Ulkomaat

Britannia lähtee EU:sta – tänä vuonna mikään ei muutu, mutta sen jälkeisestä ajasta ei tiedetä juuri mitään

Brexit ei vaikuta esimerkiksi matkustamiseen Britanniaan turistina siirtymäajan jälkeenkään. Britannia sijaitsee jo valmiiksi Schengen-alueen ulkopuolella, joten rajalla täytyy näyttää passia. KUVA: ANDREW COWIE
Ulkomaat 31.1.2020 20:25 | Päivitetty 31.1.2020 20:54
Daniel Wallenius

Kansalaisten oikeuksista on sovittu jo Britannian ja EU:n erosopimuksessa. Kaikki muu pitäisi neuvotella seuraavan 11 kuukauden aikana. Tutkija pitää siirtymäaikaa liian lyhyenä.

Britannia eroaa ensi yönä yhdeltä Suomen aikaa EU-jäsenyydestä.

Käytännössä mikään ei muutu, sillä eron jälkeinen siirtymäaika alkaa. Sen aikana Britanniaa koskevat samat oikeudet ja velvollisuudet kuin kaikkia muitakin jäsenmaita.

Ensi yön ero onkin toistaiseksi lähinnä symbolinen. Britannia jää pois kaikista EU:n toimielimistä, laitoksista ja virastoista. Se ei osallistu EU-päätöksentekoon millään tavalla, ja sen europarlamentaarikot palaavat kotiin.

Tästä alkava siirtymäaika kestää vuoden loppuun. Alkuperäisessä Britannian ja EU:n erosopimuksessa siirtymäkautta oli mahdollista pidentää, mutta Britannian hallituksen säätämät ja parlamentin hyväksymät brexit-lait kieltävät siirtymäajan hakemisen.

Ellei lakeja peruta, siirtymäaika päättyy joulukuun lopussa.

Vapaa liikkuvuus päättyy

Hyvin harvasta asiasta siirtymäajan jälkeen tiedetään varmasti. Yksi sellainen asia on kuitenkin mainittu jo hyväksytyssä erosopimuksessa: kansalaisten oikeudet, jotka koskevat EU:ssa jo asuvia brittejä ja Britanniassa jo asuvia EU-kansalaisia.

– Heidän oikeutensa on turvattu erinäköisin järjestelyin, kuvaa yliopistotutkija Timo Miettinen Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksesta.

Jos Britannian kansalainen on asettunut asumaan EU-maahan tai EU-kansalainen Britanniaan ennen siirtymäajan päättymistä, hän saa pitää olemassa olevat työnteko-, oleskelu-, ja sosiaaliturvaoikeudet elinikäisesti, mikäli rekisteröityy määräaikaan mennessä.

Siirtymäajan päätteessä vapaa liikkuvuus päättyy. Tämän jälkeen Britannian ja EU:n rajan yli liikkuvien ihmisten maahantuloon ja oikeuksiin tulee rajoitteita. Lakeja asiasta ei kuitenkaan ole vielä säädetty, joten yksityiskohdat ovat auki. Timo Miettisen mukaan muutto EU:sta Britanniaan ja toisin päin vaikeutuu "merkittävästi".

Oleskeluluvan hakeminen Britanniasta puolestaan riippuu siitä, kuinka pitkään on asunut esimerkiksi Britanniassa. Yli viisi vuotta asuneilla prosessi on suoraviivaisempi.

Britannian hallitus on sanonut, ettei se aio vaatia viisumia Britanniaan lyhyeksi ajaksi matkustavilta EU-kansalaisilta.

Britannia haluaa etäisemmän suhteen kuin EU

Loput keskinäiseen suhteeseen liittyvät asiat ovatkin sitten enemmän tai vähemmän epävarmoja.

Britannia ja EU aloittavat maaliskuussa neuvottelut tulevasta suhteestaan. Miettinen arvioi, että ensin EU ja Britannia keskittyvät sopimaan etenkin kaupasta ja turvallisuudesta.

– EU pyrkii muodostamaan kauppasopimuksen, jonka ideana on se, että Britannian säätely ei lähde eriytymään liikaa EU:n säätelystä, Miettinen sanoo.

EU on sanonut haluavansa mahdollisimman tiiviin suhteen Britannian kanssa. Britannia puolestaan on asettanut joukon reunaehtoja, joiden vuoksi suhteesta ei tule läheisintä mahdollista. Tästä saatiin esimakua jo aiemmin tällä viikolla, kun Britannia aloitti uuden kalastuslakinsa valmistelun.

Jos ja kun parlamentti hyväksyy lain, Britannia irtautuu EU:n kalastussäädöksistä siirtymäajan lopussa. Tulevaisuudessa Britannia päättää ehdot, joilla ulkomaiset alukset saavat kalastaa Britannian aluevesillä.

Neuvottelujen tuloksesta riippuu esimerkiksi se, millaisia brittituotteita EU:ssa yhä voi saada tai hankaloituuko ostaminen Britannian verkkokaupoista tullimenettelyjen tai tariffien vuoksi. Aivan eron alla EU muistutti Britanniaa siitä, että ilman jäsenyyttä ei voi olla jäsenyyden mukanaan tuomia etuja.

Tavarat täytyy tullata ensi vuonna

Neuvottelujen aikataulu on äärimmäisen tiukka, mutta vasta niiden tultua päätökseen tiedetään, miten brexit vaikuttaa.

Koska Britannian hallitus on lainsäädännöllä estänyt siirtymäajan jatkamisen, vaihtoehtoja on käytännössä kaksi.

Jos kauppasopimus saadaan valmiiksi vuoden loppuun mennessä, kaupankäynti alkaa uusien sopimusten alaisuudessa, kun siirtymäaika päättyy.

