Ulkomaat

Britanniassa äänestäjä vaikka haetaan kotoa uurnalle – vaalipäivänä julkaistut viimeiset gallupit enteilevät voittoa Boris Johnsonille ja kon­ser­va­tii­veil­le

Pääministeri Boris Johnson äänesti mukanaan koiransa Dylan. KUVA: VICKIE FLORES
Ulkomaat 12.12.2019 15:04
Ida Kannisto

Mielipidemittausten mukaan konservatiivit ovat säilyttäneet johtoasemansa parlamenttivaaleissa Britanniassa, vaikka ero työväenpuolueeseen on kampanjan aikana hieman kaventunut. Näillä lukemilla pääministeri Johnson saisi vahvan tuen brexit-aikeilleen. Äänestyspaikat sulkeutuvat Suomen aikaa puoliltaöin, ja tulos valmistuu perjantaiaamuksi.

Lontoo

– Ketä ajattelit äänestää torstaina, kysyy kotiovella seisova tuntematon ihminen.

Kun Suomessa ehdokkaat vierailevat toreilla ja marketeissa, Britanniassa ehdokkaat lähtevät vaalien alla suoraan mahdollisten äänestäjien koteihin. Suora suomennos ovelta ovelle kiertävälle kampanjoinnille on "ääntenkalastus".

Vaalit näkyivät Lontoon kaduilla torstaisen vaalipäivän edellä vain vähän. Edes parlamenttitalon ympäristössä ei voinut havaita mitään merkkejä siitä, että vaalikampanjat kävivät kuumimmillaan.

Chelseassa eläkeläiset kävivät äänestämässä vaikka rollaattorin kyydillä.

Kampanjointi ei näytä Britanniassa nojaavan vain vaalijulisteisiin ja rupatteluun soppakattilan ääressä. Sitä tehdään henkilökohtaisemmin, menemällä suoraan ihmisten luo.

Koputus oveen voi keskeyttää viikonlopun hitaan aamiaisen tai television tuijottamisen raskaan työpäivän jälkeen. BBC:n mukaan ehdokkaita kuitenkin ohjeistetaan, että tärkeän jalkapallopelin aikaan on paras jättää kierros tekemättä.

Äänensä luvanneen nimi pannaan listalle

– Mitä kuuluu, muistathan äänestää minua huomenna, tiedusteli Walesin työväenpuolueen ehdokas Anna McMorrin vaalipiirinsä asukkailta keskiviikkona Cardiffissa.

Vaaleja edeltävänä päivänä hän kiersi yhdessä vaalitiiminsä kanssa ovelta ovelle. Enää keskiviikkona ei keskitytty uusien äänestäjien värväämiseen, vaan käytiin muistuttamassa tulevasta vaalipäivästä niitä, jotka olivat luvanneet äänestää McMorrinia.

Kampanjoinnin alussa ehdokkaat kiertävät tukijoukkojensa kanssa juttelemassa ja kuuntelemassa alueensa asukkaita.

Työväenpuolue Labourin johtaja Jeremy Corbyn on kiistanalainen hahmo. Hän äänesti Lontoossa vaimonsa Laura Alvezin kanssa.

Kantaa ei tietenkään ole pakko kertoa, mutta tavallisesti se kuitenkin kerrotaan, McMorrin kertoi kierroksen aikana. Näiden kierrosten aikana tiedustellaan myös, ketä kukin aikoo äänestää. Sen pohjalta kootaan nimilista niistä, jotka ovat luvanneet äänestää ehdokasta.

Vaalikampanjan alkuvaiheessa kerättyä nimilistaa käydään tarkasti läpi myös vaalipäivänä.

Muutama ääni voi ratkaista

Monen äänestäjän kiinnostus politiikkaan on laimeaa. EU-eroa eli brexitiä on vatvottu kesän 2016 kansanäänestyksestä lähtien.

Britit suuntaavat nyt uurnille kolmatta kertaa alle viiden vuoden sisään.

Viimeisten mielipidemittausten mukaan konservatiivipuolue on sitkeästi säilyttänyt kärkipaikan ja johtaa uutistoimisto Reutersin kyselyssä työväenpuoluetta 11 prosenttiyksikön erolla. Luvuissa ei ole tapahtunut isoja muutoksia viime päivien aikana.

