Ulkomaat

Britannian pääministeri Theresa May eroaa kon­ser­va­tii­vi­puo­lu­een johdosta kahden viikon kuluttua

Pääministeri Theresa May eroaa konservatiivipuolueen johdosta. KUVA: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT
Ulkomaat 24.5.2019 12:13 | Päivitetty 24.5.2019 14:30
STT

Uudesta puoluejohtajasta tulee seuraava pääministeri, ehdolla olevan ex-ulkoministeri Boris Johnsonin mukaan EU-ero on nyt toteutettava

Britannian pääministeri Theresa May eroaa konservatiivipuolueen johdosta perjantaina 7. kesäkuuta. Hän jatkaa pääministerinä kunnes uusi puheenjohtaja on valittu. May on siis yhä pääministeri, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vierailee Britanniassa kesäkuun alussa.

–  Kadun ja tulen aina katumaan syvästi sitä, etten kyennyt toteuttamaan brexitiä, May sanoi virka-asuntonsa edustalla Downing Streetillä.

Aivan lausuntonsa lopuksi ilmiselvästi liikuttunut May kertoi pääministerin viran hoitamisen olleen hänelle suuri henkilökohtainen kunnia. Hän muistutti olleensa vasta toinen, mutta ei varmasti viimeinen nainen Britannian pääministerinä.

Paine Mayn erolle kasvoi merkittävästi viime päivinä sen jälkeen kun hänen omat puoluetoverinsa nousivat kapinaan hänen tuoreinta brexit-suunnitelmaansa vastaan.

May on yrittänyt pitää hengissä ja kuorruttaa uudelleen erosopimustaan, jonka parlamentti on jo kolmesti hylännyt. Myös kompromissiyritykset oppositiossa olevan työväenpuolueen kanssa ovat kariutuneet tuloksettomina.

Tukku mahdollisia seuraajia

Kisa konservatiivipuolueen seuraavasta johtajasta alkaa virallisesti Mayn eron jälkeen. Mukaan on jo ilmoittautunut entinen Lontoon pormestari ja ulkoministeri Boris Johnson. Kovaa brexitin kannattajaa pidetään tällä hetkellä ennakkosuosikkina.

Johnson kiitteli aiemmin kovin sanoin arvostelmaansa Mayta "stoalaisesta" työstä Britannian ja konservatiivipuolueen hyväksi.

–  Nyt meidän on aika noudattaa hänen kehotustaan: yhdistyä ja toteuttaa brexit, Johnson tviittasi.

Eilen pidetyissä EU-vaaleissa suurvoittoon matkalla olevan uuden brexit-puolueen Nigel Farage puolestaan totesi Mayn arvioineen väärin ilmapiirin puolueessaan ja koko Britanniassa. Hänen mukaansa konservatiivipuolueesta on joutunut lähtemään jo kaksi johtajaa, jotka ovat olleet perimmiltään EU-myönteisiä.

–  Puolue joko ottaa tästä opikseen tai kuolee, Farage tviittasi.

