Ulkomaat

Britannian hallitus julkisti vas­ten­tah­toi­ses­ti arvionsa so­pi­muk­set­to­man brexitin vaikutuksista – arvio povaa kaaosta

Mielenosoitukset Britannian parlamenttitalon edustalla jatkuivat torstaina, vaikka parlamentti on jo istuntotauolla. KUVA: WILL OLIVER
Ulkomaat 12.9.2019 14:23
Daniel Wallenius

Britannian hallitus on vastentahtoisesti julkistanut tänään torstaina Britannian sopimuksetonta EU-eroa arvioivan asiakirjansa.

Hallituksen arvioiden mukaan liikenne Englannin kanaalin poikki voi romahtaa jopa 60 prosentilla ensimmäisenä päivänä. Rekkojen arvioidaan joutuvan odottamaan jopa kaksi ja puoli vuorokautta ennen kuin ne pääsevät kanaalin yli. Pahimmat häiriöt saattavat kestää jopa kolme kuukautta.

Liikenneruuhkat saattavat vaikuttaa polttoainetoimituksiin ja polttoaineen hamstraus puolestaan sen loppumiseen osissa maata.

Asiakirjan mukaan julkinen sektori ja yritykset ovat huonosti valmistautuneet sopimuksettomaan eroon johtuen maassa vallitsevasta poliittisesta sekaannuksesta. Tiettyjen tuoreiden ruokien saatavuudessa voi olla häiriöitä ja ostopaniikki voi pahentaa ruuan toimitusvaikeuksia. Lisäksi lääkkeiden saatavuus olisi vaarassa. Asiakirja arvioi vaikutusten johtavan mielenosoituksiin ympäri maata.

Oppositio haluaa parlamentin koolle

Asiakirja on valmisteltu pian sen jälkeen, kun Boris Johnsonista tuli pääministeri. Se on toiminut Britannian hallituksen sopimuksettoman EU-eron suunnittelun pohjana. Hallitus on vedonnut siihen, että kuusi viikkoa vanha asiakirja on vanhentunut.

Maan parlamentti pakotti hallituksen julkaisemaan laskelmansa maanantaina. Parlamentin jäsenet syyttivät Johnsonia sopimuksettoman brexitin vaikutusten salailusta.

Hallituksen mukaan asiakirjassa on kuvattu sopimuksettoman brexitin pahimmat mahdolliset vaikutukset, ja että hallitus oli varautunut myös muihin mahdollisiin skenaarioihin.

Johnson sanoo yhä, että Britannia lähtee EU:sta lokakuun loppuun mennessä, vaikka parlamentti onnistui työjärjestyksen haltuun ottamalla runnomaan pikavauhtia läpi lain, joka pakottaisi Johnsonin hakemaan lisäaikaa Brysselistä, jos erosopimusta ei synny. Johnson on myös sanonut haluavansa uudet vaalit, mutta oppositio ei suostu vaaleihin ennen kuin sopimuksettoman eron uhka väistyy.

Oppositiossa istuva työväenpuolue on vaatinut parlamentin kutsumista takaisin koolle Johnsonin määräämältä ennätyspitkältä istuntotauolta.

Oikeusistuimet erimielisiä

Skotlantilainen oikeusistuin antoi keskiviikkona tuomion, jonka mukaan Johnsonin päätös keskeyttää parlamentin työ oli laiton. Toinen, englantilainen oikeusistuin puolestaan sanoi, ettei oikeudella ole valtaa kyseenalaistaa pääministerin päätöksiä.

Torstaina oikeusjuttu puolestaan kaatui Pohjois-Irlannissa, missä Johnsonin brexit-strategia haastettiin Pohjois-Irlannin vuoden 1998 rauhansopimuksen vastaisena.

Lopullinen tuomio asioissa saadaan Britannian korkeimmasta oikeudesta ensi viikolla.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kuinka paljon kaaosta on EU saanut aikaan puolittain jäsenenä olleessa maassa. Mitähän sitten tapahtuu, kun loputkin lähtevät? EU on hämmentänyt Eurooppaa oikein olen takaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että se on EU:n vika tämä brittien sekoilu!

Voin kertoa sinulle, että kyllä Britanniassa moni asia on ollut hullusti jo ennen EU-jäsenyyttäkin. Lähtekööt vain, jos seura ei kelpaa. EU ei ole lähdön esteenä.

