Ulkomaat

Britannian vaa­li­kam­pan­join­ti meni likaiseksi heti alkumetreillä – kon­ser­va­tii­vit jäivät kiinni haas­tat­te­lu­vi­deon ma­ni­pu­loin­nis­ta

Videota, jolla työväenpuolueen Keir Starmer esiintyi, muokattiin rajusti ennen sen julkaisua. KUVA: ANDY RAIN
Ulkomaat 6.11.2019 12:59
Daniel Wallenius

Taistelu Britannian joulukuisten vaalien voitosta sai likaisia käänteitä heti alkumetreillä, kun hallitusvastuussa oleva konservatiivipuolue jäi kiinni manipuloidun videon julkaisemisesta.

Konservatiivit julkaisivat videon opposition pääpuolueen työväenpuolueen brexit-edustajasta Keir Starmerista, jossa vastaus tärkeään haastattelukysymykseen oli poistettu. Videosta sai sen kuvan, ettei työväenpuolueella ole ratkaisuja brexitiin.

Starmeria grillattiin tv-kanava ITV:n haastattelussa puolueen suunnitelmasta, jossa puolue aikoo neuvotella jälleen uuden erosuunnitelman EU:sta ja viedä se kansanäänestykseen.

Videolla Starmer räpytteli silmiään, hätkähti, änkytti ja näytti epämukavalta, kun haastattelija Piers Morgan kysyi tältä, miksi EU antaisi työväenpuolueen muodostamalle hallitukselle hyvän brexit-sopimuksen.

Videolle ilmestyi myös punainen teksti: "Työväenpuolueella ei ole suunnitelmia brexitin varalle.

Tosiasiassa Starmer ei änkyttänyt, vaan vastasi heti.

– No, Piers, olen puhunut EU:n ja 27 jäsenmaan poliittisten johtajien kanssa ja tiedän erittäin hyvin, millaisin ehdoin he voisivat tehdä sopimuksen hallituksen kanssa, Starmer sanoi.

Haastattelija tyrmistyi

Videon Twitterissä jakanut konservatiivipuolueen parlamentin jäsen Johnny Mercer sanoi, että videota on muunneltu ja pyysi anteeksi.

– Näyttäisi siltä, että tätä on käsittämättömästi muunneltu lopusta. Pyydän anteeksi ja poistan tämän. Alkuperäinen haastattelu oli tarpeeksi paha, en ymmärrä, miksi tämä tarvitsi muuntelua, Mercer sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Konservatiivipuolueen johtoon kuuluva James Cleverly sen sijaan kieltäytyi hyväksymästä, että video on muunneltu tai pyytämästä anteeksi.

– Syy, miksi leikkasimme videota, oli se, että halusimme tehdä siitä lyhyemmän, koska Keirin vastaukset olivat jaarittelua, Cleverly sanoi ITV:lle.

Useat poliitikot ovat ilmaisseet vaalikampanjan alla huolensa harhaanjohtavan tiedon ja valeuutisten levittämisestä. Alkuperäisellä videolla haastattelijana toiminut Morgan ei ilahtunut manipuloidun version julkaisusta.

– Minusta on tyrmistyttävää, että joku häpeämättä muokkaa videon näyttämään joltain ihan muulta ja julkaisee täysin harhaanjohtavan ja erilaisen version siitä, mitä oikeasti tapahtui, saadakseen vastustajansa näyttämään tyhmältä. Ja sitten kun jää kiinni, ei ole selkärankaa sanoa, ettei niin olisi pitänyt tehdä ja pahoitella, Morgan sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Se joka on Johnsonin, Cummingsin ja Rees-Moggin toimintaa seurannut, ei hämmästy. Pelaavat Nietzschen hengessä, moraalin tuolla puolen. Mitä konservatiivi-puolueelle tapahtunut? Kaappaus. Kuten republikaani-puolueelle Imperiumin muinaisessa siirtomaassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image