Ulkomaat

Britannian par­la­ment­ti­vaa­lit ovat Euroopan kannalta ratkaisevan tärkeät, sanoo EU-parlamentin varapuhemies – EU toivoo vihdoin selvyyttä tulevaan

Euroopan parlamentin ensimmäinen varapuheenjohtaja Mairead McGuinness kiittää brexit-neuvottelija Michel Barnierin työtä. KUVA: Mauri Ratilainen / Compic / Parl
Ulkomaat 6.12.2019 6:30
Daniel Wallenius

EU-parlamentin 1. varapuhemies, Mairead McGuinness toivoo Britannian ensiviikkoisten vaalien tuovan viimein selkeyttä pitkään brexit-prosessiin.

Britannian ensi viikon parlamenttivaalit ovat Euroopan kannalta ratkaisevan tärkeät, arvioi Euroopan parlamentin ensimmäinen varapuhemies, irlantilainen Mairead McGuinness.

– Olemme eläneet suuressa epävarmuuden ajassa EU-kansanäänestyksestä lähtien. Sinä aikana Britanniassa on ollut vallassa kolme pääministeriä ja käyty kahdet vaalit. EU on ollut asiassa kärsivällinen, mutta me toivomme selvyyttä, hän sanoo Lännen Medialle.

McGuinness vieraili tällä viikolla Helsingissä, missä hän osallistui EU-jäsenmaiden kansallisten parlamenttien EU-valiokuntien ja Euroopan parlamentin edustajien COSAC-konferenssiin.

Työ alkaa vasta brexitin jälkeen

McGuinness sanoo näkevänsä kaksi mahdollista tilannetta, joihin Britannian vaalien lopputulos johtaa. Niistä vain toinen toteuttaa toiveet selkeydestä.

Jos maahan syntyy vaalien jälkeen enemmistöhallitus ja sen muodostavat konservatiivit, Britannia lähtee EU:sta ensi vuoden tammikuun lopussa.

– Aikataulu on tiukka, mutta se on mahdollinen. Sitten on aika hengähtää hetkinen, mutta sen jälkeen työ vasta alkaa, McGuinness sanoo.

Eron jälkeen edessä olisivat neuvottelut Britannian ja EU:n tulevasta suhteesta sekä kauppasopimuksesta, eikä niistä odoteta helppoja.

Tällä hetkellä kaikki mielipidemittaukset näyttävät konservatiivijohtoa. Jos konservatiivit eivät pysty muodostamaan enemmistöhallitusta tai vaaleissa nähdään yllätysvoittaja, edessä on vaihtoehto B.

– Silloin tulevaisuutta ei voi ennustaa, McGuinness sanoo.

Brexit-väsymystä ilmassa

McGuinness myöntää brexit-väsymyksen iskeneen unioniin.

– Vaikka väsymme, emme voi muuta kuin saada brexitin tehtyä reilusti. Kunnioitamme kansanäänestyksen tulosta, mutta haluamme pitää suhteemme Britanniaan läheisenä, hän sanoo.

McGuinnessin kotimaalla Irlannilla on omia kansallisia intressejä liittyen brexitiin. Niitä ovat esimerkiksi maatalouteen liittyvät asiat, sillä Pohjois-Irlanti on keskeinen markkina Irlannin maataloustuotteille ja toisin päin: lähes puolet Pohjois-Irlannin maidosta viedään Irlantiin.

Tähän kysymykseen liittyy olennaisesti yksi keskeisimmistä brexitin kiistakapuloista, Irlannin ja Pohjois-Irlannin välinen raja, josta yhteisymmärrykseen pääsemisestä muodostui keskeinen haaste erosopimuksesta neuvoteltaessa.

– EU ymmärtää rajakysymystä, koska oli mukana Pohjois-Irlannin rauhanprosessissa, McGuinness sanoo.

Barnier lisännyt yhtenäisyyttä

Irlannin kanta ratkaisi EU:n kannan brexit-neuvotteluissa. Jäsenmaat ovat kaiken kaikkiaan pysyneet hyvin tiiviinä rintamana suhteessa brexitiin. Tästä McGuinness haluaa kiittää erityisesti brexit-neuvottelija Michel Barnierin toimintaa eroneuvotteluiden aikana.

– Hän on yrittänyt lähentää EU-maita keskenään. Toivottavasti tämä yhtenäisyys säilyy myös muissa vaikeissa asioissa.

Ylipäätään McGuinness ei haluaisi edes puhua Irlannin ja Euroopan unionin intresseistä erikseen, sillä Irlanti on keskeinen osa unionia. Tämä pätee myös muihin jäsenmaihin.

– Toivon, että jos esimerkiksi Virossa nousee jokin asia esiin, kuulen siitä ja voin ymmärtää sitä, eikä sitä kohdeltaisi vain kansallisena ongelmana.

Mairead McGuinness

Syntynyt 13.6.1959 Droghedassa Irlannissa.

Opiskellut maataloustiedettä sekä laskentatoimea ja taloutta.

Työskenteli toimittajana vuodet 1980–2004.

Valittiin ensimmäisen kerran europarlamenttiin vuonna 2004. Istuu nyt neljättä kauttaan.

Kuuluu europarlamentissa keskustaoikeistolaiseen EPP-ryhmään. Suomesta samaan ryhmään kuuluu kokoomus.

Toiminut vuodesta 2014 lähtien parlamentin varapuhemiehistössä ja vuodesta 2017 ensimmäisenä varapuhemiehenä.

Hänen vastuisiinsa varapuhemiehenä kuuluvat muun muassa yhteydenpito kansallisiin parlamentteihin sekä brexit-prosessi. Hän on brexitin hallinnollisten seurausten työryhmän puheenjohtaja.

MAINOS

Kommentoi

Eurooppa ja Suomi eivät ole turvassa niin kauan kuin Angela Merkel saa agiteerata Saksassa taustatekijänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saa nähä miten tässä Englannin Brexitissä tulee loppujen lopuksi käymään . Täytyy vaan toivoa parasta ja pitää peukkuja Englannille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britit käy ensin vaalit ja sitten kinastelevat siitä loputtomiin olivatko ne merkitsevä äänestys vai ei. Kerranhan ne jo kansanäänestyksen järjesti muttei se kelpaa kun sen päätös oli että jättävät EU:n.

Ei pelkästään vanhassa liitossa kansan mielipide ollut merkityksetön!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuosta erosta ole ollut koskaan epäselvää. Epäselvää on ollut siitä, kun britit uskoivat voivansa pitää EU:n edut erotessaan. Ei se nyt ihan noin käy että voisivat vaatia EU:lta vastaantuloa ja haluaisivat itse tehdä mitä tahtovat. Ovat tottuneet kaiken maailman iltalypsyihin ja kun se ei sitten enää toimikaan, hämmennys on sitten jatkunut siellä yli kolme vuotta. Koko Brexit-saaga perustuu valheellisille tiedoille ja katteettomille lupauksille.

Brexit tosiaan tarkoittaa eroa, joko sopimuksen kanssa tai ilman sopimusta, jolloin kaikki neuvottelut uusien sopimusten osalta on aloitettava täysin alusta. Iso-Britannia on sopimuksettomassa erossa ns. kolmansien maiden veroinen ja aloittaa neuvottelut samasta kuin esimerkiksi Serbia tai Turkki WTO:n yleisten kauppasopimusten kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image