Ulkomaat

Britannian ja EU:n brexit-neu­vot­te­luis­sa saavutettu sopu – Boris Johnson: "Meillä on mahtava uusi sopimus"

Jean-Claude Juncker kertoo, että Britannia ja EU-komissio ovat päässeet sopuun brexit-neuvotteluissa. KUVA: OLIVIER HOSLET / POOL / EPA
Ulkomaat 17.10.2019 12:46 | Päivitetty 17.10.2019 13:03
STT

Boris Johnson kehuu saavutusta "mahtavaksi uudeksi sopimukseksi, jolla hallinta saadaan takaisin".

Britannian ja EU-komission välisissä brexit-neuvotteluissa on saavutettu sopu, kertoo komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker. EU-johtajat ovat koolla myöhemmin tänään Brysselissä.

EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier pitää lehdistötilaisuuden Brysselissä näillä hetkillä. Neuvottelut ovat koskeneet Pohjois-Irlannin ja Irlannin välisen rajan pitämistä avoimena.

Britannian pääministeri Boris Johnson suitsuttaa sopua Twitterissä.

– Meillä on mahtava uusi sopimus, jolla hallinta saadaan takaisin – nyt parlamentin pitäisi saada brexit valmiiksi lauantaina, jotta voimme siirtyä muihin tärkeisiin asioihin, Johnson tviittasi.

Brexitin ympärillä on edelleen paljon epäselvyyttä. Aiemmin tänään Pohjois-Irlannin unionistipuolue (DUP) ehti ilmoittaa, ettei se ei hyväksy Johnsonin ajamaa uutta brexit-suunnitelmaa. Puolue sanoi Twitterissä, että ratkaisut arvonlisäverosta ja tulleista eivät kelpaa sille.

DUP:n ilmoitus on kova isku Johnsonille vain muutamaa tuntia ennen kuin brexit-ratkaisua on määrä käsitellä EU-huippukokouksessa. Brexit on pantu huippukokouksen asialistan ensimmäisenä aiheena.

DUP on toiminut konservatiivien apupuolueena, mutta on aiemmin torjunut kaikki ratkaisut, jotka perustuvat tullirajaan Irlannin merellä.

EU-johtajat kokoontuvat tänään iltapäivällä Brysseliin huippukokoukseen, ja brexit vie tapaamisen päähuomion.

Britannian on tarkoitus jättää EU kahden viikon päästä, lokakuun viimeinen päivä. Britannian lain mukaan pääministeri Johnson joutuu pyytämään erolle lisäaikaa, jos hänellä ei ole huippukokouksesta kotiinviemisinään erosopimusta, joka hyväksytään maan parlamentissa lauantaihin mennessä.

Sopimus tarvitsee joka tapauksessa vielä Britannian parlamentin hyväksynnän, jota ei kolmella edellisellä kerralla ole saatu.

Turkki, laajentuminen ja budjetti jäävät varjoon

Brexit jyrää tälläkin kertaa huippukokouksen muut aiheet, vaikka asialistalla olisi vakavia ja tärkeitä aiheita.

EU-johtajien odotetaan tuomitsevan Turkin hyökkäyksen Pohjois-Syyriaan yhtä suorasanaisesti kuin ulkoministerit maanantaina. EU-maiden lausunto oli poikkeuksellinen, koska maat tuomitsivat ensimmäistä kertaa Nato-kumppanin ja EU-hakijamaan toiminnan.

EU-johtajat palaavat myös keskusteluun laajentumisesta. Eurooppaministerit torjuivat aiemmin viikolla jäsenyysneuvotteluiden aloittamisen Pohjois-Makedonian ja Albanian kanssa, mutta päätös jäi kiinni vain muutamasta maasta. Varsinkin Hollanti ja Ranska ovat varautuneita neuvotteluiden aloittamiseen maakaksikon kanssa.

Vaikeana palana huippukokouksessa ovat neuvottelut tulevien vuosien budjetista. Suomi on puheenjohtajamaana toimittanut EU-maille pohjapaperin, josta käydään keskustelua.

