Ulkomaat

Britannia ja Ruotsi sopivat il­ma­puo­lus­tuk­sen yhteistyöstä – Suomeenkin ehdolla olevat Gripen- ja Eurofighter-hävittäjät nostettiin kumppanuuden esimerkeiksi

Ministeri Stuart Andrew nosti kumppanuuden esimerkeiksi Gripen- ja Eurofighter-hävittäjät, joiden kehittämiseen maailmanluokan taistelukonemalleiksi Britannia ja Ruotsi ovat osallistuneet. Myös Suomi valmistelee hävittäjähankintaa. Kuvassa ruotsalainen Saab Gripen E -testihävittäjä Linköpingissä alkuvuonna.
Ulkomaat 19.7.2019 11:29
Tanja Nuotio

Ruotsi ja Britannia ovat sopineet yhteisestä kehitys- ja hankintaohjelmasta, joka vastaisi molempien maiden tulevaisuuden tarpeisiin. Britannian puolustushankinnoista vastaava ministeri Stuart Andrew nosti kumppanuuden esimerkeiksi Gripen- ja Eurofighter-hävittäjät. Ne ovat tarjolla Suomeenkin seuraaviksi hävittäjiksi.

Britannia ja Ruotsi ovat sopineet yhteistyöstä tulevaisuuden ilmapuolustuksessaan. Britannian puolustusministeri Penny Mordaunt ja hänen ruotsalainen kollegansa Peter Hultqvist ovat äskettäin sopineet yhteistyöstä.

Maiden välisen aiesopimuksen allekirjoittamisesta kerrottiin Royal International Air Tattoo -sotilasilmailunäytöksessä Englannissa. Puolustushankinnoista vastaava ministeri Stuart Andrew kertoi, että Ruotsi ja Britannia ovat sopineet yhteisestä kehitys- ja hankintaohjelmasta, joka vastaisi molempien maiden tulevaisuuden tarpeisiin. Asiasta kerrotaan yhteisessä tiedotteessa.

Andrew nosti kumppanuuden esimerkeiksi Gripen- ja Eurofighter-hävittäjät, joiden kehittämiseen maailmanluokan taistelukonemalleiksi valtiot ovat osallistuneet.

Suomi valmistelee parhaillaan uusien hävittäjien hankintaa. Puolustushallinnon mukaan lopullinen päätös hävittäjistä tehdään vuoden 2021 loppuun mennessä. Eurofighter Typhoon Britanniasta ja Saab Gripen Ruotsista ovat muiden joukossa tarjolla hankinnaksi.

Maiden välisiä vahvoja siteitä korostettiin

– Harvat valtiot tekevät niin hyvää yhteistyötä kuin Ruotsi ja Britannia. Sitoudumme samalla tavalla suvaitsevaisuuteen, vapauteen ja vapaaseen kauppaan. Lisäksi olemme puolustaneet päättäväisesti näitä arvoja Afganistanissa, Irakissa ja aiemmin Libyassa, ja tällä hetkellä osana Britannian JEF-joukkoja (Joint Expeditionary Force). Tästä esimerkkinä yhteiset sotaharjoitukset arktisella alueella ja tuoreimpana Ramstein Alloy -harjoitukset Itä-Euroopan taivaalla, Stuart Andrew sanoi korostaessaan maiden välisiä vahvoja siteitä.

– Teollisuudellamme on pitkä historia puolustusyhteistyössä. Ruotsissa valmistettuja osia käytetään Eurofighterissa ja Saabin Giraffe-tutka on keskeinen osa Britannian Sky Sabre -maapohjaista ilmapuolustusjärjestelmää. Vastaavasti Gripenit on varustettu Leonardon Edinburghissa suunnittelemilla ja rakennuttamilla tutkilla. Ruotsi ja Britannia olivat yhdessä kehittämässä huippuluokan Meteor-ilmataisteluohjusta, hän kuvasi maiden välistä hankintayhteistyötä.

Peter Hultqvist lisäsi, että tähän mennessä saavutettu merkittävä edistys on ollut tulosta käytännön keskusteluista tunnistamalla kummankin osapuolen vahvuudet ja keskittymällä siten osapuolten kohteluun tasa-arvoisina kumppaneina.

Ministerit hyväksyivät raportin ja sen havainnot toukokuussa, ja aiesopimus allekirjoitettiin torstaina 18. heinäkuuta Lontoossa. Aiesopimus on hallitusten välinen kokonaisvaltainen järjestely, jonka avulla voidaan toteuttaa lisätoimia, kuten uusia sopimuksia.

