Ulkomaat

Britannian kon­ser­va­tii­vien johtoon tarjolla vain brexitin kannattajia – Boris Johnson on tänään alkavan pudotuspelin ylivoimainen voit­ta­ja­suo­sik­ki

Boris Johnson on varsinkin brittikonservatiivien kenttäväen suosikki. Osa parlamentaarikoista karsastaa hänen populismiaan. KUVA: NEIL HALL
Ulkomaat 13.6.2019 16:06 | Päivitetty 13.6.2019 16:40
Seppo Ylönen

Britannian brexit-kipuilua ja pääministeri Theresa Mayn kujanjuoksua seurannut saattoi ajatella, ettei hänen seuraajakseen olisi tungosta.

Mitä vielä! Brittikonservatiivien puheenjohtajakilpaa lähti mukaan kymmenen poliitikkoa, enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Ehdokaskatraassa on tällä kertaa vain kaksi naista.

Mayn seuraaja valitaan monipolvisessa prosessissa, jonka voittaja ilmoitetaan heinäkuun loppupuolella.

Konservatiivikansanedustajien keskuudessa suoritettavan äänestysrumban ensimmäinen kierros oli tänään torstaina illansuussa.

Kolme ehdokasta tipahti

Ennakkosuosikki, entinen ulkoministeri Boris Johnson otti paalupaikan. Hän sai 114 ääntä jaossa olleista 313:sta.

Nykyinen ulkoministeri Jeremy Hunt tuli kakkoseksi 43 äänellään. Ympäristöministeri Michael Gove keräsi 37 ääntä, entinen brexit-ministeri Dominic Raab 27 ääntä.

Jatkoon pääsivät myös sisäministeri Sajid Javid (23), terveysministeri Matt Hancock (20) ja kehitysyhteistyöministeri Rory Stewart (19).

Kisasta putosivat entinen Andrea LeadsomMark Harper ja Esther McVey. He jäivät alle vaaditun 17 äänen.

Jeremy Hunt luetaan brexit-kysymyksessä ehdokaskatraan maltillisiin.

Kansanäänestystä ei haluta

Puheenjohtajataistoa hallitsee yksiteema ylitse muiden: Britannian EU-ero eli brexit.

Vaikka konservatiivipuolueessa on EU-asioissa väkeä joka lähtöön, on ehdokkaiksi valikoitunut vain brexitin kannattajia. Ehdokkaissa ei ole ensimmäistäkään, joka haluaisi toisen brexit-kansanäänestyksen.

Pehmeintä brexit-linjaa edustavat Rory Stewart ja Matt Hancock.

Puheenjohtajavaalin ylivoimainen voittajasuosikki on entinen ulkoministeri Boris Johnson. Hän oli vuoden 2016 kansanäänestyksen brexit-kampanjan toinen keulakuva, ja häneen muut ehdokkaat peilaavat kantojaan.

Johnson sanoo, että Britannia lähtee EU:sta nykyisen jatkoajan loputtua 31. lokakuuta – ilman sopimusta, jos EU ei taivu myönnytyksiin.

Michael Gove saattaa kompastua kohuun 20 vuoden takaisesta huumekokeilusta.

Donald Trumpin kopio

Boris Johnson muistuttaa otsatukkaa myöten ystäväänsä Donald Trumpia. Myös Johnson liioittelee ja antaa lupauksia, joita on mahdoton toteuttaa.

Karismaattisen esiintymisensä takia Johnson on kenttäväen suuri suosikki. Jos hän selviää parlamentaarikkojen äänestyksissä kahden parhaan joukkoon, on hänen voittonsa hyvin todennäköinen.

Löysät puheet ja suurpiirteisyys tosiasioista voivat myös olla Johnsonin kompastuskivi. Johnson on joutunut muun muassa selittämään, mitä hän tarkoitti verratessaan burkaan pukeutunutta naista puhelinkoppiin.

