Ulkomaat

British Airwaysin lentojen peruutukset Kairoon herättivät terroripelon Egyptissä

Lentojen peruutukset viikonloppuna saivat egyptiläiset pelkäämään mahdollista terrorismin suunnanmuutosta kohti isompia iskuja ja ulkomaalaisia. KUVA: BEN WENZ
Ulkomaat 22.7.2019 8:00
Päivi Arvonen

Egyptiläiset pelästyivät pahoin British Airwaysin ilmoitettua lauantaina yhtiön peruuttavan kaikki lentonsa Egyptiin viikoksi. Lufthansa -lentoyhtiö peruutti lentonsa sunnuntaina, mutta esimerkiksi Air France jatkoi liikennöintiä Pariisin ja Kairon välillä normaalisti.

Syyksi peruutuksiin ilmoitettiin epämääräisesti ”turvallisuussyyt”. Perjantaina Britannian ulkoministeriön matkustustiedotteessa kerrottiin ”kohonneesta terroririskistä lentoliikenteessä”.

Egypti on yrittänyt parhaansa parantaakseen Kairon kansainvälisen lentokentän turvallisuuskontrollia viime vuosina. Kairosta lähteville matkustajille turvallisuuskontrollin tiukentaminen on näkynyt ensisijaisesti siinä, että välillä Kairon kentältä lähtevät matkustajat ovat joutuneet kulkemaan ennen lennolle pääsyä kolmen eri turvatarkastuspisteen läpi.

Ulkomaalaiset eivät ole olleet iskujen kohteena

Egyptin viime vuosien terrori-iskut ovat kohdistuneet lähinnä turvallisuusviranomaisiin. Iskuissa on käytetty pieniä räjähteitä, jotka ovat olleet esimerkiksi tienvarsipommeja.

Terrori-iskut eivät ole olleet selkeästi turisteihin tai ulkomaalaisiin suunnattuja, vaikka tienvarsipommien räjähtäessä kohdalle on osunut kahdenkymmenen miljoonan asukkaan Kairossa myös turisteja kuljettavia ajoneuvoja.

Uutinen lentojen peruutuksesta herätti egyptiläiset miettimään ja pelkäämään mahdollista terrorismin suunnanmuutosta kohti isompia iskuja ja ulkomaalaisia.

Lokakuussa 2015 Egyptin Sharm el Sheikin lomakaupungista lähtenyt venäläinen matkustajakone putosi pommiräjähdyksen seurauksena. Kaikki koneen 224 matkustajaa ja miehistön jäsentä kuolivat. Tapaus on ollut toistaiseksi ainoa laatuaan.

Maa elää matkailusta

Matkailu on yksi Egyptin tärkeimmistä tulonlähteistä. Pian alkamassa olevan talvikauden huippusesongilta odotetaan Egyptissä paljon. Merkkejä turismin vilkastumisesta on nähty niin Kairossa kuin Punaisenmeren rantalomakohteissakin.

Viime vuonna Egyptissä vieraili yhdeksän miljoonaa turistia. Tänä vuonna odotetaan noin 12 miljoonaa turistia. Jo pelkkä uutinen lentojen peruutuksesta on jälleen paha isku Egyptin maineelle ja matkailuelinkeinolle.

Egypt Air lisäsi lentoja

Egyptin viranomaisten mukaan British Airways teki päätöksen itsenäisesti.

Egyptin kansainvälinen lentoyhtiö Egypt Air on siirtänyt Kairon ja Lontoon väliselle reitille lisää vuoroja ja isompia koneita tarjotakseen lentonsa menettäneille matkustajille matkustusmahdollisuuden Egyptin ja Britannian välillä.

Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt kännykkäkameralla kuvattu video Kairon lentokentältä. Lyhyessä videopätkässä näkyy miehiä heittelemässä paperimytyltä näyttäviä ”palloja” ja mellakkavarusteisia turvamiehiä, jotka poistuvat paikalta.

Levottomuuksia lentokentällä

Kairon lentokentällä kerrotaan syntyneen levottoman tilanteen jalkapallon Afrikan mestaruuskilpailut voittaneen Algerian jalkapallomaajoukkueen jäsenten hermostuessa kun heidän odottamaansa lentokonetta ei kuulunut. Moni on arvellut perjantaisen lentokenttävälikohtauksen olleen syynä lentojen peruutuksiin.

Todennäköisesti syyt ovat huomattavasti moninaisemmat, ja niihin saataneen lisävalaistusta lähipäivien ja -viikkojen aikana.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

70
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
50
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
44
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
42
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
19
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
18
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
17
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image