Ulkomaat

Britannian vaa­li­kam­pan­join­ti meni likaiseksi heti alkumetreillä – kon­ser­va­tii­vit jäivät kiinni haas­tat­te­lu­vi­deon ma­ni­pu­loin­nis­ta

Videota, jolla työväenpuolueen Keir Starmer esiintyi, muokattiin rajusti ennen sen julkaisua. KUVA: ANDY RAIN
Ulkomaat 6.11.2019 12:59
Daniel Wallenius

Taistelu Britannian joulukuisten vaalien voitosta sai likaisia käänteitä heti alkumetreillä, kun hallitusvastuussa oleva konservatiivipuolue jäi kiinni manipuloidun videon julkaisemisesta.

Konservatiivit julkaisivat videon opposition pääpuolueen työväenpuolueen brexit-edustajasta Keir Starmerista, jossa vastaus tärkeään haastattelukysymykseen oli poistettu. Videosta sai sen kuvan, ettei työväenpuolueella ole ratkaisuja brexitiin.

Starmeria grillattiin tv-kanava ITV:n haastattelussa puolueen suunnitelmasta, jossa puolue aikoo neuvotella jälleen uuden erosuunnitelman EU:sta ja viedä se kansanäänestykseen.

Videolla Starmer räpytteli silmiään, hätkähti, änkytti ja näytti epämukavalta, kun haastattelija Piers Morgan kysyi tältä, miksi EU antaisi työväenpuolueen muodostamalle hallitukselle hyvän brexit-sopimuksen.

Videolle ilmestyi myös punainen teksti: "Työväenpuolueella ei ole suunnitelmia brexitin varalle.

Tosiasiassa Starmer ei änkyttänyt, vaan vastasi heti.

– No, Piers, olen puhunut EU:n ja 27 jäsenmaan poliittisten johtajien kanssa ja tiedän erittäin hyvin, millaisin ehdoin he voisivat tehdä sopimuksen hallituksen kanssa, Starmer sanoi.

Haastattelija tyrmistyi

Videon Twitterissä jakanut konservatiivipuolueen parlamentin jäsen Johnny Mercer sanoi, että videota on muunneltu ja pyysi anteeksi.

– Näyttäisi siltä, että tätä on käsittämättömästi muunneltu lopusta. Pyydän anteeksi ja poistan tämän. Alkuperäinen haastattelu oli tarpeeksi paha, en ymmärrä, miksi tämä tarvitsi muuntelua, Mercer sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Konservatiivipuolueen johtoon kuuluva James Cleverly sen sijaan kieltäytyi hyväksymästä, että video on muunneltu tai pyytämästä anteeksi.

– Syy, miksi leikkasimme videota, oli se, että halusimme tehdä siitä lyhyemmän, koska Keirin vastaukset olivat jaarittelua, Cleverly sanoi ITV:lle.

Useat poliitikot ovat ilmaisseet vaalikampanjan alla huolensa harhaanjohtavan tiedon ja valeuutisten levittämisestä. Alkuperäisellä videolla haastattelijana toiminut Morgan ei ilahtunut manipuloidun version julkaisusta.

– Minusta on tyrmistyttävää, että joku häpeämättä muokkaa videon näyttämään joltain ihan muulta ja julkaisee täysin harhaanjohtavan ja erilaisen version siitä, mitä oikeasti tapahtui, saadakseen vastustajansa näyttämään tyhmältä. Ja sitten kun jää kiinni, ei ole selkärankaa sanoa, ettei niin olisi pitänyt tehdä ja pahoitella, Morgan sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Se joka on Johnsonin, Cummingsin ja Rees-Moggin toimintaa seurannut, ei hämmästy. Pelaavat Nietzschen hengessä, moraalin tuolla puolen. Mitä konservatiivi-puolueelle tapahtunut? Kaappaus. Kuten republikaani-puolueelle Imperiumin muinaisessa siirtomaassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:18
Kiinalaisryhmät peruvat Lapin matkoja tai etsivät niille uutta ajankohtaa – "Meillä on tietoja yksittäisistä nuorisomatkailuun liittyvistä ryhmistä"
13:00
Koiria hukkuu eniten talvella, kun jää näyttää kestävämmältä kuin se onkaan – katso tästä vinkit, miten toimia hätätilanteessa
12:10
Koteja sisustetaan nyt 1950-luvun kotimaisilla kalusteilla – Nämä kolme asiaa selittävät vintagehuonekalujen suosiota Tilaajille
11:56
Kahdeksan suomalaista pudotushiihtoihin Oberin sprintissä
11:52
Mies häiriköi liikekiinteistöissä ja koulussa Kajaanissa – mies vietiin poliisiasemalle rauhoittumaan
9:53
Poliisi epäilee: Mies ja nainen varastivat vaatteita Kemissä, auto ja tavarat poliisin hallussa
9:18
Vanhat kuvat: Karaoke on raikunut pohjoisessa – löydätkö itsesi mikin varresta?
21
Onko juniorivalmentajien osaaminen heikkoa? "Liian moni lapsi kokee kiusaamista ja epäasiallista käyttäytymistä urheiluseurassa"
21
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
20
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
17
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"
16
Työelämä vaatii uudistuksia – työajan lyhentäminen saattaisi vaikuttaa työllisyysasteen kasvuun Lukijalta
15
Kiina puolustautuu koronavirukselta: rajoituksia joukkoliikenteeseen, villieläinten kauppa seis – kuolonuhreja yli 50
12
Tietovuototutkinnassa epäiltynä oleva ex-tiedustelupomo johtaa valtioneuvoston Venäjä-hanketta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa lumisateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla ja aamupäivällä Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image