Ulkomaat

Britannia ja EU pyrkivät avaamaan brexit-umpisolmun yhteisellä kannanotolla

Britannian pääministeri Theresa May (oik.), Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier tapasivat eilen Brysselissä. KUVA: OLIVIER HOSLET
Ulkomaat 21.2.2019 15:00 | Päivitetty 21.2.2019 15:05
Ilkka Hemmilä / Reuters

Kannanotto korostaa Irlannin rajalle suunnitellun backstopin väliaikaisuutta.

Euroopan unioni ja Britannia pyrkivät välttämään Britannian sopimuksettoman eron unionista uudella julistuksella.

EU ja Britannia valmistelevat yhteistä kannanottoa, jonka olisi tarkoitus mahdollistaa brexit-sopimuksen hyväksyminen Britannian parlamentissa. Kannanotto korostaisi Irlannin-rajalle suunnittelun backstop-järjestelyn väliaikaisuutta, EU:n diplomaatit kertovat uutistoimisto Reutersille.

Kannanoton tarkasta sisällöstä ei ole vielä tietoa. EU-lähteiden mukaan siitä sovitaan aikaisintaan 28. helmikuuta, jonka jälkeen Britannian parlamentti voisi ottaa siihen kantaa. Mikäli parlamentti ei hyväksy kannanottoa, sitä voidaan yrittää yhä muuttaa.

Kannanoton hyväksyminen menee tiukille

Niin kutsutun backstopin eli takalaudan tarkoituksena on välttää rajatarkastukset Britannian ja Irlannin välisellä rajalla.

Britannian parlamentti hylkäsi pääministeri Theresa Mayn neuvotteleman erosopimuksen tammikuussa ja velvoitti Mayn neuvottelemaan backstopista uudelleen. Osa kansanedustajista väitti, että järjestely jättäisi Britannian toistaiseksi tulliliittoon EU:n kanssa.

May ja Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tapasivat Brysselissä eilen keskiviikkona.

Varsinaista erosopimusta ei ole tarkoitus muuttaa. EU on johdonmukaisesti kieltäytynyt avaamasta kaikkien jäsenmaiden hyväksymää sopimusta.

Kaikkien jäsenmaiden pitäisi hyväksyä myös uusi julistus. Tämä tapahtuisi Eurooppa-neuvoston kokouksessa 21.–22. maaliskuuta. Britannian ja EU:n tulee sopia kannanoton sisällöstä ennen sitä.

Kannanoton hyväksyminen menisi viime metreille, sillä Britannian on määrä erota EU:sta 29. maaliskuuta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Britannia on ''jälki-feodaalinen'' sääty-yhteiskunta, jonka pääkaupungissa, Lontoossa, asuvista perheistä nyt jo yli 28 % on pakolla kurjistettu elämään alle köyhyysrajan - kiitos Thatcherilaisen sadistisen politiikan.

Raha-Aatelisto, niiden palvelijat ja sitten alimpana kastittomat kurjallisto - siinä mm. Britannian yhteiskunta lyhyesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskin tuokaan kelpaa parlamentille. Kannanotto ei ole sitova.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmetyttää tuo brittiparlamentin, ja lähinnä konservatiivien, sokeus Pohjois-Irlannin rauhansopimusta ja Irlannin vakautta kohtaan. Nyt on jo kuulunut vahvoja kommentteja irlantilaisten vahvan lobbyn suunnalta USA:sta, että jos Irlannin kohtelu ei muutu, USA:n ja Britannian tulevat kauppaneuvottelut tulee olemaan vaikeat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
19
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
10
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
7
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
7
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
7
Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image