Ulkomaat

Britannian Boris Johnson: Theresa Mayn neuvottelema brexit-sopimus on kuollut

Britannian pääministerin paikkaa tavoitteleva entinen ulkoministeri Boris Johnson uskoo, että poliittinen maisema on muuttunut Britanniassa ja mantereella. KUVA: ANDY RAIN
Ulkomaat 25.6.2019 8:26
Ilkka Timonen

Britannian mahdollinen seuraava pääministeri on valmis siihen, että maa jättää EU:n ilman sopimusta. Hän pysytteli hiljaa riidastaan tyttöystävänsä kanssa.

Britannian mahdollinen seuraava pääministeri Boris Johnson myöntää BBC:n haastattelussa, että Britannia tarvitsee yhteistyötä EU:n kanssa jotta niin sanottu kova raja vältettäisiin Britannian ja Irlannin välille. Mikäli erosopimusta EU:n kanssa ei synny, myös lamauttavien tullien välttämiseen tarvittaisiin yhteistyötä EU:n kanssa.

– Kaikki ei riipu vain meistä, hän sanoi BBC:lle.

Hän ei kuitenkaan usko, että Britannia lähtisi EU:sta ilman sopimusta. Hän on kuitenkin valmis tekemään niin.

Johnsonilta kysyttiin riidasta hänen tyttöystävänsä kanssa. Hän sanoi, että on "yksinkertaisesti epäreilua" vetää "rakastettuja" mukaan keskusteluun.

Brittimedia kertoi viikonvaihteessa laajalti Johnsonin ja hänen tyttöystävänsä Carrie Symondsin riidasta, jota hiljentämään kutsuttiin paikalle poliisi.

Uskoo uuteen sopimukseen

Entinen ulkoministeri Johnson sanoi haastattelussa, että pääministeri Theresa Mayn neuvottelema brexit-sopimus on "kuollut".

Hän väitti olevan mahdollista neuvotella uusi sopimus EU:n kanssa ennen lokakuun loppua koska poliittinen maisema on muuttunut Britanniassa ja mantereella.

– Uskon että molemmilla puolin kanaalia on todella erilainen ymmärrys siitä, mitä tarvitaan.

Tällä hetkellä Britannian on määrä lähteä EU:sta 31. lokakuuta sen jälkeen kun pääministerin brexit-sopimus torjuttiin kolme kertaa brittiparlamentissa.

Johnson sanoi kykenevänsä suostuttelemaan Brysselin ratkaisemaan Irlannin rajaa koskevan kysymyksen. Kyseessä on brexitin kannalta ratkaiseva ongelma. EU-johtajat ovat kuitenkin toistuvasti varoitelleet sen olevan mahdotonta.

"Ei yksittäistä taikaluotia"

Hän kertoi olemassa olevan "runsaasti, runsaasti teknisiä ratkaisuja" rajatarkastusten välttämiseksi.

Johnson kuitenkin myönsi, että olemassa ei ole "yksittäistä taikaluotia" ratkaisemaan ongelma.

Johnson sanoi, että mikäli hänet valitaan konservatiivien johtoon ja sitä kautta pääministeriksi, hän aloittaisi uudet neuvottelut vapaakauppasopimuksesta.

Hän toivoi, että EU antaisi aikaa siihen, että nykyinen tilanne säilytettäisiin siksi aikaa kunnes sopimus on solmittu.

