Ulkomaat

Britannia syyttää Irania öljytankkerin häirinnästä Per­sian­lah­del­la – Iran kiistää syytöksen

Brittiläinen Montrose-fregatti päätti välikohtauksen. Arkistokuva aluksesta. KUVA: JOEL ROUSE / HANDOUT
Ulkomaat 11.7.2019 9:00 | Päivitetty 11.7.2019 9:01
Ilkka Hemmilä, Reuters

Iran on uhannut kostavansa sen, että brittialukset valtasivat iranilaisaluksen Gibraltarin edustalla viime viikolla.

Britannia syyttää Irania brittiläisen öljytankkerin häirinnästä Hormuzinsalmella Persianlahden suulla, kertoo Reuters.

Sen mukaan kolme alusta otti yhteyttä Heritage-nimiseen tankkeriin. Alusta saattanut Britannian laivaston fregatti HMS Montrose kuitenkin asettui lähestyneiden alusten eteen ja varoitti aluksia sanallisesti. Tässä kohtaa alukset perääntyivät.

Britannia kertoo olevansa huolestunut tapahtuneesta ja kehottaa Irania liennyttämään jännittynyttä tilannetta alueella.

Välikohtaus tapahtui nimettöminä pysyttelevien yhdysvaltalaislähteiden mukaan keskiviikkona. Joukko aluksia, jotka Reutersin haastattelemien henkilöiden edustivat Iranin vallankumouskaartia, lähestyivät brittialusta ja pyysivät sitä pysähtymään Iranin aluevesillä lähistöllä.

Yhdysvaltalaislähteet väittivät aluksia olleen viisi ja että Montrose tehosti uhkaustaan osoittamalla iranilaisaluksia aseillaan.

Iranin vallankumouskaarti on kiistänyt osallisuutensa. Sen mukaan viimeisen vuorokauden aikana kaartin alukset eivät ole olleet tekemisissä ulkomaalaislaivojen kanssa.

Iran uhannut kostolla

Viime viikolla brittijoukot valtasivat iranilaisaluksen Gibraltarin edustalla. Britannia epäili, että Grace 1 -alus rikkoisi EU-sanktioita kuljettamalla öljyä Syyriaan.

Iran kutsui Britannian suurlähettilään puhutteluun tapahtuneen johdosta. Maa on vaatinut aluksen vapauttamista sekä uhannut vastatoimilla.

Eilen maan presidentti Hassan Rouhani varoitti Britanniaa vartioimattoman aluksen valtaamisesta samalla, kun se itse suojelee omia aluksiaan.

– Te (Britannia) olette epävarmuuden synnyttäjä ja te tulette ymmärtämään seuraukset myöhemmin, Rouhani sanoi valtion television mukaan.

Aiemmin vallankumouskaartin kenraalimajuri oli uhannut, että mikäli iranilaisalusta ei päästetä vapaaksi, maan viranomaisten velvollisuus on kaapata puolestaan brittiläinen tankkeri.

MAINOS

Kommentoi

Hormusin salmesta tulee alue josta länsimaiset öljytnkkerit pääsevät purjehtimaan vai sotalaivojen avustuksella. Tämä on eräs Trumpin aikaansaannoksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin englanti valtaa iraninaluksen...siten syyttävät muita??..miksei ne syytä iteään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisikos brittien pysäyttämä alus kuljettamassa öljyä kauppasaarron alaiselle Assadin hirmuhallitukselle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britannia kertoo olevansa huolestunut tapahtuneesta ja kehottaa Irania liennyttämään jännittynyttä tilannetta alueella.
Puhdas englantilaisten "false-flag" operaatio. Kenekä syytä on Persianlahden jännittynyt tilanne??? Kaupallinen "Marine Traffic" merenkulun seurantasovellus on oiva väline alusten liikkeitten seurantaan ympäri maapallon. Mikäli alukset Niinistön vaatimuksen mukaan pitävät AIS-lähettimensä toiminnassa, näkyvät sotalaivat sinisinä symboleina ja rahtilaivat vihreinä. Lentokoneissa nuo AIS-laitteet ovat nimeltään "transpondereita".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli tämänkin kahinan aloitti britannia. Mietikää ihmiset omilla aivoilla. Älkää uskoko tätä soopaa mitä lehdissä lukee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa vallankumouskaarti toimia omillaan Iranin johdon tietämättä ja kirjoittaa jopa tänne Juttutupaankin mielipiteitä selkeällä suomen kielellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pietarin trollit yrittävät kaikkensa suomalaisten mielien kääntämiseksi länsimaita vastaan. Niin, ja tämä Putinhan on Iranin taustatuki ja innoittaja, sitä ja sen seurauksia kannattaa miettiä ihan kaikessa rauhassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikea noiden ääri-islamistien politiikkaa on ymmärtää tai hyväksyä. Britit on sen sijaan yleensä kylmänrauhallisia ja harkitsevia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun lueskelee sotahistorioita, niin todellakin britit ovat kylmän rauhallisia massamurhaajia. Dresden, Hampuri, WW-2 jälkeiset saksalais-sotilaitten vankileirit. Kaikki siiviileihin kohdistettuja kostotoimia. Puhumattakaan brittien siirtomaa-asukkaisiin kohdistamat orjuuttamis ja sortotoimet. Nyt Britanniaan hallitsee monimiljoonainen alusmaista brittipasseilla Englantiin "palanneet" commonwealthin jäsenet. Rule britanniaa kaikessa rauhassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:49
Astianpesukone kärähti Keminmaassa maanantaina – Pelastuslaitos muistuttaa kodinkoneiden säännöllisestä uusimisesta
19:40
"Kelluvia ei tietenkään syödä" – Tornionjoen sairaat lohet kelpaavat tutkijan mielestä ihmisravinnoksi Tilaajille
19:02
Susijengiä ei lykästänyt EM-karsintojen arvonnassa – "Kovin mahdollinen lohko"
19:00
Panu Johansson on vesitornien taltijoija, joka valmistelee kokeellista elokuvaa taajamien maamerkeistä Tilaajille
18:50
Poroa väistänyt autoilija suistui tieltä Kuusamossa
18:00
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä: näytteitä Tornionjoella sairastuneista lohista lähtenyt Ruokavirastoon tutkittavaksi – "En usko, että menee kovin kauan, ennen kuin jotakin tiedetään" Tilaajille
17:56
Jokilaaksojen pelastuslaitos muistuttaa metsäpalovaarasta
128
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
66
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
50
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
48
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
44
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
31
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista
31
Sähköverkkoyhtiö Elenia nostaa sähkön siirtohintaa – perusteena sähkönjakelun uudistaminen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.
Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on kännipäissään oma itsensä

Just. Miksi se viina on räyhäjuomaa joillekin ja miksi sen vuoksi on eniten avioeroja? Pitäskö se tuleva mies juottaa p... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image