Ulkomaat

Britannian alahuone hyväksyi brexit-sopimuksen, jonka nojalla maa lähtee EU:sta kolmen viikon kuluttua

Britannian alahuone hyväksyi torstaina toisessa käsittelyssä brexit-sopimuksen, jonka nojalla maan on mahdollista lähteä Euroopan unionista sopimuksella 31. tammikuuta, uutisoi Reuters. Kuva torstain istunnosta. KUVA: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT / HANDOUT / EPA
Ulkomaat 9.1.2020 22:45
Tanja Nuotio

"On aika saada brexit päätökseensä. Tämä lakiehdotus tekee niin", brexit-ministeri Stephen Barclay tiivisti keskustelut parlamentissa. Parlamentin ylähuone käsittelee vielä sopimuksen lähiviikkoina. Myös Euroopan parlamentin on vielä hyväksyttävä se.

Britannian alahuone hyväksyi torstaina toisessa käsittelyssä brexit-sopimuksen, jonka nojalla maan on mahdollista lähteä Euroopan unionista sopimuksella 31. tammikuuta, uutisoi Reuters.

Näin yli kolmen vuoden eroprosessi on tulossa päätökseensä.

Alahuone hyväksyi äänin 330–231 vetäytymissopimuksen, jolla pannaan täytäntöön viime vuonna EU:n kanssa sovittu irtautumissopimus.

Reutersin mukaan tämän ansiosta pääministeri Boris Johnson voi kääntää sivun yhdestä Britannian vuosikymmenten syvimmästä poliittisesta kriisistä.

Johnson voi nyt myös lopettaa pelot välittömästä sekasortoisesta poistumisesta, joka on varjostanut maan taloutta ja ruokkinut erimielisyyksiä vuoden 2016 kansanäänestyspäätöksestä lähtien.

– On aika saada brexit päätökseensä. Tämä lakiehdotus tekee niin, brexit-ministeri Stephen Barclay tiivisti keskustelut parlamentissa, Reuters kertoi.

STT:n mukaan myös Euroopan parlamentin on vielä hyväksyttävä sopimus, mutta tämän odotetaan tapahtuvan ennen Britannian eroa EU:sta kuun lopussa.

Eurooppa-neuvosto on myöntänyt Britannialle eropäivän lykkäystä 31.1. saakka.

Lainsäädäntö suuntaa nyt parlamentin ylähuoneeseen, ja sen odotetaan tulevan käsittelyyn lähiaikoina.

Painopiste on jo kääntynyt tuleviin keskusteluihin pitkäaikaisista järjestelyistä EU:n kanssa. Ne alkavat, kun siirtymäkausi, jonka aikana Britannia pysyy vielä EU:n sääntöjen alaisena, päättyy tämän vuoden lopussa 31. joulukuuta.

Keskiviikkona Boris Johnson tapasi Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin Lontoossa heti tunnin kuluttua siitä, kun Leyen oli pitänyt puheen, jonka mukaan olisi "periaatteessa mahdotonta" sopia kaikesta vuoden loppuun mennessä.

Von der Leyen on kuitenkin ilmoittanut, että vaikka koko sopimuksesta ei voida neuvotella ajoissa, tärkeimmät ja mahdollisesti häiritsevät osat voidaan priorisoida.

STT huomauttaa, että brexit otti harppauksen eteenpäin viime kuussa, kun pääministeri Boris Johnsonin johtamat konservatiivit saivat vaaleissa alahuoneeseen tarvitsemansa enemmistön.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Kyllä ne muutkin maat rupeaa eroilemaan EUsta kun ne alkavat tajuamaan että eihän tämmöinen enää vetele.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta eihän britit kuulemma halunneet irtautua eu.sta🤔

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma, tätä olen odottanut. Tämä on isku Eu-eliitille. Britit tulevat vielä kiittämään päättäjiä, kunhan seuraava maahanmuuttoaalto tulee Eurooppaan.