Johnson sanoi myös sitoutuvansa siihen, että luotaisiin mahdollisimman nopeasti uudet lait takaamaan Britanniassa asuvien EU-kansalaisten oikeudet.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Boris noudattaa esikuvansa, Trumpin, tietä ja alkaa esiintymään suurena neuvottelijana. Kas kun ei jo lupaa, että EU maksaa Briteille erosta ja rajamuurien pystytyksestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä kannattaisi käyttää Trumpin taktiikkaa, niin päästään eteenpäin.
Erotaan vaan heti ilman mitään sopimuksia ja sen jälkeen aletaan neuvottelemaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britannian parlamentti on jo äänestänyt eron ilman sopimusta pois vaihtoehtojen joukosta. Pääministeri ei näistä asioista päätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuten tässä asioita seuraavien joukossa ollaan tiedetty alusta asti, niin se on kova brexit ja pulinat pois. Minun väite on se, että eliitti pelkää kovaa brexitiä vain ja ainoastaan siitä syystä, että kun muut EU-maan näkevät kuinka mahtavasti Britannian talous lähtee nousuun kovan brexitin jälkeen, niin siinä alkaa nousta kysymyksiä, että miksi ihmeessä meidän muidenkaan kannattaa enää roikkua EU-hirttosilmukassa. Tästä siinä on kyse eikä mistään muusta. Kovan brexitin myötä koko EU-hajoaa, koska kukaan ei enää halua riutua ankeudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet varmaan tehnyt näyttävän uran kansainvälisessä bisneksessä, kun osaat niin ylpeästi kirjoittaa EU:n ankeudesta ja hirttosilmukasta. Kannattaisi lähteä tutustumaan elämään Keski-Euroopassa ja puhua sitten ankeudesta. Maantieteellisen Euroopan alueelta löytyy kyllä huomattavasti ankeampiakin alueita. Et suinkaan ole IRA-taustainen ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkomailla politikot joutuvat heti tiukille, kun vähänkin edes yksityiselämässä risahtaa. Suomessa sensijaan pääsee pääministeriksi ilman pienintäkään ongelmaa tai selvittelyä vaikka taustalla olisi tuomiot talousrikoksista.
Perin outoa tämä Suomen nykyinen tila. Ulkomaalaisten päätöksiä ja tekemisiä kyllä jaksetaan mediassa retuuttaa, jopa miten Trump pitää lasia kädessä, kun oma pesä on sontaa täynnä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Irlannin rajassa kyse ei ole edes ensisijaisesti UK:n ja EU:n välisestä sopimuksesta vaan Pohjois-Irlannin sisäisestä ja ulkoisesta asiasta: minne ne kuuluvat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse on UK:n, Pohjois-Irlannin ja Irlannin välisestä sopimuksesta, jonka mukaan pohjois-irlantilaiset saavat itse päättää mihi kuuluvat eli helpoiten asia ratkeaisi, jos Pohjois-Irlanti liittyisi Irlantiin. Pitää lisäksi muistaa, että pohjois-irlantilaiset saavat jo nyt halutessaan myös Irlannin passin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Useinkaan populisteilla, jotka tämän sopan keittivät, ei ole kovin hyvää käsitystä siitä miten liike-elämä toimii ja miten työpaikat syntyvät. Ja ovat mielipiteen muodostuksessa vastaanottavaisia ulkoa työnnetylle propagandalle. Kyllä Johnson tulee vielä huomaamaan, ettei EU tarvitse Britanniaa siinä määrin kuin Britannia EU:ta, ja osannee tehdä siitä johtopäätökset, mikä on maalle parasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän on se sama Boris Johnson joka viimeksi livisti virastaan joutuessaan valittuna poliitikkona kohtaamaan lupauksensa. Samoin kaverinsa Farage.

Huvittavaa seurata kuin Britannia taas tulee viemään nämä vaalivoittoon, jonka jälkeen sitten toteaavat että sori en minä alakaan tähän hommaan, hoitakoon joku muu tämän meidän aiheuttaman sotkun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelleilyä tuo Britannian niskurointi. Potkitaan heidät pihalle EUsta ilman sopimusta.

Pysyköön saarellaan eristyksissä ihan niin kauan kuin haluavat.

Heidän lähtönsä avaa huikeita mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille luoda lisää töitä teollisuuteen ja palvelusektorille.

Europe first!
Make Europe Great Again!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britanniassa Brexit on lähtenyt jo lapasesta.

Savun hälvettyä britit voivat arvioida sen, kuinka paljon populismin harrastaminen tuli kansakunnalle lopulta maksamaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16.9.
Kolme erää isojen poikien kovaa koulua – Venäjä otti vaivattoman voiton Suomesta EM-lentopallossa Tilaajille
16.9.
Kärpät teki tärkeän kiinnityksen – Justus Annuselle kahden vuoden jatkopahvi
16.9.
Yritystukien karsimista valmistellut työryhmä sai raporttinsa valmiiksi maanantaina – julkistuksesta ei vielä tietoa
16.9.
Selvitysmies hävittäisi Sipilän hallituksen luoman Valtion kehitysyhtiö Vaken – Kahden miljardin pääoma palautettaisiin valtiolle
16.9.
Yle: Ugandassa kuolleen suomalaisliikemiehen tapauksessa nostettu murhasyytteet – matkusti Suvi Lindénin seurassa, markkinoi Patrian tuotteita
16.9.
Tervahovintien ratasillan uusiminen Oulun Toppilassa katkaisi rataliikenteen – kolmen vuorokauden tiukka puristus
16.9.
Parempi taksitolpalla kuin eläkepäivillä joutilaana – lomakassan kartuttaminen kannusti 73-vuotiasta Matti Särkelää palaamaan autonrattiin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vain elämää — pöydässä hytkyjät

Tykkään älyttömästi. Ja moni muu, koita kestää. Etkä mitään voi. Lue lisää...
TYMPÄSEEKÖ?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image