Ulkomaat

Britannian hallituksesta lähti jälleen ministeri Boris Johnsonin lähestyvän pää­mi­nis­te­ri­ni­mi­tyk­sen takia – "maan yllä on synkkä pilvi"

Boris Johnsonilla on ollut alusta asti selkeä etumatka konservatiivipuolueen puheenjohtajakilpailussa, jonka voittajasta tulee pääministeri. KUVA: NEIL HALL
Ulkomaat 22.7.2019 13:27
Katja Ihatsu

Britannian pääministerikisan tulos julistetaan tiistaina. Johnsonin ennakoitu murskavoitto panee hallituksen uusiksi.

Britannian hallitukseen tulee useita ministerimuutoksia, jos puheenjohtajakisaa alusta asti johtaneesta Boris Johnsonista tulee tiistaina konservatiivien puheenjohtaja ja maan uusi pääministeri.

Puolueen odotetaan ilmoittavan äänestyksen tuloksen tiistaina alkuiltapäivästä.

Britannian Eurooppa-ministeri, Johnsonin brexit-linjausta kritisoinut Alan Duncan erosi maanantaina, kertoi Reuters. Duncan kuvasi brexitiä "synkäksi pilveksi", jonka alla Britannian on pakko toimia.

Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt on haastanut Boris Johnsonin konservatiivipuolueen puheenjohtajakisassa.

Viime viikolla hallituksen jätti kulttuuriministeri Margot James. Lisäksi kolme ministeriä on ilmoittanut lähtevänsä hallituksesta, jos Johnson tulee valituksi. Viimeisin heistä oli valtiovarainministeri Philip Hammond, joka kertoi asiasta BBC:lle.

Hammond sanoi, ettei voi hyväksyä Johnsonin brexit-strategiaa, jonka mukaan Britannia lähtee EU:sta 31. lokakuuta mennessä sopimuksella tai ilman.

Aiemmin oikeusministeri David Gauke ja kehitysyhteistyöministeri Rory Stewart ilmoittivat, etteivät jatka hallituksessa Johnsonin alaisuudessa.

Yli kaksi kolmesta kannattaa

Ministerierot ovat todennäköisiä, sillä Johnsonille ennakoidaan murskavoittoa. Valinnan hänen ja ulkoministeri Jeremy Huntin välillä tekevät konservatiivipuolueen 160 000 jäsentä. Postiäänestys päättyi sunnuntaina.

Jopa 73 prosenttia konservatiiveista kannattaa Lontoon entistä pormestaria Johnsonia maan johtajaksi, kertoi The Sun -lehden kaksi päivää ennen äänestyksen päättymistä teettämä mielipidekysely.

Johnson suhtautuu brexitin takarajaan lokakuun lopussa ehdottomammin kuin Hunt. Hunt on sanonut olevansa valmis siirtämään EU-eroa, jos erosopimusneuvottelut sitä vaatisivat.

Johnson puolestaan olisi valmis myös kovaan brexitiin, mutta kirjoitti The Daily Telegraphin viikottaisessa kolumnissaan, että sopimus on mahdollinen takarajaan mennessä, jos Britannia "löytää uudelleen suuntansa".

– Voimme lähteä EU:sta 31. lokakuuta mennessä, ja meillä on siihen tarvittavat keinot. Tarvitsemme vain tahtoa, hän kirjoitti.

Entiset pääministerit varoittavat

Kaksi maan entistä työväenpuolueen pääministeriä, Gordon Brown ja Tony Blair ovat varoittaneet sopimuksettoman brexitin vaaroista, kertoi BBC. Blairin mukaan kova brexit voisi olla maalle katastrofi.

– Kukaan ei tiedä sen vaikutuksia, koska yksikään kehittynyt valtio ei ole koskaan irrottautunut yhdessä yössä saavuttamistaan kauppasopimuksista, hän kirjoitti Times-lehdessä.