Työväenpuolueen ehdokas Anna McMorrin pitää Walesin Cardiffissa huolta siitä, että kerran äänestämään lupautuneet myös muistavat käydä uurnalla.

Ovelta ovelle kiertäneet kampanjaryhmät seuraavat äänestyksen kuluessa tarkasti nimilistoista, että äänestäjät todella saapuvat uurnille. Jos äänestäjää ei ala kuulua, ehdokkaiden kampanjatiimi saattaa soitella perään tai jopa ajaa kotiovelle hakemaan äänestäjän vaalipaikalle.

Vaikka konservatiivien johtoasema Britanniassa näyttää selvältä, pienissä vaalipiireissä kilpailu ehdokkaiden välillä voi olla tiukkaa – joskus muutama ääni voi ratkaista pelin.

Tuloksia puolenyön jälkeen

Britannian parlamenttivaalien äänestyspaikat avattiin jo aamulla seitsemältä paikallista aikaa.

Miljoonien ihmisten odotetaan äänestävän Englannissa, Walesissa, Skotlannissa ja Pohjois-Irlannissa ennen kuin äänestysaika iltakymmeneltä päättyy. Hetkeä myöhemmin eli puolen yön jälkeen Suomen aikaa odotetaan suuntaa antavia ovensuukyselyiden tuloksia.

Varsinainen vaalitulos on todennäköisesti näkyvissä varhain perjantaiaamuna. Seuraamme tuloksen kehittymistä.

MAINOS

Kommentoi

On tätä vatvottu niin kauan, että aivan sama mikä on lopputulos. kunhan päästään eteenpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea Boris Johnsson ylivoimaisesta vaalivoitosta. Ssuraavaksi Finexit syystä, että nykyinen EU ei vastaa enää niitä arvoja miksi siihen aikonaan liityttiin. Eu käytännössä hajoaa brittien lähtöön ja se on hova hova se😀

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitäkin suuremmalla syyllä että suomalaisille valehdeltiin raskaasti ennen kansanäänestystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU ei hajoa Brexit'iin. EU vahvistuu ja luodaan yhteinen valtiollinen talousjärjestelmä eli yhteistyö tiivistyy.
Syynä tähän on se, että kiristyvän maailmankaupan ja kansainvälisen politiikan paineissa pienet kansallisvaltiot eivät selviä yksin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskomatonta jos kansa uskoo tuon Borisin juttuja, mutta toisaalta uskoi se Suomenkin kansa populisti Soininkin jutut. Lupaukset vain unohtui Audin takapenkille loppupeleissä sitten, kun oma selusta oli turvattu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britanniassa kansallinen itsemääräämisoikeus sai britit äänestämään Brexit'in puolesta. Mutta Brexit'in on aiheuttanut suurten yritysten muuton Keski-Eurooppaan, nyt työttömyys lisääntyy ja koulutettujen britittien täytyy hakeutua ulkomaille töihin, Suomi on yksi suosikkimaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:00
Päivän leffapoiminnat: 1970-luvun salaliittojännäri muistuttaa, että Warren Beatty oli aikanaan karismaattinen tähti
7:00
Lentoturmatutkinta kiinnostaa ja opettaa – sarjaa on esitetty vuosituhannen alkupuolelta saakka eikä sen tenho ole laantunut vieläkään
7:00
Edullisemmat kuntosalit riisuivat palvelut ja kiristivät kilpailun – nyt tulevat boutique-salit, joissa liikutaan tyylillä Tilaajille
7:00
Rovaniemeläinen Janne Orava koulutti itsensä keittiömestarista riistamestariksi – nyt hän osaa tunnistaa kärpäsen toukista, milloin eläin on kuollut Tilaajille
6:40
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon
6:26
"Orkesterissamme on paljon positiivista energiaa" – Emiliano Travasino tuli Italiasta Suomeen opiskelemaan ja päätyi soittajaksi Oulu Sinfoniaan
6:10
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Viikot töissä toisella paikkakunnalla ja viikonloput kotona

On tietenkin kokemuksia. Melko avartavia myös ammatillisesti. Se tämä meidänkin valtakunnan väki on melko erilaista, voi... Lue lisää...
Pontus.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image