Ulkomaat

Britannia syyttää Irania öljytankkerin häirinnästä Per­sian­lah­del­la – Iran kiistää syytöksen

Brittiläinen Montrose-fregatti päätti välikohtauksen. Arkistokuva aluksesta. KUVA: JOEL ROUSE / HANDOUT
Ulkomaat 11.7.2019 9:00 | Päivitetty 11.7.2019 9:01
Ilkka Hemmilä, Reuters

Iran on uhannut kostavansa sen, että brittialukset valtasivat iranilaisaluksen Gibraltarin edustalla viime viikolla.

Britannia syyttää Irania brittiläisen öljytankkerin häirinnästä Hormuzinsalmella Persianlahden suulla, kertoo Reuters.

Sen mukaan kolme alusta otti yhteyttä Heritage-nimiseen tankkeriin. Alusta saattanut Britannian laivaston fregatti HMS Montrose kuitenkin asettui lähestyneiden alusten eteen ja varoitti aluksia sanallisesti. Tässä kohtaa alukset perääntyivät.

Britannia kertoo olevansa huolestunut tapahtuneesta ja kehottaa Irania liennyttämään jännittynyttä tilannetta alueella.

Välikohtaus tapahtui nimettöminä pysyttelevien yhdysvaltalaislähteiden mukaan keskiviikkona. Joukko aluksia, jotka Reutersin haastattelemien henkilöiden edustivat Iranin vallankumouskaartia, lähestyivät brittialusta ja pyysivät sitä pysähtymään Iranin aluevesillä lähistöllä.

Yhdysvaltalaislähteet väittivät aluksia olleen viisi ja että Montrose tehosti uhkaustaan osoittamalla iranilaisaluksia aseillaan.

Iranin vallankumouskaarti on kiistänyt osallisuutensa. Sen mukaan viimeisen vuorokauden aikana kaartin alukset eivät ole olleet tekemisissä ulkomaalaislaivojen kanssa.

Iran uhannut kostolla

Viime viikolla brittijoukot valtasivat iranilaisaluksen Gibraltarin edustalla. Britannia epäili, että Grace 1 -alus rikkoisi EU-sanktioita kuljettamalla öljyä Syyriaan.

Iran kutsui Britannian suurlähettilään puhutteluun tapahtuneen johdosta. Maa on vaatinut aluksen vapauttamista sekä uhannut vastatoimilla.

Eilen maan presidentti Hassan Rouhani varoitti Britanniaa vartioimattoman aluksen valtaamisesta samalla, kun se itse suojelee omia aluksiaan.

– Te (Britannia) olette epävarmuuden synnyttäjä ja te tulette ymmärtämään seuraukset myöhemmin, Rouhani sanoi valtion television mukaan.

Aiemmin vallankumouskaartin kenraalimajuri oli uhannut, että mikäli iranilaisalusta ei päästetä vapaaksi, maan viranomaisten velvollisuus on kaapata puolestaan brittiläinen tankkeri.

MAINOS

Kommentoi

Hormusin salmesta tulee alue josta länsimaiset öljytnkkerit pääsevät purjehtimaan vai sotalaivojen avustuksella. Tämä on eräs Trumpin aikaansaannoksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin englanti valtaa iraninaluksen...siten syyttävät muita??..miksei ne syytä iteään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisikos brittien pysäyttämä alus kuljettamassa öljyä kauppasaarron alaiselle Assadin hirmuhallitukselle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britannia kertoo olevansa huolestunut tapahtuneesta ja kehottaa Irania liennyttämään jännittynyttä tilannetta alueella.
Puhdas englantilaisten "false-flag" operaatio. Kenekä syytä on Persianlahden jännittynyt tilanne??? Kaupallinen "Marine Traffic" merenkulun seurantasovellus on oiva väline alusten liikkeitten seurantaan ympäri maapallon. Mikäli alukset Niinistön vaatimuksen mukaan pitävät AIS-lähettimensä toiminnassa, näkyvät sotalaivat sinisinä symboleina ja rahtilaivat vihreinä. Lentokoneissa nuo AIS-laitteet ovat nimeltään "transpondereita".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli tämänkin kahinan aloitti britannia. Mietikää ihmiset omilla aivoilla. Älkää uskoko tätä soopaa mitä lehdissä lukee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa vallankumouskaarti toimia omillaan Iranin johdon tietämättä ja kirjoittaa jopa tänne Juttutupaankin mielipiteitä selkeällä suomen kielellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pietarin trollit yrittävät kaikkensa suomalaisten mielien kääntämiseksi länsimaita vastaan. Niin, ja tämä Putinhan on Iranin taustatuki ja innoittaja, sitä ja sen seurauksia kannattaa miettiä ihan kaikessa rauhassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikea noiden ääri-islamistien politiikkaa on ymmärtää tai hyväksyä. Britit on sen sijaan yleensä kylmänrauhallisia ja harkitsevia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun lueskelee sotahistorioita, niin todellakin britit ovat kylmän rauhallisia massamurhaajia. Dresden, Hampuri, WW-2 jälkeiset saksalais-sotilaitten vankileirit. Kaikki siiviileihin kohdistettuja kostotoimia. Puhumattakaan brittien siirtomaa-asukkaisiin kohdistamat orjuuttamis ja sortotoimet. Nyt Britanniaan hallitsee monimiljoonainen alusmaista brittipasseilla Englantiin "palanneet" commonwealthin jäsenet. Rule britanniaa kaikessa rauhassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:03
Ylen MOT: Poliisi tutkii ympäristörikosta Kajaanin Romun toiminnassa – SLF-jätettä säilytetty tontilla kymmeniä tuhansia tonneja enemmän kuin lupa sallii
12:50
Harmaaseen säähän on tulossa viikonloppuna kirkas muutos ainakin maan etelä- ja keskiosiin
12:45
Henkeäsalpaavat revontulet tallentuivat kameralle, jopa tuhansia revontulia nähnyt turistiopas mykistyi
12:40
Arvio: Kaisu kantaa kaupan, kalkkisäkit ja päärooliin – Anu Holopaisen esittämä Kaisu on iso, ihailtava ihminen, jolta elämä ottaa enemmän kuin antaa
12:31
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus
12:07
Kärpät pelaa viikonvaihteessa Satakunnassa – Manner odottaa kuurosokeaa kärppäfania lauantaina Isomäen jäähalliin: ”Hän on meille tärkeä ihminen” Tilaajille
11:46
Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista, pyydetään tutkimaan kiihottamista kansanryhmää vastaan
44
"Haastava, haastava" – Postilakon selvitysryhmällä on edessä hikinen viikonloppu, sillä maanantaina voi rysähtää tukilakkojen suma
31
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
24
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
12
Haapavedeltä lähtöisin oleva sketsiryhmä tekee paluun Yle Areenassa – Justimus lyö ronskisti sovinnaisuuden yli
12
Lisää uusia uimahalleja ja maauimala Ouluun – rakentamisessa huomioon monimuotorahoitus tai elinkaarimalli Lukijalta
9
Savustetuissa kirjolohifileissä kypsennysvirhe – Lidl ja SOK vetävät tuotetta pois myynnistä
9
Tuore tutkimus: Temperamentti näkyy aikuisiän liikuntamäärissä – kielteiseen ajatteluun taipuvaiset miehet liikkuvat vähemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

187 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image