Ulkomaat

Britannia suunnittelee vastatoimia entisen kak­soi­sa­gen­tin myrkytykselle

Ulkomaat 13.3.2018 20:18 | Päivitetty 13.3.2018 21:43
STT

Britannian pääministeri Theresa May varoitti tiistaina, että maa harkitsee laajoja kostotoimia Venäjää vastaan, jos päätyy pitämään Venäjää vastuullisena entisen kaksoisagentin Sergei Skripalin myrkyttämisestä. May kertoi ilmoittavansa toimista keskiviikkona kansallisen turvallisuusneuvoston kokouksen jälkeen.

May piti tiistaina varsin todennäköisenä, että Venäjä oli murhayrityksen takana. Hän antoi Venäjälle puoleenyöhön asti aikaa vastata syytöksiin. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kiisti Venäjän syyllisyyden ja ilmoitti heti, ettei maa aio vastata mitään.

Hän kuitenkin kertoi Venäjän olevan valmis yhteistyöhön myrkytyksen tutkimisessa, mutta valitti, että Britannia ei ollut antanut venäläisille pääsyä tapauksen hermomyrkkynäytteisiin.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikaisen mukaan on selvää, että Britannian ja Venäjän jo entuudestaan huonot suhteet jäähtyivät entisestään tuoreen myrkytystapauksen vuoksi.

- Jo aikaisempi (agentti Aleksandr) Litvinenkon tapaus huononsi Britannian ja Venäjän välejä pysyvämmin, Tiilikainen sanoi STT:lle.

Koston kierre saattaa uhata

Britannian mahdollisina kostotoimina pidettiin muun muassa kyberhyökkäystä, ihmisoikeusloukkauksista epäiltyjen venäläisten varojen jäädyttämistä ja venäläisdiplomaattien karkottamista.

Lisäksi Britannia pohti Venäjän valtiollisen RT-tv-kanavan lähetyslupien perumista.

Näistä kaikki johtaisivat todennäköisesti Venäjän vastatoimiin. Heti tiistaina Venäjä uhkasi kieltää kaikkien britannialaisten tiedotusvälineiden toiminnan Venäjällä, jos RT:n lupiin puututaan.

Britannian ulkoministeri Boris Johnson ehti väläyttää myös Venäjällä ensi kesänä järjestettävien jalkapallon MM-kisojen boikotointia, mutta veti sanansa pikaisesti takaisin.

Omien toimiensa lisäksi Britannia saattaa esittää yhteistoimia EU:n tai sotilasliitto Naton kanssa. Tiilikaisen mukaan Britannia tuskin tulee vetoamaan EU:n yhteistä avunantoa koskeviin artikloihin.

Muistakin EU:n yhteisistä vastatoimista sopiminen voi olla hankalaa, arvioi Lontoon King's Collegen Venäjän-instituutin johtaja Sam Greene.

- Mielipiteet Euroopassa ovat jo nyt hyvin jakautuneita, Greene kommentoi uutistoimisto AFP:lle.

Hermomyrkkyä auton ilmastointiin

Skripal, 66, ja hänen tyttärensä, 33, löydettiin tiedottomina ostoskeskuksen penkiltä Britannian Salisburysta runsas viikko sitten. He olivat tiistaina yhä kriittisessä tilassa.

Novitshok-hermomyrkyn kehittämiseen osallistunut ja sittemmin Yhdysvaltoihin muuttanut Vil Mirzajanov piti heidän tilaansa toivottomana.

- He ovat mennyttä. Vaikka he jäisivätkin henkiin, he eivät toivu.

Kaikkiaan 38:aa ihmistä oli tiistai-iltaan mennessä hoidettu myrkyn vuoksi. Heistä 34 on päässyt pois sairaalasta.

BBC:n mukaan myrkytystapauksen tutkijat uskovat nyt, että Skripal tyttärineen myrkytettiin ujuttamalla hermomyrkkyä jauheena Skripalin auton ilmastointijärjestelmään.

Britannian sisäministeri Amber Rudd kertoi tiistaina poliisin ja tiedustelupalveluiden tutkivan uudestaan 14:n Britanniassa olleen ihmisen kuolemat, joilla saattaa olla yhteys Venäjään.

MAINOS

Kommentoi

Asian tutkinta on vielä kesken. Mutta näyttääpä siltä, että Venäjän hallinnon kannalta "pettureiksi" leimaantuneilla venäläisillä ei ole "turvapaikkaa" tällä planeetalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaksoisagentti on petturi molemmille osapuolille. Vakoilee ja luovuttaa tietoja kummankin maan hyväksi. Motiivit myrkytykselle ovat yhtäläiset kummallakin. Etulyöntiasema on sillä kumpi ehtii ensinnä heittämään syytöksen toista vastaan. Nyt sen ehti tekemään Britannia ennen Venäjää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tekee suomalaiset? Ostaa ydinvoimalan Venäjältä? Missä moraali?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan ja kuinka monua tuhansia mosseja ja ladaakin on ostettu maahamme vuosikymmenien kuluessa. Isävainajakin ehti ostaa, vaihtaa ja ajaa neljä mossea ja myös montakin ladaa eläissään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ostin 35 vuotta sitten venäläisen valurautaisen paistinpannun, ja hyvä on ollut, päihittää mennen tullen kaikki nykyajan, uusavuttomille tarkoitetut pinnoitepannut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johan se on vuosikymmenten aikana osoittanut mikä se maa oikein on. Siis Neuvostoliiton ajoista lähtien he ovat valehdelleet, vehkeilleet, huijanneet, pettäneet ja terrorisoineet mailman ja omankin maansa kansalaisia. Milloin he olisivat mitään ikinä myöntäneet?
Mainila, Donbassissa ei ole venäläisiä joukkoja, konflikti Itä-Ukrainassa ei ole Venäjän invaasio vaan sisällissota eikä Malaysia Airlinesin lennon 17 alasampumisella heinäkuussa 2014 ole mitään tekemistä venäläisjoukkojen kanssa. Dobinghuijaukset Noin niinkuin alkuun.

Lavrov vaatii että heidän pitäisi päästä tutustumaan Britannian keräämiin tietoihin myrkytysjupakassa. Itse eivät päästäneet tutkimaan tuota alasammutun koneen jäännöksiä eikä tekemään tutkimuksia.

Todistettavasti syyllinen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa ei kyllä ollut yhtään oikeaa todistetta. Arveluja ja omia tulkintoja kyllä paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

156 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

miksihän sipilä ja keskustapuolue on hyökännyt palkansaajia vastaan koko hallituskauden ajan??

Ai miksikö kuten kerrot? Uusliberalismi on juuri tätä mitä hallituksemme edustaa ja ajaa. Siinä ajatusmallissa duunari o... Lue lisää...
Aito Helmiina

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image