Ulkomaat

Britannian työ­väen­puo­lue: Parlamentti kutsuttava koolle brexit-kriisin vuoksi

Brittiparlamentti halutaan koolle keskustelemaan sopimuksettoman EU-eron seurauksista. Pääministeri Boris Johnson haluaa maansa toteuttavan brexitin sopimuksen kanssa tai ilman. KUVA: NIGEL RODDIS / POOL
Ulkomaat 19.8.2019 12:14
Ilkka Timonen, Reuters

Taustalla on sunnuntainen uutinen sopimuksettoman EU-eron seurauksista.

Britannian parlamentin on kokoonnuttava viipymättä keskustelemaan maan EU-erosta, vaati oppositiossa olevan työväenpuolueen finanssiasioista vastaava John McDonnell maanantaina. Sunnuntaina julkisuuteen oli vuotanut virallisia dokumentteja, joiden mukaan maata uhkaa sopimuksettoman brexitin tapahtuessa pula ruoasta, polttoaineesta ja lääkkeistä.

Pääministeri Boris Johnson sanoo, että Britannia lähtee EU:sta sopimuksen kanssa tai ilman sitä 31. lokakuuta. Hän on kehottanut Brysseliä neuvottelemaan erosopimuksen uudeksi, mutta tästä on Brysselissä kieltäydytty.

Tämän vuoksi Britannia on ajautumassa kohti sopimuksetonta eroa, jonka seurauksista kerrottiin sunnuntaina ilmestyneessä Sunday Timesissä. Artikkelin mukaan maan satamat ruuhkautuisivat, syntyisi laajoja julkisia protesteja ja maailman viidenneksi suurin talous häiriintyisi pahasti.

McDonnell on työväenpuolueen toiseksi vaikutusvaltaisin mies. Hänen mukaansa uhkaava kriisi vaatisi parlamenttia keskeyttämään kesälomansa.

– On tarve tuoda parlamentin jäsenet takaisin yhteen, koska tarvitsemme nyt aikaa todella kunnolliseen debattiin ja keskusteluun tästä, McDonnell sanoi BBC:lle. Puolueen ykkösmies on puheenjohtaja Jeremy Corbyn.

Loma loppuu 3. syyskuuta

Parlamentin pitäisi lopettaa kesälomansa 3. syyskuuta.

Työväenpuolue vastustaa sopimuksetonta eroa. Se haluaa kaataa Johnsonin hallituksen ja muodostaa oman hätäkoalitionsa brexitin viivyttämiseksi.

McDonnellin mukaan parlamentissa on enemmistö sille, että sopimukseton ero EU:sta estettäisiin. Corbyn aikoo hänen mukaansa neuvotella ensi viikolla muiden puoluejohtajien kanssa asiasta.

Johnsonin ministerit vähättelivät vuodetun dokumentin merkittävyyttä. Heidän mukaansa asiakirja oli vanha eikä siinä ole otettu huomioon lisääntynyttä rahoitusta ja suunnittelua, joihin pääministeri ryhtyi astuttuaan virkaan viime kuussa.

Heidän mukaansa EU-johtajat haluavat ensin odottaa, voisiko brittiparlamentti ensin estää sopimuksettoman eron toteutumisen ennen kuin he päättävät sopimuksen neuvottelemisesta uudelleen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Boris ei nyt tajua, että EU ei tarvitse Britanniaa, mutta Britannia tarvitsee EU:a. Britannian erotessa tulee kova raja Irlannin rajalle, Skotlanti eroaa kuningaskunnasta, mahdollisesti myös Pohjois-Irlanti ja IRA ynnä muut virkoavat unestaan ja kaaos on valmis. Vielä ehtisi perääntyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Corbynistä ei ikinä tule minkään koalition pääministeriä, edes oman puolueen kaikki edustajat eivät suostu äänestämään häntä koko maan johtoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopimus neuvoteltiin ja se ei kelvannut Britannialle. Toivottavasti EU-johtajat eivät ala tekemään uusia sopimuksia eli alistumaan brittien kiristykseen. Menkööt ilman sopimusta, siitähän heille aukeaa onki ja autuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun nyt edes tiedettäisiin, mitä muutoksia Johnson haluaa neuvoteltuun sopimukseen. Nythän on tilanne, missä hän koko ajan vaatii EU:a esittämään uutta sopimusta, eikä minkään maan ehdotuksia siitä, mikä siinä May'n solmimassa on hänen mielestään vialla.

Yrittää porukkoineen selkeästi luistella vastuusta syyttämällä EU:a sopimuksettomasta erosta, vaikka valmiina oleva sopimus on parempi kuin brexiteerit saa ikinä sovittua EU:n kanssa eron jälkeen WTO-sopimusten pohjalta. Britannian ulkomaankaupasta yli 60% suuntautuu EU-alueelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johnsonillakin menee lopulta pupu pöksyyn. Ei mitään venkoilua näiden kanssa. EU-maat saavat kaiken mitä nämä tuottavat jostakin muualta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:39
Journalisti: Toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoo sai valitusluvan hovista – käräjäoikeus katsoi hänen loukanneen Junes Lokan kunniaa
15:25
Ihmiskauppiaan tuomio lieveni hovissa – rangaistus neljä vuotta vankeutta
15:01
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
14:57
Sitran yliasiamiehestä dramaattinen äänestys – Jyrki Katainen voitti kilpailijansa vain yhden äänen erolla
14:39
Kolmen auton peräänajokolari hidasti liikennettä Pohjantiellä Oulussa – pyöräilijä ajoi moottoritiellä
14:31
Kokoomus syyttää hallitusta lupausten pettämisestä: "Lipposlaiset demarit ymmärsivät, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä"
14:16
KRP:n tutkimassa Pohjanmaan haaran seksuaalirikosvyyhdissä nostettiin syytteitä
54
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
40
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
26
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
22
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
21
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
21
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
19
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image