Ulkomaat

Britannia valmistelee omaa tul­li­jär­jes­tel­mää ja hakee USA:lta sopimusta, joka päihittää EU:n sopimuksen – Maa valmistautuu brexitin jälkeiseen aikaan

Britannian kauppaministeri Liz Truss (keskellä) kuvattuna konferenssissa, joka käsitteli Afrikkaan suuntautuvia investointeja. KUVA: Hollie Adams / POOL
Ulkomaat 6.2.2020 16:51
Petteri Lindholm, Reuters

EU:n jäsenenä Britannian ulkomaankauppaa on säännelty EU-tasolla. Nyt maa haluaa tuntuvia alennuksia uusien kauppasopimusten tullimaksuihin.

Britannia hakee Yhdysvalloilta huomattavaa alennusta tullimaksuihin maiden välille neuvoteltavaan kauppasopimukseen.

Asiasta kertoi uutistoimisto Reutersille Britannian kauppaministeri Liz Truss.

Britannia erosi EU:sta viime viikolla, mutta EU:n yhteiset kauppasopimukset ulkopuolisiin valtioihin säilyvät ennallaan tämän vuoden loppuun asti. Nyt maa on aloittamassa neuvotteluja kauppasopimuksista siirtymäajan jälkeiseen aikaan.

Truss sanoo, että Britannian tavoitteena on saada sopimus Yhdysvaltojen kanssa aikaan vielä kuluvan vuoden aikana.

Tullimaksuihin on tavoitteena saada selvä vähennys verrattuna nykyiseen, EU:n yhteiseen kauppasopimukseen.

– On hyvin tärkeää, että luovumme Euroopan Unionin monimutkaisesta tullijärjestelmästä, Truss totesi.

USA haluaa Britannian lääkemarkkinoille

Yhdysvallat puolestaan haluaa pääsyn muun muassa Britannian lääke- ja sairaalatarvikemarkkinoille.

Brittien kauppaministeri Truss tähdensi kommenteissaan, että Britannia ei aio tehdä sopimuksia, jotka nostaisivat maan julkisen terveydenhuoltojärjestelmän lääkehintoja. Britannia ei Trussin mukaan myöskään aio laskea standardeja, jotka koskevat ruuan ja eläintuotannon sääntelyä.

Yhdysvallat on Britannian toiseksi suurin kauppakumppani EU:n jälkeen. Hieman alle viidennes Britannian viennistä suuntautuu Yhdysvaltoihin.

Yhdysvaltojen lisäksi Britannia yrittää päästä nopeasti sopimuksiin kaupan ehdoista Japanin, Australian ja Uuden-Seelannin.

Uusi tullijärjestelmä tekeillä

Britannia alkaa myös valmistella uutta tullijärjestelmää, joka säätelisi kaupankäyntiä kaikkien sellaisten valtioiden kanssa, joiden kanssa Britannialla ei ole kauppasopimuksia esimerkiksi EU:n kautta.

Järjestelmän on tarkoitus astua voimaan ensi vuoden alusta, kun EU-siirtymäaika päättyy.

Sopimuksella saatetaan Trussin mukaan poistaa tullimaksut kokonaan sellaisilta tuotteilta, joita ei juurikaan valmisteta Britanniassa.

Yhdysvaltojen lisäksi Britannia yrittää päästä nopeasti sopimuksiin kaupan ehdoista Japanin, Australian ja Uuden-Seelannin.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Britannia saa nyt itse pitää perimänsä tullimaksut. Tähän astihan ne on menneet Eu:lle kuten Suomenkin perimät tullit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tavaroista perittävät tullimaksut siirtyvät suoraan tavaran vähittäismyyntihintoihin. Tullimaksut maksaa siis brittiläinen kuluttaja korkeimpina hintoina. Mitään ilmaista rahaa tullimaksut eivät ole Britanniallekaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin! Jos vieläpä tullimaksuilla yritetään suojella oman maan teollisuutta ja yrityksiä, niin yllättäen ne kotimaan valmistajat nostavat omia hintojaan lähemmäksi kallistuneiden tuontituoteiden hintoja. Tämä osoittaa taloushistoria.

Niinpä, lystin todellakin maksaa tavalliset kuluttajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienosto lähtee pelittään,oma maa ensi,eikä kaikki muut maat ensin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jenkkien kanssa on kiva tehdä kauppaa ,britit tulevat huomaamaan ,että jos kauppa ei hyödytä amerikkalaisia ,ei kauppaa ,jos taas siitä tulee dollareita mukavasti kauppaa voidaan tehdä , mutta miten ihmeellä sellaisen takapajulan kuin Iso-Britannia ,voi kilpailla nykyisillä markkinoilla. Kaikki myöhässä ,laatu mitä sattuu...jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tule onnistumaan. Britit luulevat aivan liikaa itsestään. Mitä tulee kauppapolitiikkaan, niin EU:lla on suurempana yhteisönä paljon enemmän muskeleita neuvotella itselleen edullisemmat kauppasopimukset itselleen kuin mitä Isolla-Britannialla yksin. Esimerkiksi Yhdysvallat tulee vaatimaan, että amerikkalainen antibioottilihaa tulee saada jatkossa tuoda USA:sta Brittein saarille. Britit ovat nyt aivan *******, kun joutuvat taantuvana entisaikain imperialistivaltiona yksin neuvottelupöytään toisaalta Yhdysvaltojen ja Kiinan kanssa.

