Ulkomaat

Britannian toiveet ristiriidassa EU:n kanssa – uhkasi neuvottelun lo­pet­ta­mi­sel­la jo ennen neu­vot­te­lui­den alkamista

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi torstaina olevansa erittäin toiveikas ensi viikolla alkavien neuvotteluiden suhteen. KUVA: JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT H
Ulkomaat 27.2.2020 20:24
Katja Ihatsu, Reuters

Britannia haluaa samantyyppisen kauppasopimuksen kuin EU:lla ja Kanadalla, mikä ei EU:lle käy.

Torstaina oli Britannian vuoro julkistaa suuntaviivansa neuvotteluille, joissa määritellään EU:n ja Britannian brexitin-jälkeinen suhde.

Tammikuun lopussa EU:sta eronnut Britannia on siirtymäkaudella, joka kestää kuluvan vuoden loppuun saakka. Siirtymäkauden aikana EU ja Britannia sopivat tulevasta yhteistyöstään niin liikkumisen kuin kalastamisen suhteen.

Tärkein on kauppasopimuksen solmiminen, mutta asiantuntijat ovat pitäneet alle vuoden aikataulua liian lyhyenä sen valmistumiselle.

– Siirtymäkauden päätyttyä 31. joulukuuta Britannia on palauttanut itselleen täydellisen taloudellisen ja poliittisen riippumattomuuden. Haluamme parhaan mahdollisen kauppasopimuksen EU:n kanssa, mutta emme luovu suvereniteetistamme sen vuoksi, sanoi mandaatin julkistanut kabinettiministeri Michael Gove torstaina.

Britannia ilmoitti arvioivansa kesäkuun lopussa, ovatko kauppaa koskevat neuvottelut edistyneet sen näkökulmasta riittävästi. Jolleivät, se sanoi olevansa valmis lopettamaan neuvottelut.

Britannia toivoo saavansa samantyyppisen vapaakauppasopimuksen kuin Kanadalla on EU:n kanssa. EU ei tähän suostu, koska se pitää naapurimaata ja aktiivista kauppakumppaniaan suurempana uhkana kuin Kanadaa.

– Maantiede ei voi heikentää demokratiaa. Me emme suostu olemaan linjassa EU:n määrittelemien EU-sääntöjen kanssa, Gove sanoi.

Tiistaina omat neuvottelutavoitteensa julkistanut EU pitää kauppaneuvotteluiden lähtökohtana EU-standardeja.

– Pidämme kiinni (erosopimuksen) poliittisessa julistuksessa olevista tavoitteistamme , tviittasi EU:n pääneuvottelija Michel Barnier torstaina. Hän kirjoitti ottavansa Britannian tavoitteet huomioon.

Kalastusoikeudet Britannian vesillä ovat yksi neuvottelujen kriittisimpiä kiistanaiheita. EU haluaisi turvata jäsenmaidensa kalastuksen jatkuvan Britannian vesillä, mutta Britannia haluaa erillisen kalastussopimuksen, jossa sallitut pyyntimäärät neuvottellaan joka vuosi uudestaan.

Jos Britannia ei saa toivomaansa vapaakauppasopimusta, se tavoittelee samanlaisia kauppasuhteita kuin EU:lla ja Australialla. Niitä määrittävät enimmäkseen Maailman kauppajärjestö WTO:n yleiset säännöt.

– Britannian logiikka on, että jos EU pitää kiinni tiukoista vaatimuksistaan, se on valmis uppoamaan – yhdessä EU:n kanssa, sanoi Reutersin haastattelema EU-diplomaatti.

EU:n ja Britannian neuvottelut alkavat Brysselissä maanantaina ja kestävät torstaihin. Sen jälkeen osapuolet neuvottelevat vuorotellen Lontoossa ja Brysselissä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Boris ymmärtää mistä on kysymys. EU ryhtyi typerästi USA,n vaatimiin kaikenlaisiin pakotteisiin Idänkaupan suhteen, ja nyt nyyhkitään kun pakotteet eivät toineetkaan, vaan useat valtiot ovat suvereenisti kiertäneet boikottivaatikuksia käyden suoraa kauppaa Venäjän kanssa. Nuorikkonsa rinnalla Boris säkenöi energiaa ihan uudella tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä EU tulee toimeen ilman Brittejä, mutta tulevatko Britit toimeen ilman EU:ta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britannia halusi poistua EU:sta ja nyt se toteutui.

Mitä Britannia vielä haluaa EU:lta? Pääsyä takaisin EU:n yhteismarkkinoille, josta se on juuri poistumassa? Ja vielä Britannian sanelemin ehdoin?