Stuart Andrew vahvisti, että muita valtioita kannustetaan liittymään Britannian ja Ruotsin väliseen yhteistyöhön sillä edellytyksellä, että heillä on yhteneviä ​​vaatimuksia.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (35)

Näinhän tämä on. Vähän, niinkuin jalkapalloa. Huippujoukkueessa syöttö menee oikeaan ruutuun ja jalkaan, taitavia tähtiä on tarpeeksi ja maaleja tulee liukuhihnalta.

F35 on ylivoimainen viidennen sukupolven taistelujärjestelmä. Siihen kun saisi sitten jatkoksi lentäviä aselavetteja, jotka veisi F35:sten verkko-ohjauksessa Meteorit maaliin, niin 25kpl F35 konetta horisontin takaa vaikkapa 40 lentävän lavetin kanssa pyyhkii taivaan tyhjäksi. Alas tulee viitisensataa viholliskonetta.

F35 ei taida piisata yksinään, mm. Meteor puutteen ja vaatimattoman oman kuormankin, mutta ohjausjärjestelmänä ihan omaa luokkaansa.
Sovittamisella jatkoksi halpaa Gripeniä, Typhoonia, Rafale, tai Super-Hornet (joilla lienee eniten operaatiokokemusta).

Enpä ihmettelisi, jos olisi SuperHornet ja F35 combo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kremlissä on vanhentunutta tietoa.

Brittiläinen BAE Systems on integroimassa Meteor ohjusta F-35:een. Jo nyt maailman suurimmat ohjusmarkkinat ovat F-35 alustassa. Se, joka ei tee F-35 yhteensopivaa ohjusta jää tulevaisuudessa marginaaliin.

F-35:n kantaa maksimissaan hieman suuremman asekuorman kuin Super Hornet, samaa tasoa Eurofighter Typhoonin kanssa ja hieman vähemmän kuin Rafale ja F-15E. Pitää huomioida F-35:n kyky myös ulkoisiin asekuormiin ("Beast mode"). Kaikkien 4. sukupolven hävittäjien aseistus on ulkoista.

F-35:n häiveominaisuuksista on hyötyä myös ulkoisilla asekuormilla, vaikka vähemmässä määrin. Siinä vaiheessa kun vihollisen ilmatorjuntaa on möyhennetty, niin häiveominaisuuksilla ei enää ole samaa hyötyä kuin sitä ennen. F-35 pystyy toteuttamaan tämän möyhentämisen sisäisillä kuormilla, mihin 4. sukupolven hävittäjät eivät pysty samassa mitassa.

"Ihmetellä soppii…" :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtiona Ruotsi kuuluu VAPAAMUURARIEN skottilaisen riitin noudattajiin Kuningasta myöten. Ruotsalaisten muurarien alaosastoja toimii myös Suomessa usealla paikkakunnalla. Kyllä meistä huolta pidetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä olisi aikaa pyytää tarjous myös Venäjältä ilman "me kuulumme länteen" toitotusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sieltä me saataisiin ne huonoimmat mitä on. Ei niin monta vuotta sitten kun mig tiputti oman koneen alas omalla ohjuksella ja siitä luotettavuudesta niin hoh hoijaa. Rahat f-35A;han ja saadan paras kyvyiltään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistetaan että 2/3 osaa F-35sta on kokoajan huollossa. Ja kuten itse kerrot Migillä hommat hoituu. Eikö tarkoitus olekin tiputella Migejä vai mitä haluaisit tiputella?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ne tulisivat alkeiskoulutus käyttöön. Viidennen polven SU,t ja Migit olisivat sitten laivuekäytössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et näköjään muista, että Venäjältä pyydettiin alkuvaiheessa tietoja Su-57 hävittäjästä. Kun niitä ei saatu, niin tarjouspyyntökin olisi aika outo sellaisesta hävittäjästä, josta ei ole olemassa mitään valmistajan antamaa tietoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä vahvistaa osin sen mitä on epäilty, gripenin valmistus loppuu koska ei ole ostajia. Ruotsi löhtee mukaan uuten eurofighterin kehittämiseen britannian ym. kanssa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän Hornetit saada pysymään ilmassa 2040 luvulle (lentäähän muutama DC-3:kin vielä...) ja siirrytään suoraan tuohon uuteen Eurogripeniin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen Hornetien viimeinen käyttöpäivä jää kyllä 2020 luvulle.

Uusien eurohävittäjien laadusta ei ole etukäteen mitään takeita. Voi myös helposti kuvitella, että niiden myyntimäärät jäävät muutamaan sataan kappaleeseen per hävittäjätyyppi. Kun kehityskustannukset jyvittää myydyille koneille, niin hinta nousee aika korkealle.