Blair myös huomautti, ettei näköpiirissä ole uutta erosopimusta EUn kanssa, jonka Johnson hyväksyisi.

Brown puolestaan luonnehti Lontoossa pitämässään puheessa kovan brexitin sysäävän maan talouden "alas jyrkänteeltä".

May jättää tehtävät keskiviikkona

Britannian pääministeri Theresa May pitää keskiviikkona viimeisen pääministerin kyselytunnin, jonka jälkeen hän jättää eroilmoituksensa kuningatar Elisabetille. Hänen seuraajansa aloittaa tehtävässä välittömästi.

May viimeiseksi johtoliikkeeksi pääministerinä jäänee tänään maanantaina Persianlahden tankkerikriisin takia järjestetty hätäkokous.

Sen tarkoituksena on keskustella Iranin perjantaina kaappaaman tankkerin tilanteesta ja siitä, miten Persianlahden kulkureitin turvallisuus voidaan taata.

Iranin vallankumouskaarti kaappasi Britannian lipun alla liikennöivän, ruotsalaisomisteisen Stena Impero -tankkerin Hormuzinsalmella.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Britannialle ja valehtelun uskoville olisi oikein, jos kova brexit toteutuu. Britannia on luullut liian kauan elävänsä pumpulissa, nyt on oikein heidän palaaminen maan pinnalle, ruohonjuuritasolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jussi Halla-aho (Mestari) on kertonut julkisesti useaan kertaan, että Suomi voi irrottautua EU:sta aikaisintaan siinä vaiheessa kun demokraattinen Suomen valtio on Naton jäsen. Mutta mitä tekevät perussuomalaiset perusputinistit, tottelevat Moskovan (Suurmestarin) komentoja ja vievät Suomea kohti Kremlin tavoittelemaa venäjän liittovaltiota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä höpäjät? "Kremlin tavoittelemaa Venäjän liittovaltiota?" Jos et satu tietämään, Venäjä on jo liittovaltio! Siksi sitä kutsutaan Venäjän federaatioksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeinkin Britannian upea kansa saa sen minkä halusi eli kovan brexitin ilman mitään sopimuksia. Siitä alkaa Britannian kultakausi ja aivan kaikki asiat Britanniassa lähtee parempaan päin. Tämä on samalla se globalisti-elitistien pahin painajainen, sillä he ovat laittaneet kaikki korttinsa kiinni sen puolesta, että brexit olisi huono asia. Nyt kun kova brexit sitten tulee ja mikään asia ei muutu huonoksi, niin mitä meinaa globalistit sen jälkeen sanoa? Miten globalistit aikovat jatkossa perustella Euroopalle, että on hyvä idea ylläpitää maailman suurinta ja kalleinta virkamieskoneistoa jota toisinaan kutsutaan myös Eurostoliitoksi.

