Ulkomaat

Britannian su­per­lau­an­tais­ta tulikin jälleen päivä, joka pitkittää EU-eroa – Mie­le­no­soit­ta­ja: "Suututtaa, kun meitä ei kuunnella"

Pääministeri Boris Johnson, joka haluaa EU-eron kiireellä, kärsi kirvelevän tappion parlamentissa.
Ulkomaat 19.10.2019 20:46
Lea Peuhkuri

Lauantain piti olla superlauantai. Päivä, joka veisi viimein Britannian vuosia valmisteltuun EU-eroon.

Päivän merkityksellisyyttä alleviivasi se, että Britannian parlamenttiedustajat tulivat lauantaina poikkeuksellisesti työpaikalleen, ensi kertaa 37 vuoteen.

Superlauantai osoittautui kuitenkin pettymykseksi brexitiä kiirehtivälle pääministeri Boris Johnsonille. Parlamenttiedustajat äänestivät lykkäyksen erosopimuksen hyväksymiseen.

Johnsonin vetämä hallitus oli saanut aikaan erosopimuksen EU:n kanssa vain pari päivää aiemmin. Asiasta kertoivat muun muassa BBC, The Guardian ja uutistoimisto Reuters.

Äänestystulos merkitsi, että Johnsonin pitää lain mukaan vielä lauantaina hakea EU:lta lykkäystä brexitiin, jonka on määrä tapahtua 31. lokakuuta. Lykkäys antaisi uudeksi eropäivämääräksi 31. tammikuuta

Parlamentti ei halua sopimuksetonta brexitiä ja vaatii ensin sopimuksen soveltavan lainsäädännön voimaantuloa. Parlamentti saanee lain eteensä ensi viikolla.

Äänestystulos merkitsi myös, että brexit ei ole vieläkään kiveen hakattu.

Johnson ei halunnut pyytää lykkäystä

Parlamentin alahuone voisi saada erosopimuksen jälleen äänestettäväkseen jo maanantaina. Asiasta kertoivat hallituksen ministerit.

Tappion kärsinyt Boris Johnson vakuutti, ettei ollut "säikähtänyt tai tyrmistynyt".

– En aio neuvotella lykkäystä EU:n kanssa, eikä laki pakota minua siihen, Johnson sanoi uhmakkaasti Reutersin mukaan.

– Kerron ystävillemme ja kollegoillemme EU:ssa tarkallaan sen, mitä olen kertonut kaikille viimeisen 88 päivän aikana, joina olen toiminut pääministerinä: uusi lykkäys olisi pahasta maallamme, pahasta EU:lle ja pahasta demokratialle.

EU:sta viestitettiin lauantaina, että EU antaa lykkäystä Britannialle, jos se vain saa kirjeen Johnsonilta. EU ei kuitenkaan aio tehdä asiassa ensimmäistä liikettä.

 

Samaan aikaan, kun Britannian parlamentti äänesti jälleen brexitistä, sadattuhannet ihmiset marssivat Lontoossa uuden kansanäänestyksen puolesta. KUVA: FACUNDO ARRIZABALAGA

 

"Suututtaa, kun meitä ei kuunnella"

Samaan aikaan kun päättäjät joutuivat ahkeroimaan viikonlopputöissä, sadattuhannet mielenosoittajat marssivat Lontoossa ja vaativat uutta brexit-kansanäänestystä.

Osa saapui mielenilmauksiin tuntien matkojen päästä eri puolilta Britanniaa.

– Suututtaa, kun meitä ei kuunnella. Lähes kaikki mielipidekyselyt osoittavat, että nyt britit haluaisivat pysyä EU:ssa. Meillä on tunne siitä, että meillä ei ole ääntä, sanoi Hannah Barton, 56, uutistoimisto Reutersille.

Keski-Englannista kotoisin oleva siiderintekijä Barton oli kietonut ylleen EU-lipun.

– Tämä on kansallinen katastrofi, joka vain odottaa tapahtumistaan ja joka tuhoaa talouden.

Britanniassa on meneillään syvin poliittinen kriisi sukupolveen. Sekä brexitiä ajavat että vastustavat toivoivat, että lauantaista olisi tullut historian muuttava päivä.

Brexit on jakanut maassa perheitä, puolueita, parlamentin ja koko maan.

James McGrory, joka johtaa uutta kansanäänestystä kampanjoivaa People's Votea, sanoi ennen parlamentin äänestystä, että hallituksen tulisi ottaa huomioon EU-mielisten viha ja järjestää uusi kansanäänestys.

– Tämä uusi erosopimus ei muistuta yhtään sitä, mitä ihmisille luvattiin. Siksi on vain oikeaa, että ihmiset saavat uuden mahdollisuuden äänestää, McGrory sanoi Reutersin mukaan.

Vuoden 2016 kansanäänestyksessä 52 prosenttia kannatti Britannian EU-eroa ja 48 prosenttia EU:ssa pysymistä.

Osa mielipidekyselyistä on näyttänyt, että EU:ssa pysyminen on saanut hiukan lisää kannatusta. Monet äänestäjät kuitenkin sanovat, että he ovat yhä kyllästyneempiä brexitiin.

Lauantaina mielenosoittaja ilmaisi monien tunteet kyltillään: "Tein tämän kyltin huutamisen sijaan."

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Siellähän oli suomalaisia toimittajiakin haastattelemassa porukkaa. Brittejä nuo näyttivät olevan, pääasiassa kuitenkin nuorempaa porukkaa, joille kansainvälisyys ei ole synti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla oli puoliso, joka suuttui hävitessään ja koetti tehdä säännöt uusiksi, kun hävisi etukäteen sovittujen sääntöjen mukaan. Hänkin osoitti mieltään, tosin vain heittelemällä tavarat pitkin seiniä ja uhkailemalla, että tekee itsarin, ei mennyt kylille mölisemään.