Näiden sopimusten yksityiskohtia ei tiedetä ennen kuin neuvottelut on käyty. On kuitenkin varmaa, että Britanniasta EU-alueelle ja toisinpäin kulkevat tavarat täytyy tullata vuodenvaihteesta alkaen, vaikka tullimaksuja ei kannettaisikaan. Yritysten on syytä alkaa varautua tähän.

Jos kauppasopimukseen ei päästä eikä lisäajan jatkamisen kieltävää lainsäädäntöä peruta, alkavat Britannia ja EU käydä kauppaa Maailman kauppajärjestö WTO:n sääntöjen mukaan. Tällöin käytössä ovat tullimaksut, kunnes mahdollinen vapaakauppasopimus valmistuu.

Siirtymäaika jäänee liian lyhyeksi

Tulevat kauppasuhteet ovat vain yksi kokonaisuus maalliskuussa alkavissa unionin ja Britannian neuvotteluissa. Tämän lisäksi neuvotteluja käydään turvallisuudesta, tiedonvaihdosta, ilmailusta, energiansiirrosta ja lääkkeistä.

Neuvottelujen edistymistä on tarkoitus tarkastella huippukokouksessa kesäkuussa. Käytännössä neuvottelut pitäisi saada päätökseen lokakuussa, jotta sopimukset ehditään ratifioida ennen siirtymäajan päättymistä.

Timo Miettinen arvioi, että siirtymäaika jää auttamatta liian lyhyeksi.

– EU:n komissio pyrkii neuvottelemaan osissa. Tarkoitus on päästä tietyistä kysymyksistä yhteisymmärrykseen siirtymäajan aikana, kuten tavaraviennistä, kalastuksesta ja datavaihdosta, Miettinen kertoo.

Sellainenkin mahdollisuus on olemassa, jopa todennäköinen, että Britannian ja EU:n neuvotteluita kaikilla osa-alueilla ei saada valmiiksi vuoden loppuun mennessä.

Tällöin valmiiksi neuvotellut sopimukset astuvat voimaan, ja muissa asioissa voimaan astuu sopimukseton tila.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Britannia joutaa mennä! Väkinäistä taivaltahan se koko ajan oli. SIinäpähän tulee briteille vielä karu arki eteen ja suuri pettymys, kun eivät saakaan enää EU:lta edullista tullisopimusta ja muitakaan etuja, vaikka eivät enää ole mukana eivätkä maksamassa. Britit eivät olekaan niin fiksuja kuin luulivat olevansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa kannattaisi nyt kasvattaa viskin tuotantoa reippaasti. Briteiltä vapautuu suuret viskimarkkinat Euroopassa. Brittiläiselle viskille vain kunnon tullit ilman armoa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea Iso-Britannia! Olette jälleen itsenäinen maa ja kahleet Eurostoliittoon katkeaa lopullisesti. Pian muutkin maat tajuavat seurata perässä ja koko EU jää historiaan täydellisenä epäonnistumisena. Suomelle Fixit pikaiseen ennen kuin EU tulee ryminällä alas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet vallan oikeassa. Nykyinen moniongelmainen EU ei ole enää sitä miksi siihen liitytiin joten Fixit neuvottelut kehiin.Koko Eu joutaa ajaa alas ja jättää vain maiden välinen puolustusyhteistyö keskiöön. Jokainen maa neuvotelkoot kauppasuhteet keskenään ja maat päättäkööt ketä ramppoovaa rajan yli ja millä papereilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän trump ja putin "hykertelevät" .Kohtapa näkyy jotain ihan positiivista briteille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:11
Talousviisaiden ryhmän puheenjohtajan neuvo yritysten pelastamisessa: Ostakaa edes silloin tällöin take away -ruokaa tai vaikka suomalainen kiuas
19:00
Näin oululaisyrittäjät ovat reagoineet koronaan: asuntoesittelyitä etänä, verkkokauppojen perustamista ja laajentuneita kotitoimituksia Tilaajille
18:31
Kotipuoti on Inarin Kaamasessa koko kylän keskus – puodinpitäjä Sonja Loponen jututtaa kävijöitä pidempään vähintään kerran viikossa Tilaajille
18:24
Kempeleen kunnanvaltuusto siirtyy etäkokouksiin
18:00
Pandemia teki Andrew Cuomosta poliittisen sankarin – rohkeimmat ehdottavat demokraattien presidenttiehdokkaan vaihtamista
16:38
Henkilöauto törmäsi valopylvääseen Pohjankartanon koulun edustalla, kyydissä olleet pääsivät ulos omin avuin
16:33
Suojavarusteiden väitetään jumittavan sairaanhoitopiireissä – "Yhdenvertainen kohtelu on turvattava kaikin keinoin"
66
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
31
Asiantuntijat: Sosiaali- ja terveysministeriön käsitys koronan tarttuvuudesta taksissa on virheellinen
24
Oululaisfirman pikatestiä voidaan käyttää myös koronan löytämiseen – testitulos luetaan älypuhelimen ruudulta
20
Stockmann hakeutuu yrityssaneeraukseen – koronaepidemia katkaisi uudistusohjelman aloittaman nousun
17
THL:n maanantain luvut: Suomessa pian 2 200 varmistettua tartuntaa, kasvua eilisestä peräti 249 tapausta – PPSHP:n alueella kahdeksan lisää
15
Sikainfluenssan aikaan kriisikokouksissa istunut ex-kansliapäällikkö ihmettelee keskustelua "nyrkistä", koska sellainen on jo olemassa
14
Koitelissa viikonloppuna hirmuisesti väkeä ja parkkipaikat täynnä - Oululaiset nauttivat täysin rinnoin aurinkoisesta kevätsäästä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

322 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

6.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image