Ulkomaat

Britanniassa Boris Johnsonin kon­ser­va­tii­veil­le suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle to­teut­ta­mi­sel­le

Britannian pääministeri Boris Johnson saa parlamenttivaaleissa vahvan tuen lupauksilleen toteuttaa vihdoin EU-ero, brexit, josta päätettiin kansanäänestyksessä kesällä 2016. KUVA: WILL OLIVER / EPA
Ulkomaat 13.12.2019 7:22
Matti Posio

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn on ilmoittanut eroavansa. Konservatiivien voitosta on yön aikana laskettujen äänien perusteella tulossa vakuuttava.

Britannian pääministeri Boris Johnson saa parlamenttivaaleissa vahvan tuen lupauksilleen toteuttaa vihdoin EU-ero, brexit, josta päätettiin kansanäänestyksessä kesällä 2016.

Ovensuukyselyjen ja paikkaennusteen mukaan konservatiivit ovat saamassa 368 paikkaa 650-paikkaiseen parlamentin alahuoneeseen eli yksinkertaisen enemmistön. Ääntenlaskennan varhaisaamun vaiheessa konservatiivit ovat varmistaneet itselleen 36 lisäpaikkaa verrattuna aiempaan kokoonpanoon.

Konservatiiveille vaalivoitto olisi suurin sitten Margaret Thatcherin legendaarisen suurvoiton vuonna 1987.

Ensikommenteissaan Uxbridgessa äänestänyt ja paikkansa varmistanut Boris Johnson sanoi, että nyt hallitus voi vihdoin panna toteutumaan kansan demokraattisen tahdon. Johnsonin suunnitelmissa brexit toteutuisi tammikuun lopussa eli kymmenen kuukautta myöhässä alunperin aiotusta.

Brexit ja Britannian poliittinen kuohunta jatkuu kuitenkin vielä pitkään. Edessä ovat tuskaiset vapaakauppaneuvottelut EU:n kanssa uusien taloussuhteiden rakentamiseksi.

Skotlannissa vaalitulos on brexitiä voimakkaasti vastustavan Skotlannin Kansallispuolueen suurvoitto. Puoluejohtaja Nicola Sturgeonin joukot ovat saamassa 55 paikkaa Skotlannin 59:stä, mikä tarkoittanee uutta kansanäänestystä Skotlannin itsenäistymisestä.

– Me emme halua brexitiä. Boris Johnsonilla voi olla mandaatti viedä Britannia ulos EU:sta, mutta hänellä ei ole selkeää mandaattia viedä Skotlantia ulos Euroopan unionista, Sturgeon kommentoi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (54)

Suomi ei ole menossa minnekään. Itse asiassa suomi on viimeinen maa, jonka syliin 'EU' jää. Viimeinen sammuttaa valot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vapaa Englanti tekee vuosisadan diilin USA:n kanssa ja menestyy. EU kärvistelee Saksan ikeessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Briteistä tulee USA:n vasallivaltio, saattepa nähdä. Siellä tuhotaan kaikki ihmisiä ja ympäristöä suojeleva sääntely, loputkin julkiset omistukset yksityistetään ja maasta tehdään yksi iso veroparatiisi ökyrikkaille. Tähän brexitin taustalla olevat tahot ovat tähdänneet. Peli on ollut todella likaista miljardöörien omistamassa mediassa ja somessa. Siellä on hölmöä kansaa viety kuin litran mittaa. Lisäksi taustatahona meidän itänaapurimme, sielläkin nostetaan maljoja juhlan kunniaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurimmalta osalta paljastit juuri EU:n toimintatavat. Vain USA:n osuus pätee vain Englantiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kamalintahan tässä on se, että taivas ei putoa kuten Suomen lehdistö on innokkaasti toitottanut. Ei tuhoutunut Trumpin valinnasta USAn talous, vaan päinvastoin. Samoin käy Britanniassa. Talous nousee ja pidemmällä aikavälillä Britannian turvallisuus palautuu.
Suurin häviäjä onkin lehdistö, joka pilaa oman maineensa olemalla epärehellinen ja puolueellinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma, nähdään todeksi tämä väittämä, että Eu:n ulkopuolella ei pärjätä. Jos veikkaan, niin pärjäävät erinomaisen hyvin ja ei tule niitä kaikkia ongelmia, mitä on EU-maissa. ABLODIT konservatiiveille. Britanniassa taitaa olla ainut järkevät ja pitemmälle katsovat poliitikot. Britanniassa uskalletaan olla omaa mieltä, että ei olla kuin Suomi lampaita ja seurataan muita ihan ruotsalaisella tuntumalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma, nähdään valeeksi tämä väittämä, että Eu:n ulkopuolella pärjäisi paremmin.

