Ulkomaat

Britanniaan tulossa puolue, joka pyrkii estämään EU-eron

Britanniassa aiotaan perustaa uusi puolue, jonka tavoitteena on estää maan EU-ero ilman toista kansanäänestystä. KUVA: PATRICK SEEGER / EPA
Ulkomaat 16.8.2017 16:39 | Päivitetty 16.8.2017 17:29
STT

Britannian brexit-ministeriön entinen kansliapäällikkö aikoo perustaa maahan uuden puolueen, jonka tavoitteena on estää Britannian ero Euroopan unionista ilman toista kansanäänestystä.

James Chapman kertoi Independent-lehdessä, että Demokraatit-puolue perustetaan syyskuun alussa Kansan marssi -mielenosoituksen yhteydessä. Mielenosoituksen järjestävät Britannian EU-jäsenyyttä kannattavat aktivistit. Chapmanin mukaan marssi on avoin osanottajille kaikista puolueista.

Chapman on jo aiemmin suunnitellut keskustalaista puoluetta vastustamaan brexitiä. Suunnitelmista ovat kertoneet ainakin Independent ja BBC.

Chapman erosi kansliapäällikön tehtävästään ennen kesäkuun parlamenttivaaleja. Hän kertoo yrittäneensä saada brexitin toimimaan, mutta totesi, ettei se onnistu.

- Tein parhaani vuoden ajan, jotta brexit toimisi, mutta ei se toimi. Siinä ei ole hyviä puolia ja on hyvin selvää, että taloutemme kaikki sektorit kärsivät siitä vuosikymmenien ajan, Chapman sanoi.

Chapmanin mukaan poliitikkojen tärkein velvollisuus on ajaa äänestäjiensä asiaa.

- Ja se tarkoittaa vakavaraisuutta ja työmahdollisuuksia kaikille. Kansanedustajat, jotka ovat johtaneet Britannian kohti pudotusta valtavalta jyrkänteeltä, ovat epäonnistuneet tuon velvollisuuden täyttämisessä ja ovat syyllistyneet julkisen viran väärinkäyttöön, Chapman sanoi.

Hyökkäsi rajusti entistä pomoaan vastaan

Aiemmin Chapman on väittänyt, että kaksi hallituksen nykyistä ministeriä, useita entisiä konservatiiviministereitä sekä varjohallituksen ministereitä olisi ilmaissut kiinnostuksensa uuteen brexitiä vastustavaan puolueeseen.

- He eivät sano eroavansa puolueistaan, mutta ymmärtävät, että Britannian poliittisessa kentässä on valtava aukko keskustassa, Chapman sanoi BBC:lle.

Mielenosoitusmarssin tiedottaja sanoi, että uusi puolue ottaisi todennäköisesti vaikutteita eri puolilta poliittista kenttää, eikä olisi pelkästään vasemmistolainen, oikeistolainen tai keskustalainen puolue. Puolueen muuta agendaa hän ei kuitenkaan halunnut kommentoida.

Pari päivää sitten Chapman hyökkäsi rajusti Britannian brexit-ministeri David Davisia vastaan sanoen hänen muun muassa olevan "humalainen, epäasiallinen kiusaaja". Hän myös sanoi tämän tekevän töitä vain kolmena päivänä viikossa.

Linkki juttuun

Linkki juttuun

Linkki juttuun

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ei millään tahdo Britanniassa kaikki hyväksyä demoratiaa. Yritetään kaikin keinoin estää demokraattisen päätöksen toimivuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina näköjään löytyy demokratian vastustajia. Se tämä tämmöinen globalismi ja parlamentarismi ovat sumentaneet joidenkin ihmisten käsityksen siitä mitä demokratia on. Ainoa oikea ja aito demokratian muoto on se, että jokainen jota päätöksen alainen asia koskee, saa mahdollisuuden äänestää ja se kanta voittaa joka saa yli puolet äänistä, piste. Tästä syystä ainoastaan kansanäänestys on aitoa demokratiaa ja kaikki muut mallit ovat vain kenotekoisia viritelmiä - kuten parlamentarismi. Myös suora valtionpäämiehen valinta on aitoa demokratiaa kuten se on toteutettu Ranskassa, Turkissa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa.

Jos nyt sitten Britanniassa joku puolue aikoo murtaa suoran kansanäänestyksen tuloksen käyttäen jotain epädemokraattista parlamentarismin mahdollistamaa koukeroa, niin voin kertoa että britit eivät tule sitä hyväksymään. Maan suuri enemmistö ei hyväksy sitä, että heidän päätös kumotaan. En lähtisi leikkimään kansan tahtoa vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä hetkellä Iso-Britannia kuuluu EU:n sisämarkkinoihin ja tulliliittoon. Brittiläisten yritysten tuotteet ja palvelut liikkuvat EU-alueella vapaasti ilman erillisiä tullimaksuja. Tullimaksujen lisäksi ongelma tullimenettely ylipäänsä. Kustannukset tulevat siitä, että tavarat seisovat pari viikkoa tullissa tarkastuksissa. Monelle alalle tämä olisi todella kova paikka.