Tulette näkemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mutta kun Trump ja Johnson kaveeraavat niin tulee semmonen deal ettei ole tosikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joudun myöntämään, että huomiosi ei ole lainkaan tuulesta temmattu. Yhdysvaltain ja brittien välillä on vallinnut vuosikymmeniä tietty erityissuhde, mistä britit voivat hyötyä kauppaneuvotteluissa. Lisäksi Trump ja Johnson ovat kieltämättä poliittisesti lähellä toisiaan, molemmat populisteja. Olettaen että Trump saa jostain syystä jatkaa pressana, niin se olisi kieltämättä häneltä ovela veto, jos hän antaisi selkeitä taloudellisia etuja briteille kauppaneuvotteluissa. Siitä saisi hyvän propaganda-aseen Eurooppaan, kun Trump ja Bannon haluavat tuoda vastenmielistä populismiaan laajemminkin Eurooppaan.

Mutta tällöin USA luopuisi omista taloudellisista eduistaan, mikä olisin täysin Trumpin "Amerikka ensin" ja "Make America great again" -mottoja vastaan. Moinen näyttäisi todella huonolta Trumpin kannattajakuntaan päin. Niinpä olen noin 80%:n varma, että aiemmin esittämäni skenaario tulee toteutumaan. Esim. USA on jo tuonut julki kuukausia sitten, että se tulee vaatimaan jenkki-antibioottilihan tuonnin sallimista Isoon-Britanniaan.

Siispä pysyn kannassani, edelleenkin käy sääliksi brittejä. Yksin kauppaneuvotteluissa Yhdysvaltojen ja Kiinan kanssa ilman EU:n tarjoamia muskeleita. Kyyti on varmasti kylmää.

P.S. Olettaen että Trump tulee kannattajakuntansa toiveiden vastaisesti brittejä reilusti vastaan kauppaneuvotteluissa, niin aiemmin esille tulleiden huomioiden perusteella tapahtunutta ei voida käyttää perusteluna Suomen EU-erolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jenkkien kanssa jää häviölle, maiden taloudet on ihan eri sarjoissa.
Kun britit saavat varmaankin pienet tullimaksut jenkkeihin päin niin samat on annettava vastapuolelle. Briteillä ei ole oikein erikoisaloja joilla voisi menestyä amerikkalaisten suuntaan, maassa ei juuri valmisteta autoja ja viski on skottilaista. Englannin katukuvassa alkaa näkymään enemmän Chevroletteja ja myös lääkkeitä jenkkifirmoilta.
EU olisi parempi kumppani, on kuitenkin iso kokonaisuus vastapainoksi jenkeille. Trump olisi jo nostellut tariffeja mutta kun EU voi tehdä vastavuoroisesti saman niin tilanne on rauhoittunut.
Brittien tilanne huononee kun kauppa EU:oon tapahtuu hitaammin, vaikeammin ja kalliimmin. Brexit oli vikatikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brexit oli suuri virhe ja karmea osoitus siitä, mitä populistipolitiikka voi saada aikaiseksi. Tappio sekä engelsmanneille että EU.lle. Toki Trumpia, Putinia, Kiinaa ja Euroopan äärioikeistoa hymyilyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei niinkään kiva juttu suomalaiselle teollisuudelle ja muulle viennille. Nationalistipuolue ei taida olla mikään taloustaituri saati kiinnostunut kotimaan työllisyydestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kateuteen ei ole aihetta. Kansainvälinen kauppa on raakaa omien etujen ajamista.

Britannian hartiat ovat EU:n, USA:n ja Kiinan rinnalla aika kapeat. Vapaus ja yksinäisyys ovat taloudelle huono yhdistelmä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:24
Ylen kannatusmittaus: SDP:n kannatus nousi, pääministeripuolueen suosio kasvanut poikkeustilaviikkojen aikana
7:08
Kalevan koiranpentulive – katso videolta, mitä pallerot touhuavat torstaiaamuna
7:00
Päivän leffapoiminnat: Vuodet kuluttavat kaveruksia – miehet eivät ymmärrä naisia Mike Nicholsin tummahkossa komediassa
7:00
Kaikki pelissä pikakahvin takia – dokumentti seuraa suomalaisen kahvilayrittäjän ensimmäistä maailmanvalloitusta Piilaaksossa Yhdysvalloissa
7:00
Järkevää hoitotyön riskienhallintaa hoivakoteihin – hoitajien ei pidä nyt esimerkiksi siivota tai laittaa ruokaa Lukijalta
7:00
Näin lomautus ja etätyö vaikuttavat verotukseesi – Mitä sinun kannattaa tehdä nyt, ja missä asiassa voit odotella rauhassa? Tilaajille
6:33
Varastorakennus palaa omakotitalon pihassa Kemijärvellä
16
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta
7
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
4
Hallitukselta historiallisen suuri lisätalousarvio: Apua yrityksille ja kunnille, vanhemmille uusi tuki – suojavarusteisiin 600 miljoonaa euroa
4
OYSissa koronaviruksen vuoksi hoidettavien määrä väheni yhdellä – sairaalassa 10 koronapotilasta, joista seitsemän tehohoidossa
2
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
2
Valtioneuvostolta tuore omistajapoliittinen päätös: Palkitsemisen tulee olla kohtuullista – Tasoa harkittava tarvittaessa alaspäin
2
Kymmenettuhannet lähtivät heti Wuhanista – koronaviruksen synnyinkaupungista pääsi pois kaksi ja puoli kuukautta kestäneen eristyksen jälkeen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

226 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

9.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image