinkeinolle.

Egypt Air lisäsi lentoja

Egyptin viranomaisten mukaan British Airways teki päätöksen itsenäisesti.

Egyptin kansainvälinen lentoyhtiö Egypt Air on siirtänyt Kairon ja Lontoon väliselle reitille lisää vuoroja ja isompia koneita tarjotakseen lentonsa menettäneille matkustajille matkustusmahdollisuuden Egyptin ja Britannian välillä.

Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt kännykkäkameralla kuvattu video Kairon lentokentältä. Lyhyessä videopätkässä näkyy miehiä heittelemässä paperimytyltä näyttäviä ”palloja” ja mellakkavarusteisia turvamiehiä, jotka poistuvat paikalta.

Levottomuuksia lentokentällä

Kairon lentokentällä kerrotaan syntyneen levottoman tilanteen jalkapallon Afrikan mestaruuskilpailut voittaneen Algerian jalkapallomaajoukkueen jäsenten hermostuessa kun heidän odottamaansa lentokonetta ei kuulunut. Moni on arvellut perjantaisen lentokenttävälikohtauksen olleen syynä lentojen peruutuksiin.

Todennäköisesti syyt ovat huomattavasti moninaisemmat, ja niihin saataneen lisävalaistusta lähipäivien ja -viikkojen aikana.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

7:30
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
7:00
"Päässä surisi kuin ampiaispesässä" – Markku Toukola on kärsinyt lähes 20 vuotta piinaavasta vaivasta, joka miltei vie yöunet Tilaajille
7:00
Kävimme tapaamassa protestoivia naisia, jotka ovat laulaneet Delhin mummoprotesteissa jo viikkoja – Intian uusi kansalaisuuslaki jätti muslimit ulkopuolelle Tilaajille
6:43
Koripallolegenda Kobe Bryant kuoli helikopterin maahansyöksyssä
6:24
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
6:00
Holokaustin tapahtumien läpikäynti on paras tapa vakuuttaa nuoriso: ei koskaan enää Lukijalta
6:00
Karkotus vei sudet kauemmas pihapiireistä – lukiolaiset Raili Heikkala ja Ellen Littow jäljittivät Lukan liikkeitä Limingan seudulla Tilaajille
25
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
8
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
5
Talvinen sää palaa Ouluun: Tällä viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
4
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
4
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
2
Holokaustin tapahtumien läpikäynti on paras tapa vakuuttaa nuoriso: ei koskaan enää Lukijalta
1
Hyllylle laitettavista käsimatkatavaroista joutuu jatkossa maksamaan ylimääräistä Norwegianin lennoilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan itäosassa, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä- ja Länsi-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image