Myös standardit ovat yhteiset. Yhdessä EU-maassa markkinoille hyväksytty tuote kelpaa sellaisenaan (ilman kalliita ja aikaa vieviä testauksia ja hyväksymisiä).

Kaikki EU maat ovat myös WTO-maita, ml. Iso-Britannia. Yksittäisillä EU-mailla ei ole kuitenkaan omia WTO-sitoumuksia, vaan komissio hoitaa WTO-neuvottelut jäsenmaiden puolesta ja sitoumukset tehdään unionitasolla. EU:n tekemien WTO-sitoumusten kopiointi sellaisenaan ei ole mahdollista.

Brittien pelkkien jo sovittujen EU sitoumusten hintalappu selviää vähitellen. Brittineuvottelijat yrittävät uskotella että kyse olisi 40 miljardista eurosta. Todellinen hintalappu lienee ainakin 100 miljardia.

Vuonna 2016 Iso-Britannian viennistä arviolta 44 prosenttia, noin 283 miljardia euroa, suuntautui EU-alueelle.

Brexitin jälkeen ei euromääräisiä arvopapereita ja niitä koskevaa kauppaa saa enää toteuttaa Lontoon finassikeskuksessa. Tämä miljardibisnes tulee toteuttaa pankissa, joka sijaitsee EU-alueella esim. Franfurtissa. Tämä tarkoittaisi Lontoon finanssikeskukselle kymmenien tuhansien työpaikkojen menetystä. Useat ulkomaiset pankit ovat jo suunnittelemassa siirtoja.

Omassa uhossaan britit ilmeisesti yhä vielä uskovat, että he saavat jatkaa omaa elämäänsä brexitin jälkeen aivan kuten ennenkin kaikkine oikeuksineen ilman mitään velvollisuuksia EU:n suuntaan. Olla ikäänkuin vapaamatkustajia ja poimia ilmaiseksi rusinat pullasta. Tai suorastaan syödä pulla rusinoineen päivineen. Näin briteille uskoteltiin. Totuus on kylmästi aivan toisenlainen. Brexit tarkoittaa mm. 10 % tullia autoille, 19 % tullia alkoholituotteille, 12 % tullia lampaanlihalle ja kalalle jne.

Brittien työttömyys kasvaa. Esim. Airbus on pystynyt hankkimaan taitavia insinöörejä ympäri Eurooppaa. Ihmisten vapaan liikkuvuuden myötä tämä mahdollisuus tyssää brittien osalta. Toimintoja tulee siirtymään Hampuriin ja Tolousiin brittitehtailta. Airbusilla on nyt kaksi tehdasta Walesissa.

Britannian autoteollisuus on ollut haasteissa tähänkin asti. Brexitin myötä Britannia voi sanoa hyvästit autoteollisuudelle.

Yleensä maiden kanssa neuvotellaan suhteen lähentämisestä, tullien alentamisesta ja standardien yhdenmukaistamisesta. Nyt britit haluavat neuvotella näistä eduista itsensä irti.

Britannian lasku EU-erosta alkaa vasta nyt kertyä. Britannian bruttokansantuote kasvoi vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana vain 0,2 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna. Tällä tuloksella maa päätyy kasvuvauhtia mitattaessa Euroopan maiden häntäpäähän, Kreikankin alapuolelle. Suomi jätti Britannian kauas taakseen 1,2 prosentin kasvullaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä alkaa järki pilkottaa kun totuus valkenee mitä kaikkea erosta seuraa... Suomessa silti jotkut isänmaan toivot huutavat eu-eron perään.. Tulee mieleen trio niskalaukauksen - suomi sata vuotta biisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea vaan. Britannian vaalijärjestelmä on vielä epädemokraattisempi kuin Suomessa. UKIP esimerkiksi ei saanut kolmella miljoonalla äänestäjällä yhtään paikkaa männävuosina. Ja pienen notkahduksen ansiosta yksi puolue tippui 20sta nollaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

88
Vuokra-asunnot odottelevat asukkaita – "Oulussa on vuokralaisrintamalla hiljaisinta"
53
Esirippu laski, yksi aikakausi päättyi – alkaako Lipossa uuden rakentaminen lahjakkaiden juniorien varaan vai onko seuran taru lopussa?
49
Oulun tornitaloista ja muista korkeista rakennuksista tarkka selvitys - kaupunki aikoo perehtyä korkean rakentamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen
39
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
37
Ruotsin autotuhopoltoista epäilty otettu kiinni Turkin rajalla
33
Metsokankaan koulun erityisryhmien taksikyydeistä tuli iso harmi: Lapset myöhässä, vanhemmat kyydittäjinä – ongelmat jatkuivat tiistaiaamunakin
33
Oulun kaupunki hyväksyi Hailuodon pengertien suunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Ja harvassa maassa hallitus saa jatkaa, kun yksi puolue hajoaa ja hallitukselle jää roimasti alle 50% kannatus. Tämä maa... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image