Neuvottelut venyvät vähintään loppuvuoteen, mutta nyt tavoitteena on sopia budjetin koosta.

Kannat jakautuvat voimakkaasti nettomaksajien ja -saajien välillä. Komissio on ehdottanut 1,11 prosenttia EU-maiden yhteenlasketusta bruttokansantulosta, mutta tiukan kurin viisikko Saksa, Hollanti, Itävalta, Ruotsi ja Tanska vaativat budjetin pitämistä yhdessä prosentissa.

Diplomaattilähteen mukaan Suomen pohjapaperissa on ehdotus kokonaissumman asettumisesta 1,03–1,08 prosentin välille. Ehdotus on kuitenkin herättänyt runsaasti vastaväitteitä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (58)

Euroopassa Euuun ulkopuolella olevat valtiot ovat taloudellisesti erittäin hyvässä kunnossa
Suomen vienti ei pelasta taloutta , vaikka myytäisiin kaikki metät sellun ja 2/4
Ongelmat ovat täysin itse aiheutettuja , kuntia on liikaa
Rahat menevät piällysmiehille , mitään edistyksellistä ei investoida
Asukkaiden ostovoima ei riitä minkään toiminnan ylläpitoon
Virastoja byrokraatteja tehotonta toimintaa
On henkilöitä nauttiessaan palkkaa, eivät ole koskaan tehneet mitään hyödyllistä
Ja pahinta on etteivät edes ymmärrä sitä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työväenpuolue on jo ilmoittanut että tämä versio on huonompi kuin Mayn neuvottelema ja sekin hylättiin kolmesti selvin numeroin.

EU on meille välttämätön vientimaana. Meidän sisämarkkinat on pienet, ei pärjätä jos laskutamme vain toisiamme. Iso-Britannian väkiluku on 65 miljoonaa ja uintimatkan päässä mantereelta joten logistiikka on leikkiä verrattuna meidän kuljetuskustannuksiin. Briteillä on brexitin jälkeen kumppaneina lähinnä USA ja Turkki, noiden kanssa pitää vääntää diilejä.
Kaikkialla liittoudutaan, edes Venäjän sisämarkkinat eivät riitä vaan euro-aasialaiseen liittoon Venäjä painostaa Valko-Venäjän ja nyt Serbiakin liittyy siihen samoin Moldova. Ainoa keino meillä selviytyä on olla EU:ssa joka kuitenkin on taloudellisesti suurin liittoutuma vaikka poliittisesti mitätön.
Britit järjestävät uuden kansanäänestyksen ja pysyvät EU:ssa ja Johnson ja Farage hiipuvat taustalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni Ei tiedä mitä tarkoittaa yhteisvalutta Euro!!! Tänäpäivänä maasisäinen devaltaatio tehdään palkkoja leikkaamisella ja nollakorkoa maksetaan pääomasta jonka seuraukset näkyvät väestö ylivelkaantuvat-ja valtiovelka paisuu hurjaa vauhtia 600000 tuhatta tunnissa(laskun maksaa jälkisukupolvet eläetuudet romutetaan-ja omaisuus pakkolunastetaa.Suomen kansallisvarallisuus myydään ulkomaisten sijoittajien omistukseen kestävyysvajeen tasamiseen"konkurssi häämöttää Suomea"ikävä kyllä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskin tätäkään sopimusta hyväksytään. Jahkailu jatkuu vielä vuosia. Lopulta sitten äänestetään uudestaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä en ainakaan halua kuullakaan koko EU sta. Mokomakin byrokraattien temmellys kenttä. Mässäillään vaan veromaksajien rahoilla eikä ole päätä eikä hantää koko hommassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se hyvä että edes yksikin maa alkaa tulemaan järkiinsä ja haluaa erota EU sta. Toivottavasti Boris hoitaa kotiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brittejä johdateltiin valheilla äänestämään EU:ta vastaan. Palaavat vielä takaisin kun todellisuus valkenee heille. Puolet briteista kannatti EU:ssa pysymistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni ei ymmärrä sitä miksi??vientiteollisuus haluaa kiky-sopparia lisää ja työttömyytä pidetään yllä palkkojen pysymistä alhaisina ja teollisuus Eivät pysty devalvoimaan,kun olemme yhteisvalutassa ja Eurouniossa kilpaulukyvyn parantamiseksi.Suomen Valtiontuella ja lakien muutoksilla työväestö ajetaan nurkaan ja surkuhupaisinta kestävyysvaje vuodesta toiseen sukupolvilta toisille.Suomalaiset myhäilevät saimme vapaaliikkumisen kerran elämässä käydä Portugalissa eikä tartte vaihtaa valutta olla tyytyväisiä.Tämä Suomalaisten yksikertaista ajattelua jonka valtamediat ja lehdistöt manipuloivat Suomalaisten aivoihin.Jos puhutaan kuuluisesta demokratiasta sitä Eurouniossa ole joka lailla ja säädöksillä nujerretaan kuin entisessä "NEUVOSTOLIITOSSA"ikävä kyllä..Luulempa että Briteillä alkaa nousukausi sisämarkinat kasvaa ja omavaraisuus kasvaa 100% kriisien tullessa Suomalaiset joudumme Saksalta ja Ranskalta pyytämään ruokaa...voi veljet...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jatkuvasta devalvoinnista ei kenellekään ole mitään hyötyä, ainoastaan haittaa. Sinusta siis yritysten kilpailukykyä parannetaan devalvoimalla. Noin typerää en ole aikoihin kuullut!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Senhän piti olla mahdottomuus saada sopimusta tai ainakaan sellaista mitä Britannia haluaa. Britanniahan sai tässä kaiken mitä ikinä halusi? EU ei pannut kampoihin yhtään? Olikohan tässä nyt jokin juju vai mitähän siellä on tapahtunut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olihan Theresa Mayn hallituksellakin neuvoteltu sopimus. Ei sopimus missään vaiheessa mikään mahdottomuus ole ollut.

