Ulkomaat

Britannian työ­väen­puo­lue: Parlamentti kutsuttava koolle brexit-kriisin vuoksi

Brittiparlamentti halutaan koolle keskustelemaan sopimuksettoman EU-eron seurauksista. Pääministeri Boris Johnson haluaa maansa toteuttavan brexitin sopimuksen kanssa tai ilman. KUVA: NIGEL RODDIS / POOL
Ulkomaat 19.8.2019 12:14
Ilkka Timonen, Reuters

Taustalla on sunnuntainen uutinen sopimuksettoman EU-eron seurauksista.

Britannian parlamentin on kokoonnuttava viipymättä keskustelemaan maan EU-erosta, vaati oppositiossa olevan työväenpuolueen finanssiasioista vastaava John McDonnell maanantaina. Sunnuntaina julkisuuteen oli vuotanut virallisia dokumentteja, joiden mukaan maata uhkaa sopimuksettoman brexitin tapahtuessa pula ruoasta, polttoaineesta ja lääkkeistä.

Pääministeri Boris Johnson sanoo, että Britannia lähtee EU:sta sopimuksen kanssa tai ilman sitä 31. lokakuuta. Hän on kehottanut Brysseliä neuvottelemaan erosopimuksen uudeksi, mutta tästä on Brysselissä kieltäydytty.

Tämän vuoksi Britannia on ajautumassa kohti sopimuksetonta eroa, jonka seurauksista kerrottiin sunnuntaina ilmestyneessä Sunday Timesissä. Artikkelin mukaan maan satamat ruuhkautuisivat, syntyisi laajoja julkisia protesteja ja maailman viidenneksi suurin talous häiriintyisi pahasti.

McDonnell on työväenpuolueen toiseksi vaikutusvaltaisin mies. Hänen mukaansa uhkaava kriisi vaatisi parlamenttia keskeyttämään kesälomansa.

– On tarve tuoda parlamentin jäsenet takaisin yhteen, koska tarvitsemme nyt aikaa todella kunnolliseen debattiin ja keskusteluun tästä, McDonnell sanoi BBC:lle. Puolueen ykkösmies on puheenjohtaja Jeremy Corbyn.

Loma loppuu 3. syyskuuta

Parlamentin pitäisi lopettaa kesälomansa 3. syyskuuta.

Työväenpuolue vastustaa sopimuksetonta eroa. Se haluaa kaataa Johnsonin hallituksen ja muodostaa oman hätäkoalitionsa brexitin viivyttämiseksi.

McDonnellin mukaan parlamentissa on enemmistö sille, että sopimukseton ero EU:sta estettäisiin. Corbyn aikoo hänen mukaansa neuvotella ensi viikolla muiden puoluejohtajien kanssa asiasta.

Johnsonin ministerit vähättelivät vuodetun dokumentin merkittävyyttä. Heidän mukaansa asiakirja oli vanha eikä siinä ole otettu huomioon lisääntynyttä rahoitusta ja suunnittelua, joihin pääministeri ryhtyi astuttuaan virkaan viime kuussa.

Heidän mukaansa EU-johtajat haluavat ensin odottaa, voisiko brittiparlamentti ensin estää sopimuksettoman eron toteutumisen ennen kuin he päättävät sopimuksen neuvottelemisesta uudelleen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Boris ei nyt tajua, että EU ei tarvitse Britanniaa, mutta Britannia tarvitsee EU:a. Britannian erotessa tulee kova raja Irlannin rajalle, Skotlanti eroaa kuningaskunnasta, mahdollisesti myös Pohjois-Irlanti ja IRA ynnä muut virkoavat unestaan ja kaaos on valmis. Vielä ehtisi perääntyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Corbynistä ei ikinä tule minkään koalition pääministeriä, edes oman puolueen kaikki edustajat eivät suostu äänestämään häntä koko maan johtoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopimus neuvoteltiin ja se ei kelvannut Britannialle. Toivottavasti EU-johtajat eivät ala tekemään uusia sopimuksia eli alistumaan brittien kiristykseen. Menkööt ilman sopimusta, siitähän heille aukeaa onki ja autuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun nyt edes tiedettäisiin, mitä muutoksia Johnson haluaa neuvoteltuun sopimukseen. Nythän on tilanne, missä hän koko ajan vaatii EU:a esittämään uutta sopimusta, eikä minkään maan ehdotuksia siitä, mikä siinä May'n solmimassa on hänen mielestään vialla.

Yrittää porukkoineen selkeästi luistella vastuusta syyttämällä EU:a sopimuksettomasta erosta, vaikka valmiina oleva sopimus on parempi kuin brexiteerit saa ikinä sovittua EU:n kanssa eron jälkeen WTO-sopimusten pohjalta. Britannian ulkomaankaupasta yli 60% suuntautuu EU-alueelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johnsonillakin menee lopulta pupu pöksyyn. Ei mitään venkoilua näiden kanssa. EU-maat saavat kaiken mitä nämä tuottavat jostakin muualta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:15
Tupoksen ABC:n pihalla voi olla yöllä parkissa jopa 70 rekkaa – hyville taukopaikoille on Oulun seudulla kysyntää: "Kuljettajat ajavat koko ajan kelloa vastaan" Tilaajille
19:13
Kerrostalon kellarissa syttyi tulipalo Kuhmossa – asukkaita jouduttu evakuoimaan
18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
153
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
70
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
24
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image