F-35 on tässä suhteessa aika turvallinen valinta. Jo 12 maata on joko hankkinut tai on päättänyt hankkia tämän hävittäjän. Lukumäärä on nousussa ja Suomikin ilmeisesti liittymässä tähän joukkoon. Suuri valmistusmäärä varmistaa edullisemmat hinnat ja sen, että tulevat huippuaseet löytävät päämarkkinansa juuri F-35.stä.

"The winner takes it all!"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metallin väsymistä ei voi estää. Osat pitää korvata uunituoreilla. G-voimat murtaa hiljalleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

voi kun voitaisiin odottaa hornettien kanssa muutaman vuoden pitempään, niin saataisiin upouusi eurohävittäjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hornettien elinkaarta pitäisi pidentää ainakin 10 vuotta jos Tempest koneen haluaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tempestin oletetaan olevan käytössä 2035. Ja usein käytännössä aikaa menee enemmän. Ei Suomi voi odottaa sinne asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli niin kuin tässä oon uumoillukkin, niin HX hankkeen suhteen Ruotsissa on kädet ylhäällä, Sveitsi jo menetetty. Ja Gripenin panos myös Ruotsin omille ilmavoimille on sekin kysymysmerkillä.

Lienee päällepäinkin nähtävissä ettei pienen Ruotsin rahkeet riitä kahden konetyypin kehittelyyn vaan yhteistyö brittien kanssa ottaa jo isomman roolin ajankohtana johon oli suunniteltu aiemmin Gripenin päivityksiä ja edelleenkehitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakaan Puolustusvoimien päätöksellä Gripeniä ei hankita. Se alkaa olla jo selvä riskien määrän kanssa ko. koneessa. Joten ellei politiikot rynni päälle, jotakin muuta sieltä tulee. Ja tämän jälkeen Ruotsissa varmaankin kovenee kriittisyys Gripeniä kohtaan. Näen mahdollisena, että tilaavat Gripen En sijasta sitten esim. Eurofighter Typhoonia vähintään sen 60 kpl, koska yhteistyö on aloitettu jo BAEn kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu no jos rahoistaan eroon haluaa, niin siitä vain tuollainen "hybridi" laittamaan. Tuo vekotin on todella nolo.

Täysin suvereeni sotilastyökalu on Trumpin F-35. Se on kuin eri planeetalta verrattuna johonkin Eurofighter-Saabiin. F-35 saattaa maksaa hieman enempi, mutta niinhän se kaikkein paran yleensä on kallein. Sotilastyökaluissa on sellainen hauska ominaisuus, että vaikka tuolla halvalla peltipurkilla pystyy lentämään harjoituksissa ja tavallaan luomaan itselleen valheellisen turvallisuuden tunteen, niin tosipaikan tullen yksi ainoa F-35 pudottaa kokonaisen laivueen Saabbeja. Ei siinä ole mitään mahdollisuutta noilla kottaraisen pöntöillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

F-35: max mach 1,6, lakikorkeus 15000m, max g +9. Huoltoon menee 23t jokaista lentotuntia kohti, rauhan aikana. Saabin lentonopeus suurempi, lakikorkeus korkeampi, nousunopeus nopeampi, kiitorata-vaatimus lyhyempi, g-kestävyys parempi, huoltp ylivoimaisesti nopeampi. Lisäksi reilusti halvempi. Edes perustyhmä ei valitse jenkkikonetta, tosityhmä kylläkin. Niin, Saabilla myös supercruise-ominaisuus, mikä jenkkikoneelta puuttuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (35)

Uutisvirta

27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
27.1.
Ettan vire kestää lentopalloliigassa, nyt kotisalissa talttui Hurmos: "Onneksi pelaajat pystyvät repimään ratkaisevan eron, kun valmentaja ei saa mitään aikaan"
27.1.
Analyysi: Oulun valtuusto kokoustaa kuin sillit purkissa – auttaako tiivis tunnelma päättämään isoista säästöistä? Tilaajille
27.1.
Turun synagogaa töhrittiin maalilla holokaustin muistopäivänä – presidentti Sauli Niinistö pitää töhrimistä huolestuttavana
27.1.
Päävalmentaja Jukka Jalonen Ruotsin EHT-turnauksen lähtökohdista: "Sopivan haastavaa itsellekkin"
27.1.
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti
27.1.
Yhdysvaltain sotilaskone putosi Afganistanissa – Taliban väittää ampuneensa koneen alas, USA kiistää Talibanin osallisuuden

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Enontekiön kunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image