Konservatiivipuolueen puheenjohtajavalinta on salainen lippuäänestys. Aikaisemmilla kerroilla ennakkosuosikki ei päässyt maaliin saakka.

Andrea Leadsom oli Theresa Mayn vastaehdokas vuonna 2016. Hän luopui leikistä ennen jäsenistön postiäänestystä.

Huumeista kompastuskivi

Michael Gove luettiin pitkään Johnsonin vahvaksi haastajaksi, sillä Govea on pidetty pätevänä ja vakaana. Hän on ainoa, joka olisi valmis pidentämään nykyistä takarajaa, joka on 31. lokakuuta..

Goven osakkeet laskivat, kun paljastui, että hän nuuski kokaiinia iltabileissä parikymmentä vuotta sitten. Huumekokeilu saattoi Goven ikävään valoon, sillä hän oli noihin aikoihin Times-lehden toimittajana ajanut tiukkaa, huumeisen vastaista linjaa.

Nyt Johnsonin ykköshaastajana pidetään Jeremy Huntia. Hänen arka paikkansa on se, että hän on brexit-käännynnäinen eli hän äänesti vuoden 2016 kansanäänestyksessä Britannian EU-jäsenyyden puolesta.

Maltillisilla puheillaan Hunt voi toisaalta saada kannatusta eri leireistä. Johnsoniin verrattuna Hunt on varsin väritön poliitikko.

Maahanmuuttotausta valttina

Sajiv Javid käy kampanjaa muista poikkeavalla tavalla. Hän korostaa olevansa pakistanilaisten maahanmuuttajien lapsi.

Entinen brexit-ministeri Dominic Raab edustaa on kovaa linjaa. Hänelle kaupankäyntiin EU:n kanssa riittäisi Maailman kauppajärjestön (WTO:n) antamat puitteet. Raab olisi hätätilassa valmis ohittamaan parlamentin, jotta brexit saadaan toteutettua.

Konservatiivipuolueen puheenjohtajaksi tulee Britannian pääministeri.

Mutta valitun pääministeriura voi jäädä lyhyeksi, jos oppositio saa taakseen muutamia hallituspuolueen kansanedustajia luottamuslauseäänestyksessä. Silloin edessä ovat ennenaikaiset parlamenttivaalit.

Juttua muokattu 16.40.

Pudotuspeli

Britannian konservatiivipuolueen puheenjohtaja on valittu vuodesta 1965 saakka moniportaisessa vaalissa.

Ehdokkaita oli nyt kymmenen, enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Valintaan osallistuvat konservatiivipuolueen 313 parlamentaarikkoa. Äänestykset ovat suljettuja lippuäänestyksiä.

Tänään torstaina on pudotuspelin ensimmäinen kierros. Silloin leikistä putoavat kaikki ne, jotka saavat vähemmän kuin 17 ääntä. Jos kaikki saavat yli 16 ääntä, vähiten ääniä putoaa pois.

Seuraava äänestyskierros on ensi tiistaina. Silloin putoavat ne, jotka saavat vähemmän kuin 33 ääntä. Vähiten ääniä saanut tipahtaa tässäkin vaiheessa joka tapauksessa pois.

Kenttä päättää

Äänestykset jatkuvat sen jälkeen ensi viikolla niin, että jäljellä on enää kaksi ehdokasta.

Puolueen jäsenistö (noin 160 000) valitsee tämän jälkeen postiäänestyksellä uuden puheenjohtajan. Voittaja ilmoitetaan 22. heinäkuuta.

MAINOS

Kommentoi

Britannia saanee pian oman trumppinsa. Jonkinlainen vasalli maa on ollut tähänkin asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britannian pääministeri ei voi olla "Trumppi". Että miksiköhän ei voisi olla?

No siksi, että Britannian parlamentti voi antaa hatkat hallitukselle milloin vain. Samoin puolueet voivat erottaa oman johtajansa milloin vain.