Mielestäni Britannian hallituksesta pitäisi antaa kenkää kaikille, sillä niin pahasti he ovat epäonnistuneet. Antaa Johnsonin koota kokonaan uusi hallitus osaavista ammattilaisista ja kunnon kova brexit näytöstyyliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan kuriositeettina ja muistin virkistämiseksi perusputinistile, että Brittein saarilta on sulkeutumassa - sulkeutunut kolme autotehdasta, kaksi terästehdasta ja pankit ovat jo lähteneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Populismin suosio romahtaa, kun nähdään, mitä se on saanut aikaan Britanniassa. Jo nyt EU-eron puolesta liputus on loppunut muualta Euroopassa. Populisteilla alkaa puntti tutisemaan. Näin tulkitsen myös uhopuheesi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Globalisteilla se vasta hiki tulee pintaan kun UK ja USA alkaa puhaltamaan yhteen hiileen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Globaalia toimintaahan sekin olisi. Lisäksi raaka-aineet, kaupankäynti yms on jo ollut globaalia hyvän aikaa. Siinä ei utopistiset menneisyydenhaikailut muuta tee kuin maksaa tavalliselle ihmiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Britannia mihkään eroamassa ole. Eräät EU-maat tosin vähän brittejä näpäyttivät toimittaessaan heille laiskasti ilmoituksia äänioikeudesta EU-vaaleissa. Mutta isompaa kopua ei liene näköpiirissä. Tässäkään tapauksessa ei ole nähtävissä, että uusi pääministeri erohakemuksen päälle raksit laittaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Populistit meluavat, että EU ”sortaa” Britanniaa, mutta Britannian vaikutus EU:n sääntöihin ja käytäntöihin on aina ollut suuri, ehkä suurin kaikista jäsenmaista. Tästä tosiasiasta brexiteerit ovat hiljaa, uhriksi itsensä lavastaminen on niin paljon mukavampaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttävät kaikki merkittävät ministerit jo etukäteen irtisanoutuvan nähdessään varman romahduksen edessään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johsonin päästessä pääministeriksi emme tule hänen jälkeensä konservatiivejä näkemään vuosikymmeniin Britannian hallituksesa, koska hän joko tekee täystuhon täyttämällä lupauksensa, tai pettää ainoan lupauksensa täydellisti jättämättä tekemättä lupaamansa.
Siksi myöskään emme tule koskaan näkemään perussuomalaisia koskaan Suomen hallituksessa, koska he saisivat aikaan vain tuhoa, taikka eivät saisi aikaan yhtään mitään kuihtuen Persusiipi Sinisten tapaan. Jokainen ääni Perussuomalaisille menee aina hukkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Polulismi saa aikaan liian paljon tuhoa, ei yksin Britanniassa vaan myös Suomessa. Timo Soini on merkittävä syyllinen, koska elvytti moniongelmaisen Toni Halmeen Perussuomalaisen puolueen. Perussuomalaiset ovat lähtöjään Maalaisliitosta (ML) Veikko Vennamon perustaessa Suomen Pientalonpoikien Puolueen (SPP) ja myöhemmin muuttaessaan sen nimen Suomen Maaseudun Puolueeksi (SMP), joka muutti nimensä Perussuomalaiseksi (PS).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Populistit lupaavat monimutkaisiin ongelmiin yksinkertaistet ratakaisut, jotka eivät toimi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muut hakevat monimutkaisiin ongelmiin monimutkaisia ratkaisuja, jotka nekään eivät toimi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monimutkainen maailma vaatii monimutkaisia tai vähintään monitahoisia ratkaisuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muut yrittävät etsiä vaihtoehtoisia toimintamalleja ja päästä kompromisseihin(kin). Populistit syyttävät aina muita asioiden huonosta tilasta, ja lupaavat täysin toteuttamiskelvottomia ratkaisuja - sellaisia mitä he eivät voi koskaan toteuttaa, jolloin päästään taas syyttämään muita estämisestä. Populistien kohdalla kyse ei ole siitä, että he haluaisivat muutosta asioihin. He haluavat vain olla näennäisesti politiikassa mukana, ja ansaita hillotolpilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
27.1.
Ettan vire kestää lentopalloliigassa, nyt kotisalissa talttui Hurmos: "Onneksi pelaajat pystyvät repimään ratkaisevan eron, kun valmentaja ei saa mitään aikaan"
27.1.
Analyysi: Oulun valtuusto kokoustaa kuin sillit purkissa – auttaako tiivis tunnelma päättämään isoista säästöistä? Tilaajille
27.1.
Turun synagogaa töhrittiin maalilla holokaustin muistopäivänä – presidentti Sauli Niinistö pitää töhrimistä huolestuttavana
27.1.
Päävalmentaja Jukka Jalonen Ruotsin EHT-turnauksen lähtökohdista: "Sopivan haastavaa itsellekkin"
27.1.
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti
27.1.
Yhdysvaltain sotilaskone putosi Afganistanissa – Taliban väittää ampuneensa koneen alas, USA kiistää Talibanin osallisuuden

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on tai muuttuu huonoksi seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari, Muonio ja Enontekiö pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image