Onhan se epäreilua, jos säännöt ovat sellaiset, että huonommatkin ihmiset voivat voittaa, niinkuin jossakin ..tun demokratiassa. Onneksi sellaisiakin yhteiskuntajärjestyksiä on, ettei muita merkittävämpien ihmisten tarvitse osoittaa mieltään demokraattisia päätöksiä vastaan, vaan ne saavat päättää, jotka ovat saaneet ilmeisesti geeneissään kyvyn olla muita oikeammassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt voi taas EU alkaa keksimään uusia direktiivejä kansoille kaiken tämän hälyn jälkeen että kansat vois hyvin ja tulisivat iloisiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhteismarkkina tarvitsee yhteiset säännöt. Direktiivit tehdään tätä varten.

Mitä tulisi jalkapallo-ottelusta, jos kummallakin joukkueella olisi omat säännöt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ollut Johnsonissa tarpeeksi miestä tehdä niin kuin oli luvannut. Pelkkää kikkailua ja pelleilyä jonka oppinut yksityispoikakoulussa, muiden taitojen ohella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei siinä auta häviäjien vinkua varsinkaan, kun brexit tuo britanniaan ankaran talouskasvun..Britit lähtee EUsta ja piste fi. Tätä kutsutaan demokratiaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkäähän nyt... Ootellaan rauhassa tuo sopimus ja ero niin suomelle on valmis sopimus pohja sitten kun tulee meidän vuoro erota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"– Suututtaa, kun meitä ei kuunnella. Lähes kaikki mielipidekyselyt osoittavat, että nyt britit haluaisivat pysyä EU:ssa." lähes kaikki.. aivan kuten ensimmäisenkin äänestyksen aikaan oli läheskaikki sitä mieltä että äänestystulos olisi ei mutta kyllä pääsi yllättämään? Kuunneltiinko silloin kansaa kun oli ensimmäinen äänestys, kuunneltiin. Uskottiinko gallup-tuloksia? Moni gallup sanoi että britit jäisivät, useimmat, mutta tulos oli ei. Ei uskottu. Kuinka moneta äänestystä olisi hyvä pitää että saataisi oikea tulos? Siis voisihan sitä vielä pitää yhden äänestyksen mutta jos sekin olisi ei niin olisiko sitten vielä hyvä pitää yksi ihan vain varmuuden vuoksi? Kolmas kerta toden sanoo? Vai riittäisikö se 2. kerta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

De Gaulle oli huono maantieteessä. Veikkaisin, että arvosana oli vitonen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempi jos EU vaan lakkautettaisi, se ajaa vain brysselinherrojen etuja, ei mitään muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki eivät kuulu EU:hun. Sisään EU:hun pyrkijöitä on enemmän. Eikä ulos pyrkijöitä aikuisten oikeasti edes ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin toisi elävä esimerkki, europan "demokratiasta".
Eli leivotaan niin kauan että saadaan kansalta se "oikea" mielipide..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansahan siellä on kaduilla vaatimassa, että saisi äänestää tärkeästä asiasta.
Älä viitsi viljellä asiattomuuksia äänestysten merkityksestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brittien kansanäänestys oli vain neuvoa-antava, kuten oli Suomenkin EU-kansanäänestys. Neuvoa ei ole mikään pakko noudattaa.

Suomessakin osa eduskunnasta äänesti kansanäänestyksen tulosta vastaan. Oltiinko silloin huolissaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipäs juupas.... Ei sitä aina voi vaihdella haluaako olla EU:n jäsen vai ei. Eron halusivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä nyt taas? Kyllähän näitä veijareita kuunneltiin 2016. Heitä oli vain vähemmän kuin EU:sta pois haluavia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

15:20
Putin saapui Berliiniin Libya-huippukokukseen – Suurvallat yrittävät ratkoa Libyan pitkittynyttä sisällissotaa, joka uhkaa maan öljynvientiä
15:17
Arvio: Dream Theaterille enemmän on aina enemmän – fanit ottivat progressiivisen metallin suurnimen vastaan avosylin Oulussa, mutta yhtyeen maratonmittaisessa keikassa oli paljon parantamisen varaa Tilaajille
15:12
Kuvagalleria: Progressiivisen metallin suurnimi Dream Theater vieraili ensimmäistä kertaa Oulussa
14:57
Mitä ihmettä – Suomessa rekisteröitiin joulukuussa uusia henkilöautoja 33,2 prosenttia edellisvuotta enemmän
14:29
Vegaaniruuan tarjoamisessa päiväkodeissa suuria vaihteluita Suomen sisällä – Helsingissä perheet voivat ilmoittaa syövänsä vain vegaaniruokaa, Oulussa tällaista vaihtoehtoa ei ole
14:03
Johaug tuplasi etumatkansa ja juhli voittoa – Pärmäkoski ei pysynyt Östbergin kyydissä
12:19
Mies laittoi toisen miehen kuvan Facebook-ryhmään ja väitti sarjakuristajaksi – Rovaniemen hovioikeus tuomitsi maksamaan sakkoja ja korvauksia
135
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
55
Pimeät katuvalot ovat kulkijoiden riesana Oulussa – ledeissä ongelmia aiheuttaa lamppujen huolto
25
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
24
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
20
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
17
Kärpät palasi voittojen tielle, mutta Ässät järjesti Porissa hikisen ja stressitasoja nostaneen puhteen – ykkösnyrkki piti vieraat pelissä mukana, Kristof ja Koblizek voittolaukauskilpailun sankarit
14
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus suunnittelee uutta aktiivimallia

138 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image