Tätä se parlamentarismi tarkoittaa. Britanniassa ei ole vaaleilla valittavaa presidenttiä eikä kuningashuoneellakaan ole valtaa.

Suomessa eletään ns. puoliparlamentaarisessa järjestelmässä kun täällä on presidentti, jolle on perustuslaissa suotu ulkopoliittista valtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko nyt jo Suomessakin aika uskoa että Brexit on tosiasia ja se tulee vääjäämättä. Ei tule mitään uusia kansanäänestyksiä kun kukaan ei sitä halua. Britanniassa demokratiaa kunnioitetaan ihan eri tavalla kuin Suomessa. Täällä asioita vie eliitti eteenpäin oman halunsa mukaan, kaikenlaisia kiertoteirä ja venkulointeja hyväksi käyttäen. Britit on suoraselkäisempiä ja pitäytyvät demokratiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin Suomessa ei ole mitään sanomista tai valtaa kansalaisilla, onneksi UK:ssa ja meillä USA:ssa on!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmeisesti ajattelet, että Britannian pääministeri voisi Brexit-asian ratkaista. Olet kyllä tässä tosi pahasti hakoteillä, sillä Britannian parlamentti ratkaisee Brexitin kohtalon. Jos ero ilman sopimusta uhkaa lokakuussa, niin hallitus kaadetaan ja tulee uudet vaalit.

Äänestäjien enemmistö on jo kääntynyt Brexitiä vastaan, joten uusi hallitus todennäköisesti määräisi uuden kansanäänestyksen. Veikkaan myös, että Britannian vanha puoluekartta (konservatiivit, työväenpuolue) menee kokonaan uusiksi. Syntyykö samanlainen jako kuin on Pohjois-Irlannissa, unionistit ja nationalistit. Eri merkityksissä tosin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yle se osaa,Boris Jonhsonin puhe jätettii tekstittämättä muiten hörinät kyllä oli tekstitetty.Tietenkin tämä on ylen tehtävä joka on hallituksessa päätetty,vaikuttaminen kansan mielipiteen muokkaamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessahan on yritetty kaikin keinoin vaikuttaa siihen että brexit ei toteutuisi, suomalaisillekin on uskoteltu että ei se toteudu. Tulee uusia äänestyksiä ym.. Ei tule ja brexit toteutuu suomalaisten jarrutuksesta huolimatta ja muita seuraa vielä perässä kun nähdään miten Britannia hyötyy täydestä itsenäisyydestään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Suomi on onnistunut estämään Brexitin toteutumisen. Lyön tästä vaikka melko ison vedon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäkin omat kansat äänestää parhaat johtajansa turha siinä on muiden märistä heidän valintojaan. Media koittaa kovasti vaikuttaa kansan mielipiteisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosin nyt valinnan tekevät konservatiivipuolueen jäsenet, joiden osuus koko väestöstä on 0,24 prosenttia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Kansan mielipiteisiin” ....meinasin nimittäin juuri SUOMEN kansan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.8.
Tältä näytti ilmakitaransoiton MM-kisoissa vuonna 2019, voittaja tuli tällä kertaa Yhdysvalloista
23.8.
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
23.8.
Lumijokinen Elian Web hurjassa vauhdissa Ruotsissa – murskasi sekä oman ennätyksensä että Bergsåkerin rataennätyksen
23.8.
Lapin kesästä on vaikea kehittää talven veroista sesonkia, joten Markku Inkilä antoi Revontulikylälleen myös oman kesänimen
23.8.
Haikarat Lukijalta
23.8.
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
23.8.
Mika Nurmela oli Kaleva Cupin tähtijuniori 1983 – Video näyttää, kuinka tuleva ammattilainen ampui ratkaisevan rankkarin ylänurkkaan Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Jos olisit tuossa edessäni vetäisin turpaan. Todellakin...nuorilla on eri arvot. Heitä ei haittaa vaikka vanhukset makaa... Lue lisää...
Vai ei ole pula

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image