Suomen kansa luulee, että on hyvä olla Eu:ssa, mutta tosiasiassa Eu on tehty eliitille, ei köyhälle suomalaiselle keskiluokalle. Eu-propagandalla on hyvin saatu kansa mukaan jopa yli 70% suomalaisista kannattaa Eu:ta. Hyvin on asia mennyt perille, vaikka Eu:n olemassaolo on pelkästään otettu meidän suomalaisten ja muiden rikkaiden pienten valtioiden selkänahasta. Edun saajina ovat tietenkin köyhät vanhat itä-blokin maat ja isot kuten Ranska ja Saksa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin minäkin olen odottanut. Onneksi nuo vapaamatkustajat eli britit lähtivät. Britannian maataloustuottajat taputtavat käsiään, kun Euroopan markkinat eivät vedä. Boris astui kyllä aika isoon lantaläjään ja "kiitos" tulee seuraavissa vaaleissa. Jos 70% suomalaisista on saatu propagandalla Eu:n puolelle, niin kaiketi se 25% on sitten saatu vastustamaan Eu:ta ja kannattamaan jotain populistipuoluetta. Vielä olisi 5 %:n osuus altista kohderyhmää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistavaa! Päästään EU:ssa jatkuvasti änkyröivistä briteistä eroon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on pieni askel britanialle mutta suuri askel ihmiskunnalle,valoa on kansakunniille jotka uskaltavat sanoa että keisarilla ei ole vaateita.
ja että on sitä elämää ollut enne euta ja on sen jälkeenkin,valtion on siitäkin selvittävä kun eu on valtion kassan tyhjentänyt ja sitten hajonnut niin siitäkin on selvittävä.
kansakunnan on aina selvittävä ja liitoutua voi mutta budjetti tai lainsäätövaltaa ei koskaan saa luovutaa kilpailija maille ei koskaan,ja siihen eu pyrkii täydelliseen hallintaan kuin jokon lahko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ööö...tota noin, Suomessa ei ole yhtään EU-eroa kannattavaa eduskuntapuoluetta. EU:n ja Euron kannatus on kansan keskuudessa korkeampi kuin koskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että päästiin lopulta eroon, toivottavasti ei enää tule mitään viivästyksiä.
Britannian talous oli aikoinaan huono ja kaksi kertaa pyrki EU jäseneksi, kunnes lopulta otettiin mukaan.
Ollut silti aina kaikista parhaat ehdot Briteillä EU ssa.
Investoinnit ovat jo kiertäneet pitkään kaukaa Britannian ja maailman keskuspankit ym jättämässä kokonaan.
Johnsonin koko tähän astisen elämän pakkomielle, suurin vihollinen, ikuisten valheiden kohde EU, hän sitten pääsee innolla eroon.
Työväen puolue töppäsi aikoinaan lupaamalla ennen vaaleja EU kansanäänestyksen ja äärioikeistolaisille populistisille tuli siitä mahdollisuus.
Britannian tie on odotettavissa oleva tuhon tie, saapa nähdä miten käy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen Eu fanien vaikuttamisyritykset meni munilleen, tai sievemmin sanoen harakoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun väki vähenee, niin pidot paranee...tai ainakin lasku kasvaa, myös Suomen osalta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomihan on jo aikoja sitten ilmoittanut maksavansa mielellään Britannian osuuden EUn budjetttiin, ettei EUn tarvitsisi vähääkään pienentää budjettia, vaikka iso jäsenmaa eroaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

20:41
Äänestysinto on nousussa Yhdysvaltojen demokraattimielisillä alueilla – lupaa hyvää Trumpin kaatoa yrittäville
20:31
Mercedeksen marssijärjestys ennallaan – Hamilton oli nopein ja Bottas ykköshaastaja formula 1:n MM-kauden ensimmäisenä harjoituspäivänä
20:30
Valtteri Bottas ajaa Mercedeksen uudella F1-autolla
20:28
Verkkomedia MustReadin Oulun-kirjeenvaihtaja sai jatkoa – Kaupungin vuosipanos 27 000 euroa, myös Oulun yliopisto ja Arina rahoittavat toimintaa
20:07
Kommentti: Maassa maan tavalla – Viron tiedustelupalvelu puhuu uhkista nimillä, Supo ohjaa lukemaan rivien välit
19:59
Kaksi henkilöautoa kolaroi Kolarin Kolarinsaaressa – autot lunastuskuntoon, ei henkilövahinkoja
19:52
Isännöitsijän valintaan kannattaa taloyhtiössä keskittyä, mutta henkilökemiat eivät aina toimi – "Hyvästä isännöitsijästä kannattaa pitää kiinni kaksin käsin" Tilaajille
82
Ulkoministeri poliisikuulusteluihin: Pekka Haaviston toimista konsulipäällikön siirtämiseksi pois tehtävistä suoritetaan esitutkinta
76
Vaaranpihan kortteli nostaa uudet talot uusiin huikeisiin korkeuksiin – rakentaminen alkanee jo kesän jälkeen Tilaajille
73
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
64
Pekka Haavisto kommentoi esitutkintapyyntöä – aikoo jatkaa ulkoministerinä rikosepäilyistä huolimatta
42
Suomalaisten velkataakkaa suitsitaan lähivuosina – Eduskunta evästää keskiviikkona hallitusta, joka miettii vielä keinoja ylivelkaantumisen estämiseksi
21
Myös Shaun Heshka Kärppien ykköspakkiparista sairastuvalle – Manner vaihtoi keskushyökkääjien paikkoja Sport-peliin: ”Haemme suoraviivaisuutta kakkosketjuun”
19
Oulunsalon Salonpään kouluhankkeessa päästiin eteenpäin – Uuden koulun ja päiväkodin rakentaminen voi alkaa kesällä, ja valmista voisi olla tammikuussa 2022

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

311 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tekeekö juttutuvan keskustelu hyvää sinulle?

Tämä ei ole elämäni. Pelkkä huvittelupalsta aina silloin tällöin. Härnään pääosin vain silloin tällöin kateellisia ammat... Lue lisää...
ÄLYKÄSKIN NAUTISKELI...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image