Skotlantikin ottaa hatkat Britanniasta, eli tulee Brexit ll.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän on itsestään selvää että eu:n veronmaksajien kustantamilla tukiaisilla elävät Skotlannin lammaspaimenet vastustavat brexitiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin, kukapa sieltä silloin pois haluaisi. Britannia pystyy tämän jälkeen toteuttamaan maahanmuuttopolitiikkaa, jota se itse haluaa. Suomi tulee tukehtumaan maahanmuuttoon tulevaisuudessa ja köyhtymään kansantulossa mitattuna puoleen entisestään. Näin se vain menee, että maailmassa pärjäävät ne, jotka osaavat pelata. Suomi seuraa aina jotakin toista maata. Täällä ei koskaan kuule sellaista näkökulmaa, että "teimme oman päätöksen ja pidimme siitä kiinni ja päätös oli meidän kannalta oikein".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ompas täällä paljon EU:n vastustajia, voisi olettaa etteivät asu EU:n alueella. Oli miten oli, niin eihän nyt kannata kiireellä tehdä mitään, katsotaan rauhassa miten UK:n käy EU:n ulkopuolella ja toimitaan sen mukaan. Olisi todella tolloa nyt kiirehtiä tekemään itse päätöksiä kun meillä on tulossa esimerkki miten EU erossa käy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikuttaa siltä ,että kaikki viisaus on kasaantunut Britanniaan vaalivoiton perusteella arvioiden . Vai piileekö viisautta muuallakin mutta media koittaa sen pimittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma. Toivottavasti muut maat seuraavatperässä ja suomi ensimmäisten joukossa!! Euvostoliitto hajalle!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britannian imperiumin lopullinen murentuminen on edessä. Osoituksena siitä on Skotlannin vaalitulos. Seuraa ehkä protestanttien ja katolilaisten välien selvittelyäkin kahden Irlannin välillä. Ilman huomiota ei jää myöskään Wales. Maailman laajuisen Britannian Imperiumin hajoaminen oli rauhallista itsenäistymistä, ehkä ilman voiman käyttöä mene loputkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo ja Suomi on antautunut Saksan alusmaaksi.Kun Rehn oli tulossa kotimaan politiikkaan niin sanoi että pitää alkaa ajaa oman maan etua eikä aina olla Saksan vietävänä.Nykyisin ei sanaakaan oman maanedusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:sta ei tule kuin huonoja asioita. Persujen tavoitteeksi pitäisi tulla suomen eroaminen EU:sta seuraavalla vaalikaudella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perussuomalaiset jossain vaiheessa ajoivat eroa. Mutta tajusivat kääntää takkinsa kun huomasivat että se olisi Suomen loppu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansa on puhunut. Tätä voimakkaammin ja äänekkäämin eliittiä ei edes voisi torjua. Ihmiset haluavat olla itsenäisiä ja päättää omista asioistaan eikä olla eliitin pompoteltavina. Kuka lähtee seuraavaksi? EU on nyt virallisesti kuollut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (54)

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image