Todella hullua. Taitaa olla pelkkää Britannian sisäpolitiikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta skotlanti palautetaan osaksi unionia kuten aiemminkin - kuten maantieteellisen euroopan alueella on nähty muidenkin valtioiden tekevän, mm eu:n hiljaisella hyväksynnällä, joten 90% pohjanmeren öljystä kuuluu Britannialle, joka kirjoitetaan 'Skotlanti' myös jatkossa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Skotlannissa käy kuten Katalonian itsenäisyyshaaveille. Vaaliuurnat säretään ja äänestäjät pamputetaan sekä johtohenkilöt pannaa vuosikymmeneksi linnaan, Eu maat hyväksyivät tällaisen Kalaloniassa niin miksei myös Skotannin kohdalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei vertauskelpoisia.
Katalonialla ei ole tarpeeksi omaa, ei edes hallintoa. Päinvastoin espanjalaisten yhteisillä rahoilla rakennettu alue, minkä omaisuutta ei pidäkään antaa muutaman agitaattorin hallintaan.
Skotlanti on oma valtionsa jo nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turha on edes aloittaa neuvotteluja. Boriksella on päällä kova hybris.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eu:n on enää turha yrittää kiristää Briteiltä mitään. Britit ovat itsenäisenä maana nyt niskan päällä ja siihen on Eu:n tyytyminen. Briteillä on koko muu maailma avoinna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tartte kiristää. Mutta ei pidä antaakaan.
Tämmöiset sopimukset vievät vuosikymmeniä, joten hyvin on aikaa miettiä ihan rauhassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta nähdään tämän shown huipentuma, kun UK nyppii rusinat pullasta. EU:n trollit voivat taas aloittaa mielipiteiden väheksynnän, venäjän kannattajaksi haukkumisen etc. Fixit

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luuletko tosiaan, että EU antaa Britannialle rusinoita? Ei todellakaan. Skotlanti ja tulevaisuuden yhdistyneet Irlannit otetaan vastaan ja annetaan samat ehdot kuin kaikille EU-maille. Skotlanti muuten omistaa Pohjanmeren Britannian öljyistä 90%. Siinä on Boriksella miettimistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Boris ehdottaa siltaa Pohjois-Irlannin ja Skotlannin välille. Se on kopsattu suoraan Putinin päiväkirjasta.

Boris ja Vladimir taitavatkin olla kavereita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopimus täytyy hyväksyttää kaikissa jäsenmaissa. Se estää Britannian rusinoiden nyppimisen,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi mielenkiintoista tietää mitä nämä EU-pullan rusinat oikein ovat. Niihin aina vedotaan mutta kun alkaa kyselemään mitä ne ovat jää vastaus saamatta. Suomikin on satojen miljoonien eurojen nettomaksaja unionille eli siinäpä niitä rusinoita...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:41
Ensimmäinen koronakuolema Pohjois-Pohjanmaalla – OYS:n yhteispäivystyksessä 15 työntekijää ja kolme ensihoitajaa altistunut koronalle
13:23
Päivän kotoiluvinkki: Puhdista kahvinkeitin marttojen ohjeilla
13:19
Ajokeli on paikoin erittäin huono Lapissa, puu kaatui talon päälle Kemijärvellä, Oulussa normaali kevättalven sää
13:13
Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen – pääministeri Marin tunnusti yritysten lisätukitoimien tarpeen
12:49
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
11:41
Uusimaa on nyt eristetty muusta Suomesta – tältä tiesuluilla näytti yöaikaan
11:38
Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa
104
Presidentti Niinistö moittii Ilta-Sanomissa kovin sanoin kansalaisia, jotka eivät tottele koronaohjeita: "Minä en sellaista halua ollenkaan hyväksyä"
69
"Maailma ei palaa ennalleen", sanoo EU-komissaari Jutta Urpilainen – Eurooppa on komissaarin mukaan nyt joukkue, jolla on sama maali
48
Krabista Ouluun palaavat matkustajat joutuvat tarkkaan syyniin –  "Kukaan ei saa lähteä kentältä tai myöhemmin muualta Oulusta julkisilla liikennevälineillä"
43
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
33
Mies kaahasi järjetöntä ylinopeutta Oulun Pohjantiellä, ylitystä liki sata kilometriä tunnissa – myös lukuisat rattijuopot työllistivät poliisia
30
Pohjois-Pohjanmaalla viisi uutta varmistettua tartuntaa – yksi henkilö tehohoidossa Oulussa
27
Halla-aho: Maahanmuuttajista apu maatilojen työvoimapulaan – "Sopivat kuin nyrkki naamaan"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Lapissa ja Koillismaalla luoteistuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ruohikkopalojen vaara on suuri maan etelä- ja länsiosassa sekä Etelä-Savon maakunnassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maatilalle töihin

Aina nämä työnvieroksujat jotain keksii. Kaupungissa ei voi tietenkään myöskään töissä käydä kun tiet pölisee ja on auto... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image