Mahdottomuus sitä vastoin edelleenkin on, että Britannian parlamentti sopimuksen hyväksyisi. Mayn sopimus hylättiin kolmessa äänestyksessä. Eikä enemmistöä nytkään näytetä saatavan tämän sopimuksen taakse. Asia ratkeaa lauantaina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuten on tarkoituskin niin Brexitistä hyötyvät vain Kiina, Venäjä ja USA.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinkahan pitkälle bulvaani Boris on jo neuvotellut Britannian liittymisen Trumpistanin osavaltioksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on hyvä opetus unionisteille, jotka pitävät eroa EU:sta mahdottomana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskin tuosta hieromisesta tuon kummenpaa saadaan aikaan. Ongelma on kuitenkin Boris Johnson, jolla on liian paljon vihollisia kannattamaan hänen sopimuksiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

minä uskon anttia, että sopimusta ei enää avata, ei taida vaan boris ja juncker uskoa anttia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi maan pitää olla pakkoavioliitossa kun Ei halua.Suomessakin pelotellaan jos maa lähtee Eurouniossa mörökölli tule ja vie.Hölyn pölyä maan sisämarkinat alkavat toimimaan ja omavaraisuus nousee 100% joka kansakunnalle eduksi kriisien tullessa on ruokaa mitä jakaa kansalle.Tällä hetkellä Suomi ole kuin 21% omavarain ennen Eurounioon liittymistä olimme 100% elintarviketuotannossa,kansallisessa varallisuudessa.Suomi huutolaislapsen asemassa velkaannumme 600000 tuhatta tunnissa koska kotimaan asiat jäänyt hoitamatta kun pitän olla rähmällään Saksalle ja Ranskalle ikävä kyllä...Puskin Itä-rajalta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (58)

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
54
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
48
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
31
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
20
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
18
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta
17
MTK:n Juha Marttila: Peltojen metsittäminen olisi täysin vastuutonta – "Jos kotimaan kulutus vähenee, Suomen on vietävä enemmän"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image