EU on saanut eripuraisen Euroopan paljon vakaammaksi rauhallisemmaksi. Sääntöperustainen järjestys on aina parempi kuin anarkia. Populistit ja anarkistit ovat tietysti tästäkin eri mieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johnsonia keppihevosenaan käyttävä Dominic Cummings pyrkii ei vähempään kuin tuhoamaan Britannian demokratian ja häntä ei kukaan ole tehtäväänsä äänestänyt. Britannian itsenäisyys tulee merkittävästi vähenemään, ei kasvamaan, brexitin myötä. Maa menettää 400 kauppasopimusta ja joutuu anelemaan uusia millä ehdoilla tahansa. Viimeinen sammuttaa valot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demokratiasta löytyy yllättäviä piirteitä ja tässä tapauksessa maasta, josta monikaan ei olisi nähtyä uskonut. Ensin kansa houkuteltiin äänestämään brexitin puolesta valheellisin perustein ja nyt pääministeri laittaa parlamentin kuukaudeksi jäähylle.Taidamme nähdä kalliiksi tulevan virheliikun, jota jossitellaan vielä vuosien ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britannian hallitus ja Boris Johnson ovat brexitin vastustajia? Melkoinen suunnanmuutos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksen itsensä tilaama ja/tai tekemä selvitys se on. Ei siis mitään tekemistä vastustajien kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas yksipuolista uutisointia jossa jätetään tarkoituksella mainitsematta kaikki hyvät puolet.

Totuus on että EU-eron myötä britit pystyvät sopimaan itse paljon parempia kauppasopimuksia ja ennen kaikkea itse vaikuttamaan omaan rajavalvontaansa ja valuuttaan.

Nämä ovat arvoja joille kylmät kalkulaattori- ja laskutikkumiehet eivät osaa laskea hintaa, mutta jotka ovat jokaisen suoraselkäisen ja isänmaallisen kansalaisen elämänlaatua oikeasti parantavia asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdistyneillä Kuningaskunnilla on oma valuutta ja oma keskuspankki, joten sen rahapolitiikka on täysin omissa käsissä tälläkin hetkellä. Britannia ei kuulu Schengen-alueeseen, eli sinne mennään tullin kautta, ja matkustajilla tulee olla passi. He itse eivät vaan ole viitsineet valvoa EU:n kansalaisten kulkemista erityisen tarkkaan, vaikka se olisi jo nyt kuitenkin mahdollista. Brexitin myötä Britannia menettää vapaakauppasopimuksen EU:n kanssa, joten siinäpähän käyttävät aikansa tarkastellakseen kuljetuksia, jotka rajan yli kulkevat, jos ei parempaa tekemistä ole. Britannialla on monissa muissakin EU-asioissa erityisvapauksia, esim. työntekijöiden oikeuksien suhteen.

Kauppasopimuksiin asialla on vaikutusta. Valitettavasti entinen maailman suurin imperiumi on nykyään enää tynkä, jossa asuu alle 1% maailman ihmisistä, ja jolla ei ole minkäänlaista voimaa kauppaneuvotteluissa. Jos Britit esim. haluavat vapaakauppasopimuksen Yhdysvaltojen kanssa, se tulee olemaan mallia ota tai jätä. Samalla britit saavat kokea, minkälaista on ostaa tuotteita, joiden turvallisuus- ja laatuvaatimukset ovat huomattavasti EU:n standardeja matalammat.

Ehkä se silti kannattaa. Onnea matkaan. Jää vähän ikävä laadukkaita Brittiläisiä verkkokauppoja, joille saattaa ottaa ohraleipä tämän seurauksena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei noin pienellä maalla ole mitään neuvotteluasemaa isompien valtioiden tai unioin kanssa. Toki tämä asetelma käy isommille tahoille ja sen tajuaa Trumppikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis että Britannia pystyisi solmimaan parempia kauppasopimuksia kuin EU? Muumit ovat lähteneet laaksosta...

EU:n talous on n. 22%, ja Britannian talous on 3,3% maailmantaloudesta. Mikähän mahtaa olla vastaava neuvotteluvoima?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

26.1.
Anita Korva näki valonpilkahduksia Rokualla OHS:n kansallisissa kisoissa
26.1.
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
26.1.
OLS pullotti pinkin pyörremyrskyn – Pitkä tappioputki katkesi, kun huippujoukkue Classic kaatui Kastellissa
26.1.
Mediat: Ex-koripallotähti Kobe Bryant on kuollut helikopterionnettomuudessa – pidetään yhtenä kaikkien aikojen NBA-pelaajista
26.1.
Ynni otti voiton Kristika Turusta vuoristoratamaisen esityksen jälkeen, katso kuvia ottelusta
26.1.
Talvinen sää palaa Ouluun: Ensi viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
26.1.
Kapteeni täynnä tahdonvoimaa – Vili Hautala laittaa kroppaa peliin Ynnin puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

210 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image