Johnsonin lisäksi mahdollisia nimiä Mayn seuraajaksi ovat myös muun muassa ulkoministeri Jeremy Hunt, sisäministeri Sajid Javid ja alahuoneen johtajan paikalta eronnut Andrea Leadsom sekä entinen brexit-ministeri Dominc Raab.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Saapa nähdä pääsevätkö Britannian tolkunihmiset peruuttamaan koko Brexitin kokonaan. Se olisi ainoa viisas teko heiltä - itsensä vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin Suomea, kuin Englantiakin hallitsee "pyhä sivistymättömyys".
Hyvää kaveriani siteeraten:
Ei kansanäänestys välttämättä ole kansan etu, tai ratkaisu.
Brexitin alle koetetaan lakaista ongelmia, jotka jäävät, oli lopputulos sitten kumpi tahansa.
Jos haluaa sisäistää Brexit henkeä, niin vastaavaa keskikaljafilosofiaa löytyy Suomesta Persujen tukijoukoista.
Kuitenkin ja oletettavasti Englannin terästeollisuus joutuu koville tästä ja se ei ole pieni asia, saati hallittavissa.
Uskon, että ei ole tietäjää, joka osaisi sanoa, mitä May:n olisi pitänyt tehdä.
Lopen uupunut nais'parka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Useimmat aikarajat May on siirtänyt tai perunut kokonaan, joten eiköhän tämäkin ole "alustava suunnitelma".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ihmeessä uutta kansanäänestystä pitäisi järjestää. Koko kansanäänestysperiaatteelta menee näin pohja. Päätös mikä päätös ja brexit on vietävä loppuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi huoleti sanoa, että May teki parhaansa.
Brittiparlamentti tässä vain ei osaa päättää miten päin erota.
Eikö tässä nimenomaan pitäisi antaa pallo kansalle? Ero ilman sopimusta-ero jo sovitun sopimuksen mukaan-ei erota.
Se mitään pohjaa vie demokratiasta, jos kansa saa päättää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäisessä kansalle valehdeltiin Brexitin eduista ja Brexitiä kannattaneiden enemmistö oli niukkaakin niukempi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäisessä kansanäänestyksessä valehdeliin mustakin valkoiseksi. Ne lupaikset mitä annettiin ovat tapajtuneet juuri päinvastoin. Euroon liittymisestä Eu jäsenyyden liitännäisenä valehdeltiin ihan sen vuoksi että jos se olisi tiedetty ennen äänestystä ei taatusti olisi mentyvkoko Eu:hun. Salolainen rehellisesti on jo sen tunnustanut ja sanonut. Monta muuta suurta valhetta käytettiin kannatiksen saamiseksi. Siltikään uutta äänestystä ei anneta tapahtua vaikka Eu muuttuu kaiken aikaa ja tavoite on täydellinen itseisyyden menetys ja liittivaltio Eirostoliitto joka on hyvin saman kaltainen kuin edeltäjänsä idässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuosta Trumpin vierailusta sellainen kommentti, että kuka muistaa minkälainen vastaanotto oli kun Trump viime vuona vieraili? Juu itse kuningatar otti Trumpin vastaan Windsorin linnassa ja kuningar oli järjestänyt kunniavartion vastaanoton jota ei ole muuten järjestetty lähes vuosisataan. Ei kuningatar järjestänyt yhtään mitään Obamalle tai Bushille. Mutta kun Trump tulee, niin kunniavartio oli linnan pihalla ja Trump tarkisti vartion yhdessä kuningattaren kanssa.

Kun Trump kesäkuussa vierailee uudestaan Britanniassa, niin kuningatar jälleen levittää punaisen maton ja kunniavartio on vastassa. Trump on nyt tämän maailman kuningas jolle muut kumartaa. Trump ohjaa koko maailmamme rauhan aikaan ja johan sen kaikki näkee omin silmin, että heti kun Obama väistyi ja Trump tuli, niin maailman sodat ovat vähentyneet tuntuvasti.

Britanian seuraava pääministeri on näillä näkymin Johnson joka puolestaan on Trumpin suurin fani. Seuraavissa parlamenttivaaleissa pääministeriksi nousee brexit-puolueen Farage niin suurilla lukemilla, että ei ole Britanniassa vastaavaa nähty sitten Kirkkomäen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hän on yrittänyt parhaansa kansaäänestyksen pohjalta. Se kansaosa, joka halusi brexitin pitäisi panna maksumieheksi. Luutuneet asenteet, usein vanhoilla jäärillä, ovat saaneet aikaan taantumusta. Edessä on suuria, globaaleja ongelmia, joiden kanssa britit jäävät yksin. Nuoriso ei kiitä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:37
Etta kunnioittaa lauantain Akaa-kotipelissä Juha Keihäskosken uraa – ex-kapteeni teki seuran eteen pitkiä päiviä myös toimiston puolella
19:37
Näkökulma: Uudella hallituksella on vain lyhyt kuherrusvaihe – haasteet pysyvät samoina, vaikka hallitus vaihtui
19:00
Kärppähyökkääjä Jussi Jokinen keksi 16 vuotta sitten ylivoimakuvion, joka toimii edelleen ja on tuottanut kymmeniä läpiajoja – "NHL-valmentaja sanoi, että sinut vedetään kylmäksi siniviivalla" Tilaajille
19:00
Vanginvartijoiden liitto: Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut suurin syy jengiongelman pahenemiseen vankiloissa
17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
16:58
Pohjankartanon ja Oulun musiikkikeskuksen huutavaan parkkipaikkapulaan tiedossa helpotusta – paikkojen määrä kasvaa noin kolmanneksella vuonna 2021 Tilaajille
82
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
59
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
31
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image